Abcesul anal si fistula anala: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Fistula anala si abcesul zonei perianale sunt forme diferite de manifestare ale aceleiasi afectiuni. Desi vindecarea spontana poate fi posibila, in general este necesara interventia chirurgicala pentru prevenirea reaparitiei lor. In acest articol poti afla ce sunt abcesul si fistula anala, cum se manifesta, care sunt cauzele si factorii de risc si cum pot fi ele tratate.
Ce sunt abcesul si fistula anale?
Abcesul anal este o cavitate plina cu puroi, amplasata in proximitatea anusului sau a rectului.
Multi pacienti se intreaba fistula, ce inseamna. Fistula anala reprezinta un traiect care porneste din interiorul canalului anal pana la o deschidere la nivelul pielii din zona anusului. De cele mai multe ori, fistula anala este consecinta unui abces anal sau unui abces perianal spart. Aproximativ 50% dintre persoanele care se confrunta cu problema abcesului anal ajung sa dezvolte fistula anala, dar aceasta din urma poate aparea si in absenta unui abces [1].
Care sunt cauzele abcesului si fistulei anale?
In partea interna a anusului exista glande mici, parte a anatomiei umane normale, care lubrifiaza rectul si anusul. Daca orificiile de drenare ale glandelor se infunda, secretia acestora se acumuleaza in interior si se poate contamina cu bacterii, rezultand o infectie. Daca infectia e serioasa, se formeaza un abces [2].
Evacuarea glandelor perianale se poate bloca fie cu resturi de fecale, fie cu bacterii sau alte substante straine. Ca urmare a acestui blocaj apar abcesele, care dreneaza la exterior prin intermediul fistulelor [3].
Printre afectiunile care pot determina aparitia fistulelor anale mentionam:
- Boala Crohn - o afectiune cronica in care aparatul digestic este inflamat constant. Aproximativ 50% dintre pacientii cu boala Crohn dezvolta o fistula anala;
- Tratamentul cu radiatii;
- Traumatismele locale;
- Tuberculoza;
- Diverticulita - o infectie a micilor buzunarase care se pot forma in peretii intestinali;
- Cancerul;
- Infectia cu virusul HIV - aproximativ 30% dintre persoanele infectate cu HIV ajung sa dezvolte o fistula anala [4].
Simptomele abcesului si fistulei anale
Fistula anala apare ca o consecinta a formarii unui abces anal, asadar vom discuta despre simptomatologie separat.
Simptomele abcesului anal
Abcesele anale superficiale determina simptome clasice: durere, umflare, sensibilitate in zona respectiva, febra. Avand in vedere localizarea lor anatomica, un abces anal genereaza disconfort in timpul mersului sau la asezare. Apropierea de canalul anal face ca defecarea sa fie dureroasa.
Abcesele profunde nu genereaza intotdeauna simptome, iar cand ele apar sunt nespecifice: durere pelvina difuza si, uneori, febra [5].
Simptomele fistulei anale
Simptomele fistulei anale depind de gravitatea inflamatiei. Majoritatea fistulelor excreta puroi, uneori un lichid seros si doar rareori fecale. Ele se asociaza pruritului anal si pot determina macerarea pielii din zona. In caz de fistula anala, simptome severe apar rar, atunci cand inchiderea spontana a acesteia determina formarea abceselor recurente [6].
Diagnosticul in abcesul si fistula anala
Metodele de diagnostic incearca sa localizeze cat mai precis abcesul, respectiv fistula, pentru a putea implementa un tratament chirurgical care sa permita recuperarea completa a pacientului.
Diagosticul abcesului anal
Diagnosticul clinic de abces anal se pune in urma examenului clinic si a palparii. Atunci cand e posibil, se recomanda efectuarea unei rectoscopii sau a unei proctoscopii, dar in cazul unui abces acut, manevra poate fi prea dureroasa pentru ca pacientul sa o suporte [1].
In cazul unui abces profund se impune folosirea tehnicilor imagistice de diagnostic: ecografia transanala, daca pacientul o suporta, si rezonanta magnetica nucleara pot fi folosite cu rezultate bune [2].
Diagnosticul fistulei anale
Diagnosticul fistulei anale presupune efectuarea obligatorie a recto si proctoscopiei. In plus, pentru mai multa precizie, se recomanda instilatiile cu albastru de metilen. Traseul fistulei poate fi evidentiat cu ajutorul unor canule.
Ocazional, poate fi necesara ecografia endoanala sau se poate impune utilizarea unei substante de contrast. RMN-ul poate fi,de asemenea, util, mai ales in cazurile mai complicate.
Unii medici pledeaza in favoarea manometriei preoperatorii, in functie de care sa se aleaga procedeul terapeutic optim care sa permita managementul riscului de incontinenta urinara [7].
Tratamentul abcesului si fistulei anale
Tratamentul variaza in functie de profunzimea abcesului, de faza sa de evolutie, de localizarea si traseul fistulei si de alti factori obiectivi legati de pacient.
Tratamentul abcesului anal
In cazul abceselor ano-rectale, tratamentul de electie este incizarea acestora si evacuarea lor pe cea mai scurta ruta posibila. Evident, abordarea chirurgicala variaza in functie de localizarea abcesului. Interventia trebuie efectuata sub anestezie regionala sau generala [8].
In cazul abceselor subcutanate sau submucoase localizate in zona orificiului anal extern, sau in cazul unui abces perianala, tratamentul chirurgical consta in incizia pielii in vederea asigurarii unui drenaj corespunzator si pentru a preveni inchiderea prematura a orificiului de evacuare.
Abcesul intermuscular poate fi drenat transanal: cavitatea abcesului este deschisa printr-o incizie efectuata in interiorul canalului anal. Drenajul abceselor pelvirectale se face prin deschiderea unei fistule catre rect [1].
Tratamentul fistulei anale
Pentru tratamentul adecvat al fistulei anale este necesar un diagnostic amanuntit al acesteia, inclusiv identificarea punctului de pornire si a traseului acesteia. Tratamentul este chirurgical si are in vedere nu numai drenarea completa a abcesului, asepsia zonei si inchiderea treptata a traseului fistulei, ci si mentinerea functionalitatii zonei, pentru a se preveni aparitia incontinentei.
In unele cazuri pot fi necesare mai multe interventii chirurgicale pentru vindecarea completa [8].
Tratamentul fistulei ano-vaginale
Fistula ano-vaginala este un tip particular de fistula. Pentru tratamentul acesteia este obligatorie determinarea precisa a dimensiunilor si localizarii acesteia. In plus, trebuie evaluata functia sfincterului anal si trebuie identificata cauza primara a fistulei, care poate fi reprezentata de boala Crohn, tratamentul cu radiatii, o leziune obstetricala, o neoplazie sau o trauma intraoperatorie [5].
Interventia variaza in functie de dimensiunile fistulei si de locul de deschidere a acesteia. Unele fistule mici se pot vindeca spontan.
Cat dureaza vindecarea unui abces sau a unei fistule anale?
Durata vindecarii variaza in functie de localizarea si gravitatea leziunilor. In unele cazuri, pot fi necesare mai multe interventii chirurgicale.
In prima saptamana dupa tratamentul fistulei anale, disconfortul este usor spre moderat si poate fi tinut sub control cu ajutorul calmantelor uzuale.
Este de dorit ca pacientul sa poata petrece ceva mai mult timp acasa dupa interventie, deoarece medicul poate recomanda baile de sezut cu apa calda si administrarea de laxative. Scaunele nu intarzie vindecarea, dar pana cand aceasta se produce, poate fi necesara purtarea unui tampon sau a unui tifon care sa absoarba eventualele scurgeri [4].
Care este prognosticul in cazul abcesului si fistulei anale?
Medicul chirurg ofera informatii detaliate despre ingrijirea postoperatorie de care ar trebui sa beneficieze pacientul pentru a preveni complicatiile si recurenta abcesului. Din pacate, chiar si in cazul unui tratament impecabil, se poate intampla ca abcesul sa se formeze din nou.
Statistic vorbind, aproximativ ⅓ dintre pacientii diagnosticati cu un abces anal ajung sa dezvolte macar inca un abces dupa tratamentul initial [3].
Complicatiile abcesului anal si ale fistulei anale
Exista riscul de aparitie a complicatiilor consecutiv interventiei chirurgicale pentru fistula anala:
- Infectii locale;
- Incontinenta;
- Reaparitia fistulei.
Dupa fistulotomie, cea mai frecvent folosita tehnica chirurgicala de tratare a fistulei, riscul de recurenta este de 21%. Acest risc variaza de la pacient la pacient si e un subiect despre care ar trebui sa discuti cu medicul [4].
Abcesul si fistula anala sunt considerate probleme ale stilului de viata modern. Dureroase si delicate, ele pot genera retineri in cazul pacientilor care evita sa se prezinte la medic din timp. Interventia prompta este, totusi, de dorit pentru ca vindecarea sa fie una completa si sa fie evitate complicatiile.
Bibliografie:
- https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/abscess-and-fistula#:~:text=An%20anal%20abscess%20is%20an,previous%20or%20current%20anal%20abscess afisat la 23.06.2022.
- https://www.nhs.uk/conditions/anal-fistula/ afisat la 23.06.2022
- http://www.colonrectal.org/services.cfm/sid:6602/Anal_Abscess/Fistula/ afisat la 23.06.2022
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14466-anal-fistula afisat la 23.06.2022
- https://www.colorectalcentre.co.uk/abscess-fistula.html afisat la 23.06.2022
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6943/ afisat la 23.06.2022
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/anal-fistula afisat la 23.06.2022