Cum alungi teama de intuneric a copilului?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit

Frica de intuneric la copii este o manifestare frecvent intalnita la varste fragede, profund inradacinata in subconstientul colectiv, fiind adesea resimtita si de catre adulti. Afla, din randurile urmatoare, ce presupune nictofobia, de ce apare, cum se manifesta si ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa gestioneze corespunzator aceasta frica de intuneric, pentru a nu fi afectat de ea pe termen lung.

Ce sunt fobiile?

Fobiile sunt frici irationale pe care le avem in legatura cu anumite lucruri sau situatii care, in mod normal, nu ar trebui sa provoace teama sau imposibilitatea de a reactiona, din cauza sentimentelor negative intense pe care le resimtim.

Exista multiple tipuri de frica, dar cele patologice au in comun manifestarile de tip anxios-fobic, precum palpitatiile, tremorul, incremenirea, panica, tulburari ale sistemului digestiv, senzatia de sufocare, transpiratiile, dureri in piept etc.

Cauzele fobiilor

Psihologia ne invata ca fobiile apar in urma unor episoade traumatizante pe care subconstientul, incercand sa le rezolve, creeaza asocieri intre obiectul fricii si emotia resimtita. Astfel, pe viitor, persoana va fi tentata sa evite cauza fricii, chiar daca nu intelege ce anume o declanseaza. Spre exemplu, un copil poate dezvolta nictofobie daca atunci cand era bebelus un zgomot puternic l-a trezit in toiul noptii, speriindu-l profund.

Ce inseamna nictofobia?

Nictofobia sau fobia de intuneric este teama nejustificata de a te afla intr-un spatiu intunecat, care poate provoca manifestari somatice si psihologice intense, precum atacuri de panica, transpiratii, dificultati de respiratie, tremor, groaza, puls marit, paralizie sau alte simptome din spectrul anxios-fobic.

Aceasta temere este una dintre cele mai comune la cel mic. Fiecare dintre noi am avut, in copilarie, aceasta groaza de intuneric si ce se ascunde in el. Este frica de necunoscut, de neprevazut, de a nu putea controla lucurile.

Nictofobia la copii poate aparea din multe cauze, precum filmele de groaza, jocurile violente de pe calculator inainte de culcare, ascultarea stirilor negative la televizor, o experienta traumatizanta din trecut, precum blocarea copilului in camera pe timp de noapte, cosmarurile etc.

Este o frica foarte des intalnita si nu numai copiii se confrunta cu ea. Exista multi adulti carora le este frica sa mearga prin intuneric, chiar si in propria lor casa, nu mai vorbim de mers afara noaptea.

Frica de intuneric tradusa prin necunoscut este, in unele situatii, normala si utila, fiind un instinct care ne pune in alerta si ne face sa actionam cu prudenta in locuri cu vizibilitate redusa, despre care nu stim ce pericole pot ascunde. Totusi, teama de intuneric in propria casa, in conditii de siguranta, este irationala si ne poate tine in loc de la desfasurarea activitatilor in mod normal.

Asadar, daca cel mic se confrunta cu aceasta temere, linisteste-l si spune-i ca intelegi perfect ce simte, ca si tu ai fost la fel cand erai de varsta lui. Explica-i, totusi, ca din experienta ta, nu se intampla absolut nimic diferit atunci cand este intuneric, camera este aceeasi, lucrurile din ea raman in aceleasi locuri. Ca o solutie de compromis, poti lasa in camera copilului o lumina de veghe, astfel incat sa nu fie complet intuneric.

Totodata, lasa jaluzelele  sau perdelele de la geamuri ridicate, astfel incat in camera sa poata patrunde lumina lunii.

Jucati-va in intuneric. Ramaneti amandoi pe intuneric in camera, lasa-l sa observe spatiul din jur. Daca vede umbre infricosatoare, aprinde lumina si explica-i cum s-au format acele umbre. El va intelege ca nu este niciun monstru acolo, ci sunt doar lucrurile de la el din camera careau anumite forme ce pot parea ciudate noaptea.

Construiti corturi din cearsafuri si stati sub ele la lumina lanternelor, faceti plimbari pe inserat.

Imprieteneste-l cu frumusetea constelatiilor si mergeti afara sa admirati cerul liber si stelele. Nu-l lasa sa se uite la emisiuni pentru adulti sau filme de groaza ori sa se joace anumite jocuri violente pe computer sau playstation, mai ales inainte de culcare.

Vizita la psiholog

Daca fobia este adanc inradacinata in subconstientul copilului si nu poate fi ameliorata nicicum prin discutii libere, sprijin emotional, jocuri si alte metode precum cele mentionate in paragrafele anterioare, atunci vizita la psiholog este de mare necesitate. Psihoterapia il va ajuta pe cel mic sa isi inteleaga frica, sa o descifreze si sa invete sa o controleze.


Confruntarea cu obiectul fricii trebuie sa se desfasoare intr-un mediu controlat, cu ajutorul unui specialist, care stie sa utilizeze diferite tehnici de desensibilizare si reinvatare cognitiva a asocierilor mintale. De asemenea, copilul va fi instruit, prin metode adaptate varstei si nivelului de intelegere, cum sa recunoasca pattern-urile sale de gandire si cum sa le utilizeze in beneficiul sau, pentru a scapa de frici.

 
 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor