Calcaie crapate: cauze, simptome, tratament

30. 8. 2023 · 7 minute de citit

Calcaiele crapate sunt inestetice. Usturimile, iritatiile sau infectiile pot fi tinute la departare daca acorzi atentie calcaielor. Cand vindecarea nu se produce sau problemele se agraveaza, mergi la medic pentru a beneficia de tratament de specialitate. 

Trebuie sa ai grija de pielea ta, indiferent de sezon, folosind produse speciale, in functie de tipul ei si de problemele de sanatate cu care te poti confrunta. Pielea poate suferi si se poate usca excesiv, ceea ce poate determina aparitia fisurilor sau a calcaielor crapate. Nu doar dieta si stilul de viata isi pot pune insa amprenta asupra calcaielor, ci si anumite boli cronice. Mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentul calcaielor crapate iti vom spune in randurile de mai jos. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Calcaie crapate: cauze, simptome, tratament

Calcaie crapate: semne si simptome

Daca resimti uscaciune in zona talpilor si in special a calcaielor, te poti numara printre persoanele care pot prezenta fisuri sau crapaturi la calcaie. Senzatiile pot fi deranjante, iar aspectul cu siguranta este inestetic. 

Iata care sunt primele semne care ar putea sa apara:

  • Schimbarea culorii pielii calcaielor;
  • Ingrosarea pielii calcaielor;
  • Durere sau senzatie de arsura;
  • Inrosirea zonei, inflamatie. 

Netratate, aceste simptome usoare vor duce la aparitia crapaturilor si fisurilor, la inceput unele de suprafata, care se pot dezvolta, devenind profunde. 

In aceste stadii, alaturi de disconfort si piele crapata pot sa apara sangerarile si ranile deschise, ce se pot infecta, daca nu sunt luate masuri corespunzatoare. 

Cauze pentru calcaie crapate

  • Pielea uscata

Prima cauza pentru aparitia calcaielor crapate este pielea uscata. Insa despre acest lucru trebuie sa vorbim tinand cont de varsta, stilul de viata si modul de ingrijire a pielii picioarelor

  • Presiunea sustinuta

Odata ce pielea s-a ingrosat si au aparut primele fisuri, statul in picioare pentru mult timp si presiunea continua pe calcaie va cauza crapaturi mai adanci. 

  • Hidratarea deficitara

Lipsa unei hidratari corespunzatoare poate face ca pielea sa sufere si sa se usuce excesiv. De asemenea, deshidratarea puternica, contribuie la uscarea excesiva a pielii. 

  • Spalatul cu apa prea fierbinte

Dusurile si baile cu apa fierbinte, frecvente, pot cauza o piele uscata si favorizeaza aparitia crapaturilor la nivelul calcaielor. 

  • Utilizarea unor produse de ingrijire si igiena prea agresive 

Gelurile si sapunurile utilizate la spalare pot face pielea uscata. Exista produse de ingrijire si igiena dure cu pielea, care o pot deshidrata, in loc sa o hidrateze. In acelasi timp, unele creme tip scrub, aplicate pe o piele uscata, vor face mult mai mult rau. 

  • Vremea rece

In sezonul rece, pielea are tendinta de a fi mai uscata, iar acest lucru creste riscul de aparitie a crapaturilor la nivelul calcaielor. 

  • Purtarea sandalelor

Pare ciudat, dar sandalele purtate o lunga perioada de timp, pot accentua crapaturile la calcaie, fata de incaltarile acoperite. 

Calcaie crapate - afectiuni asociate

Desi de cele mai multe ori tindem sa asociem calcaiele uscate cu o rutina de ingrjire necorespunzatoare ori cu vremea rece sau alte cauze precum cele mentionate mai sus, uneori ele pot indica existenta unei probleme de sanatate. Exemple de afectiuni care pot fi asociate cu calcaie crapate sunt:

  • Diabetul

Diabetul este una dintre bolile cronice care actioneaza puternic asupra organismului, producand o serie de actiuni, printre care si uscarea excesiva a pielii, ceea ce poate duce la craparea calcaielor. Motivul este acela ca diabetul poate afecta nervii de la nivelul picioarelor si functionarea glandelor sudoripare, favorizand deshidratarea pielii si uscarea acesteia. 

  •  Obezitatea

Din cauza greutatii excesive, presiunea asupra stratului adipos protector al calcaielor va creste, ceea ce duce la extinderea in lateral a pielii. Cand pielea este uscata si mai putin flexibila, aceasta presiune suplimentara poate duce la aparitia calcaielor crapate. 

  • Hipotiroidismul 

Calcaiele crapate reprezinta o problema de care se plang adesea si persoanele care sufera de hipotiroidism. Aceasta afectiune apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza asa cum ar trebui si nu produce suficienti hormoni tiroidieni, ceea ce duce la afectarea mai multor functii ale organismului. Unul dintre simptomele frecvent intalnite ale hipotiroidismului este pielea uscata si fragila. 

  • Eczema

Eczema este o afectiune dermatologica care se manifesta prin prurit (mancarime) si descuamarea pielii. Poate aparea la orice varsta si poate afecta orice zona ale corpului, inclusiv calcaiele. 

  • Tinea pedis 

Cunoscuta si sub denumirea de „piciorul atletului”, tinea pedis este o infectie fungica frecvent intalnita, ce afecteaza talpa, unghiile si spatiile dintre degetele de la picioare. Se manifesta prin prurit si piele uscata si rosie, care se poate crapa. 

  • Deficitul de vitamine

Uneori, calcaiele crapate pot reprezenta un semn al faptului ca in organism exista un deficit de vitamine. Poate fi vorba, de exemplu, de o carenta de vitamina E - aceasta este un puternic antioxidant si ajuta la protejarea colagenului din piele si la prevenirea uscarii acesteia. Si carenta de vitamina B3 iti poate afecta calcaiele - cand nivelul acesteia este scazut, creste riscul dezvoltarii unei afectiuni numita pelagra, care, printre altele, poate face ca pielea din diverse zone ale corpului, inclusiv de pe calcaie, sa capete un aspect uscat si solzos.

Deficitul de vitamina C poate duce de asemenea la uscarea pielii si la calcaie crapate - organismul are nevoie de aceasta vitamina pentru a putea produce colagen, care, la randul sau, este responsabil de mentinerea hidratarii, elasticitatii si flexibilitatii pielii. Carentele de vitamine pot fi prevenite printr-o dieta echilibrata si sanatoasa. La recomandarea medicului, se poate apela si la suplimente alimentare. 

calcaie crapate

Utilizarea unor produse intens hidrante, care contin in compozitia lor substante ce absorb umiditatea si o mentin la nivelul pielii, sustine hidratarea. In plus, aceste solutii special concepute pentru a fi emoliente sunt eficiente pentru combaterea calcaielor crapate, oferind in acelasi timp o reducere a durerii si o usoara exfoliere, fara a produce alte daune la nivelul pielii. 

Un alt avantaj al dermatocosmeticelor, care pot fi folosite pentru combaterea uscaciunii pielii, este ca au in compozitie substante cu actiune cicatrizanta, care favorizeaza si grabesc repararea epidermei, imbunatatind aspectul pielii. 

Pot fi folosite produse special concepute pentru pielea uscata a picioarelor, dar si unele destinate persoanelor cu dermatita atopica, pentru ca si in aceste cazuri este vorba de piele extrem de uscata, care sufera crapaturi si fisuri. 

Remedii naturale

Tine picioarele in apa calduta pentru 15 - 20 de minute. Curata delicat pielea calcaielor cu ajutorul unui burete si a unei pietre ponce pentru a indeparta pielea moarta. Usuca pielea cu un prosop moale, fara a freca si utilizeaza apoi o crema sau o lotiune intens hidratanta. 

Acest ritual de ingrijire, cu produse adecvate, va trebui sa devina parte a unui obicei sanatos, periodic. Hidratarea trebuie sa fie optiune zilnica, iar aplicarea cremelor hidratante se poate face de mai multe ori pe zi. 

Foloseste sosete

Poti opta pentru sosete exfoliantemasti de picioarecreme pentru calcaie, dar poti utiliza si uleiuri de cocos, de masline, de susan, unt de shea si alte remedii naturiste pe care sa le aplici pe pielea calcaielor, inainte de culcare. Nu uita sa iti pui o pereche de sosete din bumbac cu care sa dormi pentru ca picioarele sa se mentina hidratate. 

Mierea, ajutor nebanuit

Mierea este sănătoasă pentru corp, dar este de un real ajutor pentru piele. Calcaiele crapate pot fi protejate si ajutate sa se vindece prin utilizarea mierii de albine. Poti gasi miere de calitate printre suplimentele alimentare comerciale in farmacii, pe care sa o aplici pe calcaiele cu probleme. Maseaza usor pentru ca mierea sa intre cat mai bine in piele si pune-ti o pereche de sosete de bumbac. Dormi cu ele in picioare dupa aplicarea acestui remediu. Mierea are efecte antibacteriene si antivirale, fiind un puternic antibiotic natural. 

Cand sa te adresezi medicului?

Tratamentul aplicat acasa pentru calcaie crapate ar trebui sa produca efecte intr-o saptamana. Daca durerea si crapaturile se adancesc este bine sa te adresezi unui specialist pentru a evita dezvoltarea altor probleme. 

Un medic podiatru iti poate veni in ajutor, oferindu-ti suportul si tratamentul adecvat pentru rezolvarea neplacerilor tale. Ajutorul oferit poate consta in medicamente care sa ajute vindecarea din interior, dar si pe solutii externe, ingrijind totodata si afectiunile care au cauzat sau favorizat crapaturile calcaielor. 

Calcaiele crapate nu sunt, de regula, un simptom al unor probleme mai grave de sanatate. In situatia in care tratamentele la care apelezi acasa nu dau rezultate, programeaza un consult la medic pentru investigatii amanuntite. Tratamentul adecvat iti va reda sanatatea si frumusetea picioarelor. 

Surse de informare:

  1. What Are Heel Fissures? - https://www.healthline.com/health/what-are-heel-fissures
  2. How To Heal Your Cracked Heels - https://health.clevelandclinic.org/dont-let-dry-heels-ruin-sandal-season/
  3. What to Know About Cracked Heels - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-cracked-heels
  4. Causes of Cracked Heels. www.ipfh.org/foot-conditions/foot-conditions-a-z/cracked-heels/causes-of-cracked-heels 
  5. Diabetes Foot Complications. diabetes.org/diabetes/foot-complications 
  6. Hypothyroidism: Symptoms, Causes, Treatment & Medication. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12120-hypothyroidism 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor