Albirea prematura a parului: cauze, recomandari
Depigmentarea firelor, stiintific explicata prin pierderea melaninei de la nivelul foliculilor, este un process firesc, care debuteaza treptat si lent inca din perioada adolescentei sau dupa, insa atunci cand albirea se produce galopant si se accentueaza intr-un timp scurt in anii tineretii, atunci vorbim de cauze care nu mai tin de ritmul biologic natural.
Continutul articolului
Desi de-a lungul timpului parul grizonat a fost privit ca un semn de intelepciune, fenomenul de albire nu are aceleasi valente daca apare proeminent la varstele de 20, 30 sau 40 de ani.
Cauzele albirii premature a parului
Primul motiv care poate explica albirea prematura este materialul genetic: daca ai parinti, bunici, unchi sau matusi care au albit timpuriu, atunci putem concluziona ca acele gene ti-au fost transmise mai departe. Solutia este sa accepti si respecti firele tale albe ca o mostenire de familie, fie purtandu-le cu mandrie, fie utilizand una dintre metodele moderne de repigmentare, cu vopsea sau sampon nuantator [1].
Al doilea motiv pentru care o persoana se confrunta cu albirea la varsta tineretii este un fenomen tot mai intalnit in societatea actuala, numit stres oxidativ. Cand radicalii liberi, molecule instabile care afecteaza activitatea celulara, nu intalnesc destula opozitie antioxidanta in corp, apare procesul distructiv de oxidare, una dintre cauzele principale ale imbatranirii si imbolnavirii organismului uman [2].
Factorii fizici, precum fumatul, somnul insuficient pentru refacerea celulara si dieta saraca in nutrienti, alaturi de factori psihici (un soc emotional sau o stare prelungita de depresie) contribuie in mod negativ la acest stres oxidativ. De obicei, atunci cand iti echilibrezi stilul de viata si emotiile interne, prin schimbarea graduala a obiceiurilor nesanatoase si a felului cum percepi si procesezi situatiile de viata, vei observa ca simptomele de la nivelul corpului se amelioreaza, inclusiv starea parului si a pielii [3].
In plus, analizele realizate pe persoane care albesc prematur sau accelerat indica in general o deficienta de vitaminele B6, B12, D si E. In concluzie, suplimentele naturale din farmacii, precum si o alimentatie bogata in fructe si legume, oua, fructe de mare, peste, ulei de masline si ceai verde sunt de real ajutor. Si nu uita sa te expui macar 15-20 de minute zilnic la aer si soare, atat cat il poti gasi iarna, pentru productia proprie a unei doze sanatoase de vitamina D [4]!
Implicatii psihologice si sociale ale albirii premature a parului
Albirea prematura a parului poate avea implicatii psihologice si sociale semnificative. Persoanele afectate pot experimenta scaderea stimei de sine si anxietate, mai ales daca fenomenul este vizibil si accentuat. Perceptiile sociale in legatura cu parul alb pot varia, dar in general acesta este asociat cu imbatranirea, ceea ce poate influenta relatiile personale si profesionale.
Solutii si managament pentru albirea prematura a parului
De multe ori, albirea prematura este un fenomen cu implicatii genetice in legatura cu care nu ai prea multe de facut. Totusi, exista unele masuri pe care le poti lua pentru a incerca sa previi au sa controlezi incaruntirea care are alt substrat.
Adoptarea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale esentiale, poate ajuta la prevenirea albirii premature a parului. Suplimentele de B12, acid folic, cupru si fier pot fi benefice in acest context [2].
Tehnicile de gestionare a stresului cum ar fi yoga, meditatia, exercitiile fizice regulate si tehnicile de respiratie pot ajuta la reducerea stresului si la protejarea sanatatii parului [1].
Renuntarea la fumat poate avea beneficii semnificative pentru sanatatea generala si pentru prevenirea albirii premature a parului [3].
Vopsirea parului este cea mai comuna solutie pentru a ascunde firele albe. Exista, de asemenea, produse specifice pentru ingrijirea parului alb, care pot ajuta la mentinerea sanatatii si a aspectului acestuia.
Daca suspectezi ca albirea prematura are legatura cu vreo afectiune medicala, este important sa consulti un dermatolog pentru un diagnostic si un tratament adecvat [4].
Albirea prematura a parului este un fenomen complex, influentat de factori genetici, stil de viata si sanatatea generala. Desi poate fi o sursa de ingrijorare, exista solutii si strategii care pot ajuta la gestionarea acestui proces. Intelegerea cauzelor si adoptarea unui stil de viata sanatos pot contribui semnificativ la mentinerea culorii naturale a parului pentru o perioada mai lunga.
Surse:
- January 01, Dr Roshini Raj Updated, and 2016. “What Going Gray Early Can Tell You about Your Health.” Health.com, www.health.com/mind-body/what-going-gray-early-can-tell-you-about-your-health, accesat la 6.08.2024;
- Kumar, AnaghaBangalore, et al. “Premature Graying of Hair: Review with Updates.” International Journal of Trichology, vol. 10, no. 5, 2018, p. 198, https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_47_18, accesat la 6.08.2024;
- Sashin, Daphne. “Premature Graying: Reasions, Options.” WebMD, www.webmd.com/beauty/features/abcs-premature-graying, accesat la 6.08.2024;
- “White Hair: Causes and Prevention.” Healthline, 22 May 2017, www.healthline.com/health/white-hair#causes, accesat la 6.08.2024.