Amprenta anala: ce este si cand e recomandat acest test

29. 3. 2024 · 5 minute de citit

Testul de amprenta anala este o investigatie simpla, neinvaziva, menita sa identifice anumiti paraziti intestinali. Analiza prezinta o serie e avantaje importante fata de examenul coproparazitologic clasic, motiv pentru care si este recomandata de catre specialisti. Pe de alta parte, amprenta anala nu poate confirma toate infectiile cu paraziti, ci se adreseaza unei singure specii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Amprenta anala: ce este si cand e recomandat acest test

Ce este testul de amprenta anala?

Testul de amprenta anala este o procedura medicala non-invaziva, folosita pentru identificarea parazitilor prezenti in zona anusul pacientului. Aceasta metoda presupune colectarea unui esantion de pe suprafata perianala a unei persoane, utilizand un dispozitiv special, care este ulterior trimis la laborator pentru analiza.

Scopul principal al testului de amprenta anala este detectarea si identificarea parazitilor intestinali, mai precis a oxiurilor. In plus, acest test poate fi utilizat si pentru a monitoriza eficacitatea unui tratament medical, permitand medicilor sa ajusteze sau sa schimbe tratamentul daca este necesar [2].

Testul se bazeaza pe faptul ca oxiurii ies pe timp de noapte la suprafata corpului si isi depun ouale in zona anala, unde determina iritatie locala si prurit. Astfel, identificarea oualor este suficienta pentru confirmarea infestatiei.

Importanta testului de amprenta anala nu poate fi subestimata. Acesta poate ajuta la diagnosticarea infestatiei parazitare cu oxiuri cu o precizie de 50% din cazuri, spre deosebire de precizia de doar 10 - 15% a examenului coproparazitologic clasic [1].

Cum se realizeaza testul de amprenta anala?

Testul de amprenta anala este o procedura simpla si neinvaziva. Pentru recoltarea probei, pacientul va folosi un kit special, furnizat de laboratorul de analize. De cele mai multe ori, este vorba despre o lama de plastic sau sticla, pe care este atasata banda adeziva.

Banda adeziva este partial dezlipita de pe lama de plastic si aplicata pe orificiul anal al pacientului. Se va incerca presarea cat mai eficienta a benzii pe pliurile anale, pentru o cat mai buna acuratete a rezultatului [3]. 

Odata proba recoltata, aceasta este trimisa la laborator. Este bine ca proba sa fie expediata cat mai repede posibil, pentru a evita orice alterare a acesteia.

La laborator, proba este analizata minutios la microscop pentru a detecta prezenta oualor de paraziti. Prezenta acestora confirma infectia si impune efectuarea tratamentului adecvat [2].

Semnificatia rezultatelor testului

Un rezultat pozitiv al testului de amprenta anala indica prezenta parazitilor. Un rezultat negativ nu inseamna neaparat ca parazitii nu sunt prezenti; este de dorit repetarea testului in acest caz, deoarece ciclul de viata al oxiurilor include si perioade in care acestia nu depun oua, fara ca asta sa insemne ca ei nu exista.

Rezultatele testului de amprenta anala au impact asupra alegerii tratamentului adecvat sau a repetarii acestuia. De asemenea, un rezultat pozitiv al acestei investigatii poate sugera coexistenta altor parazitoze intestinale si poate recomanda efectuarea ulterioara a unui examen coproparazitologic si adaptarea tratamentului in functie de speciile identificate [2].

Cand este recomandat testul de amprenta anala?

Amprenta anala este un test care poate fi efectuat periodic in randul copiilor, avand in vedere faptul ca cei mici nu exceleaza intotdeauna la capitolul igiena a manutelor.
Exista si situatii in care testul de amprenta anala se impune, ca urmare a simptomelor clinice: prurit intens in zona anala, in special pe timp de noapte, iritatie locala, agitatie nocturna, somn de proasta calitate, treziri frecvente. In unele situatii, observarea zonei anale in perioadele de mancarime intensa permite vizualizarea parazitilor aflati in procesul de depunere a oualor [1]. 
Testul de amprenta anala poate fi efectuat si in cazul in care copilul prezinta simptome generale sugestive pentru o infestatie parazitara: pofta de mancare accentuata sau lipsa poftei de mancare, dureri de burtica si balonare, paloare sau cearcane, un nivel redus de energie sau stagnarea greutatii corporale. Fiind un test neinvaziv, acesta poate fi realizat ori de cate ori se considera necesar [3].

Riscuri si contraindicatii

Testul de amprenta anala, chiar daca este considerat minim invaziv, poate aduce cu sine anumite riscuri. Unul dintre acestea ar putea fi usoara iritatie locala, posibila dupa prelevarea probei.

Un alt aspect care trebuie avut in vedere este disconfortul minor care poate aparea in momentul dezlipirii benzii adezive [2].

Exista si anumite contraindicatii pentru testul de amprenta anala. Persoanele care sufera de hemoroizi severi, fisuri anale sau alte afectiuni care ar putea fi agravate de procedura sunt sfatuite sa evite acest test. Este esentiala consultarea medicului inainte de a decide realizarea acestui tip de test [1].

Cum sa te pregatesti pentru testul de amprenta anala?

Laboratorul de analize iti va oferi informatii detaliate despre cum se realizeaza in mod corect acest test. Este bine de stiut ca prelevarea probei trebuie realizata dimineata, imediat dupa trezire, inainte de defecare sau de igiena locala, pentru a garanta persistenta oualor de paraziti depuse in noaptea anterioara [3]. 

Amprenta anala este un test medical important, recomandat in special in diagnosticarea parazitozei cu oxiuri. Desi infectia este, de obicei, autolimitanta, ea poate determina simptome neplacute, motiv pentru care tratamentul corect este recomandat de catre specialisti. Pentru mai multe informatii referitor la recomandarea de a efectua analiza de amprenta anala contacteaza medicul; la laboratorul de analize medicale vei obtine mai multe informatii despre procedura corecta de recoltare a probei!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. Cho, Seung Yull, and Shin Yong Kang. “Significance of Scotch-Tape Anal Swab Technique in Diagnosis of Enterobius Vermicularis Infection.” The Korean Journal of Parasitology, vol. 13, no. 2, 1975, p. 102, https://doi.org/10.3347/kjp.1975.13.2.102, accesat la 29.03.2024;
  2. “Pinworm Test at Home, Kit, Symptoms, Treatment, Pictures.” MedicineNetwww.medicinenet.com/pinworm_test/article.htm, accesat la 29.03.2024;
  3. “Pinworm Test: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/ency/article/003452.htm, accesat la 29.03.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor