Manevra Heimlich: ce este si cum functioneaza?

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Manevra Heimlich

 

Anual, multe persoane mor ca urmare a asfixiei produse din cauza unui corp strain blocat la nivelul cailor respiratorii. Acest tip de asfixie mecanica este considerata a fi a patra cauza de deces accidental la nivel mondial. Si totusi, exista o metoda simpla de a rezolva o asemenea problema - o tehnica pe care o poti aplica inclusiv pe tine insuti, daca te afli intr-o situatie limita in care nu are cine sa intervina.

Ce este manevra Heimlich?

Manevra Heimlich este o tehnica de prim ajutor care consta in ridicarea fortata a diafragmei - muschiul care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala si care este implicat in procesul de respiratie - si eliminarea fortata a aerului din plamani. Manevra Heimlich este folosita pentru eliminarea corpilor straini blocati la nivelul cailor respiratorii. Crucea Rosie recomanda, de asemenea, aplicarea a 5 lovituri la nivelul spatelui, dar unele institute medicale de nivel mondial descurajeaza folosirea lor [1]. 

Cum se efectueaza manevra Heimlich?

Modul in care se efectueaza manevra Heimlich variaza in functie de pacient. In continuare vom discuta despre cum sa actionezi in cazul in care pacientul este:

  • o persoana cu varsta mai mare de un an care nu este insarcinata;
  • o gravida;
  • un copil cu varsta mai mica de un an [2].

Retine faptul ca, inclusiv in cazul in care problema este rezolvata, corpul strain eliminat iar respiratia restabilita, pacientul trebuie sa beneficieze de asistenta medicala pentru a se verifica daca nu cumva exista leziuni la nivelul cailor respiratorii si a laringelui [1].

Manevra Heimlich generala

Primul lucru pe care il ai de facut este sa decizi daca manevra Heimlich este potrivita pentru persoana in cauza. In general, daca aceasta este constienta si tuseste, e posibil sa fie capabila sa elimine corpul strain singura. este nevoie de aplicarea manevrei Heimlich atunci cand:

  • pacientul nu tuseste;
  • pacientul nu poate sa vorbeasca sau sa respire;
  • pacientul semnaleaza nevoia de ajutor, de obicei tinandu-se de gat cu ambele maini [1].

Daca mai exista macar o persoana care asista la aceasta scena, cere-i sa sune la numarul unic de urgenta. Daca esti singur cu pacientul, aplica manevra Heimlich, astfel:

  • cere-i pacientului sa stea in picioare;
  • aseaza-te in spatele pacientului;
  • apleaca pacientul catre inainte si aplica 5 lovituri puternice in spate, intre omoplati, cu podul palmei;
  • pune-ti bratele in jurul mijlocului pacientului;
  • formeaza un pumn cu degetul mare in interior cu una dintre maini si aseaz-o fix deasupra buricului pacientului;
  • prinde pumnul cu cealalta mana si apasa catre interior si catre in sus in acelasi timp. Efectueaza cinci asemenea compresii;
  • repeta manevra Heimlich pana ce persoana poate respira sau poate tusi singura [3]. 

Se poate intampla ca pacientul sa nu poata sta singur in pozitie verticala. In acest caz, aseaza-te calare peste corpul lui, in zona taliei, si apasa cu pumnul in maniera descrisa mai sus.

Manevra Heimlich pentru gravide

In cazul unei gravide, pumnul trebuie pozitionat ceva mai sus, la baza sternului. Daca pacienta este inconstienta, aseaz-o in pozitia culcat pe spate si incearca sa ii cureti caile respiratorii. Daca obiectul care ii blocheaza caile respiratorii nu poate fi indepartat, incepe manevrele de resuscitare pana la sosirea echipajului de urgenta [2].

 

Manevra Heimlich pentru bebelusi

 

Manevra Heimlich pentru bebelusi

In cazul in care pacientul are varsta mai mica de un an, manevra Heimlich trebuie adaptata astfel:

  • aseaza-te pe un scaun si pune bebelusul cu fata in jos, sprijinit pe antebrat. Cotul bratului care sustine bebelusul sta sprijinit pe coapsa;
  • aplica 5 lovituri cu podul palmei la nivelul spatelui, in zona dintre omoplati;
  • daca obstructia persista, intoarce copilul cu fata in sus, sprijinit pe antebratul si coapsa ta, intr-o pozitie care ii mentine capul mai jos decat trunchiul;
  • plaseaza doua degete in zona sternului si aplica cinci compresii rapide;
  • repeta alternanta intre loviturile in spate si compresiile la nivelul sternului pana cand obiectul este eliminat, iar copilul incepe sa respire sau sa tuseasca singur [1]. 

Manevra Heimlich pentru propria persoana

Se poate sa te ineci atunci cand esti singur, sau se poate ca persoanele din jurul tau sa nu stie sa aplice manevra Heimlich, si in aceasta situatie este esential sa ai prezenta de spirit necesara ca sa te ajuti singur, astfel:

  • strange pumnul, cu degetul mare in interior, si pune-l deasupra buricului;
  • apuca pumnul cu cealalta mana si efectueaza cinci compresii catre interior si in sus;
  • repeta manevra pana cand obiectul este eliminat si reusesti sa respiri sau sa tusesti singur. 

In cazul in care nu ai incredere in forta cu care poti efectua aceasta manevra, te poti ajuta de marginea unui obiect dur: coltul unei mese sau al blatului de bucatarie sau spatarul unui scaun [1]. 

Manevra Heimlich se afla pe lista tehnicilor de prim ajutor pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca. ea nu este complicat de realizat si poate face diferenta intre viata si moarte. Urmareste clipuri video pe YouTube pentru a vedea cum se efectueaza aceasta si inscrie-te la un curs de prim ajutor pentru a exersa si a fi pregatit! 

Bibliografie:

1. Heimlich Maneuver: How to Perform and When to Use It. Healthline, 21 July 2014, www.healthline.com/health/heimlich-maneuver#videos, accesat la 14.02.2023;

2. Mayo Clinic. Choking: First Aid. Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-choking/basics/art-20056637, accesat la 14.02.2023;

3. National Safety Council. Www.nsc.org, www.nsc.org/learn/safety-knowledge/pages/safety-at-home-choking.aspx, accesat la 14.02.2023.

 

Iti recomandam si:

  • Laringita: tipuri, cauze, simptome, tratament

    Laringita: tipuri, cauze, simptome, tratament

    · 14 minute de citit
    Laringita este o inflamatie a laringelui, organul responsabil cu emiterea sunetelor (fonatie). Laringele se afla intre faringe si trahee si are forma unui cilindru gol. In acest articol iti spunem care sunt cauzele, simptomele, complicatiile, tratamentul laringitei si cand trebuie sa consulti de urgenta medicul.
  • Tusea la copii: cauze, simptome, tratament

    Tusea la copii: cauze, simptome, tratament

    · 6 minute de citit
    Tusea este un act reflex care ajuta la curatarea cailor respiratorii de secretii si la eliminarea corpurilor straine de la nivelul acestora. Este si un simptom des intalnit in randul copiilor, unul destul de neplacut si care poate reprezenta o sursa de disconfort, mai ales ca in unele cazuri va persista un timp indelungat, chiar si dupa disparitia altor simptome.
  • Ghid de prim ajutor - convulsii

    Ghid de prim ajutor - convulsii

    · 1 minut de citit
    Citeste acum ghidul de prim ajutor in cazul convulsiilor si fii pregatit sa actionezi corespunzator! Afla ce sunt si cum poti oferi primul ajutor!
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor