Diverticul Meckel: cauze, simptome, tratament

16. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Diverticul Meckel

 

Diverticulul Meckel este o anomalie congenitala, prezenta in partea inferioara a intestinului subtire, un rest provenit din cordonul ombilical. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute afectiuni prezente la nivelul tractului gastrointestinal. Nu toate persoanele care prezinta aceasta formatiune de forma unui sac are simptome. Sunt cunoscute si cazuri in care diverticulul Meckel a condus la complicatii de sanatate pentru care a fost nevoie de interventie chirurgicala. 

Oamenii pot trai ani buni fara sa stie ca s-au nascut cu diverticul Meckel. Atunci cand nu provoaca simptome nu este nevoie de tratament specific. Daca apar complicatii pe fondul acestui saculet suplimentar, dezvoltat in portiunea inferioara a intestinului subtire, la jonctiunea cu colonul, se intervine chirurgical. Si daca formatiunea este descoperita in timpul unei alte operatii, medicul poate decide inlaturarea sa pentru a preveni alte neplaceri. Iti prezentam in acest material tot ce trebuie sa stii despre diverticulul Meckel. 

Ce este diverticulul Meckel?

Diverticulul Meckel apare in viata intrauterina si este de fapt o anomalie a intestinului subtire, prezent de la nastere. Umflatura ce este localizata in partea inferioara a intestinului subtire se pare ca este un rest din cordonul ombilical. Deficienta apare atat la fete, cat si la baieti, dar acestia din urma sunt mai predispusi la complicatii pe fondul prezentei diverticulului Meckel. (1)

Cauzele aparitiei diverticulului Meckel

În dezvoltarea ontogenetica a fatului, diverticulul Meckel poate sa apara inca de la inceputul sarcinii. Ductul vitelin care leaga fatul de sacul vitelin este in mod normal, absorbit de fat pana la finalul saptamanii 7 de sarcina. Cand acest duct nu este complet incorporat se formeaza diverticulul Meckel. (2)

Copiii cu diverticul Meckel prezinta si alte anomalii congenitale, in unele cazuri, precum:

  • atrezie esofagiana;
  • malformatii anorectale;
  • boala Crohn;
  • malformatii neurologice si cardiovasculare. (3)

Complicatii ale diverticulului Meckel

De regula, diverticulul Meckel contine tesut asemanator celui din stomac, din pancreas sau din ambele organe. Cand exista tesut stomacal in diverticulul Meckel este prezent si acidul gastric in interior, motiv pentru care apar ulcerele si sangerarile la acest nivel al intestinului. De regula, aceste complicatii se manifesta pana la implinirea varstei de 5 ani. 

Obstructia diverticulului Meckel apare indiferent de varsta, dar pare a fi cu frecventa crescuta la copiii ceva mai mari si la adulti. Cel mai probabil, la copii obturatia este prezenta pe fondul invaginarii diverticulului Meckel. 

Inflamarea diverticulului Meckel se numeste diverticulita si poate sa se manifeste la orice varsta.

O alta posibila complicatie a acestei formatiuni sub forma de sac este perforatia care se concretizeaza in peritonita, o afectiune grava, extrem de dureroasa la nivelul cavitatii abdominale. 

Tumorile, chiar si cele carcinoide, cauzate de complicatii ale diverticulului Meckel apar rar si sunt mai frecvent intalnite la adulti. (1)

Simptome specifice in diverticulul Meckel

Cei care prezinta simptome daca au diverticul Meckel sunt de regula copiii mici, cu varste sub 5 ani, la care pot fi observate: 

  • sangerarea gastrointestinala cu eliminare de sange in fecale, nedureroasa;
  • schimbarea culorii scaunelor - rosu-aprins, caramiziu sau negru;
  • modificarea consistentei scaunelor - amestec de sange si mucus ce dau aspect de jeleu;
  • crampe si dureri abdominale;
  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • umflatura vizibila in zona de pozitionare a diverticulului Meckel;
  • sensibilitate sporita in zona buricului si adiacent. (1), (2)

Oricare dintre aceste simptome ar trebui sa te determine sa mergi de urgenta cu copilul la medic pentru consult si diagnostic de specialitate. 

Sunt rare situatiile in care adultii prezinta simptome dureroase ca urmare a inflamarii sau obturarii diverticulului Meckel. 

Diagnosticarea diverticulului Meckel

 

Diagnosticarea diverticulului Meckel

 

Nu doar la copii este greu de diagnostic uneori diverticulului Meckel, ci in special la adulti. O parte dintre simptomele prezentate anterior duc cu gandul la apendicita. Pentru un diagnostic corect si complet, medicul va recomanda realizarea unor teste specifice, in functie de varsta si manifestarile prezente la pacient: 

  • analize de sange;
  • scanare cu Technetiu;
  • examinare radiologica ce implica bariu; 
  • colonoscopie;
  • test cu capsula endoscopica fara fir;
  • enteroscopie;
  • CT cu sau fara substanta de contrast. (4)

Tratamentul pentru diverticul Meckel

Cand apare scaunul cu sange, interventia chirurgicala este unica optiune a medicului pentru a indeparta diverticulul Meckel, astfel incat viata celui afectat sa revina la normal. Ce implica aceasta operatie de fapt? Ne este vorba doar de eliminarea formatiunii propriu-zise, ci si de inlaturarea unei portiuni din intestinul subtire din apropiere, pentru a evita alte complicatii. Capetele intestinale ramase sunt prinse impreuna. Interventia poate fi clasica sau laparoscopica. Medicul este cel care face recomandarea pentru fiecare caz. (2)

Pentru a preveni complicatiile pe viitor, medicul chirurg poate decide eliminarea diverticulului Meckel chiar si pe durata unei alte operatii, cand acesta este descoperit accidental, daca nu este inflamat si pacientul nu prezinta simptome. In acelasi timp, atunci cand este efectuata o interventie chirurgicala pentru corectarea altor deficiente sau probleme de sanatate si este observat diverticulul Meckel ingrosat, specialistul poate interveni pentru eliminarea acestuia. Modificarea acestui saculet inseamna ca in interior exista o mucoasa ectopica ceea ce va determina aparitia unei complicatii pe viitor. Totusi, nu vorbim de o practica general valabila, medicii avand opinii diferite. (4)

De regula, dupa o astfel de interventie chirurgicala, copiii nu vor inregistra probleme pe termen lung legate de diverticulul Meckel si este de asteptat ca recuperarea sa fie completa. Totusi, vor trebui sa fie supravegheati cu atentie de parinti si vor merge la controale medicale periodice, conform indicatiilor specialistului. (5)

Acest material este informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical avizat. Daca ai un copil care se confrunta cu simptome ca cele descrise in acest articol, mergi de urgenta cu el la medic si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Meckel Diverticulum - https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/digestive-disorders-in-children/meckel-diverticulum

2. Meckel's Diverticulum - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14738-meckels-diverticulum

3. What is Meckel's Diverticulum - https://www.cincinnatichildrens.org/health/m/meckels-diverticulum

4. Meckel Diverticulum - https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/diverticular-disease/meckel-diverticulum

5. Meckel Diverticulum - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=meckels-diverticulum-90-P02010

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice