Petele pigmentare: de ce apar si solutii pentru combatere

13. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit

Esti in floarea varstei si te simti bine in pielea ta: ai maturitatea necesara ca sa nu mai bagi in seama toate micile sicane ale vietii, lucrurile sunt asezate din punct de vedere profesional, iti faci vacantele unde doresti si esti, mai pe scurt, fericita. Desigur, iti doresti sa te bucuri de toate acestea cat mai mult timp, ceea ce presupune o rutina de ingrijire de la care nu te prea abati. Cum scapi de petele pigmentare deja aparute si cum previi aparitia altora noi?  

Ce sunt petele pigmentare?

Petele pigmentare sunt petele de culoare mai inchisa decat tesuturile din jur, care pot aparea pe piele. 

Culoarea pielii este denumita si fototip. Fototipul este dat de cantitatea de melanina din tesuturi, melanina care este secretata suplimentar in cazul expunerii prelungite la soare [1]. 

Melanina este de doua tipuri:

  • eumelanina - care produce culorile maro si negru ale pielii, menite sa protejeze impotriva radiatiilor UV;
  • feomelanina - intalnita la persoanele cu pielea foarte alba, la roscati si la pistruiati, care nu protejeaza adecvat impotriva razelor solare [2] . 

Cum apare hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea este un proces care are loc in mai multe etape:

  • sub actiunea razelor UV si a mediatorilor biologici, melanocitele isi intensifica productia de melanina;
  • melanina sintetizata este distribuita in straturile epidermei;
  • din epiderma, melanina migreaza la suprafata pielii multumita reinnoirii constante a celulelor din stratul superficial al acesteia. Astfel, apar acele mici pete maronii pe piele [3].

Tipuri de pete pigmentare

Exista mai multe tipuri de pete pigmentare, fiecare cu etiologia si mecanismele proprii de aparitie:

  • melasma;
  • petele solare / petele de batranete;
  • petele pigmentare inflamatorii [4].

Melasma

Melasma este o afectiune dermatologica in care apar zone de piele mai inchisa la culoare, localizate in special pe fata. Melasma este diagnosticata la pana la 33% din populatie, in special la persoanele cu tonuri ceva mai inchise ale pielii. Femeile sunt cele mai susceptibile la aparitia melasmei, la barbati intalnindu-se doar 10% din totalul de cazuri [5]. 

Petele pigmentare de pe fata sunt localizate pe obraji, pe puntea nazala si pe frunte, dar pot aparea si pe antebrate, pe gat si pe umeri, in general in zonele cele mai expuse la soare. 

Cauzele melasmei:

  • expunerea la soare;
  • culoarea pielii;
  • sexul feminin;
  • sarcina - melasma este frecventa in timpul sarcinii, afectand intre 15 - 50% dintre gravide;
  • bagajul genetic - peste 50% dintre persoanele cu melasma au cel putin un membru al familiei care sufera de aceeasi afectiune [6]. 

Petele solare/petele de batranete

Aceste pete de la soare mai sunt cunoscute si sub denumirea de "lentigo solar". Ele sunt, in general, inchise la culoare, cafenii sau maronii, si sunt localizate pe zonele de piele expuse frecvent la soare, in special pe fata, maini, antebrate si umeri. 

Acest tip de pete pigmentare se intalnesc mai frecvent la adultii mai in varsta, dupa expunerea prelungita la soare. Probabil ca ai observat si tu cum persoanele in varsta au multe pete maronii pe maini [7].

Petele pigmentare postinflamatorii

Petele pigmentare postinflamatorii sunt pete de culoare mai inchisa, care se formeaza si persista pe piele dupa o afectiune dermatologica inflamatorie de tipul acneei sau al dermatitelor. Cel mai adesea, petele pigmentare postinflamatorii apar la nivelul fetei si al gatului, unde pielea este mai subtire si mai sensibila [4].

Care sunt principalele cauze ale petelor pigmentare?

Cauzele aparitiei petelor pigmentare variaza in functie de tipul acestora. Cele mai frecvente dintre ele sunt:

  • expunerea la soare: pielea produce mai multa melanina pentru a se proteja impotriva radiatiilor UV. In consecinta, se formeaza petele solare / lentigo solar;
  • inflamatia pielii: acneea, dermatitele, lupusul sau unele leziuni cutanate pot determina aparitia petelor pigmentare inflamatorii, cele mai expuse fiind persoanele cu tenul mai inchis;
  • sarcina: sub influenta hormonilor, la gravide apar adesea pete pigmentare pe fata si gat;
  • unele medicamente: antidepresivele triciclice si medicamentele impotriva malariei pot determina aparitia de pete pigmentare, cel mai adesea cu o tenta cenusie. Unele substante din creme si unguente cu medicamente pot determina, de asemenea, pete pigmentare;
  • unele afectiuni medicale: boala Addison si hemocromatoza sunt doar doua afectiuni care pot evolua cu aparitia de zone de hiperpigmentare. In boala Addison, acestea sunt localizate in pliurile cutanate, pe buze, coate si genunchi, pe degetele de la picioare si pe fata interna a obrajilor [4].

Cum se diagnosticheaza petele pigmentare?

Persoanele care se confrunta cu problema estetica a petelor pigmentare pot decide sa consulte medicul dermatolog pentru a determina cauza acestora si tratamentele adecvate. In unele cazuri, medicul poate preleva un mic fragment de piele pentru a determina cauza hiperpigmentarii, dar de cele mai multe ori este suficienta examinarea clinica pentru a stabili despre ce tip de hiperpigmentare este vorba [2]. 

Cum se poate preveni aparitia petelor pigmentare?

Petele pigmentare sunt inofensive, din punct de vedere al sanatatii pe termen lung, dar pentru multe persoane pot fi deranjante din punct de vedere estetic. Riscul de aparitie poate fi prevenit prin doua metode foarte simple:

  • evitarea expunerii la soare: utilizarea unui produs cu factor de protectie solara minimum 30 protejeaza pielea si previne aparitia petelor pigmentare sau intensificarea culorii lor;
  • evitarea lezarii pielii: nu poti preveni complet acneea sau ranirile, dar poti sa eviti sa spargi cosurile sau sa rupi in mod repetat crustele de pe suprafata leziunilor [1]. 

In plus, foloseste intotdeauna produse de foarte buna calitate pentru ingrijirea pielii, preferabil din gama celor dermatocosmetice. 

Cum se trateaza petele pigmentare?

Tratamentul pentru petele pigmentare include mai multe etape si poate fi personalizat in functie de cauza acestora, de extinderea si vechimea lor si de modul in care raspund la metodele aplicate.

1. Curatarea tenului in profunzime

Curatarea tenului in profunzime este o manopera pe care ar trebui sa o faca oricine, periodic. Ea presupune indepartarea delicata a stratului superior de celule moarte, odata cu impuritatile depuse pe acestea, pentru a stimula regenerarea celulara. 

Curatarea tenului se poate face prin mijloace fizice sau chimice - medicul dermatolog este cel mai in masura sa iti propuna varianta care ti se potriveste, in functie de tipul de ten si de eventualele probleme, noi sau vechi, pe care le poate avea acesta [2]. 

2. Utilizarea cremelor topice de albire a pielii

Exista o serie de ingrediente care contribuie la decolorarea pielii, fie printr-un peeling chimic profund, fie prin alte metode. Cremele de albire functioneaza pe baza uneia dintre urmatoarele substante active:

  • acidul azelaic;
  • corticosteroizii;
  • hidrochinona;
  • acidul kojic;
  • retinoizii
  • vitamina C [4]. 

Alege o crema pentru pete pigmentare pe care o consideri potrivita si evita sa le combini, fara recomandarea medicului, pentru a nu creste riscul de aparitie a unor iritatii. Nu uita ca e greu de spus din start care este cea mai buna crema pentru pete pigmentare in cazul tau particular. Doar un medic dermatolog iti poate face recomandari punctuale.

3. Proceduri medicale de indepartare a petelor pigmentare

Daca nici o crema de depigmentare nu a functionat in cazul tau, unele proceduri cosmetice pot contribui la deschiderea culorii in anumite zone ale pielii, pentru a obtine albirea petelor pigmentare. Printre metodele care pot fi folosite se numara:

  • terapia cu laser;
  • terapia cu lumina intens pulsata;
  • peelingul chimic;
  • microdermabraziunea [2]. 

Desi medicii nu mai recomanda expunerea la soare pentru obtinerea bronzului, e de inteles daca iti place nuanta usor aramie pe care o capata pielea pe timp de vara. Informeaza-te si apeleaza la produse de calitate pentru a obtine un bronz sanatos, fara sa agresezi inutil de mult pielea. 

Remedii casnice impotriva petelor pigmentare

Exista o serie de tratamente babesti despre care se crede ca ar contribui la estomparea petelor pigmentare. Ca de fiecare data, e mai bine sa consulti si medicul inainte de a apela la una dintre ele, pentru ca ele nu se potrivesc neaparat oricui si nu e de dorit sa iti iriti tenul folosind metoda nepotrivita.

Otetul de mere

Otetul de mere contine acid acetic, care poate reduce intensitatea pigmentarii. Utilizarea corecta presupune respectarea catorva pasi:

  • amesteca parti egale de otet de mere si apa intr-un recipient;
  • foloseste o discheta demachianta pentru a aplica acest amestec pe petele pigmentare vizate;
  • asteapta ca solutia sa actioneze doua-trei minute;
  • clateste cu apa calduta;
  • repeta tratamentul de doua ori pe zi, pana la obtinerea rezultatului dorit [1].

Aloe vera

Aloe vera contine aloina, un compus natural cu rol de depigmentare despre care s-a demonstrat ca poate deschide la culoare petele pigmentare si care nu este toxic. Iata cum se foloseste:

  • se aplica gel de aloe vera pur pe zonele pigmentate, inainte de culcare;
  • se clateste cu apa calduta a doua zi dimineata;
  • se repeta aplicarea in fiecare zi, pana la obtinerea rezultatului dorit [1]. 

Ceapa rosie

Extractul de ceapa rosie apare ca ingredient in unele creme de albire a tenului, pentru ca s-a demonstrat cum coaja cepei rosii contine un ingredient cu efect de ameliorare a vizibilitatii cicatricilor [1]. 

Extractul de ceai verde

Aplicat pe piele, extractul de ceai verde pare sa aiba un efect de depigmentare. Se poate achizitiona direct extract de ceai verde sau se pot utiliza plicurile cu ceai verde pentru infuzie. Daca vrei sa incerci ultima metoda, iata ce ai de facut:

  • infuzeaza un plic in apa clocotita timp de trei-cinci minute;
  • scoate plicul cu ceai verde si lasa-l sa se racoreasca;
  • freaca pliculetul pe suprafata petelor pigmentare;
  • repeta de doua ori pe zi, pana la obtinerea rezultatului dorit [7]. 

Infuzia de ceai negru

Infuzia de ceai negru actioneaza ca o substanta depigmentata, in cazul aplicarii zilnice. Daca vrei sa testezi aceasta metoda, iata cum:

  • Adauga o lingura de ceai negru la o cana de apa distilata care clocoteste;
  • Stinge focul si infuzeaza timp de doua ore, apoi strecoara solutia;
  • Inmoaie o discheta demachianta in solutie si aplica pe zonele cu pete pigmentare, de doua ori pe zi;
  • Repeta tratamentul zilnic, sase zile pe saptamana, timp de aproximativ patru saptamani sau pana la disparitia petelor [6]. 

Desi petele pigmentare nu presupun nici un risc pentru sanatate, aspectul lor estetic poate fi deranjant. Dupa cum vezi, exista solutii practice care te pot ajuta sa scapi de ele - iti recomandam sa consulti intotdeauna medicul si sa stabiliti de comun acord care este varianta cea mai potrivita pentru tine. 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pigmentation#medical-treatment afisat la 13.05.2022;
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808#home-remedies afisat la 13.05.2022;
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323715#treatment-and-prevention afisat la 13.05.2022;
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11014-pigmentation-abnormal-pigmentation afisat la 13.05.2022;
  5. https://www.msdmanuals.com/en-gb/professional/dermatologic-disorders/pigmentation-disorders/hyperpigmentation afisat la 13.05.2022;
  6. https://www.aad.org/media/news-releases/dermatologist-shines-light-on-natural-ingredients-used-in-new-topical-treatments-for-hyperpigmentation afisat la 13.05.2022;
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843359/ afisat la 13.05.2022.

Produse recomandate:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor