Cutia toracica (coastele): ce este, functii, rol

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Cutia toracica

 

Te invitam sa explorezi universul fascinant al cutiei toracice, o structura esentiala pentru functionarea si protejarea organismului tau. In articolul nostru detaliat, vei descoperi definitia si structura cutiei toracice, incluzand coastele, sternul si coloana vertebrala, precum si functiile sale vitale, cum ar fi protejarea organelor interne si asigurarea stabilitatii corpului. Mai mult, vei aprofunda anatomia coastelor, intelegand diferentele dintre tipurile de coaste si modul in care se conecteaza la stern si coloana vertebrala.

Definitia si structura cutiei toracice

1. Definitia cutiei toracice: Cutia toracica este o structura osoasa ce inconjoara si protejeaza cavitatea toracica. Aceasta este formata din trei elemente principale: coastele, sternul si coloana vertebrala. Coastele sunt oasele lungi si curbate care se ataseaza la partea din spate a coloanei vertebrale si se extind spre fata pentru a se conecta la stern. Sternul este o placa plata si alungita situata in fata cutiei toracice, la baza gatului, care protejeaza inima si plamanii. Coloana vertebrala este o coloana osoasa formata din vertebre care se extinde de la baza craniului pana la nivelul osului sacru. (1)

2. Componentele cutiei toracice: In corpul uman, exista 12 perechi de coaste, 7 perechi de coaste adevarate (care se ataseaza direct la stern), 3 perechi de coaste false (care se ataseaza la stern prin intermediul cartilajului) si 2 perechi de coaste flotante (care nu se ataseaza la stern). Sternul este format din trei parti: manubriul, corpul si procesul xifoid. Coloana vertebrala este formata din 33-34 de vertebre. (2)

3. Articulatiile cutiei toracice: Coastele se conecteaza la stern si coloana vertebrala prin intermediul articulatiilor costovertebrale si costocondrale. Aceste articulatii permit miscarea coastei in timpul respiratiei, dar si mentinerea stabilitatii si mobilitatii necesare pentru a proteja organele vitale. (3)

4. Variatiile anatomice ale cutiei toracice: Exista unele variatii anatomice intre persoane, precum numarul de coaste sau forma sternului, dar structura de baza si functiile cutiei toracice raman aceleasi. De exemplu, unele persoane pot avea o coasta suplimentara sau o forma atipica a sternului, dar aceste variatii nu afecteaza in mod semnificativ functiile cutiei toracice. (4)

Functiile cutiei toracice

Functiile cutiei toracice sunt esentiale pentru buna functionare a corpului uman. Printre acestea, se numara protectia organelor vitale, asigurarea stabilitatii corpului si contributia la mecanica respiratiei.

Cutia toracica are rolul principal de a proteja organele vitale situate in cavitatea toracica, precum inima si plamanii. Potrivit unui articol publicat pe site-ul web al Bibliotecii Nationale de Medicina din SUA, in cazul unor leziuni la nivelul toracelui, organele vitale pot fi afectate, ceea ce poate duce la consecinte grave sau chiar la deces. (5)

Pe langa protectia organelor interne, cutia toracica joaca un rol important si in stabilitatea si echilibrul corpului. Potrivit aceluiasi articol, coastele se articuleaza cu coloana vertebrala si sternul, oferind suport si rezistenta pentru mentinerea posturii corecte si a stabilitatii corpului in diferite pozitii si miscari.

Cutia toracica joaca un rol esential in procesul de respiratie, permitand expansiunea si contractia plamanilor in timpul inspiratiei si expiratiei. Coastele si muschii intercostali colaboreaza pentru a modifica volumul cavitatii toracice, facilitand astfel circulatia aerului in si din plamani.

Conexiunea dintre sistemul osos al cutiei toracice si cel muscular permite o functionare armonioasa si eficienta a corpului in ansamblu. Potrivit unui studiu publicat in revista "The Journal of Physiology", muschii respiratori si cei care sustin trunchiul sunt strans legati de cutia toracica si lucreaza impreuna pentru a asigura o buna functionare a sistemului respirator si a celui muscular. (6)

In concluzie, cutia toracica indeplineste functii vitale pentru buna functionare a corpului uman. Aceasta protejeaza organele vitale, asigura stabilitatea si echilibrul corpului si contribuie la mecanica respiratiei. Toate aceste functii sunt strans legate si lucreaza impreuna pentru a asigura o buna sanatate si o functionare optima a corpului.

 

Schelet uman

 

Anatomia coastelor

Clasificarea coastelor este impartita in trei tipuri: coastele adevarate (vertebrocostale), coastele false (vertebrocondrale) si coastele flotante (vertebrocondrale libere). Cutia toracica are in componenta 12 perechi de coaste, dintre care primele 7 sunt coaste adevarate, urmatoarele 3 sunt coaste false, iar ultimele 2 sunt coaste flotante.

Coastele adevarate se conecteaza la stern prin intermediul cartilajelor costale, care formeaza sincondrozele costale. Primele 7 sincondroze costale sunt considerate sinartroze (articulatii fixe), in timp ce ultimele 5 sunt considerate semi-sinartroze (articulatii cu o mica miscare). Coastele false se conecteaza la stern prin cartilaje costale comune, care se conecteaza apoi la cartilajele costale ale coastelor adevarate sau prin intermediul ligamentelor costale. Coastele flotante nu se conecteaza la stern si sunt atasate doar la coloana vertebrala.

Conexiunile articulare ale coastelor cu vertebrele toracice sunt de doua tipuri: articulatiile costo-vertebrale si articulatiile costo-transversale. Articulatiile costo-vertebrale se formeaza intre capetele coastelor si corpurile vertebrale, iar articulatiile costo-transversale se formeaza intre tuberculii coastelor si procesele transversale ale vertebrelor. Aceste articulatii sunt importante pentru stabilitatea si mobilitatea cutiei toracice.

Variatiile anatomice ale coastelor pot include coaste cervicale (coaste care se ataseaza la vertebrele cervicale), coaste bifide (coaste care se despart in doua parti) sau coaste supranumerare (coaste care sunt in plus fata de cele 12 perechi obisnuite). Aceste variatii pot fi asimptomatice sau pot fi asociate cu probleme clinice.

Rolul cutiei toracice in respiratie

Miscarea cutiei toracice este un aspect esential al procesului de respiratie. Aceasta este posibila datorita contractiei si relaxarii diafragmei si a muschilor intercostali, care genereaza miscari specifice ale coastelor si sternului. In timpul inspiratiei, diafragma se contracta si coboara, iar muschii intercostali se contracta, permitand astfel ridicarea coastelor si a sternului. Aceste miscari cresc volumul cavitatii toracice, ceea ce duce la o scadere a presiunii intratoracice si la o crestere a presiunii intrapulmonare.

In timpul expiratiei, diafragma si muschii intercostali se relaxeaza, permitand astfel coborarea coastelor si a sternului. Acest lucru duce la o scadere a volumului cavitatii toracice, ceea ce creste presiunea intratoracica si reduce presiunea intrapulmonara. In acest fel, aerul este expulzat din plamani.

Miscarea cutiei toracice este esentiala pentru mecanismul de ventilatie pulmonara, care asigura un aport adecvat de oxigen si eliminarea dioxidului de carbon din organism. In timpul inspiratiei, aerul este atras in plamani prin intermediul diferentei de presiune dintre mediul extern si cel intrapulmonar. In timpul expiratiei, aerul este expulzat din plamani prin intermediul aceleiasi diferente de presiune.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din California, San Francisco, miscarea cutiei toracice poate fi afectata de diferite afectiuni pulmonare, cum ar fi astmul si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). In plus, o pozitie incorecta a corpului poate afecta miscarea cutiei toracice si poate duce la probleme de respiratie. (7)

In concluzie, cutia toracica, alcatuita din coaste, stern si coloana vertebrala, are un rol esential in protejarea organelor vitale, asigurarea stabilitatii corpului si facilitarea respiratiei. Cu o anatomie complexa si diversa, coastele se clasifica in adevarate, false si flotante, conectandu-se in mod specific la stern si coloana vertebrala. Respiratia este un proces sustinut in mod activ de miscarile si modificarile cutiei toracice in timpul inspiratiei si expiratiei. 

Surse:
1. "Anatomie umană și fiziologie", Dr. Kent M. Van De Graaff
2. "Pocket Atlas of Human Anatomy", Werner Platzer
3. https://www.innerbody.com/anatomy/thorax
4. https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/the-thoracic-cage-anatomy-bones-muscles-and-clinical-aspects
5. "Chest Wall Trauma". MedlinePlus. 2021. https://medlineplus.gov/ency/article/000032.htm
6. "The functions of the thoracic spine and rib cage". The Journal of Physiology. 2012. https://doi.org/10.1113/jphysiol.2012.237887
7. https://www.ucsfhealth.org/education/respiratory_physiology/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor