Echimozele (vanataile): Cauze si remedii

15. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
vanataie mana

Echimoza este cunoscuta in mod popular sub denumirea de vanataie. Te invitam sa afli detalii despre ce este echimoza, care sunt cauzele care duc la aparitia acesteia, in cat timp se trece, care sunt optiunile de tratament si daca poti preveni sau nu formarea sa.

Ce sunt echimozele?

Echimoza este denumirea medicala pentru vanataie. Aceasta mai este cunoscuta si sub forma de contuzie superficiala si apare in urma unui traumatism usor. Mai exact, este o vanataie care nu trece atunci cand aplici presiune usoara cu degetele. De exemplu, o echimoza faciala este o vanataie care apare la nivelul fetei.

Lezarea tesuturilor moi determina aparitia echimozelor. Procesul implica spargerea vaselor de sange subcutanate, iar in urma acestuia, sangele ramane prins sub piele, unde se acumuleaza. Rezulta, astfel, o transformare a pielii la nivel local, capatand nuante de rosu inchis si/sau violet; in unele cazuri, culoarea poate fi si albastru sau negru.

In cazul in care nu stii cu ce te confrunti, cu hematom sau echimoza, este important de stiut ca cele doua sunt diferite. In vreme ce echimoza este vanataia, hematomul reprezinta zona umflata care se formeaza in afara unui vas sangvin spart.

Tipuri de echimoze

vanataie spate

Echimozele se pot incadra in urmatoarele tipuri principale:
  • Vanataile care apar la nivelul subcutanat al pielii; sunt echimoze spontane, care se ivesc in stratul ce se afla imediat sub piele;
  • Cele intramusculare; acestea sunt profunde, intrucat se formeaza in tesutul muscular profund;
  • Cele la nivelul oaselor si care se numesc echimoze periosteale. Acestea sunt diferite fata de fracturile la os. Tipurile de vanatai pe maini, coate, genunchi si clavicula sunt mai comune.

Cauzele aparitiei echimozelor

Factorii cei mai comuni care duc la aparitia echimozelor sunt traumatismele usoare, adica loviturile si accidentele. Printre acestea se afla cele provocate de diferite tipuri de sporturi, inclusiv cele care implica alergatul sau exercitiile la sala de fitness, din cauza unor miscari realizate gresit sau pur si simplu din cauze imprevizibile. 

In plus, riscurile sa iti apara echimoza sunt mai mari daca te-ai mai confruntat cu traume la nivel osos sau muscular si daca faci miscari repetate sau exercitii fizice solicitante. Accidentarile pot avea consecinte grave, de genul fracturilor osoase, entorselor, luxatiilor, dizlocarile, tendinitele. 

Exista insa si unele conditii de natura medicala care pot avea legatura cu formarea echimozelor. Iata care sunt acestea:

Trombocitopenia 

Aceasta are ca particularitate deficitul de trombocite si se poate manifesta pe fondul unor afectiuni care exista deja. Printre simptomele sale este si prezenta echimozelor, care apar la nivelul intregului corp si care arata asemanator cu niste pete de culoare rosie, maronie sau violet.

Varicele

Acestea se formeaza in momentele in care sistemul vascular functioneaza defectuos. Vasele de sange se dilata, iar sangele se acumuleaza in zonele respective, ducand la aparitia echimozelor. De regula, venele varicoase apar frecvent la picioare.

Leucemia 

In cadrul acestei afectiuni, care este o forma de cancer, predispozitia de a aparea echimoze este ridicata, pe fondul imunitatii scazute. Alte posibile simptome asociate cu leucemia sunt transpiratia in exces, cu precadere pe durata noptii, sensibilitate la nivelul muschilor, dureri ale oaselor, oboseala si senzatia de slabiciune, pierderea in greutate, sangerarile.

Alte afectiuni care pot determina aparitia echimozelor sunt hemofilia de tip A sau B, boala von Willebrand si tromboza venoasa profunda.

In cat timp trec echimozele?

vanataie picior

Pentru a intelege mai bine in cat timp trece o vanataie sau o echimoza, este important sa observi schimbarile care se produc in privinta culorii sale. Etapele prin care trece o echimoza sunt de la inchis spre nuanta naturala a pielii. 

Astfel, de la mov inchis sau negru va trece la albastru, dupa care se va transforma intr-un galben spre verde, iar in final va recapata culoarea pielii. In multe cazuri, o echimoza se trece de la sine in timp de circa doua saptamani. 

Exista anumiti factori care pot influenta intervalul de timp in care dispare. Acestia sunt gradul de intensitate al traumatismului, zona in care a avut loc, varsta persoanei respective si daca are sau nu alte afectiuni de pana sa fi avut loc traumatismul.

Optiuni de tratament pentru echimoze

Daca prezinti mancarimi si vanatai pe picioare, rani superficiale sau deschise, este indicat sa te vada un medic, pentru a constata cu exactitate diagnosticul si care este tratamentul necesar. Prezinta-te la un consult de specialitate si daca ai pete pe piele si observi echimoze in acele locuri. 

In cazul in care observi echimoza la bebelus, mergi cu el la un pediatru, pentru a te asigura ca nu este nimic grav. In cazul bebelusilor, traumatismele sunt, in multe cazuri, minore, intrucat au drept cauza lovirile usoare de marginile patutului sau ale scaunului de joaca. 

Tesuturile copiilor mici sunt in dezvoltare, drept pentru care au caracter fragil, astfel ca vanataile pot fi pronuntate, desi accidentarile au fost superficiale. Insa, in unele cazuri, acestea pot semnala trombofilia de timp B, astfel ca este important ca pe cel mic sa il vada un medic.

Echimozele se pot trece de la sine in mod natural, dar exista si cai prin care se poate grabi acest proces. Tratamentul echimozelor se poate face in doua modalitati:  pe cale medicamentoasa, cu sprijinul unor medicamente si al produselor tehnico-medicale, sau pe cale naturala, cu ajutorul unor remedii naturiste.

Tratamentul medicamentos poate presupune administrarea de catre medic a unor antiinflamatoare, fie sub forma de comprimate, fie ca geluri care se aplica local. Acestea au rol in ameliorarea durerii si pot grabi procesul de recuperare. Cremele care contin vitamina K ar putea fi si ele de ajutor pentru diminuarea vanatailor in urma unui tratament cu laser.

Abordarea naturista implica suplimente alimentare pe baza de plante medicinale, de exemplu, aplicarea locala a gelurilor pe baza de aloe vera pur sau a cremelor cu extract de arnica. Este posibil ca proprietatile acestora sa aiba rol in reducerea durerii si a inflamarii. Este important sa citesti cu atentie prospectul si sa respecti instructiunile de utilziare. Asigura-te ca nu prezinti alergie la ingrediente.

Preventie

Echimoza nu poate fi evitata, dar iti poti lua unele masuri de precautie pentru a minimaliza expunerea la factorii de risc. De exemplu, poarta echipamente de protectie specifice sporturilor pe care le practici si acorda atentie sporita atunci cand iti desfasori activitatile. 

De exemplu, iti recomandam sa porti incaltaminte special conceputa pentru sporturile pe care le practici (chiar si pentru mersul pe jos sau intinderi), sa utilizezi cotiere si genunchiere si sa apelezi la ajutorul antrenorilor avizati. De asemenea, este indicata prudenta maxima atunci cand te afli la volan.

In multe cazuri, echimoza nu reprezinta un motiv de ingrijorare si se trece de la sine. Cu toate acestea, daca exista afectiuni preexistente sau daca traumatismul este puternic, trebuie sa mergi la medic, pentru stabilirea corecta a unui diagnostic si a tratamentului adecvat, in functie de particularitatile situatiei tale.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informatiile din urmatoarele surse:

  1. Watson, Stephanie. “Ecchymosis: Causes, Symptoms, Diagnosis and Treatment.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ecchymosis#:~:text=It%20could%20be%20ecchymosis.,2%20inch%20long%20or%20bigger, accesat la 28 iunie 2022;
  2. Osborn, Corinne O'Keefe. “Ecchymosis: Symptoms, Treatment, Outlook, and More.” Healthline, Healthline Media, 18 Sept. 2018, www.healthline.com/health/ecchymosis, accesat la 28 iunie 2022;
  3. Osborn, Corinne O'Keefe. “Ecchymosis: Symptoms, Treatment, Outlook, and More.” Healthline, Healthline Media, 18 Sept. 2018, www.healthline.com/health/ecchymosis, accesat la 28 iunie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor