Durerea de buric: de ce apare? Optiuni de tratament

27. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
durere de buric

Cu totii ne confruntam din cand in cand cu durerea de buric. Pot avea multe posibile cauze, de la afectiuni usoare, care nu necesita neaparat tratament medical, pana la afectiuni grave, care iti pot pune viata in pericol daca nu se intervine imediat. In acest articol vei afla care sunt cateva dintre cauzele ce pot duce la aparitia durerii de buric si care sunt optiunile de tratament la care se poate apela in astfel de cazuri. 

Ce este durerea de buric?

De obicei, atunci cand vorbim despre durere de buric, ne referim la acea durere localizata in zona din jurul si din spatele acestuia. Zona respectiva este cunoscuta sub denumirea de regiunea ombilicala si contine parti ale stomacului, intestinului subtire si gros si pancreasului. Poate fi usoara sau severa si, de cele mai multe ori, este insotita si de alte simptome, in functie de cauza care a dus la aparitia sa.[2]

Care sunt posibilele cauze ale durerii de buric? 

medic ii face ecografie abdominala unei paciente

Lista afectiunilor printre ale caror simptome se poate numara si durerea de buric este destul de lunga. Iata cateva dintre acestea: 

  • Gastroenterita 

Este o inflamatie a tractului digestiv, ce poate fi cauzata de o infectie virala, bacteriana sau parazitara. Pe langa durerea abdominala, mai pot aparea simptome precum diareea, greata, varsaturile si transpiratia. Simptomele pot fi usoare sau severe. In cazuri grave, poate aparea deshidratarea, din cauza diareei si a varsaturilor. Riscul aparitiei gastroenteritei este mai ridicat in cazul copiilor, al persoanelor in varsta si celor cu un sistem imunitar slabit.

  • Ulcerul peptic 

Acesta reprezinta acele rani care se pot dezvolta la nivelul stomacului sau intestinului subtire superior, ca urmare a unei infectii cu bacteria Helicobacter pylori sau a utilizarii pe termen lung a anumitor medicamente. Se manifesta prin: durere intensa in zona din jurul buricului, indigestie, balonare, greata sau varsaturi, lipsa apetitului si eructatii (ragaieli).

  • Pancreatita acuta 

Aceasta reprezinta inflamatia pancreasului si, pe langa durerea de buric, mai poate provoca greata sau varsaturi, febra si cresterea ritmului cardiac. Consumul de alcool, infectiile, medicamentele si prezenta calculiilor biliari sunt cateva dintre posibilele cauze ce pot la dezvoltarea acestei afectiuni

  • Hernia ombilicala 

Atunci cand o parte a intestinului iese printr-o mica deschizatura a muschilor abdominali din jurul buricului, vorbim despre hernie ombilicala. Intalnita mai rar la adulti este, in schimb, destul de comuna in randul bebelusilor. Pe langa aparitia unei umflaturi in jurul buricului, mai poate provoca si o senzatie de durere sau presiune la locul herniei.

  • Ocluzia intestinala 

Consta in aparitia unui blocaj (total sau partial) la nivelul intestinului, care impiedica tranzitul intestinal sa se desfasoare normal. Ocluzia intestinala poate avea diverse cauze, inclusiv herniile abdominale, tumorile, bolile inflamatorii intestinale sau aderentele. Se manifesta prin dureri abdominale, crampe, greata, varsaturi, deshidratare, pierderea poftei de mancare, constipatie, febra si o crestere a ritmului cardiac.

  • Anevrismul aortic abdominal

Apare atunci cand un segment al aortei abdominale se dilata asemenea unui balon, existand riscul sa se rupa. Se poate manifesta inclusiv prin dureri abdominale constante.

  • Ischemia mezenterica 

Reprezinta reducerea fluxului sangvin la nivel intestinal, cauzata, de obicei, de un cheag de sange. In general, primul simptom care apare este durerea abdominala severa urmata, pe masura ce afectiunea se agraveaza, de o crestere a ritmului cardiac si prezenta sangelui in scaun.

  • Apendicita

Durerea ascutita in jurul buricului este unul dintre primele semne ale inflamatiei apendicelui, adica a apendicitei. Ulterior, durerea va iradia in partea dreapta de jos a abdomenului si vor mai aparea simptome precum balonarea, greata, constipatia, diareea, febra sau lipsa apetitului.[2]

Cum se poate trata durerea de buric?

Tratamentul durerii de buric depinde de cauza sa. De exemplu, gastroenterita nu necesita, de obicei, tratament medical si simptomele care te deranjeaza ar trebui sa dispara dupa cateva zile. 

Apendicita, pe de alta parte, este o urgenta medicala, iar tratamentul presupune indepartarea chirurgicala a apendicelui. Acelasi tip de interventii sunt pot fi necesare si in cazul pancreatitei, ocluziei intestinale, ischemiei mezenterice sau anevrismului aortic abdominal. Si in cazul adultilor cu hernie ombilicala se recomanda efectuarea unei interventii chirurgicale; in cazul bebelusilor, majoritatea herniilor ombilicale se vor inchide pana la varsta de 2 ani.

Dat fiind numarul mare de afectiuni ce pot duce la aparitia durerii de buric, dar si faptul ca multe dintre ele au simptome similare, singura modalitate de a afla care este optiunea de tratament potrivita pentru tine este sa consulti un medic. 

Dupa stabilirea unui diagnostic si identificarea cauzei durerii de buric, acesta poate face recomandarile necesare. Chiar daca nu este vorba de o afectiune severa, pentru tratarea careia este necesara o operatie, ti s-ar putea prescrie medicamente sau ti s-ar putea recomanda alte solutii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.[1][2]

Durerea de buric sau, mai bine spus, durerea localizata in zona din jurul buricului, este un simptom asociat cu diverse afectiuni, unele mai severe, altele mai usoare. Daca persista mai mult de cateva zile sau este insotita si de alte simptome, ar fi bine sa consulti un medic. Vei afla astfel care este cauza acesteia, daca si de ce fel de tratament ai nevoie. Acesta este un articol informativ, nu o sursa pentru autodiagnosticare.

Bibliografie: 

  1. Caporuscio, Jessica. “Periumbilical Pain: What to Know.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 8 Aug. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/325988. Accessed 10 Oct. 2022.
  2. Seladi-Schulman, Jill. “8 Causes of Periumbilical Pain and When to Seek Emergency Help.” Healthline, Healthline Media, 20 June 2018, www.healthline.com/health/periumbilical-pain. Accessed 10 Oct. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor