Cauzele albirii premature a parului

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Desi de-a lungul timpului parul grizonat a fost privit ca un semn de intelepciune si respectabilitate, fenomenul de albire nu are aceleasi valente daca apare proeminent la varstele de 20, 30 sau 40 de ani.

Depigmentarea firelor, stiintific explicata prin pierderea melaninei de la nivelul foliculilor, este un process firesc, care debuteaza treptat si lent inca din perioada adolescentei sau dupa, insa atunci cand albirea se produce galopant si se accentueaza intr-un timp scurt in anii tineretii, atunci vorbim de cauze care nu mai tin de ritmul biologic natural.

Primul motiv care poate explica albirea prematura este materialul genetic: daca ai parinti, bunici, unchi sau matusi care au albit timpuriu, atunci putem concluziona ca acele gene ti-au fost transmise mai departe. Solutia este sa accepti si respecti firele tale albe ca o mostenire de familie, fie purtandu-le cu mandrie, fie utilizand una dintre metodele moderne de repigmentare, cu vopsea sau sampon nuantator.

Încearcă șamponul uscat de la Batiste.

Al doilea motiv pentru care o persoana se confrunta cu albirea la varsta tineretii este un fenomen tot mai intalnit in societatea actuala, numit stres oxidativ. Cand radicalii liberi, molecule instabile care afecteaza activitatea celulara, nu intalnesc destula opozitie antioxidanta in corp, apare procesul distructiv de oxidare, una dintre cauzele principale ale imbatranirii si imbolnavirii organismului uman.

Factorii fizici, precum fumatul, somnul insuficient pentru refacerea celulara si dieta saraca in nutrienti, alaturi de factori psihici (un soc emotional sau o stare prelungita de depresie) contribuie in mod negativ la acest stres oxidativ. De obicei, atunci cand ne echilibram stilul de viata si emotiile interne, prin schimbarea graduala a obiceiurilor nesanatoase si a felului cum percepem si procesam situatiile de viata, vom observa ca simptomele de la nivelul corpului se amelioreaza, inclusiv starea parului si a pielii.

In plus, analizele realizate pe persoane care albesc premature sau accelerat indica in general o deficienta de vitaminele B6, B12, D si E. In concluzie, suplimentele naturale din farmacii, precum si o alimentatie bogata in fructe si legume, oua, fructe de mare, peste, ulei de masline si ceai verde sunt de real ajutor. Si nu uitati sa va expuneti macar 15-20 de minute zilnic la aer si soare, atat cat il putem gasi iarna, pentru productia proprie a unei doze sanatoase de vitamina D.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor