Clisma: Ce este, cum se face si cand e recomandata

19. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Vizita medicala

Folosita ca metoda de tratament inca din Egiptul Antic, clisma este o procedura des intalnita si in prezent. Aceasta a fost utilizata secole intregi pentru tratarea constipatiei cronice, dar si pentru pregatirea unei persoane inainte de analize sau de unele interventii chirurgicale. [1]

Poate fi administrata de un medic, dar se poate face si clisma acasa, cu ajutorul unui aparat de clisma sau a unui irigator. Se realizeaza cel mai des la specialist si presupune introducerea unor substante lichide in intestinul gros, prin anus, cu scopul curatarii.

Afla detalii utile despre clisma si cand este recomandata, din randurile de mai jos.

Ce este clisma?

Clisma reprezinta o solutie care se introduce printr-o canula in rect si are scopul golirii intestinului gros. [2] Exista diferite tipuri de clisma, recomandate in special din motive terapeutice: fie pentru ameliorarea constipatiei, fie pentru curatarea zonei si administrarea medicamentelor, inainte de o procedura chirurgicala.

De obicei, se realizeaza in clinicile medicale, dar si acasa, cu ajutorul unei clisme din farmacie. Daca este efectuata corect la domiciliu, clisma poate sa aiba rezultate optime.

Clisma la domiciliu este considerata sigura, insa exista si unele riscuri. Pot exista contraindicatii sau unele reactii adverse, asa ca este recomandat sa consulti un medic inainte de efectuarea procedurii.

Tipuri de clisma

Se cunosc trei tipuri principale de clisma, indiferent daca este realizata acasa sau intr-o institutie medicala:

Clisma evacuatoare

Primul tip poarta numele de clisma evacuatoare sau evacuatorie si pregateste colonul pentru examenul endoscopic sau pentru irigografie. Se foloseste cu scop laxativ, in cazul constipatiei.

La recomandarea specialistului, se poate folosi si o microclisma evacuatoare. Acest produs este util daca laxativele nu-si fac efectul si este disponibil pentru adulti si copii.

Clisma de diagnostic

Al doilea tip este clima de diagnostic si se poate recomanda in cazul sindromului de colon iritabil pentru a pregati pacientul inainte de investigatii.

Clisma terapeutica

In final, amintim de clisma terapeutica, folosita pentru hidratarea sau alimentarea organismului cu minerale si vitamine. Este recomandata atunci cand nu exista alte metode ce pot fi administrate pe cale orala, precum suplimentele alimentare.

Specialistul poate folosi medicamente antibiotice sau antiinflamatoare care se pot introduce in caz de patologii infectioase care afecteaza intestinul gros.

Cum se face clisma?

Constipatia la copii sau adulti poate duce la nevoia efectuarii unei clisme. Se va realiza in cabinet sau la domiciliu, respectand instructiunile medicului si informatiile de pe ambalaj. In acest fel, poti sa afli si cat de des se face o clisma pentru a nu dauna sanatatii.

La domiciliu, persoanele pot folosi o canula sterila pentru cazuri de constipatie, iar durata procedurii nu depaseste 15 minute. Medicii nu recomanda ca o clisma sa fie facuta mai mult de o data pe saptamana, fiindca se poate agrava constipatia sau din contra, poate sa apara diareea. [3] Nu se recomanda clisma nici persoanelor cu dureri abdominale, varsaturi, greata sau sangerari rectale. Cei cu afectiuni renale sau cardiovasculare sunt sfatuiti sa consulte medicul. Iata cateva informatii utile:

  • Clisma implica folosirea unei solutii care actioneaza pe peretii intestinului si favorizeaza evacuarea. De obicei, vei gasi clisme preambalate.
  • Poarta manusi sterile dupa toaletarea mainilor si pregateste recipientul sau aparatul de clisma, sonda rectala si o crema lubrifianta.
  • Solutia trebuie sa fie la o temperatura potrivita. Cele mai potrivite pozitii pentru realizarea clismei sunt decubit lateral stang, cu piciorul drept suprapus celui stang sau pozitia ginecologica, cu genunchii ridicati spre abdomen.
  • Se continua cu lubrifierea sondei si introducerea in rect.

Daca te simti rau sau crezi ca ai o reactie alergica sau o iritatie la clisma, mergi de urgenta la medic.

Cand este recomandata clisma?

 

Cand este recomandata clisma

Clisma se poate recomanda in cateva cazuri:

Inainte de nastere

Clisma in sarcina este destul de comuna. Chiar daca nu reprezinta o procedura obligatorie, se poate face inainte de nastere pentru a evita scaunele involuntare in timpul travaliului.

In constipatia persistenta

Procedura clismei se recomanda indeosebi in caz de constipatie persistenta, atunci cand alte metode de tratament esueaza. Se pune accent si pe modificari in dieta si in stilul de viata care pot sa previna episoadele de constipatie.

Inainte de operatii sau examinari

Totodata, clisma poate fi recomandata de medic inainte de operatii in zona gastro-intestinala sau in cea a sistemului genito-urinar. In caz contrar, medicul nu va putea sa examineze.

Beneficiile clismei

Beneficiile clismei

Merita sa cunosti si beneficiile clismei:

Curata intestinul si amelioreaza constipatia

Cel mai des, clisma in constipatie este un tratament care da roade. Procedura curata intestinul de materiile fecale si impiedica raspandirea de boli catre alte organe, precum vezica sau rinichii.

In plus, clisma stopeaza proliferarea de bacterii in sange. Este utila in constipatie pe care o poate ameliora sau chiar opri.

Imbunatateste sistemul imunitar

Fie ca vorbim despre miniclisma sau despre procedura realizata in cabinet, se spune ca procedura poate intari sistemul imunitar. Totusi, nu exista suficiente studii care sa afirme ca acest lucru este adevarat. [4]

Pentru intarirea sistemului imunitar, poti sa apelezi si la remedii naturiste, insa este indicata, in prealabil, consultatia la medic.

Regleaza greutatea corpului

Un alt beneficiu al clismei implica reglarea greutatii corpului. Cu produse tehnico-medicale, poti sa sprijini pierderea in greutate, eliminand toxinele din organism.

Nu folosi clisma ca pe o metoda de slabit, ci doar la recomandarea medicului!

Sprijina detoxifierea

Clisma poate sa ajute la detoxifierea corpului cu efect benefic asupra organismului. Trebuie sa ai grija de sistemul digestiv, iar daca ti se recomanda, sa folosesti suplimente alimentare pentru constipatie.

Clisma se poate folosi atat pentru adulti, cat si pentru copii si este benefica doar atunci cand toate celelalte remedii nu produc niciun efect. Asigura-te ca ai aprobarea medicului pentru a realiza corect aceasta procedura. Daca nu te poti ocupa de clisma acasa, mergi la un cabinet specializat.

Referinte:

[1], [2], [3], [4] Panoff, Lauren, “Enemas for constipation: Everything you need to know”, August 2019,

https://www.healthline.com/nutrition/enema-benefits#intro

Accesat in 1.07.2022

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor