Medicamente cu reteta

Flixotide IHM 50mcg/doza Inhaler CFC-Free Suspensie de inhalat presurizata, 120 doze, GSK

Brand: GSK

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Flixotide IHM 50mcg/doza Inhaler CFC-Free Suspensie de inhalat presurizata, 120 doze, GSK

17526265

Indicatii
Tratament de fond, antiinflamator, al astmului bronsic persistent.

Astmul bronsic persistent se defineste prin prezenta simptomelor diurne, mai frecvent de o data pe saptamana si/sau a simptomelor nocturne, mai frecvent de doua ori pe luna.

Prin introducerea tratamentului cu propionat de fluticazona pe cale inhalatorie, multi pacienti care utilizeaza corticosteroizi pe cale sistemica pentru controlul adecvat al simptomatologiei, vor putea sa scada semnificativ dozele orale de corticosteroid sau sa elimine tratamentul cu acestia.

Adulti

Tratament adjuvant al bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) severe (VEMS mai mic de 50% din valoarea prezisa), cu exacerbari repetate.

Propionatul de fluticazona este indicat in tratamentul BPOC atunci cand este folosit in combinatie cu bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune (de exemplu beta agonisti cu durata lunga de actiune).
 
Dozaj
Flixotide 50 μg/doza Inhaler CFC-Free este destinat numai administrarii pe cale inhalatorie. Se recomanda ca fiecare doza zilnica prescrisa sa se administreze prin cel putin 2 inhalari.

Pacientii trebuie avertizati cu privire la caracterul de fond al tratamentului cu propionat de fluticazona, administrat inhalator si asupra faptului ca acesta trebuie administrat regulat, chiar si atunci cand sunt asimptomatici.

La pacientii care considera dificila folosirea flaconului presurizat, pentru administrarea Flixotide 50 μg/doza Inhaler CFC-Free poate fi utilizat un spacer (dispozitiv de administrare) (de exemplu Volumatic).

Astm bronsic persistent

Efectul terapeutic apare dupa 4 pana la 7 zile de la initierea tratamentului, desi anumite beneficii terapeutice pot sa apara in mai putin de 24 de ore la pacientii care nu au fost tratati anterior cu corticosteroizi administrati inhalator.

Daca pacientii considera ca tratamentul cu un bronhodilatator cu durata scurta de actiune a devenit mai putin eficace sau ca au nevoie de mai multe inhalari decat de obicei, este necesar consult medical de specialitate.

Adulti si adolescenti cu varsta peste 16 ani

Doza initiala variaza intre 100-1000 μg propionat de fluticazona, administrata inhalator, de 2 ori pe zi si trebuie stabilita in functie de severitatea bolii:

  • astm bronsic persistent, usor (prezenta simptomelor diurne mai frecvent decat o data pe saptamana dar mai rar decat o data pe zi, simptome nocturne mai frecvente decat de doua ori pe luna, VEMS = 80% din valoarea prezisa, variabilitatea zilnica a VEMS cuprinsa intre 20-30%): 100-250 μg propionat de fluticazona, administrata inhalator, de 2 ori pe zi;
  • astm bronsic persistent, moderat (simptome diurne zilnice, exacerbarile pot afecta activitatea cotidiana si somnul, simptome nocturne mai frecvent de o data pe saptamana, folosire zilnica de β2 agonisti cu durata scurta de actiune, VEMS cuprins intre 60-80% din valoarea prezisa, variabilitatea zilnica a VEMS mai mare de 30%):

250-500 μg propionat de fluticazona, administrata inhalator, de 2 ori pe zi;

  • astm bronsic persistent, sever (simptome diurne permanente, exacerbari frecvente, simptome nocturne frecvente, limitarea activitatii fizice, VEMS mai mic de 60% din valoarea prezisa, variabilitatea zilnica a VEMS mai mare de 30%):

500-1000 μg propionat de fluticazona, administrata inhalator, de 2 ori pe zi.

Ulterior, doza trebuie ajustata pana la realizarea controlului afectiunii si apoi micsorata pana la doza minima eficace, in functie de raspunsul clinic individual.

Alternativ, doza initiala de propionat de fluticazona poate fi calculata ca fiind aproximativ jumatate din doza totala zilnica de dipropionat de beclometazona sau echivalenta cu cea administrata prin flaconul presurizat dozat.

Copii cu varsta peste 4 ani si adolescenti cu varsta sub 16 ani

Doza uzuala este de 50-100 μg propionat de fluticazona, administrata inhalator, de 2 ori pe zi. Trebuie avut in vedere faptul ca numai Flixotide 50 Inhaler CFC-Free este adecvat pentru administrarea acestei doze.

Pentru acei pacienti al caror astm bronsic nu este suficient controlat terapeutic, se poate obtine un beneficiu suplimentar prin cresterea dozei pana la maxim 200 μg propionat de fluticazona, de 2 ori pe zi.

Copiilor trebuie sa li se administreze o doza initiala de propionat de fluticazona, in functie de severitatea afectiunii. Ulterior, doza trebuie ajustata pana la realizarea controlului afectiunii si apoi micsorata pana la doza minima eficace, in functie de raspunsul clinic individual.

Copii cu varsta cuprinsa intre 1 an si 4 ani

Studiile clinice efectuate la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani au aratat ca un control optim al simptomatologiei astmului bronsic este obtinut la administrarea unor doze de 100 μg propionat de fluticazona, administrate pe cale inhalatorie, de 2 ori pe zi, administrata cu ajutorul unui spacer pentru copii prevazut cu masca faciala (de exemplu Babyhaler).

Grupe speciale de pacienti

Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici sau la cei cu insuficienta hepatica sau renala.

Diagnosticul si tratamentul astmului bronsic trebuie monitorizate regulat.

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) severa, cu exacebari frecvente

La adulti, doza uzuala este de 500 μg propionat de fluticazona, administrata inhalator, de 2 ori pe zi, folosit in combinatie cu bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune (de exemplu beta agonisti cu durata lunga de actiune).

Medicatia trebuie administrata zilnic pentru efect terapeutic optim care se obtine in decurs de 3 pana la 6 luni. In cazul in care dupa 3-6 luni de administrare a medicamentului nu se observa nicio ameliorare, este necesara examinarea medicala a pacientului.

Numai forma de prezentare de 250 micrograme este adecvata pentru administrarea acestei doze.
 
Contraindicatii
Hipersensibilitate la propionat de fluticazona sau la excipientii enumerati la punctul 6.1.
 
Atentionari
Tratamentul astmului bronsic trebuie realizat in trepte, in functie de gradul de severitate, iar raspunsul pacientului la tratament trebuie monitorizat clinic si prin probe functionale respiratorii.

Utilizarea frecventa sau a unor doze mari de β2-agonisti inhalatori cu durata de actiune scurta, pentru controlul simptomatologiei astmului bronsic, indica reducerea controlului afectiunii. In acest caz, schema de tratament a pacientului trebuie reevaluata.

Deterioarea brusca si progresiva a controlului astmului bronsic reprezinta o conditie care poate pune viata in pericol si trebuie avuta in vedere marirea dozei de corticosteroid. La pacientii considerati cu risc, trebuie instituita monitorizarea zilnica a fluxului respirator maxim.

Flixotide 50 μg/doza Inhaler CFC-Free nu este destinat administrarii in criza de astm bronsic.

Pentru reducerea, eventual eliminarea simptomelor crizei de astm bronsic, pacientii vor necesita un bronhodilatator cu actiune rapida si de scurta durata, de obicei administrat inhalator.

Pacientul trebuie instruit cu privire la tehnica de inhalare, pentru a avea siguranta ca actionarea aerosolului se sincronizeaza cu inspiratia, asigurand eliberarea optima a medicamentului in caile respiratorii.

Pneumonia la pacientii cu BPOC

S-a observat o crestere a incidentei pneumoniei, inclusiv a pneumoniei care necesita spitalizare, la pacientii cu BPOC care urmeaza tratament cu corticosteroizi administrati prin inhalare. Exista unele dovezi de crestere a riscului de pneumonie odata cu cresterea dozei de steroizi, dar aceasta ipoteza nu a fost demonstrata in mod clar in studiile efectuate.

Nu exista dovezi clinice concludente de diferente intra-categorie in ceea ce priveste anvergura riscului de pneumonie in randul produselor administrate prin inhalare care contin corticosteroizi.

Medicii trebuie sa isi pastreze vigilenta pentru depistarea posibilei aparitii a pneumoniei la pacientii cu BPOC, deoarece caracteristicile clinice ale acestor infectii si simptomele de exacerbare a BPOC se suprapun.

Factorii de risc pentru pneumonie la pacientii cu BPOC includ fumatul in prezent, varsta inaintata, indice de masa corporala (IMC) scazut si BPOC severa.

Similar oricarui glucocorticoid inhalator, pot sa apara efecte sistemice, indeosebi la dozele mari, administrate timp indelungat; aceste efecte au o probabilitate de aparitie mai mica fata de

corticosteroizii administrati oral (vezi pct. 4.9). Efectele sistemice posibile includ: sindromul Cushing, caracteristici de tip cushingoid, supresie corticosuprarenala, intarzierea cresterii la copii si adolescenti, scaderea densitatii minerale osoase, cataracta, glaucom, corioretinopatia centrala seroasa si mai rar, un palier de efecte psihologice si de comportament, inclusiv hiperactivitate psihomotorie, tulburari de somn, anxietate, depresie sau agresivitate (mai ales la copii). De aceea, este important sa se stabileasca cea mai mica doza de glucocorticoid administrat inhalator la care este mentinut controlul eficient al astmului bronsic (vezi pct. 4.8).

La copiii tratati timp indelungat cu corticosteroizi administrati inhalator, se recomanda masurarea regulata a inaltimii.

Anumiti pacienti pot prezenta o predispozitie mai mare la reactiile adverse ale corticosteroizilor inhalatori.

Posibilitatea aparitiei reactiilor adverse, ca urmare a administrarii orale anterioare sau intermitente de corticosteroizi, poate persista o oarecare perioada de timp. In functie de gradul insuficientei corticosuprarenaliene, poate fi necesara evaluare medicala specializata inainte de initierea procedurilor chirurgicale elective.

Datorita posibilitatii unui raspuns corticosuprarenal insuficient se recomanda atentie deosebita la trecerea de la tratamentul cu corticosteroizi administrati oral la cel cu propionat de fluticazona inhalator, iar functia corticosuprarenalei trebuie monitorizata regulat.

Dupa initierea terapiei cu propionat de fluticazona administrat inhalator, intreruperea tratamentului sistemic trebuie efectuata treptat, iar pacientii trebuie sfatuiti sa poarte un card de avertizare care sa contina informatii despre tratamentul cu corticosteroid, indicand astfel necesitatea tratamentului suplimentar in situatii de stres.

Posibilitatea afectarii raspunsului corticosuprarenalian trebuie avuta in vedere in situatii de urgenta, incluzand interventiile chirurgicale si de asemenea in situatii particulare care pot produce stress mai ales la pacientii care iau doze mari pe o durata lunga de timp. Trebuie luat in considerare tratamentul adecvat cu glucocorticoizi in situatiile clinice corespunzatoare (vezi pct. 4.9).

Inlocuirea tratamentului sistemic cu corticosteroizi cu tratament inhalator poate releva afectiuni alergice cum sunt rinite alergice sau eczeme, controlate anterior de medicamentul administrat sistemic.

Tratamentul cu propionat de fluticazona administrat inhalator nu trebuie intrerupt brusc.

Foarte rar, au fost raportate cresteri ale glicemiei (vezi pct. 4.8) si acest lucru trebuie avut in vedere cand se prescrie fluticazona la pacienti cu antecedente de diabet zaharat.

Similar tuturor corticosteroizilor administrati inhalator trebuie acordata o atentie speciala pacientilor cu tuberculoza pulmonara activa sau latenta.

In timpul utilizarii de dupa punerea pe piata, la pacientii tratati concomitent cu propionat de fluticazona si ritonavir au fost raportate interactiuni medicamentoase semnificative, care au determinat efecte sistemice corticosteroidiene, incluzand sindrom Cushing si supresie corticosuprarenala. In consecinta, administrarea concomitenta de propionat de fluticazona si ritonavir trebuie evitata, cu exceptia cazurilor in care beneficiul terapeutic potential depaseste riscul reactiilor adverse sistemice corticosteroidiene (vezi pct. 4.5).

Similar altor tratamente inhalatorii, poate sa apara bronhospasm paradoxal, cu amplificarea imediata a wheezing-ului, dupa administrarea dozei. Acesta trebuie tratat imediat cu un bronhodilatator inhalator cu actiune rapida. Tratamentul cu propionat de fluticazona trebuie intrerupt imediat, iar pacientul trebuie evaluat si, daca este necesar, se va institui alt tip de tratament (a se vedea pct. 4.8).

Sportivi

Propionatul de fluticazona nu trebuie confundat cu alti corticosteroizi cum sunt steroizii anabolizanti, care sunt folositi in mod abuziv de catre unii sportivi, administrati injectabil sau sub forma de comprimate.

Tulburari de vedere

Tulburarile de vedere pot aparea in cazul utilizarii sistemice si topice de corticosteroizi. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.
 
Interactiuni
In conditii normale, dupa administrarea inhalatorie, concentratia plasmatica a propionatului de fluticazona este redusa, datorita metabolizarii masive la primul pasaj hepatic si eliminarii sistemice crescute, mediate de izoenzima CYP 3A4 a citocromului P450 la nivelul intestinului si ficatului. Ca urmare, sunt putin probabile interactiuni medicamentoase semnificative clinic mediate de propionatul de fluticazona.

Un studiu privind interactiunile medicamentoase efectuat la subiecti sanatosi, a demonstrat ca ritonavirul (inhibitor puternic al citocromului P450 3A4) poate creste marcat concentratia plasmatica a propionatului de fluticazona, rezultand o reducere marcanta a concentratiilor plasmatice ale cortizolului. In timpul utilizarii dupa punerea pe piata, au fost raportate interactiuni medicamentoase semnificative la pacientii tratati cu propionat de fluticazona administrat intranazal sau inhalator si ritonavir, rezultand efecte corticosteroidiene sistemice, incluzand sindromul Cushing si supresie corticosuprarenala. In consecinta, administrarea concomitenta de propionat de fluticazona si ritonavir trebuie evitata, cu exceptia cazurilor in care beneficiul terapeutic potential depaseste riscul reactiilor adverse sistemice corticosteroidiene.

Administrarea concomitenta cu alti inhibitori puternici ai CYP3A4, inclusiv produse care contin cobicistat este de asteptat sa creasca riscul de aparitie a reactiilor adverse sistemice.

Studiile au aratat ca ceilalti inhibitori ai CYP 3A4 produc o crestere neglijabila (eritromicina) sau minora (ketoconazol) a concentratiei plasmatice a propionatului de fluticazona, fara reducerea semnificativa a concentratiilor plasmatice ale cortizolului. Administrarea concomitenta trebuie evitata cu exceptia cazurilor in care beneficiul depaseste riscul crescut de reactii adverse sistemice corticosteroidiene, caz in care pacientii trebuie monitorizati pentru urmarirea reactiilor adverse sistemice corticosteroidiene.
 
Sarcina
Fertilitatea

Nu exista date cu privire la efectul asupra fertilitatii la oameni. Studiile efectuate la animale nu indica niciun efect al propionatului de fluticazona asupra fertilitatii femeilor sau barbatilor.

Sarcina

Exista date limitate cu privire la administrarea la femei insarcinate. Administrarea propionatului de fluticazona in timpul sarcinii trebuie luata in considerare numai daca beneficiul terapeutic pentru mama depaseste orice risc potential la fat.

Rezultatele dintr-un studiu epidemiologic retrospectiv nu au aratat un risc crescut de aparitie a malformatiilor congenitale majore in urma expunerii la propionat de fluticazona comparativ cu alti corticosteroizi administrati inhalator in timpul primului trimestru de sarcina (vezi pct. 5.2, paragraful Studii clinice).

La animale, studiile cu privire la toxicitatea asupra functiei de reproducere au evidentiat numai acele efecte caracteristice corticosteroizilor, in cazul expunerii sistemice la doze mult mai mari decat dozele terapeutice recomandate pentru administrarea inhalatorie.

Alaptarea

La om, nu s-a studiat excretia propionatului de fluticazona in laptele matern. La femelele de sobolan aflate in perioada de alaptare s-a evidentiat prezenta propionatului de fluticazona in laptele matern doar in cazul in care, dupa administrarea subcutanata de propionat de fluticazona, s-au obtinut concentratii plasmatice masurabile. Totusi, la pacientii tratati cu propionat de fluticazona administrat inhalator, in doze recomandate, concentratiile plasmatice sunt probabil mici.

Administrarea propionatului de fluticazona in timpul alaptarii trebuie luata in considerare numai daca beneficiul terapeutic pentru mama depaseste orice risc potential la fat.
 
Condus auto
Este putin probabil ca propionatul de fluticazona sa aiba efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
 
Reactii adverse
Reactiile adverse de mai jos sunt clasificate pe aparate, organe si sisteme afectate si in functie de frecventa. A fost utilizata urmatoarea conventie pentru clasificarea frecventei: foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10), frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic 1/100), rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic 1/1000), foarte rare (mai mic 1/10000) cu includerea raportarilor izolate si a celor cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). Evenimentele adverse foarte frecvente, frecvente si mai putin frecvente au fost, in general, obtinute din datele din studiile clinice. Reactiile adverse rare si foarte rare au fost, in general, obtinute din raportarile spontane.

Infectii si infestari

Foarte frecvente: candidoza orala si faringiana.

La unii pacienti poate sa apara candidoza orofaringiana. La acesti pacienti, dupa inhalarea medicamentului, poate fi utila clatirea cu apa a cavitatii bucale. In timpul tratamentului cu propionat de fluticazona aerosol, candidoza simptomatica poate fi tratata cu antifungice topice.

Frecvente: pneumonie (la pacientii cu BPOC).

Rare: candidoza esofagiana.

Tulburari ale sistemului imunitar

Au fost raportate reactii de hipersensibilitate cu urmatoarele manifestari:

Mai putin frecvente: reactii de hipersensibilitate cutanate.

Foarte rare: edem angioneurotic (in principal edem facial si orofaringian), simptome respiratorii (dispnee si/sau bronhospasm) si reactii anafilactice.

Tulburari oculare

Cu frecventa necunoscuta: Vedere incetosata (vezi, de asemenea, pct. 4.4)

Tulburari endocrine

Posibile efecte sistemice incluzand (vezi pct. 4.4):

 

Foarte rare: sindrom Cushing, fizionomie de tip cushingoid, supresie corticosuprarenala, intarziere a cresterii, scadere a densitatii minerale osoase, cataracta si glaucom.

Tulburari metabolice si de nutritie
Foarte rare: hiperglicemie.

Tulburari psihice
Foarte rare: anxietate, tulburari ale somnului si modificari de comportament, incluzand hiperactivitate si iritabilitate (predominant la copii).

Cu frecventa necunoscuta: depresie si agresivitate (predominant la copii).

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Frecvente: disfonie

La unii pacienti, propionatul de fluticazona administrat inhalator poate determina disfonie. Poate fi utila clatirea cu apa a cavitatii bucale, imediat dupa inhalare.

Foarte rare: bronhospasm paradoxal (vezi pct. 4.4).

Cu frecventa necunoscuta: epistaxis.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: contuzii (vanatai).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Semne si simptome

Inhalarea accidentala de propionat de fluticazona, in doze mai mari decat cele recomandate, poate duce la supresia temporara a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenal. Aceasta nu necesita masuri de tratament de urgenta, deoarece functia corticosuprarenalei se reface in cateva zile.

Daca se continua administrarea unor doze mai mari decat cele recomandate, pentru perioade mai lungi de timp, poate sa apara supresie corticosuprarenaliana semnificativa. Au fost raportate foarte rar crize corticosuprarenaliene acute, la copiii expusi la doze mai mari decat cele recomandate (1000 µg pe zi si mai mult), pe o perioada mai lunga de timp (cateva luni sau ani); reactiile adverse includ hipoglicemie si sechele consecutive (pierderea constientei si/sau convulsii). Situatiile care pot declansa criza corticosuprarenaliana acuta includ traumatisme, interventii chirurgicale, infectii sau orice reducere rapida a dozei.

Tratament

Pacientii tratati cu doze mai mari decat cele recomandate trebuie strict monitorizati iar doza va fi redusa gradat pentru a mentine controlul asupra simptomelor de astm bronsic.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte medicamente pentru tratamentul bolilor obstructive ale cailor respiratorii, inhalatorii, glucocorticoizi, codul ATC: R03BA05.

Mecanism de actiune

Propionatul de fluticazona administrat inhalator, la dozele recomandate, are o actiune antiinflamatorie puternica la nivel pulmonar, determinand ameliorarea simptomatologiei si reducerea frecventei crizelor de astm bronsic. S-au observat beneficii si la pacientii cu BPOC severa, cu exacerbari

repetate. Reactiile adverse sunt mai rare si mai putin severe comparativ cu administrarea sistemica de corticosteroizi.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Biodisponibilitatea absoluta a propionatului de fluticazona pentru fiecare dintre dispozitivele de inhalare disponibile, a fost estimata din datele farmacocinetice din cadrul studiilor si din studiile comparative cu administrare inhalatorie sau intravenoasa. La subiectii adulti sanatosi, biodisponibilitatea absoluta a fost estimata pentru propionatul de fluticazona din dispozitivele Diskus (7,8%), Diskhaler (9%) si, respectiv Inhaler CFC-Free (10,9%). La pacientii cu astm bronsic sau BPOC a fost observata o valoare scazuta de expunere sistemica in urma administrarii de propionat de fluticazona pe cale inhalatorie. Absorbtia sistemica se produce indeosebi la nivel pulmonar, este initial rapida si, ulterior, prelungita. Medicamentul depus la nivelul cavitatii bucale si faringelui poate fi inghitit, dar are o contributie minima la expunerea sistemica, datorita hidrosolubilitatii mici si metabolizarii presistemice, rezultand o disponibilitate orala mai mica de 1%. Expunerea sistemica creste linear cu doza inhalata.

Distributie

Volumul aparent de distributie la starea de echilibru este mare (aproximativ 300 l). Se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice (91%).

Metabolizare

Propionatul de fluticazona este indepartat foarte rapid din circulatia sistemica, indeosebi prin metabolizarea la un metabolit inactiv, acid carboxilic, prin intermediul enzimei CYP3A4 a citocromului P450. Este necesara prudenta in cazul administrarii concomitente cu alti inhibitori ai CYP3A4, deoarece exista risc de crestere a expunerii sistemice la propionat de fluticazona.

Eliminare

Clearance-ul plasmatic al propionatului de fluticazona este mare (1150 ml/min) si timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 8 ore. Clearance-ul renal al propionatului de fluticazona este neglijabil (mai mic de 0,2%), iar al metabolitului sau mai mic de 5%.

Studii clinice

BPOC

S-a observat reducerea semnificativa a simptomelor BPOC si imbunatirea functiei respiratorii, indiferent de varsta pacientului, sexul, functia respiratorie initiala, statutul de fumator/nefumator sau prezenta terenului atopic. Aceasta poate duce la imbunatatirea semnificativa a calitatii vietii.

Administrarea in timpul sarcinii a medicamentelor care contin propionat de fluticazona, pentru tratamentul astmului bronsic

A fost realizat un studiu epidemiologic observational retrospectiv, de tip cohorta, utilizand inregistrari medicale electronice din Marea Britanie, pentru a evalua riscul aparitiei malformatiilor congenitale majore in urma expunerii in primul trimestru de sarcina la propionat de fluticazona administrat in monoterapie, precum si la asocierea salmeterol/propionat de fluticazona comparativ cu corticosteroizii inhalatori care nu contin propionat de fluticazona. In acest studiu nu a fost inclus niciun comparator placebo.

In cadrul cohortei cu astm bronsic, care a inclus 5362 de sarcini expuse in primul trimestru la corticosteroizi inhalatori, au fost identificate 131 de cazuri diagnosticate cu malformatii congenitale majore; 1612 (30%) au fost expuse la propionat de fluticazona sau la salmeterol/propionat de fluticazona, din care 42 de cazuri au fost diagnosticate cu malformatii congenitale majore. Raportul ajustat al sanselor de aparitie a malformatiilor congenitale majore diagnosticate pana la 1 an, a fost de 1,1 (II 95%: 0,5 2,3) pentru femeile cu astm bronsic moderat expuse la propionat de fluticazona comparativ cu corticosteroizii inhalatori care nu contin propionat de fluticazona, respectiv 1,2 (II 95%: 0,7 2,0) pentru femeile cu astm bronsic considerabil pana la sever. Nu a fost observata nicio diferenta a riscului de aparitie a malformatiilor congenitale majore in urma expunerii in primul trimestru de sarcina la propionat de fluticazona administrat in monoterapie comparativ cu asocierea salmeterol/propionat de fluticazona. Riscul absolut de aparitie a malformatiilor congenitale majore in grupurile cu diferite grade de severitate ale astmului bronsic a fost cuprins intre 2,0 si 2,9 per 100 de sarcini expuse la propionat de fluticazona, care este comparabil cu rezultatele dintr-un studiu care a inclus 15840 de sarcini din baza medicala de date din Marea Britanie (General Practice Research Database) care nu au fost expuse la tratament pentru astm bronsic (2,8 evenimente de malformatii congenitale majore per 100 de sarcini).

Date preclinice de siguranta
Studiile de toxicitate au evidentiat numai acele efecte specifice pentru corticosteroizii potenti si numai la doze peste cele recomandate. Nu au fost observate efecte noi in studiile de toxicitate dupa administrarea de doze repetate, asupra functiei de reproducere sau in studiile de teratogeneza.

La rozatoare, in cadrul studiilor in vitro si in vivo, propionatul de fluticazona nu a dovedit activitate mutagena si nu a demonstrat potential carcinogen. De asemenea, la animale, s-a dovedit neiritant si nesensibilizant.

La o categorie larga de specii de animale expuse zilnic la concentratii foarte mari de aerosol, mai mari decat cele experimentate la pacienti, pe perioade de doi ani, s-a demonstrat ca agentul propulsor fara CFC, HFA 134a nu are efecte toxice.

 

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 22.02.2023

Categorii de produse