Cum gestionezi relatia cu oamenii toxici?

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Chiar daca nu poti defini cu exactitate ce in­seamna persoana toxica intrucat nu exista o singura tipologie, poti identifica anumite caracteristici comune. Este acea persoana care incearca cu orice pret sa detina controlul, eventual sa controleze ceea ce spui, ceea ce simti, ceea ce gandesti, ceea ce faci. Nu accepta ca lucrurile pot fi si altfel decat le vede ea, iti spune cum sa procedezi in orice impre­jurare, te critica de fiecare data cand opiniile tale nu rezoneaza cu ale ei. Este capabila sa iti sub­mineze increderea in sine, sa iti ruineze visele si sa te faca sa iti pui la indoiala sanatatea. Cu ea, viata ta devine stresanta si plina de drama. Odata ce constientizezi ca influenta unei persoane din viata ta este toxica, tu esti cel care trebuie sa schimbe lucrurile.

  • Stabilirea unor limite.Interac­tiunea cu un om toxic, obisnuit sa domine constant, poate fi uneori dificila daca nu stabilesti limite ferme. O astfel de persoana nu va recunoaste limitele trasate, ori le ignora in mod constient spunand intotdeauna ca ea are dreptate. Este important sa analizezi implicatiile si sa decizi ce este mai bine pentru tine. In functie de situatie, fie iti mentii limitele si pastrezi o relatie echilibrata in care sa te simti confortabil, fie alegi sa te retragi din acea relatie toxica ce iti poate afecta sanata­tea pe termen lung.
  • Pastrarea increderii in sine.Unul dintre motivele pentru care o persoana ramane blocata intr-o relatie toxica, este pentru ca nu are suficienta incredere in ea sau in deciziile pe care le ia. Asadar, ia-ti masuri de siguranta pentru a preintampina acest lucru si conserva-ti energia fizica si emotionala.
  • Suferinta in tacere nu este o solutie.Acumularea pe termen lung a emotiilor negative (frustrari, temeri, tristete, furie) va conduce implicit la aparitia unor probleme de sanatate. Ce alegi? Sa continui in acelasi mod, pastrandu-ti o eticheta de victima, sau sa iei masuri pentru a schimba situatia?
  • Analiza relatiei si a conse­cintelor pe termen lung.Ce te determina sa ramai intr-o relatie toxica? Gandul ca te-ai implicat si ai investit atat de mult sau teama de a ramane singur? Consecintele sunt cu implicatii profesionale sau sunt la nivel personal? Exista vreo sansa ca situatia sa se imbu­natateasca?
  • Atitudinea potrivita.Nu poti schimba comportamentul unei persoane, insa poti schimba modul in care te raportezi la acea persoana si cum reactionezi tu.

Editura Amaltea recomanda cartea: Totul depinde de tine, autor Thomas B. Smith

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor