Corticosuprarenala: ce trebuie sa stii?

13. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Corticosuprarenala

 

Glandele suprarenale sunt glande endocrine de dimensiuni mici si forma triunghiulara, amplasate deasupra rinichilor. Ele sunt implicate in sinteza unor hormoni care regleaza metabolismul, functia sistemului imunitar, tensiunea arteriala, raspunsul organismului la stres si nu doar atat. In acest articol poti afla care sunt functiile corticosuprarenalei si in ce procese fiziologice este ea implicata.

Ce este corticosuprarenala?

Glandele suprarenale sunt alcatuite din doua zone principale:

  • cortexul suprarenalei este zona exterioara a glandei si este cea mai bine reprezentata structura. Ea este impartita in 3 segmente: zona glomerulara, zona fasciculata si zona reticulara, la nivelul fiecareia dintre ele avand loc sinteze hormonale specifice. Cortexul suprarenalei este denumit si corticosuprarenala;
  • medula suprarenalei este zona centrala a glandei, „miezul” acesteia. Aici sunt sintetizati hormonii de stres, inclusiv adrenalina [1]. 

Ce hormoni sunt sintetizati de catre corticosuprarenala?

Fiecare dintre cele trei zone ale corticosuprarenalei secreta un anumit hormon specific.

Cortizolul

Cortizolul este un hormon glucocorticoid care indeplineste cateva functii esentiale in organism:

  • regleaza metabolismul lipidelor, proteinelor si carbohidratilor;
  • are un puternic rol antiinflamator;
  • regleaza tensiunea arteriala;
  • creste glicemia;
  • diminueaza procesul de formare osoasa;
  • controleaza ciclurile somn/stare de veghe;
  • este secretat in perioadele de stres, cand ofera un boost de energie si abilitatea de a gestiona adecvat o situatie urgenta [2].

Aldosteronul

Aldosteronul este un alt hormon sintetizat in parenchimul corticosuprarenalei. La randul sau, aldosteronul este implicat in procese fiziologice importante:

  • regleaza tensiunea arteriala;
  • regleaza concentratia unor electroliti, in principal a sodiului si potasiului.

Aldosteronul transmite semnale catre rinichi, determinandu-i pe acestia sa absoarba sodiul din sange si sa elimine potasiul prin urina. Acest mecanism regleaza pH-ul sangvin si concentratia electrolitilor din sange [3]. 

Steroizii androgenici

Aceasta categorie de hormoni sunt precursori ai estrogenilor si androgenilor, procesul de conversie avand loc la nivelul ovarelor. Totusi, androgenii si estrogenii sunt produsi in cantitate mult mai mare la nivelul testiculelor, respectiv al ovarelor [4]. 

Afectiuni legate de functia corticosuprarenalei

Suprarenalele pot declansa probleme de sanatate prin doua mecanisme de baza: sinteza unei cantitati prea mici sau prea mari de hormoni. Consecinta unei asemenea stari de lucruri este un dezechilibru hormonal, ale carui cauze se regasesc in urmatoarea lista:

  • hipofiza nu reuseste sa controleze in mod adecvat sintezele hormonale;
  • la nivelul suprarenalelor se dezvolta tumori benigne sau maligne;
  • la nivelul suprarenalelor evolueaza o infectie;
  • pacientul mosteneste o serie de mutatii genetice [5]. 

Insuficienta suprarenaliana

Insuficienta suprarenaliana este o afectiune rara, caracterizata de o concentratie redusa a hormonilor adrenergici. 

Simptomele insuficientei suprarenaliana includ:

  • scadere in greutate;
  • lipsa poftei de mancare;
  • greata si varsaturi;
  • oboseala;
  • dureri abdominale;
  • uneori, inchiderea la culoare a pielii [65].

Acest tip de insuficienta a glandelor suprarenala poate fi determinata de boli autoimune, infectii fungice si bacteriene, cancer si factori genetici.

In majoritatea cazurilor, insuficienta suprarenaliana se instaleaza treptat, dar exista si situatii in care poate aparea brusc, cu consecinte dramatice care pun viata pacientului in pericol [1].

 

Insuficienta suprarenaliana

 

Sindromul Cushing 

Sindromul Cushing apare consecutiv unui exces de cortizol. Simptomele sunt relativ caracteristice, constand in aparitia unor depozite de lipde in anumite zone ale corpului: in jurul fetei si imediat sub ceafa, bate si picioare subtiri, vergeturi rosii pe abdomen, par facial, slabiciune musculara, hipertensiune, diabet etc.

Cele mai frecvente cauze ale sindromului Cushing sunt o disfunctie hipofizara, respectiv tratamentul prelungit cu diferiti corticosteroizi [4]. 

Hiperplazia congenitala a suprarenalelor

Hiperplazia congenitala a suprarenalelor este consecinta absentei unei enzime esentiale pentru sinteza de cortizol si aldosteron. In acelasi timp, copiii sufera in urma unui exces de androgeni, ceea ce determina aparitia de caracteristici masculine la fete si pubertate precoce la baieti. 

Afectiunea poate ramane nediagnosticata timp de ani, in functie de cat de puternic este deficitul enzimatic [3]. 

Glande suprarenale hiperactive

Hiperactivitatea glandelor suprarenale este determinata, in general, de aparitia unor noduli, in interiorul carora tesutul secretor sintetizeaza o cantitate crescuta de hormoni. Nodulii cu dimensiuni mai mari de 4 cm sunt considerati suspecti a fi maligni.

Aceste tumori functionale, fie ele maligne sau benigne, impun evaluare chirurgicala [2]. 

Hiperaldosteronismul

Excesul de aldosteron se poate datora supraproductiei la nivelul uneia sau al ambelor glande suprarenale. Consecinta excesului de aldosteron este hipertensiunea arteriala care trebuie combatuta cu tratament medicamentos. 

La unele persoane, afectiunea se poate asocia cu o concentratie scazuta de potasiu, ceea ce declanseaza dureri musculare, slabiciune musculara si spasme [4]. 

Cancerul glandelor suprarenale

Tumorile corticosuprarenale maligne sunt rare si de cele mai multe ori sunt diagnosticate abia dupa ce au metastazat. Aceste tumori pot avea dimensiuni relativ mari si o crestere continua. 

Tumorile maligne localizate la nivelul corticosuprarenalelor sunt, de multe ori, functionale, ceea ce inseamna ca secreta in exces unul sau mai multi dintre hormonii mentionati anterior.

Nu toate tipurile de cancer identificate la nivelul suprarenalelor isi au originea la nivelul glandei; majoritatea sunt metastaze ale altor tumori primare [5]. 

Care sunt simptomele initiale ale afectiunilor suprarenale?

Simptomele pe care le genereaza afectarea glandelor suprarenale depind de hormonii ai caror concentratie variaza. Multe dintre aceste simptome sunt nespecifice, fiind intalnite in mai multe boli. 

Simptomele care pot sugera o afectiune a glandelor suprarenale sunt:

  • simptome metabolice: crestere sau scadere in greutate inexplicabile, oboseala, episoade frecvente de hiper sau hipoglicemie, slabiciune generala;
  • simptome ale sistemului imunitar: stari frecvente de rau, infectii frecvente;
  • hiper sau hipotensiune;
  • hirsutism (cresterea exagerata a parului facial) sau calvitie, acnee, o voce joasa in cazul fetelor, o constitutie exagerat de musculoasa [4]. 

Glandele suprarenale sunt indispensabile unei bune functionari a organismului. In rarele cazuri in care se impune extirparea chirurgicala a ameblor glande suprarenale, pacientii sunt obligati sa ia tratamente de substitutie pentru tot restul vietii. Afectiunile glandelor suprarenale cu simptome nespecifice pe care este important sa le evalueze un medic specialist. 

Bibliografie:

  1. “Adrenal Gland | SEER Training.” Training.seer.cancer.gov, training.seer.cancer.gov/anatomy/endocrine/glands/adrenal.html, accesat la 26.01.2023;
  2. “Adrenal Gland: What It Is, Function, Symptoms & Disorders.” Cleveland Clinic, 13 May 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/23005-adrenal-gland, accesat la 26.01.2023;
  3. “Adrenal Glands | Definition and Patient Education.” Healthline, www.healthline.com/health/adrenal-glands, accesat la 26.01.2023;
  4. John Hopkins Medicine. “Adrenal Glands.” Johns Hopkins Medicine Health Library, 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/adrenal-glands, accesat la 26.01.2023;
  5. “Pituitary Gland: Anatomy, Function, Diagram, Conditions, Health Tips.” Healthline, www.healthline.com/human-body-maps/pituitary-gland#health-tips, accesat la 26.01.2023;
  6. Society for Endocrinology. “Adrenal Glands | You and Your Hormones from the Society for Endocrinology.” Yourhormones.info, 2018, www.yourhormones.info/glands/adrenal-glands/, accesat la 26.01.2023.

 

Iti recomandam si:

  • Sistemul endocrin, acea retea complexa de glande responsabile de secretia de hormoni, are un rol foarte important in reglarea functiilor organismului uman si buna functionare a acestuia.
  • Pielonefrita reprezinta un tip de infectie urinara ce poate afecta unul sau amandoi rinichii. Te invitam sa parcurgi acest articol pentru a afla ce presupune, mai exact, aceasta afectiune, cum se manifesta, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament.
  • Pietrele la rinichi sunt relativ frecvent intalnite in randul populatiei, afectand aproximativ 1 din 10 persoane [1]. In cazul pietrelor de mici dimensiuni, simptomele pot fi absente, insa deplasarea pietrelor este deseori insotita de simptome foarte intense, fiind descrisa de pacienti ca una dintre cele mai dureroase experiente avute
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor