Secara: beneficii, proprietati, utilizari

9. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Secara

 

Despre cerealele integrale si beneficiile acestora am auzit cu totii vorbindu-se. Sunt mentionate, aproape fara exceptie, de fiecare data cand se vorbeste despre alimentele care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa, echilibrata, si nu fara motiv: consumul lor a fost asociat cu o scadere a riscului de diabet, boli cardiovasculare si chiar si unele tipuri de cancer.[2] Desi nu este la fel de populara precum graul sau ovazul, secara sau Secale cereale este si ea o cereala cu o istorie indelungata si una care se bucura de o popularitate in crestere datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate. In acest articol vei descoperi care sunt exact proprietatile nutritionale ale secarei, rolul pe care il joaca in mentinerea sanatatii noastre, dar si cum poate fi ea utilizata. 

Proprietatile nutritionale ale secarei

Stiai ca, dintre toate cerealele, secara are cel mai mare continut de fibre alimentare? Pe langa faptul ca este o sursa excelenta de fibre alimentare, in special de fibre solubile, este bogata in carbohidrati, cu un indice glicemic mai mic decat majoritatea celorlalte cereale, si este saraca in grasimi si sodiu.

De asemenea, reprezinta o posibila sursa de vitamine B, inclusiv tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 sau piridoxina, acid folic si acid pantotenic (vitamina B5), precum si de vitamina E, fier, zinc, magneziu, fosfor, seleniu, cupru, mangan si calciu.

Mai contine si diverse fitochimicale, inclusiv acizi fenolici, acid fitic, steroli vegetali si saponine, care, la randul lor, pot avea efecte benefice asupra sanatatii organismului.[3]

Beneficiile consumului de secara

Secarei ii sunt atribuite numeroase beneficii pentru sanatate, iar in continuare vom enumera cateva dintre acestea: 

  • Sustine sanatatea digestiva 

Datorita continutului sau impresionat de fibre alimentare, consumul de secara poate contribui semnificativ la imbunatatirea si mentinerea sanatatii tale digestive si la ameliorarea constipatiei si a unor simptome precum durerile de stomac, crampele abdominale sau gazele intestinale. De asemenea, se considera ca ar putea contribui la prevenirea unor afectiuni precum ulcerul, calculii biliari sau chiar cancerul de colon.[1]

  • Poate fi un aliat de nadejde in lupta cu kilogramele in plus 

Secara se poate dovedi un foarte bun aliat in procesul de eliminare a kilogramelor in plus, iar asta tot datorita continutului sau de fibre. Explicatia este simpla: consumand produse pe baza de secara, te vei simti satul mai repede, ceea ce inseamna ca vei manca mai putin. De asemenea, senzatia de satietate va persista mai mult, ceea ce va impiedica sa simti nevoia sa mananci intre mese sau sa mananci mai mult la masa urmatoare, ceea ce ti-ar putea da peste cap eforturile de a pierde in greutate.[1]

  • Ajuta la gestionarea glicemiei

Secara este o cereala recomandata inclusiv persoanelor diagnosticate cu diabet, care trebuie sa acorde o mai mare atentie alimentelor pe care le consuma, deoarece ajuta la mentinerea glicemiei in limitele normale. Acest se lucru s-ar datora atat indicelui sau glicemic, care, dupa cum mentionam mai sus, este mai mic decat al altor cereale, cat si continutului ridicat de fibre.[1][4]

  • Contribuie la mentinerea sanatatii inimii

Ca si alte cereale integrale, secara poate contribui la mentinerea sanatatii inimii. Din acest punct de vedere, lista potentialelor sale beneficii include reducerea tensiunii arteriale, datorita continutului ridicat de potasiu, si prevenirea aterosclerozei, prin cresterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”).[3][4]

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile atribuite secarei. Lista mai poate include, de exemplu, prevenirea sau reducerea riscului anumitor tipuri de cancer si a astmului si reducerea inflamatiei.[1][4] Daca tinem cont de toate aceste beneficii, este mai mult decat evident faptul ca introducerea secarei in dieta noastra reprezinta o alegere inteleapta, pe care cu siguranta nu o vom regreta. 

Cum se poate utiliza secara 

Secara este foarte versatila si poate fi utilizata sub diverse forme. Boabele de secara pot fi fierte si consumate ca garnitura, asemenea orezului, ori adaugate in supe sau salate. Faina de secara este folosita adesea pentru a face paine, de obicei in combinatie cu faina de grau, dar poate fi utilizata si pentru a prepara biscuiti, clatite, paste sau alte asemenea preparate. 

Atentie! Desi secara contine mai putin gluten decat alte tipuri de cereale, consumul sau nu este indicat persoanelor care diagnosticate cu boala celiaca, alergie sau intoleranta la gluten.

In magazine si farmacii mai poti gasi si fulgi de secara, pe care ii poti consuma, de exemplu, la micul dejun, impreuna cu iaurt, sau ii poti adauga in amestecuri pentru chiftele sau ardei umpluti. Mai exista, de asemenea, si tarate din secara.[3]

Secara este o cereala cu un profil nutritional impresionant si, dupa cum am vazut mai sus, cu o multitudine de potentiale beneficii pentru sanatate. Consumul de secara poate contribui, printre altele, la prevenirea bolilor cardiovasculare, imbunatatirea digestiei si mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei. In plus, prezinta si avantajul ca poate fi folosita intr-o varietate de preparate culinare, de la paine si produse de panificatie pana la feluri principale si salate. Merita, cu siguranta, sa iei in calcul introducerea sa in dieta ta. 

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Pentru o informatii complete privind o alimentatie corecta si recomandari privind tipul de alimente pe care ar trebui sau nu le consumi, adreseaza-te unui medic. 

Bibliografie: 

  1. „8 Surprising Benefits of Rye”, Organic Facts, 8 Aug. 2014, www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/rye.html. Accessed 8 May 2023.
  2. Jonsson, Karin, et al. „Rye and Health - Where Do We Stand and Where Do We Go?”, Trends in Food Science & Technology, vol. 79, Sept. 2018, pp. 78–87, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224418303339, https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.06.018. Accessed 8 May 2023.
  3. „Rye”, Grains & Legumes Nutrition Council, 2019, www.glnc.org.au/resource/rye/. Accessed 8 May 2023.
  4. „Health Benefits of Rye Flakes”, WebMD, 24 Sept. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-rye-flakes. Accessed 8 May 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor