Bronzul: ce este, tipuri, sfaturi pentru un bronz sanatos

18. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Bronzul

 

Stiai ca, in trecut, bronzul era considerat o caracteristica a oamenilor de rand, iar pielea palida indica un statut social ridicat? Pare greu de crezut astazi, cand pielea bronzata este asociata cu frumusetea si sanatatea si, in general, este considerata mai atractiva. Tocmai de aceea, indiferent de anotimp, multi viseaza la o piele aurie si stralucitoare. Daca si tu te numeri printre acestia, continua sa citesti pentru a afla cum se obtine acest bronz atat de dorit si ce poti face pentru a-l pastra cat mai mult timp.

Ce este bronzul pielii? 

Cu riscul de a te dezamagi, iti spunem ca singura modalitate de a obtine un bronz cu adevarat sanatos este cu ajutorul autobronzantelor. De ce? Pentru ca acea modificare a culorii pielii care apare in urma expunerii la soare sau a vizitelor de solar reprezinta, de fapt, un semn al deteriorarii acesteia sub actiunea radiatiilor ultraviolete. 

Exista 3 tipuri principale de radiatii UV: UVA, UVB si UVC. Radiatiile UVC sunt blocate de stratul de ozon si nu sunt implicate in procesul de bronzare, spre deosebire de radiatiile UVA si UVB. Expunerea pielii la aceste radiatii, fie ca se intampla pe plaja sau in timpul unei sedinte la solar, stimuleaza productia de melanina, pigmentul care da culoare pielii noastre, ceea ce eventual o va face sa para mai inchisa la culoare, mai bronzata. Aceasta crestere a productiei de melanina reprezinta insa un mecanism de protectie, o reactie de aparare la actiunea razelor ultravioletele.[4]

Tipuri de bronz in functie de piele

Ai observat ca unele persoane par sa se bronzeze imediat, in timp ce tu mai intai te inrosesti si abia apoi te bronzezi? Poate chiar esti nevoita sa folosesti tot timpul produse cu factor de protectie ridicat pentru a evita o arsura solara. Motivul ar putea fi faptul ca au un alt tip de piele decat al tau. Conform unui sistem de clasificare creat in 1975, de medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick[2][3], exista 6 tipuri de piele, iar fiecare dintre acestea reactioneaza diferit la expunerea la radiatiile UV. 

Tipul I

Pielea de acest tip este foarte alba, palida si este adesea asociata cu pistrui, ochi verzi sau albastri si par roscat ori deschis la culoare. Daca ai acest tip de piele, indiferent cat ai incerca, nu te vei bronza, ci doar te vei arde. Trebuie sa fii foarte atenta cand vine vorba de protectie solara si nu este indicat sa folosesti solarul. 

Tipul II

Acest tip de piele este, de asemenea, foarte deschis la culoare, iar ochii au si ei o culoare deschisa (albastru sau caprui deschis. Si in acest caz, bronzul si pielea alba nu prea merg mana in mana. De obicei, pielea se va arde. Se va bronza rar si foarte putin.

Tipul III 

Pielea este deschisa la culoare, dar nu are acea nuanta de alb portelan caracteristica tipurilor de piele mentionate mai sus. Parul este, de obicei, castaniu, iar ochii caprui. S-ar putea sa te arzi uneori, dar te poti bronza fara prea mare dificultate. 

Tipul IV

Se arde rareori si se bronzeaza destul de bine si de repede. Culoarea naturala a pielii este usor maslinie, iar parul si ochii au, de asemenea, nuante inchise. 

Tipul V

Pielea este inchisa la culoare, asemenea ochilor si parului. Se bronzeaza usor si bine, pana la o culoare mai inchisa. In cazuri rare, pot aparea si arsuri solare. 

Tipul VI

Pielea, ca si ochii si parul, are o culoare foarte inchisa. Nu se arde niciodata, dar se poate inchide la culoare in urma expunerii la soare.

Atentie! Este posibil ca pielea ta sa nu se incadreze intr-un anumit tip sau sa nu se comporte asa cum era de asteptat in urma expunerii la radiatii UV. Pe langa tipul de piele, mai conteaza, de exemplu, si subtonul pielii. Persoanele cu subton rece tind sa se arda mai usor, chiar daca nu au pielea foarte deschisa la culoare. In acelasi timp, pielea cu subton cald se va bronza mai usor, in timp ce acea cu subton neutru tinde ca mai intai sa se arda si apoi sa se bronzeze.

Sfaturi pentru un bronz perfect

 

Sfaturi pentru un bronz perfect

 

Te pregatesti sa pleci in vacanta si vrei sa stii ce trebuie sa faci pentru a obtine un bronz perfect? Tocmai te-ai intors din concediu cu un bronz intens si uniform si iti doresti sa-l pastrezi cat mai mult timp? Iata cateva sfaturi utile in acest sens!

Hidrateaza-te pentru un bronz de durata!

Acest pas extrem de important in mentinerea bronzului nu trebuie sa lipseasca din obiceiurile tale. Pielea, prin expunerea la soare se usuca, atat de la radiatiile UV, cat si de la apa sarata sau clorul din piscine. Asadar, dupa expunere, nu uita de lotiunile after sun care te ajuta sa iti calmeazi pielea ce a fost agresata de factorii externi si s-o hidratezi. Dupa concediu, pastreaza acest obicei pentru un bronz de durata, folosind o crema hidratanta de corp dupa fiecare dus. 

La fel de important din punct de vedere al hidratarii este si consumul de lichide. Nu uita sa bei cel putin 2 litri de lichide zilnic! 

Exfoliaza-te delicat pentru un bronz de durata!

Desi multa lume spune ca prin exfoliere vei pierde bronzul obtinut, iata ca un exfoliant de corp foarte delicat te va ajuta sa ai un bronz uniform. Pielea noastra se regenereaza la un interval de 28 de zile, astfel o mica parte din bronzul tau se va duce oricum o data cu regenerarea pielii. Indeparteza celulele moarte intr-un mod bland si vei avea in continuare un bronz uniform.

Poti folosi un exfoliant mai abraziv inainte de a pleca in concediu, pentru a-ti pregati pielea. Exfolierea este obligatorie si inainte de utilizarea unui autobronzant. 

Evita baile lungi si fierbinti! 

Daca tii la bronzul tau, pe perioada verii, alege dusurile caldute in detrimentul bailor lungi si fierbinti. Acestea din urma grabesc exfolierea pielii. Dupa dus, tapoteaza usor pielea cu prosopul. Nu freca pentru a nu-ti indeparta bronzul.

Uita de epilatul cu ceara!

Ceara, pe langa parul nedorit, iti va indeparta si bronzul pentru care ai trudit vara asta.

Nu uita de beta-caroten! 

Acest antioxidant te va ajuta sa obtii un bronz intens si de durata, pe de o parte, iar pe de alta parte te va proteja de efectele nocive ale radicalilor liberi. Consuma cat mai multe fructe si legume bogate in acest ingredient (ex: morcov, rosii, spanac, pepene galben, caise, piersici, afine etc.). Cu cat mesele tale sunt mai colorate, cu atat vei fi mai protejata de efectele nocive ale factorilor externi si vei obtine si un bronz intens si de durata. Poti face si o cura cu suplimente de beta-caroten inainte cu cel putin o luna de concediu pentru a-ti pregati si proteja pielea. Discuta insa mai intai cu un medic despre acest subiect. 

Triseaza!

Daca bronzul tau si-a mai pierdut din intensitate, nu ezita sa folosesti un autobronzant. Acesta, aplicat dupa o exfoliere a pielii si o hidratare corespunzatoare, te va ajuta sa obtii acelasi bronz de invidiat si uniform, fara a mai nevoie sa faci plaja sau sa mergi la solar. 

Nu uita de produsele solare pentru bronzul de durata!

O piele bronzata nu este protejata de efectele nocive ale radiatiilor, asa ca foloseste in continuare produse cu protectie solara, cu un factor mai mic decat initial. De asemenea, nu uita de ochelarii de soare, de palarii si sa te expui la soare doar in intervalele de ora recomandate de medicii dermatologi (08:00 11:00 si 17:00 20:00) daca vrei sa eviti arsurile solare, insolatiile si mai ales imbatranirea prematura a pielii.

Ulei de masline pentru bronz 

Daca iti doresti sa te bronzezi rapid, uleiul de masline poate grabi acest proces si vei observa o modificare a culorii pielii mai repede decat daca ai folosi doar produse cu protectie solara. Tine insa cont de faptul ca uleiul de masline nu te va proteja de razele UV. Dimpotriva, creste riscul unei arsuri solare. Il poti folosi insa fara probleme dupa expunerea la soare, pentru a-ti hidrata pielea.[1]

Ulei de morcov pentru bronz

Ca si uleiul de masline, si cel de morcov te poate ajuta sa obtii mai repede si sa pastrezi mai mult timp acel bronz uniform pe care ti-l doresti, hidratandu-ti in acelasi timp pielea. Totusi, ca si in cazul de mai sus, nu-ti poate oferi o protectie eficienta impotriva radiatiilor ultraviolete.[6]

Este recomandata exfolierea pielii dupa bronz?

Dupa cum mentionam anterior, prin exfoliere se indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii, care o pot face sa aiba un aspect tern, lipsit de stralucire. Pielea ta nu va redeveni brusc alba doar pentru ca te-ai exfoliat o data. Dimpotriva, prin exfoliere, iti poti ajuta bronzul sa-si pastreze aspectul uniform. Totusi, este important sa folosesti produse blande si sa le eviti pe cele agresive, altfel bronzul tau nu va rezista prea mult timp. 

In cat timp se duce bronzul? 

Durata de viata a bronzului depinde de mai multi factori, inclusiv metoda de bronzare folosita si cat de repede se regenereaza pielea ta. De exemplu, un bronz natural, obtinut dupa cateva zile la plaja, va rezista intre 7 si 10 zile, dupa care stratul exterior al pielii va incepe sa se exfolieze in mod natural. Tot cam pana la 10 zile va rezista si un bronz artificial, dar depinde si de cum iti pregatesti pielea inainte si de cum o ingrijesti dupa. Indiferent de metoda folosita, modificarea culorii pielii nu va fi permanenta. Exista insa diverse produse special create pentru prelungirea duratei de viata a bronzului.[5]

Pentru multi dintre noi, o piele mai bronzata este una mai frumoasa. Trebuie sa tinem cont insa si de faptul ca acest proces de bronzare, indiferent de metoda folosita, implica anumite riscuri pentru pielea noastra si ca este important sa luam toate masurile necesare pentru a o proteja. Produsele de protectie solara sunt obligatorii, oricat de mult ti-ai dori sa te bronzezi cat mai repede. Ai mare grija si in ce intervale ale zilei te expui la soare. Evita sa mergi la solar: autobronzantele reprezinta o metoda mai sigura si mai sanatoasa de a obtine bronzul dorit. 

Acest articol are rol strict informativ si nu poate tine locul unei opinii medicale avizate. Pentru informatii detaliate privind bronzul, efectele sale asupra pielii si metodele de bronzare recomandate, consulta un specialist!

Expert: Cristina Zamfir, 

Consultant Cosmetice, 

Sensiblu Feeria Bucuresti

Bibliografie: 

  1. Beth Ann Mayer. Should You Use Olive Oil to Tan? Experts Say No, Healthline, 5 Aug. 2021, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/olive-oil-for-tanning. Accessed 31 Mar. 2023.
  2. Burgess, Lana. Which Fitzpatrick Skin Type Are You?, Medicalnewstoday.com, 23 June 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/320639. Accessed 31 Mar. 2023.
  3. Guidelines for Tanning Equipment Owners, Operators and Users, 2017, www.canada.ca/en/health-canada/services/publications/health-risks-safety/2017-guidelines-tanning-salon-owners-operators-users.html#a8. Accessed 31 Mar. 2023.
  4. The Risks of Tanning, U.S. Food and Drug Administration, 2021, www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/risks-tanning. Accessed 30 Mar. 2023.
  5. Gallagher, Grace. How Long Tans Last, and How to Make Them Last Longer, Healthline, 9 Oct. 2019, www.healthline.com/health/how-long-does-a-tan-last. Accessed 31 Mar. 2023.
  6. Whelan, Corey. Can Carrot Seed Oil Provide Safe and Effective Sun Protection?, Healthline, 10 July 2019, www.healthline.com/health/carrot-seed-oil-spf. Accessed 31 Mar. 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor