Colica biliara: cauze, simptome, optiuni de tratament
Colica biliara este o afectiune manifestata cu durere, ce apare in regiunea dreapta a abdomenului, spre mijlocul cutiei toracice, cauzata de obstructia cailor biliare. Calculii biliari sunt cei care conduc la durere cand blocheaza canalul biliar. Este nevoie de diagnostic medical pentru a elimina alte afectiuni de sanatate. Tratamentul clasic vizeaza inlaturarea vezicii biliare.
Colica biliara este cunoscuta popular sub numele de „criza de bila” sau „criza de fiere”. Durerea poate fi destul de intensa si, de regula, se remarca dupa o masa imbelsugata, la care ai servit preparate grase. Acestea pot provoca un tip de contractia a vezicii biliare, spasmele fiind constante sau intermitente, destul de violente uneori. Fara ajutor medical de specialitate se poate ajunge la inflamatia vezicii biliare sau a pancreasului. Pancreatita biliara poate pune viata in pericol.
Ce este colica biliara?
Cand apare un blocaj al fluxului normal de bila din vezica biliara isi face simtita prezenta durerea, in partea dreapta a abdomenului, sub cutia toracica. Pentru a intelege mecanismul prin care bila actioneaza in organism si motivul de aparitie pentru colica biliara, trebuie sa explicam rolul bilei in organism.
Bila este un lichid cu rol in digestia grasimilor, produsa in ficat si stocata in vezica biliara. In procesul digestiei, bila trece din vezica biliara, prin canalul cistic si canalul biliar comun, in intestinul subtire. Aici se combina cu alimentele partial digerate si continua procesul digestiv (1).
Motivul frecvent pentru aparitia durerii in colica biliara este reprezentat de existenta calculilor biliari. Acestia blocheaza canalul normal de scurgere a bilei in intestin sau obtureaza fluxul, celulele musculare din ductul biliar se contracta puternic pentru a misca formatiunea, ceea ce provoaca spasme si dureri (1).
Calculii biliari sunt formatiuni in a caror compozitie se regaseste colesterol si bilirubina, un pigment biliar derivat al hemoglobinei, care se afla si la nivelul vezicii biliare si in calculii biliari. Cauza pentru aparitia calculilor biliari poate fi un dezechilibru chimic al bilei sau un fenomen provocat de golirea rara sau incompleta a vezicii biliare (2).
Colica biliara: cauze
- formarea calculilor biliari care obstructioneaza fluxul normal al bilei;
- tumori;
- anomalii ale bilei;
- afectiuni ale sistemului digestiv - boala Crohn;
- dieta bogata in grasimi;
- boli cronice - diabet (3).
Anumite persoane au un risc crescut sa dezvolte colica biliara daca se afla in una dintre urmatoarele situatii (2), (3):
- femeile sunt mai predispuse sa se confrunte cu colica biliara fata de barbati, motivul fiind cantitatea de estrogen din corp care contribuie la formarea calculilor biliari;
- mostenirea familiala;
- varsta - persoanele peste 40 de ani sunt mai predispuse la colica biliara;
- obezitatea - cantitatea mare de colesterol din bila favorizeaza productia calculilor biliari;
- scaderea brusca in greutate sau postul duc la o crestere a cantitatii de colesterol din bila, ceea ce poate contribui la colica biliara;
- transplant de ficat;
- sarcina.
Simptome in colica biliara
Principalul simptom in colica biliara este durerea intensa manifestata in zona dreapta, sub torace, care iradiaza spre stomac sau in spate, spre umar. Aceasta poate fi constanta sau intermitenta, cu pauze de cateva zile sau luni intre episoadele de algie (4).
Cand durerile sunt intense apar si alte simptome:
- greata;
- varsaturi;
- icter.
Cum se diagnosticheaza colica biliara?
Istoricul familial si cel medical sunt importante pentru medicul specialist in stabilirea diagnosticului in colica biliara, alaturi de descrierea simptomelor.
Trebuie sa ii spui medicului la ce medicamente fara reteta pentru afectiuni ale ficatului si bilei ai apelat anterior consultului.
Ecografia abdominala poate fi insotita de examinare imagistica RMN si CT (3).
Optiuni de tratament pentru colica biliara
Tratament chirurgical
Varianta optima de tratament in colica biliara este indepartarea chirurgicala a vezicii biliare. Omul poate trai fara probleme daca acest organ este inlaturat, bila va curge din ficat in intestin si va continua sa contribuie la procesul digestiv.
Colecistomia se poate realiza laparoscopic, cu rezultate optime si vindecare rapida. In situatii deosebite, medicul poate efectua o interventie chirurgicala clasica, operatie deschisa, cu incizie in zona abdominala (2).
Tratament medicamentos
Managementul colicii biliare implica si abordarea unei diete sarace in grasimi, dar si administrarea, cu prescriptie medicala, a unor medicamente pentru controlul durerii (3).
Cand calculii biliari sunt foarte mici pot fi acordate anumite tratamente medicamentoase care sa favorizeze eliminarea lor rapida, fara prea mari dureri si fara operatie.
Alte forme de tratament
Daca operatia nu este o varianta de luat in calcul pentru tine, specialistul mai are la dispozitie si alte tehnici, pentru dizolvarea sau spargerea calculilor biliari. Totusi, varianta poate conduce la aparitia acestor formatiuni dure, dupa un timp (2). Desi litotripsia cu unde de soc extracorporala este benefica (3), recidivele pot sa apara la ani distanta.
Complicatii in colica biliara
Netratata la timp sau dupa o perioada mai lunga de blocaj la nivelul bilei, pot sa apara complicatiile (2):
- leziuni si infectii la nivelul vezicii biliare, a ficatului si cailor biliare;
- inflamarea vezicii biliare - colecistita;
- inflamatia pancreasului - pancreatita;
- perforarea vezicii biliare.
In cadrul interventiei chirurgicale sunt si situatii in care canalul biliar poate fi lezat, ceea ce duce la infectie, manifestata cu durere intensa, ascutita. Pentru tratarea acestei probleme va fi nevoie de o operatie suplimentara, astfel incat sa se realizeze corectarea deficientei (4).
Acestea sunt motivele pentru care nu trebuie sa ignori durerea puternica abdominala care apare si dispare sau este constanta pentru mai multe ore. Cu cat mergi mai repede la medic, cu atat mai rapid vei primi ajutorul necesar pentru reducerea simptomelor neplacute si vindecare!
Colica biliara este o problema dureroasa cu care te poti confrunta si pentru care ai nevoie de tratament medical chirurgical. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
- Biliary Colic - https://www.health.harvard.edu/a_to_z/biliary-colic-a-to-z
- Everything You Should Know About Biliary Colic - https://www.healthline.com/health/biliary-colic
- Biliary Colic - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430772/
- Biliary colic: Causes and treatment - https://www.medicalnewstoday.com/articles/320442