Manichiura cu gel: Ce trebuie sa stii?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Traim pe repede-inainte, de aceea multe femei apeleaza la simplificarea ingrijirii si infrumusetarii unghiilor. Manichiura cu gel nu se realizeaza neaparat mai usor, insa procedura este mai de durata decat manichiura clasica. Procesul aplicarii gelului poate dura chiar si o ora si jumatate insa, odata realizat, acesta poate rezista pana la trei-patru saptamani. In plus, exista numeroase modele de manichiura cu gel dintre care se poate alege.

Totusi, inainte de a apela la o astfel de metoda de colorare a unghiilor, este important sa te informezi cu privire la aceasta. Afla in ce consta procedura, cum se realizeaza, cum intretii o astfel de manichiura, dar si care sunt potentialele riscuri si dezavantaje!

Ce este manichiura cu gel?

Manichiura cu gel consta in aplicarea direct pe unghiile naturale a unui gel special. Acesta are rolul de a infrumuseta unghiile si reprezinta o alternativa mai rezistenta pentru lacul de unghii sau oja. Exista numeroase modele de manichiura cu gel, intr-o gama variata de culori, in diverse combinatii si designuri: manichiura frantuzeasca, o singura culoare, modele in degrade, nuante termosensibile, ce se modifica la schimbarile de temperatura etc.

Cum se realizeaza?

Procedura incepe cu pregatirea unghiilor inainte de aplicarea gelului. Cuticulele se vor inmuia cu ajutorul unei substante speciale si apoi se vor impinge, iar unghiile se vor pili si taia in forma dorita. Pentru a imbunatati aderenta unghiilor si a favoriza aplicarea gelului, se indeparteaza un strat foarte subtire pentru a le elimina luciul. Praful astfel format este curatat foarte bine.

Unghiile se curata foarte bine cu un dizolvant fara acetona, apoi se aplica un agent de aderenta si se polimerizeaza la lampa UV. Se aplica ulterior gelul pe toata suprafata unghiei o data sau de doua ori, in functie de consistenta dorita, si se foloseste din nou lampa UV. Apoi, unghia se degreseaza cu o discheta imbibata in degresant de gel UV si se aplica un strat subtire de gel de sigilare, dupa care se polimerizeaza pentru ultima data la lampa UV. Cuticulele se trateaza cu un ulei special.

Este foarte important sa nu ramana aer intre gel si unghie, pentru ca acolo se poate dezvolta o forma de mucegai a unghiei. De asemenea, cand se lucreaza cu freza pentru pilirea si indepartarea luciului, instrumentul trebuie manuit cu grija, mai ales in zona cuticulei, pentru a nu se crea santuri pe unghie. Unghiile trebuie pilite si pe dedesubt din considerente de igiena, dar si estetice, pentru a nu fi foarte groase

Cum le intretii?

Intretinerea manichiurii cu gel se recomanda realizata o data la 14-21 de zile, in functie de ritmul de crestere a unghiilor fiecarei persoane. Dupa acest interval, integritatea gelului poate incepe sa fie afectata. Se recomanda ca procedura sa fie realizata de catre un specialist, care va indeparta stratul vechi inainte de a-l aplica pe cel nou. Astfel, se evita prinderea de aer intre unghie si gel. Va fi necesara si pregatirea noii portiuni crescute.

Posibile dezavantaje

Realizarea manichiurii cu gel acasa, precum si indepartarea gelului de una singura, sunt proceduri complicate si nerecomandate, Pentru a evita deteriorarea unghiei, este necesar sa folosesti doar produse speciale si sa ai grija la instrumentele de pilit. De asemenea, si lampa UV prezinta un oarecare risc ce nu ar trebui ignorat.

Aceasta emite radiatii UVA, care au o lungime de unda mai mare si pot penetra pielea mai profund. Asadar, acest instrument poate creste riscul de a dezvolta cancer de piele [1]. Riscul nu este unul major, insa problema nu ar trebui neglijata. Specialistii recomanda utilizarea unor produse de protectie solara cu SPF 30 sau mai mare [2] pe maini inainte de utilizarea lampilor UV pentru manichiura sau optarea pentru lampile LED. Din pacate, nu poti da jos gelul acasa. Daca vei incerca sa indepartezi bucati de gel de pe unghie vei scoate si stratul de la suprafata unghiei si ea va avea nevoie de cateva luni pentru a se regenera.

Refacerea unghiilor dupa manichiura cu gel

Dupa indepartarea stratului de gel, poti avea de-a face cu unghii fragile si exfoliate, in special daca se utilizeaza tipuri de gel de o calitate mai slaba, care contin substante foarte agresive. De aceea, este recomandat sa apelezi la o ingrijire a mainilor si unghiilor mai atenta. Fie ca ai manichiura realizata cu gel semipermanent sau oja obisnuita, unghile tale au nevoie sa respire. E de preferat sa faci mici pauze de una-doua saptamani [2], timp in care sa le tratezi cu ulei de masline caldut sau cu zeama de lamaie pentru a le fortifica.

Intre fiecare manichiura, va trebui si sa-ti rehidratezi unghiile. Poti face acest lucru folosind o crema bogat hidratanta si hranitoare, pe care sa o aplici pe unghii si pe zona cuticulelor. Astfel, vei reduce fragilizarea si vei preveni ruperea lor. [2]

Manichiura cu gel este o metoda de a obtine unghii colorate si frumoase pentru o perioada mai indelungata. Fiind o varianta mai durabila decat oja obisnuita, gelul ofera stralucire, dar si un aspect natural. Asigura-te, totusi, ca apelezi la o procedura realizata de un specialist, care stie exact cum sa aplica si sa indeparteze gelul, pentru a minimiza impactul asupra unghiilor.

Atentie! Orice mentiune din acest articol referitoare la afectiuni sau probleme ale unghiilor are scop pur informativ si nu poate inlocui un diagnostic sau un sfat oferit de catre specialist. Daca te confrunti cu orice fel de simptome, mergi imediat la medic si urmeaza doar recomandarile acestuia!

Surse:

  1. Angle, Sara. Skin Cancer Risk and Gel Manicures. Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health-news/gel-manicure-increase-skin-cancer-risk. Published June 12, 2018. Accessed February 9, 2023.
  2. Gel Manicures: Tips for Healthy Nails. American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures/gel-manicures. Accessed February 9, 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor