Ecografie sold bebelusi: de ce e importanta pentru nou-nascut

26. 2. 2024 · 7 minute de citit

Ecografia de sold a bebelusului este considerata cea mai eficienta metoda de screening pentru displazia de sold, o anomalie de dezvoltare cu consecinte grave si debilitante atunci cand nu este identificata si tratata din timp. Descopera care sunt indicatiile de efectuare a ecografiei de sold, cum se realizeaza aceasta pentru confortul maxim al bebelusului, la ce varsta a acestuia este recomandata si ce alte afectiuni poate depista!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ecografie sold bebelusi: de ce e importanta pentru nou-nascut

Ce este ecografia de sold la bebelusi si cand este recomandata?

Ecografia de sold la bebelusi este o investigatie neinvaziva, realizata cu ajutorul ultrasunetelor, care permite vizualizarea structurii si functionarii articulatiei soldului la nou-nascuti si sugari. Aceasta investigatie este esentiala in detectarea precoce a unor posibile anomalii ale soldului, cum ar fi displazia de sold. Displazia de sold este o afectiune care se manifesta prin dezvoltarea anormala a articulatiei soldului; potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 1-3% dintre nou-nascuti pot prezenta o forma de displazie de sold [1].

Detectarea timpurie a problemelor de sold poate preveni complicatiile pe termen lung, cum ar fi mersul anormal, durerea de sold si artrita. Ecografia de sold este o metoda sigura si eficienta de a verifica daca articulatiile soldurilor bebelusului s-au dezvoltat corect si functioneaza normal. Ecografia de sold este considerata gold standard in diagnosticarea displaziei de sold la nou-nascuti [2].

Momentul optim pentru efectuarea ecografiei de sold variaza in functie de factorii individuali, insa in general, medicii pediatri recomanda efectuarea acestei investigatii in primele saptamani de viata. Acest lucru se datoreaza faptului ca soldurile nou-nascutilor sunt predominant formate din cartilaj, ceea ce face mai usoara identificarea oricaror probleme structurale [3].

Ecografia de sold la bebelusi este recomandata in special in cazul nou-nascutilor cu factori de risc pentru displazie de sold. Acesti factori de risc includ istoricul familial de displazie de sold, prezentarea pelviana la nastere sau in cazul in care medicul suspecteaza o problema in urma examinarii fizice [2].

Beneficiile ecografiei de sold la nou-nascuti

Ecografia de sold la nou-nascuti este o procedura esentiala care ofera numeroase beneficii. In primul rand, aceasta permite detectarea timpurie a oricaror probleme sau anomalii la nivelul articulatiei soldului. Luxatia de sold este un exemplu comun de astfel de problema care poate fi identificata prin intermediul ecografiei. Diagnosticarea si tratamentul timpuriu al acestor probleme pot preveni dezvoltarea unor probleme de mers la copii [4].

In al doilea rand, daca ecografia de sold identifica probleme sau anomalii, medicii pot utiliza aceste informatii pentru a stabili cel mai bun plan de tratament. Acesta poate include terapie fizica, utilizarea unui dispozitiv de imobilizare sau, in cazuri grave, interventie chirurgicala. Aplicarea unui tratament adecvat in faza incipienta a bolii poate duce la o recuperare completa in 90-95% dintre cazuri [3].

Ecografia de sold la nou-nascuti permite, in al treilea rand, monitorizarea evolutiei soldului. Aceasta este utila in special pentru bebelusii cu solduri instabile sau cu alte probleme de sanatate care pot afecta dezvoltarea soldului.

Un al patrulea beneficiu major al ecografiei de sold la nou-nascuti este prevenirea complicatiilor pe termen lung. Diagnosticarea si tratamentul timpuriu al problemelor de sold pot preveni modificarea formei soldului, durerea cronica sau diferite grade de schiopatat [1].

Cum se realizeaza ecografia de sold la bebelusi?

Realizarea unei ecografii de sold la bebelusi este un proces simplu si nedureros care le ofera medicilor imagini clare ale structurii soldurilor micutilor. Procedura incepe cu plasarea bebelusului pe masa de examinare, de obicei pe o parte, pe un suport special si confortabil din burete. Medicul va aplica apoi un gel special pe zona de examinat. Acest gel ajuta la transmiterea undelor sonore prin pielea bebelusului, pana la tesuturile interne. Transductorul, un dispozitiv mic care emite ultrasunete, este apoi trecut peste zona cu gel, trimitand in acelasi timp imagini in timp real pe un monitor [2].

Rolul medicului este esential pe durata acestui proces. In timp ce misca transductorul peste soldul bebelusului, el interpreteaza imaginile care apar pe ecran in timp real, evaluand starea articulatiilor soldului bebelusului. Aceasta include evaluarea spatiului dintre oasele soldului, verificarea alinierii si a miscarii acestora. In general, o ecografie de sold la bebelusi dureaza intre 15 si 30 de minute, dar acest timp poate varia in functie de situatie [4].

Asigurarea confortului si sigurantei bebelusului este prioritatea principala in timpul unei ecografii de sold. Deoarece este o procedura non-invaziva, nu exista riscul de iradiere, spre deosebire de alte metode de imagistica, cum ar fi razele X. In plus, bebelusul nu va simti disconfort in timpul procedurii, deoarece ultrasunetele nu sunt dureroase. Pentru a maximiza confortul, parintii insotesc bebelusul in timpul ecografiei [2].

Interpretarea rezultatelor ecografiei de sold la bebelusi

Efectuarea unei ecografii de sold la bebelusi permite medicilor sa obtina o imagine detaliata a soldurilor copilului, ajutand astfel la depistarea oricaror posibile probleme. Rezultatele obtinute pot fi clasificate in trei categorii: normale, indicand displazie de dezvoltare a soldului sau alte anomalii. In cazul unui rezultat normal, soldurile bebelusului sunt in stadiul corespunzator de dezvoltare. Daca rezultatele indica displazie, acest lucru sugereaza ca soldurile nu s-au dezvoltat corect. Alte anomalii pot include luxatia soldului sau subluxatia.

Gradul de maturizare a soldului bebelusului este un alt aspect important care poate fi determinat prin ecografie. Acesta poate varia de la imatur, in cazul nou-nascutilor, la matur, pentru copiii mai mari. Astfel, este posibil sa se monitorizeze dezvoltarea soldurilor in timp si sa se observe daca aceasta se desfasoara in mod corespunzator [1]. 

Unghiurile alfa si beta sunt indicatori specifici utilizati in evaluarea dezvoltarii soldului. Unghiul alfa (care masoara inclinarea acetabulului) ar trebui sa fie de cel putin 60 de grade, iar unghiul beta (care masoara forma acetabulului) ar trebui sa fie de cel mult 55 de grade pentru soldul normal. Acesti indicatori, impreuna cu alti parametri, ajuta la a stabili daca soldurile bebelusului se dezvolta normal [3].

In functie de rezultatele ecografiei de sold, medicul va putea recomanda diferite abordari de tratament. In cazul in care sunt observate anomalii, acesta poate opta pentru monitorizare continua, pentru a vedea daca situatia se imbunatateste pe masura ce copilul creste. In cazurile mai severe, poate fi necesar un tratament, cum ar fi o atela speciala sau, in cazuri extrem de rare, interventia chirurgicala [4].

Cum sa te pregatesti pentru ecografia de sold la bebelusul tau?

Pregatirea pentru ecografia de sold la bebelus implica mai multe aspecte, printre care consultul medical prealabil, alimentatia si somnul, pregatirea fizica a bebelusului si comunicarea cu acesta.

Inainte de a ajunge la programarea ecografiei, este esential sa duci bebelusul la un consult medical. Medicul ii va face un control general si va discuta despre starea de sanatate a micutului si despre orice preocupari pe care le-ai putea avea, ca parinte.

Un alt aspect important in pregatirea pentru ecografie este alimentatia si somnul bebelusului inainte de procedura. Ar fi bine ca bebelusul sa fi mancat si sa fi dormit suficient inainte de a ajunge la clinica pentru ecografie.

Pregatirea fizica a bebelusului pentru ecografie este de asemenea importanta. Asigura-te ca bebelusul este curat si uscat inainte de procedura si ca este schimbat intr-un scutec curat imediat inainte de a incepe ecografia. Nu-ti face griji daca se intampla „accidente” de scutec in timpul ecografiei! 

Ecografia de sold la bebelusi este o metoda esentiala pentru identificarea potentialelor probleme de dezvoltare ale articulatiilor coxofemurale. Aceasta este recomandata de catre medici pentru a detecta si trata timpuriu orice anomalie. Tine legatura cu medicul pediatru pentru mai multe recomandari referitoare la sanatatea copilului tau!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse

  1. “Hip Ultrasound | Boston Children’s Hospital.” Www.childrenshospital.orgwww.childrenshospital.org/treatments/hip-ultrasound#:~:text=Hip%20ultrasound%20is%20used%20to, accesat la 26.02.2024;
  2. Kang, Yeo Ryang, and Joonbum Koo. “Ultrasonography of the Pediatric Hip and Spine.” Ultrasonography, vol. 36, no. 3, 1 July 2017, pp. 239–251, https://doi.org/10.14366/usg.16051, accesat la 26.02.2024;
  3. Kilsdonk, Iris, et al. “Ultrasound of the Neonatal Hip as a Screening Tool for DDH: How to Screen and Differences in Screening Programs between European Countries.” Journal of Ultrasonography, vol. 21, no. 85, 7 June 2021, pp. e147–e153, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8264809/, https://doi.org/10.15557/JoU.2021.0024, accesat la 26.02.2024;
  4. Ultrasound - International Hip Dysplasia Institute. 10 Aug. 2020, hipdysplasia.org/ultrasound/, accesat la 26.02.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor