Castravetele amar - beneficii, proprietati, contraindicatii
Castravetele amar, cu denumirea oficiala de Momordica charantia este un fruct de origine tropicala, folosit in numeroase preparate asiatice. Inca din cele mai vechi timpuri, in zone precum Caraibe, India sau Africa, acest fruct a fost folosit pentru proprietatile sale benefice asupra organismului si in cazul anumitor afectiuni. Introducerea castravetelui amar in alimentatie iti permite sa te bucuri de nutrientii pe care ii contine si sa te concentrezi pe un stil de viata echilibrat.
Iata cateva detalii esentiale despre beneficiile, proprietatile si contraindicatiile castravetelui amar!
Ce valori nutritionale si proprietati are castravetele amar?
Castravetele amar contine o cantitate insemnata de vitamina C in mod special. Mai exact, aceasta este prezenta in 93% din cantitatea zilnica recomandata. Castravetele amar mai contine:
- 2 grame de fibre (intr-o cana de castravete amar crud);
- vitamina A (44% din doza zilnica recomandata);
- potasiu;
- zinc;
- fier.
Daca ai anumite insuficiente sau simptome care indica o cantitate redusa dintr-o anumita vitamina in corp, discuta cu medicul pentru a efectua o serie de analize! In acest fel, medicul poate sa-ti recomande multivitamine pentru adulti sau schimbari in alimentatie.
In medicina traditionala chineza, castravetele amar este considerat un tonic pentru zilele foarte calde, dar si pentru sanatatea unor organe precum rinichii, ficatul si ochii. De asemenea, exista o conexiune intre castravetele amar si diabet, care este inca studiata de catre specialisti. Mai exact, unul dintre studiile existente a descoperit o legatura directa intre castravetele amar si reducerea nivelului de fructozamina, insa majoritatea studiilor indica nevoia de mai multe studii care sa investigheze aceste aspecte.
Ce beneficii ofera consumul de castravete amar?
Fiind un fruct bogat in anumite vitamine si minerale, castravetele amar aduce o serie de beneficii pentru sanatatea generala a celor care il consuma. Acestea sunt:
Sprijinirea sistemului imunitar
Cantitatea mare de vitamina C pe care o contine castravetele amar ajuta la prevenirea, in general, a bolilor si sprijina sistemul imunitar in lupta impotriva afectiunilor. De asemenea, mai multa vitamina C presupune si un ritm accelerat de vindecare a ranilor sau dezvoltarea sistemului osos. Castravetele amar este si o sursa potrivita de antioxidanti, deoarece contine acid galic, epicatechine si acid clorogenic. Toate acestea protejeaza celulele impotriva deteriorarii.
Poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol
Studiile care exista in acest moment sunt doar cele pe sobolani, insa acestea indica o schimbare majora a nivelului de colesterol si trigliceride, in urma consumului de castravete amar. [1] Daca suferi de diabet sau analizele tale indica un nivel ridicat de colesterol, discuta cu medicul specialist care iti va prescrie un tratament si care iti poate recomanda sa consumi mai multe produse fara zahar!
Poate ajuta la pierderea in greutate
90 de grame de castravete amar contin doar aproximativ 20 de calorii, motiv pentru care poate fi inclus fara probleme in dieta celor care vor sa slabeasca. Consumat in cadrul meselor principale ale zilei, castravetele amar se absoarbe cu usurinta de catre organism si reprezinta optiune satioasa, care tine de foame o perioada lunga.[2] De asemenea, datorita celorlalti nutrienti pe care ii contine, acest aliment este o alegere sanatoasa pentru preparatele speciale cu inspiratie asiatica.
Poate ajuta la intinerirea tenului si a texturii acestuia
Vitamina C este binecunoscuta pentru efectele pozitive pe care le are asupra tenului si pielii, in general. Aceasta ofera luminozitate tenului, trateaza petele pigmentare si poate ajuta la prevenirea formarii ridurilor. Consumul de castravete amar poate avea un efect detoxifiant, ceea ce ajuta pielea sa-si recapete stralucirea si elasticitatea.
Discuta cu un medic specialist despre optiunile de produse pentru detoxifiere si daca ar trebui sa le incluzi in dieta!
Poate sprijini digestia
Castravetele amar este un fruct usor de digerat, chiar si de catre cei care au probleme precum sindromul colonului iritabil. Acesta este digerat incet, mai ales daca este gatit la tigaie sau la cuptor, alaturi de alte legume sau carne.
Ce contraindicatii exista in cazul castravetelui amar?
Este nevoie de mai multe studii pentru a ajunge la concluzii clare cu privire la contraindicatiile consumului de castravete amar. Trebuie sa tii cont insa de gustul acestuia, care devine din ce in ce mai amar odata ce castravetele este mai copt. De asemenea, in anumite cazuri, poate sa provoace disconfort la nivelul stomacului sau sa nu poata fi consumat crud. Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de castravete amar, tocmai din lipsa mai multor studii si dovezi care sa poata confirma ca nu exista posibile probleme.
Discuta cu medicul tau despre beneficiile pe care ti le poate aduce includerea castravetelui amar in dieta, iar daca suferi deja de o afectiune, afla daca acest fruct poate sa-ti agraveze sau sa reduca simptomele! Daca vrei, totusi, sa-l consumi, limiteaza-te la folosirea ocazionala a acestuia in preparatele care sunt pe gustul tau.
Surse:
- Institute for Quality and Efficiency in Health Care. “High Cholesterol: Overview.” Nih.gov, Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 7 Sept. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279318/.
- Howarth, Nancy C., et al. “Dietary Fiber and Weight Regulation.” Nutrition Reviews, vol. 59, no. 5, 27 Apr. 2009, pp. 129–139, 10.1111/j.1753-4887.2001.tb07001.x.