Casexie: ce este, de ce apare, afectiuni asociate

12. 2. 2024 · 7 minute de citit

Casexia este, de multe ori, un subiect tabu in societate, ea fiind asociata cu fazele grave sau terminale ale unor boli severe. Desi nu reprezinta un subiect frecvent de discutie, casexia are implicatii pofunde asupra calitatii vietii si a prognosticului pacientului, motiv pentru care ar trebui abordata deschis si cu seriozitate. Casexia indica o degradare semnificativa a organismului si a proceselor desfasurate la nivelul sau, iar interventia medicala precoce, energica si eficienta poate contribui la controlul acesteia si la imbunatatirea calitatii si duratei vietii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Casexie: ce este, de ce apare, afectiuni asociate

Ce este casexia?

Casexia este o afectiune complexa, serioasa si progresiva care implica o pierdere severa a greutatii corporale, a muschilor, a grasimii corporale si a fortei fizice. De multe ori, casexia este asociata cu boli cronice severe precum cancerul, boala cardiaca, SIDA si bolile pulmonare obstructive cronice. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, casexia afecteaza pana la 80% dintre pacientii cu cancer in stadiu avansat si poate fi responsabila de pana la 20% din decesele cauzate de cancer [1].

Din punct de vedere fiziologic, casexia nu este doar o simpla pierdere in greutate cauzata de deficitul caloric; ea este o schimbare metabolica complexa care implica inflamatie, rezistenta la insulina si pierderea masei musculare. Aceste modificari nu pot fi complet inversate doar prin aportul suplimentar de alimente sau nutrienti. Mai mult, studiile sugereaza cum casexia poate afecta negativ sistemul imunitar al organismului, ceea ce poate agrava starea de sanatate a pacientului [2].

Este esential sa se faca distinctia intre casexie si alte forme de pierdere in greutate. Spre deosebire de inanitie, pierderea in greutate in casexie nu poate fi complet inversata prin aportul suplimentar de nutrienti. De asemenea, casexia este diferita de sarcopenie (pierderea de masa musculara asociata cu imbatranirea) prin faptul ca este asociata cu o boala si inflamatie [3].

Diagnosticarea precoce a casexiei este esentiala pentru a incepe tratamentul si pentru a imbunatati prognosticul si calitatea vietii pacientului. Cu toate acestea, diagnosticarea poate fi dificila din cauza lipsei unor criterii clare si a simptomelor care se suprapun cu cele ale bolii de baza [2].

Cauzele aparitiei casexiei

Casexia este o afectiune serioasa care poate fi cauzata de o serie de boli cronice, inclusiv cancer, insuficienta cardiaca congestiva, boli pulmonare obstructive cronice, SIDA si boli renale cronice. Este important de notat, totusi, ca casexia nu este un rezultat direct al inapetentei, ci o afectiune complexa care implica inflamatie cronica, modificari metabolice si degradare musculara [4].

Inflamatia cronica joaca un rol semnificativ in aparitia casexiei. Citokinele inflamatorii, care sunt substante produse de celule in timpul procesului inflamator pot avea un impact puternic asupra metabolismului si pot duce la pierderea masei musculare. Aceasta este una dintre principalele cauze ale slabiciunii si pierderii de greutate asociate cu casexia [5].

Factorii genetici si hormonali sunt, de asemenea, importanti in dezvoltarea casexiei. Nivelurile scazute de testosteron, de exemplu, pot contribui la pierderea masei musculare. In plus, studiile au identificat anumiti markeri genetici care pot creste susceptibilitatea unei persoane la casexie [1]. 

Chiar daca casexia nu este cauzata direct de malnutritie, un aport nutritional insuficient poate agrava simptomele casexiei. Pentru persoanele cu boli cronice, consumul adecvat de proteine si calorii poate fi dificil, ceea ce poate contribui la pierderea masei musculare si la slabiciune [2].

Afectiuni asociate casexiei

Casexia este frecvent asociata cu o serie de boli cronice grave, printre care se numara cancerul, insuficienta cardiaca, SIDA, sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Un efect semnificativ al casexiei este diminuarea functionarii sistemului imunitar, ceea ce face ca pacientul sa fie mai susceptibil la infectii si agraveaza simptomele bolilor existente. Inflamatia cronica asociata cu casexia poate perturba echilibrul imunologic al organismului, ceea ce poate duce la o susceptibilitate crescuta la infectii [3].

De asemenea, casexia poate coexista cu alte afectiuni nutritionale, cum ar fi malnutritia si anemia. Aceasta interactiune poate complica tratamentul si poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului.

Pierderea excesiva in greutate si atrofia musculara cauzata de casexie pot afecta functionarea organelor vitale, inclusiv a inimii si a plamanilor, ceea ce poate duce la complicatii grave. Casexia cardiaca poate duce la disfunctii severe ale inimii, care pot conduce la insuficienta cardiaca si alte complicatii [5].

Pentru a intelege mai bine complexitatea casexiei si a bolilor asociate, este crucial sa se realizeze un diagnostic timpuriu si sa se inceapa un tratament adecvat. Datorita naturii multifactoriale a casexiei, gestionarea acesteia necesita o abordare multidisciplinara care sa includa nutritie adecvata, terapie fizica si, daca este necesar, interventie farmacologica [2].

Impactul casexiei asupra calitatii vietii pacientului

Impactul casexiei asupra calitatii vietii pacientului este unul devastator, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Simptomele fizice ale casexiei precum pierderea masiva a masei musculare si a tesutului adipos conduc la o slabiciune extrema si la oboseala. Acestea afecteaza in mod semnificativ capacitatea pacientului de a efectua activitati de baza, cum ar fi mersul pe jos, ridicarea obiectelor sau chiar alimentarea [4]. 

Dincolo de aceste simptome fizice, casexia are un impact major asupra starii emotionale a pacientului. Experienta pierderii in greutate si slabiciunii poate duce la depresie, anxietate si scaderea stimei de sine.

In plus, casexia duce la probleme nutritionale semnificative. Pierderea apetitului este o trasatura comuna, ceea ce duce la malnutritie si la o stare generala de sanatate slaba. Acest lucru poate complica si mai mult situatia pacientului, putand duce la alte probleme medicale [2]. 

Cel mai ingrijorator este faptul ca casexia nu doar ca afecteaza calitatea vietii pacientului, dar poate scurta si durata acesteia. Este adesea asociata cu un prognostic prost in cazul multor boli cronice, inclusiv in cancer.

Optiuni de tratament impotriva casexiei

Tratamentul casexiei implica mai multe paliere, incepand cu terapia nutritionala care este un aspect fundamental. Aceasta poate cuprinde diete bogate in proteine si calorii, personalizate in functie de nevoile individuale ale pacientului. In unele cazuri se pot administra suplimente alimentare sau se poate recurge la alimentatie intravenoasa sau prin sonda. Rolul terapiei nutritionale este de a imbunatati alimentatia pacientului si de a contribui la cresterea masei musculare si a fortei [1].

Terapia medicamentoasa este un alt element cheie in tratamentul casexiei. Medicamentele pot fi folosite pentru a stimula apetitul, creste masa musculara, reduce inflamatia si ameliora simptomele, cum ar fi greata si durerea.

Terapia fizica este, de asemenea, esentiala in gestionarea casexiei. Un program bine structurat de exercitii poate ajuta la imbunatatirea masei musculare si a fortei, precum si la cresterea apetitului. In plus, exercitiile fizice pot imbunatati starea generala de bine a pacientului [3].

In acelasi timp, consilierea psihologica joaca un rol semnificativ in tratamentul casexiei. Aceasta poate include terapie individuala, de grup sau de familie, in functie de nevoile pacientului. Consilierea poate ajuta pacientul si pe cei dragi sa faca fata stresului si anxietatii asociate cu boala.

Prevenirea si gestionarea casexiei

Un element cheie in prevenirea si gestionarea casexiei este o alimentatie adecvata si nutritiva. Pacientii cu risc de casexie ar trebui sa urmeze o dieta echilibrata, care sa furnizeze suficiente calorii si proteine. In unele situatii, suplimentarea cu nutrienti specifici poate fi necesara, cum ar fi aminoacizii cu lant ramificat sau acizii grasi omega-3. Acestia pot ajuta la mentinerea masei musculare si la imbunatatirea starii generale de sanatate [5].

Exercitiile fizice si terapia fizica reprezinta alte componente importante in gestionarea casexiei. Acestea pot ajuta la conservarea masei musculare, la imbunatatirea apetitului si la cresterea nivelului de energie. Un program de exercitii adaptat la starea pacientului poate combate slabiciunea si oboseala, simptome comune ale casexiei [4].

Monitorizarea continua a pacientilor cu boli cronice este esentiala pentru depistarea timpurie a casexiei. In cazul in care se suspecteaza aparitia acestei afectiuni este necesara interventia rapida pentru a incerca inversarea procesului. Aceasta poate implica ajustarea tratamentului pentru boala de baza, modificarea dietei, introducerea suplimentelor nutritive sau inceperea unui program de exercitii fizice [2]. 

Casexia, o afectiune complexa si debilitanta, poate aduce multe provocari pentru pacienti si ingrijitorii lor. Impactul asupra calitatii vietii poate fi semnificativ, dar optiunile de tratament si strategiile de prevenire si gestionare pot ajuta in controlul simptomelor. Casexia nu poate fi abordata in mod corect si tratata fara implicarea ampla a unei intregi echipe medicale, de la medicul specialist pana la nutritionist si fizioterapeut, care vor colabora pentru a contracara cat mai eficient boala, pe toate planurile: prin tratament, alimentatie si exercitiu fizic.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse

1. Baker Rogers, Janna, et al. “Cachexia.” PubMed, StatPearls Publishing, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470208/#:~:text=Cachexia%20is%20a%20complicated%20metabolic, accesat la 12.02.2024;

2. “Cachexia: Symptoms, Treatment, and Outlook.” Www.medicalnewstoday.comwww.medicalnewstoday.com/articles/315312, accesat la 12.02.2024;

3. Cancer Research UK. “Cachexia (Wasting Syndrome) | Coping | Cancer Research UK.” Www.cancerresearchuk.org, 19 Mar. 2020, www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/diet-problems/types/cachexia, accesat la 12.02.2024;

4. Watson, Stephanie. “Cachexia.” Healthline, Healthline Media, 11 Dec. 2017, www.healthline.com/health/cachexia, accesat la 12.02.2024;

5. “What Is Cachexia?” WebMDwww.webmd.com/cancer/what-is-cachexia, accesat la 12.02.2024.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor