Ingrijire pe timp de vara, fara compromisuri

17. 8. 2021 · 7 minute de citit

Categoric, vacantele de vara sunt cele mai indragite si tuturor ne place soarele, vremea calda, marea si bronzul! Ne simtim mai energici, suntem mai veseli si cu multa pofta de viata, dar nu trebuie sa uitam ca soarele actioneaza diferit asupra noastra.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ingrijire pe timp de vara, fara compromisuri

Razele soarelui sunt de mai multe tipuri, dar cele care au impact asupra noastra sunt razele ultraviolete, UVA si UVB. Radiatiile UVA sunt cele care pot determina modificari structurale la nivelul celulelor pielii si reprezinta principala cauza a aparitiei cancerelor de piele. 

De asemenea, tot UVA sunt cele care imbatranesc si rideaza pielea. Cu atat mai periculoase sunt cu cat patrund prin imbracaminte, umbrele, palarii. Razele UVA sunt cele care trec prin sticla, asa ca ar fi foarte bine sa folositi folii de protectie la geamurile masinii. Radiatiile UVB sunt cele care au rol determinant in sinteza vitaminei D. Acestea raze nu patrund in profunzimea pielii si determina aparitia bronzului.

De ce este recomandata o expunere moderata la soare

Medicii recomanda expunerea la aceste raze pentru perioade determinate de timp, intre 15 si 30 de minute. Sa nu uitam si ca, dincolo de o expunere cu moderatie si masuri de protectie, aceste raze pot genera arsuri ale pielii, de la cele usoare la unele foarte grave. Si ca, in urma unei expuneri la soare prelungite, pot sa apara pistruii.

Acest lucru variaza in functie de varsta, sex, culoarea pielii etc. Ca sa ne bucuram din plin de beneficiile soarelui si sa evitam efectele sale nocive, este bine sa stim cum sa ne protejam. Intervalul orar recomandat pentru plaja este 6-11 si dupa orele 16.

Rolul vitaminei D

  • Impiedica/previne aparitia cancerului;
  • Sustine sistemul imunitar;
  • Are rol de reglare al sistemului hormonal;
  • Are rol important in formarea oaselor si mentinerea sanatatii lor prin facilitarea absorbtiei calciului de catre organism;
  • Joaca un rol important in mentinerea nivelului normal de calciu si fosfor, in sange;
  • Are rolul de a mentine functia musculara;
  • Ofera protectie in cazul infarctului, bolii Alzheimer, dar si in unele afectiuni cronice, precum diabetul si hipertensiunea.

Masuri de protectie impotriva arsurilor solare

  • Purtarea unei palarii, sau a unei sepci, nu numai la plaja, ci si in plimbarile prelungite;
  • Ochelarii de soare pentru a proteja ochii, extrem de vulnerabili la UVB. Este obligatoriu ca ochelarii sa fie achizitionati din surse sigure si specializate, cu filtru de protectie anti UVA si UVB;
  • Aplicarea de creme de protectie, pentru fata si corp, cu un factor de protectie solara (SPF) ridicat, mai ales la copii. Cu cat SPF este mai mare, cu atat blocheaza mai mult din razele UV;
  • Folosirea dermatocosmeticelor este de asemenea recomandata, deoarece aceste produse au o putere de hidratare mai intensa;
  • Haine de preferat de culoare cat mai deschisa, care sa acopere umeri, brate, picioare, atunci cand soarele este prea puternic, atat la plaja cat si in plimbarile la malul marii.

Folosirea umbrelei protectoare la plaja, dar tineti cont ca umbrelele de plaja nu protejeaza 100%! Pentru copii trebuie sa luam aceleasi masuri, chiar mai riguroase! Acoperiti pielea copiilor cu un tricou subtire, rochite vaporoase si obligatoriu palarie, sapca sau batic atunci cand se joaca in nisip, chiar daca sunt sub umbrela! 

Aceleasi masuri de protectie trebuie luate si daca copiii se afla la piscina. Daca intrati cu copii in mare, este bine sa acoperiti umerii, chiar si in apa. Apa marii sporeste prin reflexive puterea razelor solare. Este de evitat expunerea la soare a copiilor sub sase luni. Si evident, nu uitati de crema cu protectie solara, inclusiv si pentru copii!

Ingrijirea pielii in timpul verii

Pielea este cea care ne apara de agresiunea factorilor externi, in prima linie de lupta pentru sanatatea si integritatea organismului nostru. De aceea este atat de necesar sa ii acordam o ingrijire si atentie corecta. In timpul verii, din cauza caldurii, a umiditatii crescute, a transpiratiei abundente si a vanturilor uscate, pielea poate avea de suferit, se poate deshidrata, poate devein uscata etc.

Solutii pentru a preveni aparitia ridurilor:

  • Foloseste creme protectoare – aplica pe ten zilnic o cream SPF – iti va hidrata pielea si o va proteja impotriva razelor UVA/ UVB;
  • Foloseste lotiuni calmante si creme hidratante pentru ten sensibil;
  • Hidrateaza-te;
  • Foloseste balsam pentru buze, chiar si ele pot fi expuse actiunii razelor solare;
  • Nu uita de gelurile de dus calmante, cu efect racoritor!;
  • Revigoreaza tenul cu un spray special pentru ten, care va oferi si o nota de prospetime;
  • Pentru ingrijirea de rutina a pielii, e bine sa fie inlocuite cremele bogate si consistente, cu iaurturile cosmetice pentru corp;
  • Pentru situatiile in care pielea este iritata de la o expunere prelungita la soare, foloseste creme care calmeaza arsurile, produse cu aloe vera.

Timpii de expunere zilnica la soare pentru sinteza vitaminei D:

  • copiii si adolescentii au nevoie de 15-20 de minute de expunere la soarele diminetii;
  • femeile – 30-40 de minute;
  • barbatii – 20-30 de minute.

Ingrijirea parului in timpul verii

Parul uscat si varfurile despicate sunt cele mai frecvente probleme pe timpul verii, de aceea este bine sa folositi tratamente intens hidratante pentru par. Totodata, e bine sa inlocuiti samponul si balsamul cu unele care au si factor de protectie UV. 

Pentru vacante este util si un balsam leave-in (fara clatire), astfel incat protejarea parului va fi mai usoara! Desigur, o alta masura buna de protejare a parului pe timpul verii este purtarea unei palarii, sau chiar o esarfa de matase. Aceste accesorii, devin pe perioada verii cu soare arzator obiecte de imbracaminte mai mult decat utile si necesare, care va asigura totodata si mentinerea unui par hidratat corespunzator.

Un sfat important in perioada estivala este acela legat de coafura: vara, parul are tendinta de a fi mai uscat, mai friabil si de aceea este bine sa apelati la coafuri lejere, pentru a evita ruperea firelor de par. Spalati parul ori de cate ori reveniti de la piscina, sau de la plaja, evitati uscarea cu foenul sau uscarea parului prin frecare viguroasa cu prosopul. In momentul in care va samponati, sa va masati scalpul cateva zeci de secunde. 

Astfel, vor fi indepartate celule moarte ale scalpului, se va stimula circulatia sanguina si cresterea parului. Un alt factor de deterioare al parului este clorul din piscine, care va avea un efect si mai mare pentru persoanele cu parul deschis la culoare, obtinut prin decolorare. Daca frecventati piscina, folositi produse special de protectie pentru par inainte de a intra in piscina si hidratati bine parul inainte. Cautati produse dedicate inotatorilor, folositi balsamuri care au rolul de a elimina mineralele si chimicalele absorbite de par.

Hidratarea si dieta corecta pe perioada verii

Apa este unul dintre cei mai importanti constituenti ai organismului uman si unul dintre nutrientii vitali! Daca fara mancare un om poate supravietui multe saptamani, fara apa doar pret de cateva zile! Apa contribuie la o buna digestie, la obtinerea si mentinerea greutatii optime, la frumusetea pielii si a sanatatii generale a organismului uman.

Daca in general se recomanda sa consumam 2 l de lichide zilnic, pe timp de vara si temperaturi de canicula, cantitatea poate ajunge si la 3 sau 4 l pe zi! Desigur, in cantitatea de lichide recomandata intra si supele, ceaiurile, sucurile sau laptele. Este recomandat sa se bea treptat si constant pe toata perioada unei zile, iar din alimentatia noastra sa nu lipseasca fructele (au continut ridicat de apa), precum si alte fluide ca ceaiuri, supe, sucuri. 

Sucurile este de preferat sa fie naturale, limonada sau apa cu cateva felii de lamaie sau grapefruit. De asemenea, este benefic sa mancati legume precum castraveti, salata verde, ridichi, rosii, ardei gras, dar si fructe ca pepene, capsuni, piersici, caise, esentiale pentru hidratare, cu continut ridicat de minerale si vitamine.

O atentie sporita sa acordati consumului de cafea, pe perioada verii, stiindu-se ca este diuretica, deci saraceste organismul de apa. Aceeasi recomandare este facuta si pentru alcool, care produce o deshidratare severa. Si nu in ultimul rand, sa spunem ca pe timpul verii, cand organismul elimina multa apa si saruri minerale prin transpiratie, apa mineral carbogazoasa este o alegere foarte buna!

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor