Eucalipt: proprietati, beneficii, utilizari

29. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Eucalipt

 

Eucaliptul este un arbore sau arbust cu frunze verzi, utilizat pe scara larga pentru proprietatile sale medicinale. Originar din Australia, eucaliptul este regasit astazi in multe zone de pe glob. Frunzele uscate si uleiul de eucalipt sunt utilizate pentru a diminua simptomele neplacute ale congestiei nazale, tusei si racelii comune. Unele creme si unguente pe baza de eucalipt pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare. 

Eucaliptul este un ingredient important in compozitia unor medicamente, in stomatologie, cosmetica, in parfumuri sau ca agent de aromatizare. Intrebuintarile acestui produs sunt multiple, iar beneficiile oferite organismului sunt variate. 

Ce este eucaliptul?

Eucaliptul, genul Eucalyptus, poate cel mai cunoscut membru al familiei Myrtaceae este regasit sub forma de arbori si arbusti cu frunza verde tot anul. Numele vine de la forma fructului care este asemanatoare cu un potir, punctul de origine al acestui arbore fiind Australia, Tasmania si insulele din apropiere. (1)

Medicina traditionala chineza, greaca, indiana folosesc eucaliptul din vremuri stravechi pentru numeroasele sale beneficii asupra sanatatii intregului corp. Exista peste 400 de specii cunoscute de eucalipt, frunzele si uleiul de eucalipt fiind baza in multe produse din industrii si domenii de activitate variate. Aspectul acestui arbust poate varia destul de mult, in functie de specie, dar mirosul este inconfundabil, fiind asemuit cu un mix de camfor, lemn si citrice. (2)

Proprietatile si beneficiile eucaliptului

Eucaliptul contine eucaliptol sau cineol, un compus organic care poate fi toxic in doze mari. Frunzele de eucalipt sunt folosite in ceaiul de eucalipt disponibil in farmacii in categoria produselor pentru dieta si nutritie, un produs sigur pentru consum ce ajuta la functionarea normala a intestinelor, cu efect antiseptic, expectorant, mucolitic, antiinflamator, spasmolitic, febrifug, astringent si hipoglicemiant. 

Ameliorarea afectiunilor respiratorii

Eucaliptul este frecvent regasit in produsele pentru raceala si tuse, fiind un remediu natural util pentru tratarea afectiunilor respiratorii specifice racelilor comune. Fiind un agent antiinflamator natural, eucaliptul actioneaza la nivelul bronhiilor si al bronhiolelor din plamani, extinde ramificatiile afectate in raceli si reduce cantitatea de mucus secretata. Totul se datoreaza eucaliptolului care contribuie decisiv la scaderea inflamatiei si a formarii mucusului, ceea ce duce la decongestie nazala, diminuarea frecventei tusei si a durerilor de cap. 

Uleiul de eucalipt este un remediu naturist eficient pentru decongestie nazala, poate fi si inhalat, dar cu precautie, fiind benefic si in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor bronsitei, durerilor de gat si sinuzitei. El se regaseste, de altfel, si in spray-urile nazale recomandate in raceli. 

Se crede ca eucaliptul poate reduce si simptomele astmului, dar mai sunt necesare studii aprofundate in acest sens. (2), (3)

Diminuarea durerilor

Compusii antiinflamatori din eucalipt, precum cineolul si limonenul actioneaza ca analgezice si pot reduce durerea, atunci cand inhalezi ulei de eucalipt. (3)

Unele studii efectuate, dar care sunt inca la inceput, au aratat ca produse medicamentoase cu eucalipt au oferit rezultate promitatoare in ceea ce priveste tratamentul durerii musculare si articulare, precum si al durerilor de spate. (2)

Uleiul de eucalipt poate reduce durerea si inflamatia asociate cu alte afectiuni. Multe dintre cremele si unguentele recomandate de medic pentru dureri si inflamatii articulare si musculare au la baza ulei de eucalipt. (4)

 

Uleiul de eucalipt

 

Imbunatatirea sanatatii dentare

Eucaliptolul din eucalipt poate imbunatati sanatatea dentara. Studiile efectuate pana in prezent au aratat ca acest compus alaturi de etanol si un polifenol din frunzele de eucalipt contribuie la limitarea dezvoltarii cariilor dentare si a afectiunilor gingivale, motiv pentru care eucaliptolul este adaugat in pastele de dinti, dar si in apa de gura. (3)

Uleiul de eucalipt este un ingredient important regasit in produse de igiena orala si pentru mirosul puternic si proprietatile antibacteriene necesare pentru a lupta cu placa dentara, dar si cu respiratia urat mirositoare. (4)

Tine insectele la distanta

Uleiul de eucalipt este un ajutor eficient in lupta cu insectele, datorita continutului sau de eucaliptol. Tantarii si insectele nu se apropie de piele pana la 8 ore de la aplicarea unui spray sau lotiune ce contine ulei de eucalipt. Studiile au demonstrat ca eucaliptul poate fi un ajutor de nadejde si pentru a trata paduchii capului. (2), (3)

Ajutor pentru piele

Eucaliptul poate sa ofere o bariera de protectie pielii uscate, prin imbunatatirea continutului de ceramide, cresterea capacitatii de retinere a apei, ceea ce contribuie la diminuarea inflamatiei si a roselii pielii, mancarimii, uscaciunii si a descuamarii scalpului asa cum se intampla in cazul psoriazisului sau al dermatitei.

Modalitati de utilizare pentru eucalipt

Frunzele de eucalipt se pot regasi in: 

  • ceaiuri;
  • uleiuri pentru aromaterapie; 
  • uscate sau proaspete pentru a fi atarnate in casa, in scop terapeutic, relaxant si calmant;
  • uleiul esential de eucalipt poate fi adaugat in cremele de protectie impotriva insectelor;
  • uleiul de eucalipt alaturi de uleiul de cocos pot favoriza decongestia si ameliorarea tusei in raceli daca masezi pieptul usor cu un astfel de amestec. (3)

Ca orice produs, eucaliptul trebuie folosit cu moderatie, in cantitate mare poate deveni toxic. Unii copii, dar si adulti au raportate reactii alergice dupa utilizarea uleiului de eucalipt, motiv pentru care acest produs nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza. Exista si posibilitatea ca utilizarea uleiului de eucalipt pe piele sa determine aparitia dermatitei de contact, motiv pentru care se recomanda amestecarea sa pentru dilutie cu alte tipuri de uleiuri vegetale. (2)

Au fost raportate unele interactiuni ale eucaliptului cu medicamente administrate pentru diabet, colesterol ridicat, reflux acid, dar si pentru diverse tulburari psihiatrice, de aceea ai nevoie de recomandarea medicului inainte de a utiliza eucaliptul, astfel incat sa eviti unele probleme ce ar putea sa apara. (3)

La primele simptome neplacute, pe langa stoparea administrarii eucaliptului trebuie sa mergi de urgenta la medic pentru ingrijiri de specialitate. 

Acest material este informativ si prezinta date generale despre eucalipt si uleiul esential de eucalipt care nu pot inlocui un diagnostic avizat. Daca vrei sa utilizezi produse pe baza de eucalipt vorbeste cu medicul tau inainte si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Eucalyptus - https://www.britannica.com/plant/Eucalyptus

2. The health benefits of eucalyptus - https://www.medicalnewstoday.com/articles/266580

3. 7 Impressive Benefits of Eucalyptus Leaves - https://www.healthline.com/nutrition/eucalyptus-leaves

4. 9 Unexpected Benefits of Eucalyptus Oil - https://www.healthline.com/health/9-ways-eucalyptus-oil-can-help

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor