Cauzele si manifestarile sarcinii oprite din evolutie

28. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Sarvina oprita

 

Sarcina oprita din evolutie, diagnosticata atunci cand bebelusul nu manifesta semne vitale, este un eveniment extrem de trist si de traumatizant atât pentru gravida, cat si pentru restul familiei. De multe ori se ridica semne de intrebare legate de o eventuala prevenire a incidentului sau despre ce e de facut pe viitor pentru ca urmatoarele sarcini sa poata fi duse la termen. In acest articol poti citi mai multe despre cauzele si factorii de risc pentru sarcina oprita din evolutie, simptome si complicatii, diagnostic si tratament.

Ce este sarcina oprita din evolutie?

Sarcina oprita din evolutie este sinonima cu decesul intrauterin al produsului de conceptie, dupa varsta de 20 saptamani de sarcina. In cazul in care varsta sarcinii nu este cunoscuta, medicul considera ca este vorba despre o sarcina oprita din evolutie daca fatul cantareste mai mult de 400 g [1]. Sarcina oprita din evolutie este diferita de avortul spontan, care se produce inainte de saptamana 20 de sarcina.

Cauzele sarcinii oprite din evolutie

Atunci cand se refera la sarcina oprita din evolutie, cauzele pot fi incadrate in mai multe categorii, pe care le vom discuta in continuare.

Complicatii ale sarcinii sau nasterii

Exista circumstante care cresc riscul decesului fetal:

  • travaliul prematur, determinat de cele mai multe ori de diverse complicatii ale sarcinii;
  • sarcina care a depasit 42 saptamani;
  • sarcina multipla;
  • accidente sau raniri in perioada sarcinii [2].

Complicatiile de sarcina sau cele aparute in travaliu sunt considerate o cauza a decesului fetal atunci cand nasterea se declanseaza inainte de saptamana 24 [1]. 

Probleme legate de placenta

Placenta este responsabila cu oxigenarea si hranirea bebelusului in perioada vietii intrauterine. Orice factor care interfereaza cu buna functionare a placentei poate pune bebelusul in pericol. Problemele legate de placenta sunt responsabile pentru 25% dintre sarcinile oprite din evolutie [3].

Aceste complicatii legate de placenta includ un flux de sange nesatisfacator, inflamatii si infectii. Decolarea placentei este o alta problema majora, considerata o urgenta medicala [1]. 

Anomalii congenitale si alte probleme legate de bebelus

Un procent de 10% dintre sarcinile oprite din evolutie sunt determinate de anomalii congenitale și probleme legate de bebelus. Acestea includ:

  • restrictia de crestere intrauterina;
  • afectiunile genetice;
  • incompatibilitatea de Rh;
  • defectele structurale [4]. 

Unele anomalii de crestere sunt atat de grave incat sunt incompatibile cu viata. In alte cazuri, coexistenta mai multor anomalii face imposibila supravietuirea bebelusului. 

Infectii

Unele infectii ale mamei, bebelusului sau placentei pot determina oprirea din evolutie a sarcinii. Aceasta cauza apare mai frecvent inainte de saptamana 24 de sarcina.

Infectiile incriminate pentru aceasta problema includ:

  • citomegalovirus;
  • boala a cincea a copilariei (boala obrajilor palmuiti);
  • herpesul genital;
  • listerioza;
  • sifilisul;
  • toxoplasmoza [5].

Problemele cordonului ombilical

In cazul in care exista compresiuni pe cordonul ombilical, bebelusul este privat de oxigen. Problemele legate de cordonul ombilical, care se soldeaza cu decesul fatului, apar de obicei aproape de termen [2].

Sanatatea materna

Sanatatea materna reprezinta un factor de risc pentru oprirea sarcinii din evolutie. Exista doua afectiuni majore care apar in trimestrul doi de sarcina sau cel de-al treilea si care pot avea aceasta consecinta: preeclampsia si hipertensiunea de sarcina.

Alte boli care constituie factori de risc sunt:

  • diabetul;
  • lupusul;
  • obezitatea;
  • trombofilia;
  • afectiunile tiroidiene [6].

Uneori, medicii nu pot explica de ce se opreste sarcina din evolutie. Este o situatie foarte greu de acceptat, dar este esential sa nu te invinovatesti pentru asta.

Factori de risc pentru sarcina oprita din evolutie

Oprirea din evolutie a unei sarcini este un eveniment care poate aparea la orice gravida, dar se pare ca exista unii factori care determina o crestere a riscului mediu calculat la nivelul populatiei generale:

  • existenta unei afectiuni de tipul diabetului sau hipertensiunii arteriale;
  • obezitatea;
  • rasa afro-americana;
  • varsta mai mica de 18 ani sau mai mare de 35 ani;
  • antecedentele de sarcina oprita din evolutie;
  • victima unei traume sau a unui stres de intensitate mare in anul anterior nasterii;
  • lipsa ingrijirii prenatale [8].

Fumatul, consumul de marijuana, de analgezice cu prescriptie medicala sau de droguri ilegale dubleaza sau tripleaza riscul de oprire din evolutie a sarcinii [2].

 

Ingeras

 

Simptomele sarcinii oprite din evolutie

Atunci cand medicii vorbesc despre sarcina oprita in evolutie, simptomele pot fi intense si evidente sau complet absente. Uneori, medicul descopera lipsa activitatii cardiace fetale in timpul controlului de rutina. Alteori, gravida se prezinta la camera de garda cu contractii sau hemoragie vaginala [9].

Dupa saptamana 28 de sarcina, medicul poate recomanda numararea miscarilor fetale. Pentru a face asta, gravida se va culca pe partea stanga si va numara miscarile bebelusului; ea inregistreaza cat timp dureaza ca acesta sa se miste de 10 ori si repeta masuratoarea in fiecare zi, la aceeasi ora. 

Daca au trecut doua ore si nu ai inregistrat cele 10 miscari ale bebelusului sau daca apare o intrerupere brusca a miscarilor fetale, contacteaza imediat medicul! La intrebarea ”ce simti cand sarcina se opreste in evolutie”, singurul raspuns este o disparitie a miscarilor fetale [9]. 

Complicatiile sarcinii oprite din evolutie

In cazul unei sarcini oprite din evolutie lasata sa se manifeste natural, organismul va elimina, la un moment dat, produsul de conceptie. Exista, insa, un risc de hemoragie si infectie daca lucrurile sunt lasate sa decurga de la sine, complicatiile survenite putand pune in pericol viata mamei sau fertilitatea acesteia. Asadar, sa astepti sa vezi in cat timp elimini o sarcina oprita in evolutie nu este o idee inspirata [3].

Diagnosticarea sarcinii oprite din evolutie

Diagnosticarea unei sarcini oprite in evolutie este un proces simplu si consta in efectuarea unei ecografii care va confirma absenta ritmului cardiac fetal si absenta oricaror miscari [1].

Optiuni de tratament pentru sarcina oprita din evolutie

In cazul in care ecografia releva decesul fatului, medicul are datoria de a te informa in legatura cu asta si de a-ti prezenta optiunile medicale pe care le ai la dispozitie.

Una dintre ele este sa nu se intervina, caz in care travaliul va incepe de la sine in termen de cateva saptamani. Este o optiune nu foarte populara, majoritatea medicilor preferand sa previna eventualele complicatii.

Cea de-a doua optiune este evacuarea imediata a sarcinii, care se poate face prin mai multe metode:

  • Dilatatie si chiuretaj - este o interventie chirurgicala in timpul careia medicul forteaza deschiderea cervixului si elimina tesuturile din uter, inclusiv placenta si endometrul ingrosat. Este o optiune aplicabila in sarcinile de varsta mica si are dezavantajul de a face imposibile investigatii suplimentare legate de cauza decesului fatului;
  • Inducerea travaliului este solutia utilizata cel mai des. Gravidei i se administreaza medicamente care declanseaza contractiile pentru deschiderea cervixului, astfel incat sarcina sa fie eliminata similar unei nasteri. In general, lucrurile progreseaza mai lent decat in cazul unei nasteri la termen, iar gravida are nevoie de o analgezie adecvata si de sustinere din partea personalului medical si, daca e posibil, a familiei;
  • Cezariana este o optiune evitata, in general, in aceasta situatie, avand in vedere ca se asociaza cu limitarea ulterioara a numarului de sarcini si expune gravida unui risc mai mare de infectie si unor complicatii postoperatorii [11].

Recuperarea dupa o sarcina oprita din evolutie

Timpul de recuperare fizica depinde de o serie de factori particulari, dar dureaza, in medie, 6 - 8 saptamani. Este important ca pacienta sa nu se raporteze la niste intervale fixe de timp, deoarece fiecare caz e diferit, dar in general menstruatia dupa o sarcina oprita din evolutie revine la aproximativ doua luni [10].

Este posibil sa apara o secretie lactata, care dispare in 7 - 10 zile in absenta unei stimulari a sanului. Medicul poate prescrie comprimate pentru oprirea lactatiei, daca pacienta isi doreste acest lucru [1].

Recuperarea psihica poate dura mai mult, psihologii considerand ca este vorba despre o perioada de doliu care trebuie tratata ca atare. Fiecare femeie care trece prin aceasta experienta traumatizanta are propriile moduri de a reactiona si ar trebui incurajata, de medic si familie, sa apeleze la ajutorul unui psihoterapeut daca emotiile devin dificil de gestionat si ajung sa afecteze calitatea vietii. 

Prevenirea unei sarcini oprite din evolutie

Foarte multe dintre cauzele unei sarcini oprite din evolutie sunt in afara controlului individual, asadar acest eveniment nu poate fi prevenit intotdeauna. Exista, insa, unele actiuni care pot reduce riscul de a trece prin asa ceva:

  • Consultul preconceptie este de ajutor in identificarea factorilor de risc si adoptarea de masuri preventive;
  • Daca in istoricul medical personal exista o sarcina oprita din evolutie pentru care au fost identificate cauze genetice, o consultatie la un specialist genetician poate fi utila;
  • Nu fuma, nu bea alcool si nu consuma droguri in perioada sarcinii;
  • Consulta imediat medicul daca apar semne ingrijoratoare: sangerare, dureri, contractii;
  • Beneficiaza de ingrijire prenatala de calitate [12]. 

Recuperarea fizica dupa o sarcina oprita din evolutie poate dura cateva luni; recuperarea psihica poate fi mai de durata si poate necesita sustinerea unui specialist. Majoritatea femeilor care trec prin experienta unei sarcini oprite din evolutie pot avea, in viitor, copii sanatosi. 

Bibliografie:

  1. ” Www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/what-is-a-stillbirt accesat la 21.09.2022;
  2. CDC. “What Is Stillbirth?” Centers for Disease Control and Prevention, 28 Feb. 2019, www.cdc.gov/ncbddd/stillbirth/facts.html accesat la 21.09.2022;
  3.  “What Is Stillbirth?” Centers for Disease Control and Prevention, 28 Feb. 2019, www.cdc.gov/ncbddd/stillbirth/facts.html accesat la 21.09.2022; 
  4. Cleveland Clinic. “Stillborn Baby / Stillbirth: Causes & Symptoms | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2018, my.clevelandclinic.org/health/diseases/9685-stillbirth accesat la 21.09.2022;
  5. “Stillborn Baby / Stillbirth: Causes & Symptoms | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2018, my.clevelandclinic.org/health/diseases/9685-stillbirth accesat la 21.09.2022;
  6. “Default - Stanford Children’s Health.” Stanfordchildrens.org, 2019, www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=stillbirth-90-P02501 accesat la 21.09.2022;
  7. NHS Choices. “Overview - Stillbirth.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/stillbirth/ accesat la 21.09.2022;
  8. “Stillbirth.” Marchofdimes.org, 2018, www.marchofdimes.org/complications/stillbirth.aspx accesat la 21.09.2022;
  9. “Stillbirth.” Www.who.int, www.who.int/health-topics/stillbirth#tab=tab_1 accesat la 21.09.2022;
  10. “Stillbirth: Causes, Risk Factors, Signs, and Recovery.” Healthline, 13 Aug. 2018, www.healthline.com/health/pregnancy/stillbirth#outlook. Accessed 22 Sept. 2022 accesat la 21.09.2022;
  11. “Stillbirth: Definition, Causes, and Recovery.” Www.medicalnewstoday.com, 30 July 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/stillbirthaccesat la 21.09.2022;
  12. “Understanding Second Trimester Loss | Obstetrics and Gynecology | UC Davis Health.” Health.ucdavis.edu, health.ucdavis.edu/obgyn/services/family-planning/trimester_loss.html accesat la 21.09.2022.

 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor