Dus bucal: ce este, utilizare, beneficii

11. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Dus bucal

 

Irigatoarele orale, cunoscute si sub numele de dusuri bucale, reprezinta o alternativa eficienta si eficace la folosirea atei dentare. Sunt dispozitive mici, portabile, care folosesc un jet de apa sub presiune sau apa de gura pentru a indeparta placa bacteriana, resturile, bacteriile si particulele de alimente din spatiile mici din jurul implanturilor dentare, de sub puntile dentare, dintre dinti, din jurul si de sub linia gingivala. Este bine de retinut ca periutele de dinti ajung la mai putin de 1 mm sub linia gingivala, in vreme ce dusul bucal ajunga pana la 7 mm, aceste dispozitive fiind foarte eficiente. Daca sunt lasate sa se acumuleze, aceste resturi pot duce la aparitia cariilor dentare, a respiratiei urat mirositoare si a bolilor gingivale, tocmai de aceea se recomanda introducerea irigarii in rutina dentara zilnica (1).

Irigarea orala reprezinta un mod mult mai usor, mai eficient si mai rapid de a curata intre dinti decat metodele clasice (periuta de dinti, ata dentara), deoarece jeturile de apa permit accesarea tuturor zonele gurii, iar curatarea este foarte rapida, dureaza doar 60 de secunde pentru a curata toti dintii. Studiile au aratat ca, prin utilizarea unui irigator impreuna cu periajul zilnic de doua ori pe zi, se pot elimina cu 99% mai multa placa bacteriana si se poate imbunatati sanatatea gingiilor cu pana la 93% (1).

Pentru persoanele reticente la folosirea atei dentare sau carora le este greu sa foloseasca ata dentara in mod regulat, investitia intr-un irigator dentar este o optiune buna. Desi irigarea orala nu este la fel de eficienta ca folosirea atei dentare, ea ramane foarte eficienta. Folosirea unui concentrat antimicrobian fara alcool, care contine uleiuri esentiale diluate cu apa, poate da rezultate dintre cele mai bune (5).

Ce este dusul bucal

Exista numeroase dispozitive pentru mentinerea unei cavitati bucale curate. Unul dintre cele mai eficiente este dusul bucal, care indeparteaza bacteriile chiar si din zonele greu accesibile ale cavitatii bucale. In timpul irigarii gurii, apa sau un fluid special este furnizat sub presiune din rezervor. Duzele irigatorului directioneaza apa catre zonele din gura care nu pot fi atinse cu periuta de dinti sau cu ata dentara. Apa, datorita pulsatiilor, curata spatiile interdentare, maseaza gingiile si imbunatateste circulatia sangelui. Presiunea apei poate fi reglata, la cele mai multe dispozitive. Aparatul de curatat dintii cu apa este potrivit pentru apa potabila, solutii saline, solutii speciale care se adauga la apa. Exista mai multe tipuri de dusuri bucale, in functie de mobilitate si de principiul de functionare:

  • irigatoare stationare: acestea sunt dispozitive puternice, care sunt alimentate de la o priza. Pot fi folosite de intreaga familie.
  • irigatoarele orale portabile: pot fi conectate la reteaua de apa sau au un rezervor de apa. Irigatorul oral portabil este compact si functioneaza pe baza de baterii baterii. Este conceput pentru utilizare individuala si este o optiune convenabila pentru calatorii.
  • irigatoarele cu flux: se conecteaza direct la robinet. Avantajul lor este ca nu au nevoie de electricitate. Cu toate acestea, astfel de dispozitive sunt mono-flux, nu beneficiaza de pulsatii si functioneaza pe baza de apa curenta.
  • irigatoarele mecanice: sunt o varianta de aspersor portabil care functioneaza, de asemenea, fara electricitate. 

Pentru rezultate optime, se recomanda utilizarea unui irigator dupa fiecare curatare cu periuta de dinti, mai ales in cazul in care porti un aparat dentar. Este mai bine sa folosesti un irigator cu apa doar o data pe zi decat sa nu-l folositi deloc. Pentru prevenirea cariilor si a altor boli dentare, este destul sa cureti cavitatea bucala cu un irigator de 2-3 ori pe saptamana. In cazul tratamentului pentru boala parodontala, gingivita si alte afectiuni dentare, trebuie urmate recomandarile medicului stomatolog. 

Beneficiile utilizarii dusului bucal

 

Beneficiile utilizarii dusului bucal

 

Raspandirea microflorei patogene este deosebit de daunatoare pentru cavitatea bucala. Periuta de dinti si pasta profilactica sau curativa se ocupa doar de suprafetele accesibile de la nivelul cavitatii bucale. Pentru o curatare mai profunda, dentistii din intreaga lume recomanda utilizarea dusurilor bucale, datorita avantajelor acestora. Dimensiunile reduse, designul simplu, functionarea silentioasa sunt doar cele mai vizibile avantaje ale unui irigator modern. Beneficiile dispozitivului apar de la prima utilizare:

  • este usor sa te speli pe dinti chiar si in locurile greu accesibile, pe care o periuta de dinti standard nu le poate rezolva.
  • gingiile sunt usor masate cu ajutorul jetului de apa, ceea ce imbunatateste circulatia sangelui si reduce riscul de imbolnavire.
  • placa bacteriana si resturile alimentare din spatiile interdentare sunt indepartate usor si eficient. In acest caz, nici gingiile si nici dintii nu sunt lezati.
  • este perfect pentru ingrijirea aparatelor dentare, a implanturilor dentare, a protezelor dentare. Poate fi folosit in timpul sarcinii si alaptarii, cand dintii si gingiile sunt mai sensibile.
  • ajuta la prevenirea aparitiei gingivitei, parodontitei si a cariilor dentare.
  • reduce semnificativ mirosul respiratiei, lasa o senzatie de prospetime dupa utilizare.
  • reduce inflamatia si sangerarea gingiilor.
  • ofera o senzatie de curatenie.
  • amelioreaza petele de pe dinti.
  • albeste dintii.
  • este usor de utilizat.
  • nu ocupa spatiu (4).

Pentru ca utilizarea irigatorului sa fie cat mai comoda si mai eficienta, este necesar sa se aleaga dispozitivul si lichidul potrivit, in functie de nevoile pacientului. Consulta medicul stomatolog pentru a fi sigur ca faci cea mai potrivita alegere pentru dintii tai (2).

Folosirea dusului bucal

Irigatoarele orale sunt comercializate in diferite marci si modele. Cel mai comun tip pentru uz casnic este un irigator cu flux pulsat, dar exista si irigatoare cu flux direct sau cu flux constant. Unele modele incorporeaza functionalitati suplimentare, cum ar fi bule de aer sau benzi magnetizante, asa ca poti alege un dispozitiv care sa se potriveasca bugetului si setului de caracteristici dorit.

Pentru utilizare, se umple pur si simplu rezervorul de apa, se indreapta varful la un unghi de 90º fata de axa lunga a dintelui, la aproximativ 3 mm de linia gingiei si se elibereaza jetul. Urmeaza intreaga lungime a liniei gingivale, oprindu-te la fiecare spatiu dintre dinti timp de aproximativ cinci secunde. Desi jeturile de apa sunt puternice, sunt blande si neinvazive, astfel incat nu produc durere. Pe langa faptul ca efectueaza o actiune de curatare, aceste jeturi pulsatorii de apa maseaza gingiile, stimuland tesutul gingival si stimuland fluxul sanguin (3).

In cazul persoanelor care au dinti buni si gingii sanatoase, fara spatii mici si fara punti sau implanturi, o rutina zilnica eficienta de periaj si de utilizare a atei dentare este, in general, suficienta pentru o buna igiena orala. In cazul persoanelor care au spatii intre dinti din cauza unei boli gingivale sau a structurii dentare, sau sub punti si in jurul implanturilor dentare, atunci un irigator bucal ar fi o completare extrem de benefica a rutinei curente.

Important de retinut!

Dusul bucal nu este o alternativa pentru o periuta de dinti electrica buna, ci un instrument suplimentar!

Cum se utilizeaza un irigator dentar?

 

Irigator dentar

 

Irigatorul dentar trebuie utilizat inainte de periaj si de folosirea atei dentare. Dispozitivul elimina resturile de alimente pentru ca, ulterior, sa poata fi indepartate favorabil cu ajutorul periutei si atei dentare.

Functionarea irigatorului dentar este foarte simpla:

  • in primul rand, trebuie sa il conectezi la o sursa de apa sau sa ii umpli rezervorul cu apa calda.
  • in al doilea rand, pune piesa bucala a dispozitivului in gura.
  • selecteaza presiunea si porneste aparatul. Se recomanda sa incepi la un nivel mai mic si sa cresti treptat presiunea.
  • dispozitivul nu trebuie lipit de dinti sau gingii.
  • apa trebuie dirijata spre linia pe care gingia o treaseaza pe dinte.
  • curata baza gingiilor, fata externa si interna a dintilor si spatiile interdentare.
  • la final, opreste aparatul si goleste rezervorul de apa al acestuia.
  • curata irigatorul dentar (4).

Cine ar trebui sa foloseasca un dus bucal?

Un irigator oral poate fi recomandat de catre medicul dentist sau ortodont:

  • persoanele cu aparat dentar: dusul bucal poate fi o modalitate excelenta de a completa igiena dentara obisnuita.
  • altor pacienti, inclusiv persoanele cu diabet (care sunt mai predispuse la boli parodontale): pot beneficia foarte mult de adaugarea unui irigator oral la rutina zilnica de igiena dentara.
  • pacientilor cu gingivita: persoanele cu diferite grade de gingivita pot vedea ameliorarea simptomelor cu o utilizare adecvata si atenta.
  • pacientii care sunt predispusi la boli gingivale sau carii dentare sau cei cu implanturi dentare, coroane si altele (6).

Chiar daca exista dovezi numeroase ca dusurile bucale pot fi suplimente excelente ale igienei dentare obisnuite, ingrijirea dintilor trebuie sa inceapa cu un periaj corect al dintilor si vizite regulate la medicul dentist. Dentistul este specialistul care te va ghida spre o rutina mai buna de autoingrijire. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Toothbrushes, „The benefits of oral irrigation”, accesat in data de 10.07.2023: https://www.toothbrushes.co.uk/blog/the-benefits-of-oral-irrigation/#:~:text=A%20small%2C%20handheld%20at%2Dhome,and%20below%20the%20gum%20line.

(2)Village Dental Medicine, „Oral irrigator: benefits and harms of using”, accesat in data de 10.07.2023: https://villagedentalmedicine.com/oral-irrigator-benefits-and-harms-of-using/

(3) Oral-B, „What is a water flosser and its benefits?”, accesat in data de 10.07.2023: https://oralb.com/en-us/oral-health/why-oral-b/floss/what-is-water-flosser-benefits

(4) Clinica Gross Dentistas, „The importance of using a dental irrigator”, accesat in data de 10.07.2023: https://www.clinicadentalgrossdentistas.com/en/dental-irrigator/

(5) Dental Herb Company, „What is oral irrigation?”, accesat in data de 10.07.2023: https://www.dentalherb.com/blog/what-is-oral-irrigation/

(6) Lee Trevino Dental, „The Oral Irrigator: sixty years of history and how it helps your oral health”, accesat in data de 10.07.2023: https://leetrevinodental.com/the-oral-irrigator-sixty-years-of-history-and-how-it-helps-your-oral-health/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor