Sebum: ce este, rol, solutii pentru a controla excesul de sebum

14. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Sebumul

 

Sebumul este o substanta uleioasa produsa de glandele sebacee. Sebumul se amesteca cu molecule de grasime, denumite lipide, si formeaza un strat protector la suprafata pielii. Acest strat protector contribuie la hidratarea pielii si la protejarea acesteia impotriva microorganismelor potential daunatoare cum sunt bacteriile si fungii. In acest articol poti afla cum se produce sebumul, care sunt rolurile sale si ce e de facut pentru a controla excesul.

Ce este sebumul si ce rol are?

Multa lume se intreaba ce este sebumul, de fapt. Sebumul este o substanta uleioasa, usor ceroasa, produsa de glandele sebacee. Principalul sau rol este cel de a acoperi, hidrata si proteja pielea. Conform specialistilor, sebumul este un amestec complex de acizi grasi, zaharuri si ceruri in care sunt incluse si alte substante chimice si care formeaza o bariera protectoare impotriva evaporarii. 

Sebumul este alcatuit in proportie de 57% din trigliceride si acizi grasi, 26% ceruri, 12% scualen si 4.5% colesterol [1].

In cazul in care ai pielea extrem de uleioasa si de grasa, probabil ca organismul sintetizeaza un exces de sebum. Dar ceea ce numim noi ten gras nu e reprezentat doar de sebum, ci e un amestec complex in care exista si transpiratie, celule moarte si particule de praf si poluanti din aerul care ne inconjoara [2]. 

Rolul sebumului

Secretia de sebum este un proces complex, pe care oamenii de stiinta nu il inteleg pe de-a-ntregul. Principala sa functie este de protectie a pielii si a parului, el impiedicand pierderea de apa la acest nivel. 

Unii cercetatori sunt de parere ca sebumul ar avea si o functie antimicrobiana sau antioxidanta. La nivelul lui se produce si sinteza si excretia de feromoni. Dar studiile in acest domeniu sunt inca in desfasurare [3]. 

Cum se produce sebumul?

Glandele sebacee sunt raspandite pe intreaga suprafata a corpului. De multe ori ele sunt grupate in jurul foliculilor pilosi, dar pot exista si independent de acestia. Cea mai mare concentratie de glande sebacee se afla pe fata si scalp; fata poate avea pana la 900 glande sebacee pe fiecare centimetru patrat de piele [4].

Scalpul este, de asemenea, foarte bogat in glande sebacee, motiv pentru care apare frecvent un exces de sebum in par. Palmele si talpile sunt singurele zone ale corpului care nu au deloc glande sebacee.

Fiecare glanda secreta sebum. Ele sunt asemanatoare canalelor lacrimale, care secreta natural lacrimile ce mentin suprafata ochiului umeda. Desi sunt mult mai mici decat glandele lacrimale, glandele sebacee functioneaza similar acestora [3]. 

Reglarea sintezei de sebum

Exista mai multi factori care influenteaza sinteza de sebum.

Hormonii

Secretia de sebum este reglata, la modul general, de hormonii androgeni secretati de suprarenale si de ovare si testicule. La randul lor, toate aceste glande endocrine sunt reglate de catre hipofiza, care este de altfel responsabila de intregul aparat endocrin. Cu cat secretia de hormoni androgeni e mai mare, cu atat si sinteza de sebum creste. Desi progesteronul - un hormon specific feminin - nu face parte din clasa androgenilor, se pare ca si el are un impact asupra sintezei de sebum, dar modul in care actioneaza nu este clarificat inca [6]. 

Varsta

Glandele sebacee incep sa functioneze inca dinainte de nastere. In perioada vietii intrauterine, glandele sebacee sintetizeaza vernixul, o substanta alba, pastoasa, care protejeaza si hidrateaza pielea viitorului bebelus.

Sinteza de sebum incepe imediat dupa nastere. In primele 3 - 6 luni de viata, organismul produce o cantitate de sebum similara celei a unui adult, probabil sub influenta hormonilor materni si in scopul protejarii pielii atat de fine. Ulterior, productia de sebum se reduce, pana la varsta pubertatii [7].

La inceputul pubertatii, sinteza de sebum poate creste cu pana la 500%. Adolescentii de sex masculin au tendinta de a sintetiza mai mult sebum decat cei de sex feminin, ceea ce face ca si acneea sa fie mai frecventa in randul acestora. 

Ulterior, productia de sebum scade cu varsta, ceea ce determina uscarea, craparea si imbatranirea pielii [2]. 

Alti factori care influenteaza productia de sebum

Exista o serie de medicamente, afectiuni cronice si factori care pot face ca glandele sebacee sa fie mai active sau mai putin active decat in mod normal. 

Cresterea productiei de sebum

Printre factorii care pot determina cresterea productiei de sebum se numara:

  • Medicatia pe baza de hormoni: testosteron, unii progesteroni si fenotiazina;
  • Boala Parkinson;
  • Dereglari ale functionarii glandei hipofize, glandelor suprarenale sau testiculelor [1]. 

Scaderea productiei de sebum

Scaderea productiei normale de sebum se poate datora urmatorilor factori:

Unele pilule contraceptive, antagonisti de androgen si izotretinoin;
Infometarea si malnutritia;
Afectiunile hipofizare, ale glandelor suprarenale si ale testiculelor [3]. 

Solutii pentru reglarea productiei de sebum

Exista creme, sapunuri si alte tratamente topice care pot fi folosite pentru a contracara efectele scaderii cantitatii de sebum sau, din contra, ale secretiei acestuia in exces. Desi studiile sunt inca in desfasurare pe acest subiect, se pare ca si alimentatia poate avea un impact asupra productiei de sebum, prin urmare specialistii recomanda incercarea unei diete de eliminare pentru identificarea factorilor declansatori [2]. 

Reducerea productiei de sebum

In functie de cauzele determinante ale excesului de sebum, exista urmatoarele solutii:

  1. In cazul in care tenul gras si parul gras reprezinta o problema pentru tine, medicul ar putea sa iti recomande un tratament pe baza de contraceptive. Pilula combinata, care contine estrogen si progestin, poate contribui la reducerea productiei de sebum. Daca urmezi deja un tratament cu contraceptive pe baza de progestin sau chiar pilula combinata, discuta cu medicul: s-ar putea sa iti recomande o alta varianta de tratament.
  2. In formele severe de acnee, medicul poate prescrie un tratament pe baza de isotretinoin, un precursor al vitaminei A care poate reduce productia de sebum cu pana la 90%.
  3. Eliminarea din dieta a alimentelor care determina o crestere brusca a glicemiei si a celor care sunt bogate in grasimi saturate poate contribui la reglarea productiei de sebum [4]. 

Toate acestea trebuie completate de o rutina de ingrijire adecvata a tenului si parului, cu produse de buna calitate, lipsite de ingrediente iritante si care nu degreseaza violent. Gamele dermatocosmetice destinate tenului gras sau acneic reprezinta cea mai buna alegere din acest punct de vedere.

Excesul de sebum si acneea

Excesul de sebum si tenul gras sunt insotite de acumularea de celule moarte in interiorul porilor, ceea ce determina aparitia comedoanelor si a cosurilor. Bacteriile din interiorul porilor determina mici infectii si inflamatie locala. Este faza de debut a acneei, care se poate extinde pe fata, gat si umeri. 

Printre ingredientele active impotriva excesului de sebum se numara:

  • Acizii beta-hidroxilici;
  • Peroxidul de benzoil;
  • Acidul glicolic;
  • Acidul salicilic [5].

Academia Americana de Dermatologie recomanda evitarea produselor de curatare pe baza de alcool, care irita pielea si determina o si mai mare crestere a productiei de sebum. Acneea poate fi tratata medicamentos cu:

  • Antibiotice orale sau locale;
  • Retinoizi;
  • Terapie hormonala;
  • Corticosteroizi [2]. 
Excesul de sebum si acneea

Cresterea productiei de sebum

Daca te lupti cu pielea uscata si neplacerile acesteia, trece mai intai in revista produsele cosmetice si de igiena pe care le folosesti: sampoanele, gelurile de dus, machiajul, detergentul de rufe - toate substantele chimice care, intr-un fel sau altul, intra in contact cu pielea. 

Alcoolul, acizii si parfumurile sunt ingrediente cunoscute pentru ca produc iritatie la nivel cutanat. Renunta la produsele care le contin si opteaza pentru variante destinate pielii sensibile. 

Renunta la dusurile si baile fierbinti si spala-te cu apa calduta. Si foloseste zilnic lotiuni de hidratare pentru fata si corp. 

Hidratarea corecta si consumul de grasimi sanatoase, de tipul acizilor grasi Omega-3, pot fi de ajutor [5].

Daca ai motive sa banuiesti ca uscaciunea pielii ar avea cauze hormonale, discuta cu medicul. 

Sebumul este esential pentru sanatatea pielii. El hidrateaza si protejeaza pielea, care la randul ei este cel mai mare organ al corpului uman.

Pe de alta parte, atat excesul de sebum, cat si deficitul acestuia, pot avea consecinte neplacute pentru sanatate si pot semnala o problema. Prin urmare este important sa discuti cu medicul despre aceasta problema, pentru a stabili daca poate fi rezolvata prin tratamente locale, sau daca este necesara o interventie pe cale generala. 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sebum#takeaway afisat la 12.07.2022;
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/sebum#production afisat la 12.07.2022;
  3. https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne/advanced afisat la 12.07.2022;
  4. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin afisat la 12.07.2022;
  5. https://dermnetnz.org/topics/sebum afisat la 12.07.2022;
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605215/ afisat la 12.07.2022;
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2648418/ afisat la 12.07.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor