Durerea de omoplati: de ce apare si optiuni de tratament

31. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Durerea de omoplati

 

Durerea de omoplati apare la articulatia umarului sau in zona dintre omoplati. Miscarea continua a omoplatului determina intensificarea durerilor. Unele afectiuni si boli, care se manifesta la nivelul toracelui si abdomenului pot fi cauze de aparitie ale durerilor de omoplati. Vizita la medic poate duce la stabilirea unui diagnostic si la tratarea corespunzatoare, pentru o viata fara dureri. 

Durerea de omoplati nu prezinta mereu o cauza evidenta. Un atac de cord sau un cancer pulmonar poate da dureri de omoplati. Nu trebuie uitat faptul ca unele boli degenerative ale oaselor pot conduce la aparitia durerilor de omoplati. 

In aceeasi masura, durerea apare, in acest loc, pe fondul unei posturi gresite la birou sau a unui somn agitat, pe o saltea nepotrivită, cu o perna mult prea inalta si tare. Vizita la medic este obligatorie, daca durerea de omoplati se mentine o lunga perioada, este intensa si severa. Uneori ingrijorarea este nefondata, alteori, medicul specialist poate identifica o problema de sanatate grava care, tratata corespunzator, va duce si la disparitia durerii de omoplati. 

Ce este si cum se manifesta durerea de omoplati?

Omoplatii sunt structuri osoase mari si plate, situate de o parte si de alta a spatelui, in zona superioara a toracelui. Cei doi omoplati sau scapule au forma triunghiulara si devin mai vizibili in momentul in care bratul se misca. Functiile acestor oase sunt multiple, pentru ca se afla intr-o zona din care sustin miscarea umarului (1). Durerea de omoplati poate viza atat umarul, cat si zona dintre scapule. 

Cele doua oase mari sunt sustinute in tensiune de o retea de muschi, tendoane, articulatii si ligamente, care ajuta si la realizarea miscarilor bratelor. Orice leziune sau afectiune care afecteaza muschii din jurul omoplatilor, duce la schimbarea pozitiei scapulelor, o cauza comuna a durerilor de omoplati (2). 

Manifestarile specifice resimtite vizeaza: 

  • durere ascutita sau surda in jurul scapulei;
  • slabiciune musculara a bratului la miscare si tensiune;
  • restrictionarea miscarilor bratului, in special la incercarea de ridicare deasupra capului;
  • zgomot al articulatiilor umarului la orice miscare;
  • postura inclinata pe o parte (2). 

De ce apare durerea de omoplati?

Putem vorbi de cauze diverse ale durerilor de omoplati: musculo-scheletale, osteo-articulare, legate de inima sau plamani etc.

 

Cauzele aparitiei durerii de omoplati

 

Deficiente musculo-scheletale

Incordarea musculara poate favoriza aparitia durerii de omoplati. Suprasolicitarea trunchiului si a bratelor in cadrul unor activitati fizice intense poate determina aparitia durerilor in zona omoplatului, dar si a muschilor alaturati, astfel incat senzatia de durere poate sa se resimta in spate si pe brate. Durerea cronica este in stransa legatura cu afectiuni cronice - fibromialgia sau sindromul durerii miofasciale, sindromul de rupere a scapulei (1). 

Probleme osteo-articulare

Deficientele osoase si articulare care pot provoca dureri de omoplati vizează printre altele: osteoporoza, artrita reumatoida, nervi comprimati. In acelasi timp, boala discului duce la dureri de omoplati, de gat si furnicaturi la nivelul mainii (1), (2). 

O fractura de scapula, ca urmare a unui accident auto sau a unei caderi de la inaltime, determina, de asemenea, aparitia durerilor de omoplati (1). 

Boli ale inimii

Problemele cardiace pot cauza durerea de omoplati. Un atac de cord, o ruptura in peretele aortei, pericardita - sunt afectiuni pentru care este nevoie de ajutor medical de specialitate (1). In aceste cazuri, durerea de omoplati ar putea fi un semnal de alarma. 

Boli ale plamanilor

Afectiuni ale plamanilor sau unele boli cronice pot genera durere de omoplati (1), (2): embolie pulmonara, pneumotorax, tumori pulmonare, cancer pulmonar, mezoteliom etc. 

Alte cauze pentru durerea de omoplati (1), (2):

  • zona zoster;
  • probleme abdominale si de pelvis;
  • operatii abdominale;
  • leziuni ale muschilor diafragmei;

Alte afectiuni abdominale si pelviene pot produce durere in zona omoplatului drept (1): 

Tumorile canceroase duc la durere de omoplati, printre alte simptome specifice (1), asa cum este cazul in: cancer esofagian, cancer gastric, limfom, cancer hepatic, cancer pancreatic, metastaze osoase

Cum se diagnosticheaza durerea de omoplati?

Doctorul trebuie sa afle istoricul medical al pacientului, simptomele specifice sesizate, alaturi de momentul aparitiei. Urmeaza apoi examenul clinic si recomandarea pentru investigatii amanuntite, care sa excluda ale afectiuni mai grave. 

Alaturi de testele de laborator de sange si urina, pacientul trebuie sa efectueze si investigatii imagistice - CT, RMN, radiografie toracica, tomografie cu emisie de pozitroni, in cazul celor cu antecedente de cancer.

 

Diagnosticarea durerii de omoplati

 

Optiuni de tratament pentru durerea de omoplati

Tratamentul acordat de medicul specialist vizeaza tratarea cauzei si poate sa tinteasca aplicarea unui plan la domiciliu (1), (2), bazat pe odihna de calitate, aplicarea unui pachet cu gheata pe zona dureroasa sau a unei comprese calde, a unui bandaj elastic, precum si ridicarea si mentinerea omoplatului deasupra inimii. 

Kinetoterapia sau fizioterapia pot fi terapii recomandate (1), (3) atunci cand medicul constata ca la baza aparitiei acestei dureri au stat anumite probleme musculo-scheletale. Exercitiile fizice realizate de terapeuti specializati pot oferi alinarea de care pacientii au nevoie.

Masajul terapeutic poate avea si el rezultate remarcabile, in functie de nevoile reale ale persoanei (3). 

Alaturi de aceste optiuni de tratament, medicul poate prescrie si medicamente antiinflamatorii si analgezice pentru reducerea sau ameliorarea durerii si a disconfortului. Suplimentele alimentare si remediile naturiste din farmacii nu ar trebui administrate fara recomandarea medicului, pentru a nu interfera cu alte pastile indicate in diverse boli cronice. 

Cand cauzele vizeaza cancerul se poate ajunge la tratamentul cu radiatii si chimioterapie (1). 

Interventiile chirurgicale sunt extrem de rare in durerile de omoplati si pot fi solutia potrivita daca apar fracturi ale oaselor (2). 

Schimbarea regimului alimentar ar putea fi o recomandare medicala (3). O dieta echilibrata si cu exercitiile fizice adecvate pot produce modificarile necesare asupra corpului, alaturi de mentinerea unei posturi cat mai corecte.  

 Durerea de omoplati are diverse cauze de aparitie. De regula, aceasta poate sa dispara fara tratament specific. Acesta este un articol informativ. Daca te confrunti cu durerea de omoplati, apeleaza la un medic!

Surse de informare:

1. Shoulder Blade Pain. Possible causes of scapular pain and how it’s treated - https://www.verywellhealth.com/shoulder-blade-pain-possible-causes-and-diagnosis-2248942#:~:text=The%20most%20common%20cause%20of%20pain%20between%20the%20shoulder%20blades,Arthritis

2. What Causes Shoulder Blade Pain and How to Treat It - https://www.healthline.com/health/shoulder-blade-pain

3. What is causing the pain in my shoulder blade? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/319774

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor