Medicamente cu reteta

Tramag 50mg, 20 comprimate, Magistra

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Tramag 50mg, 20 comprimate, Magistra

17530207

Indicatii
Tratamentul simptomatic al durerii de intensitate moderata pana la severa are insoteste unele afectiuni acute sau cronice (leziuni, infarct miocardic, tumori, nevralgia severa) sau care se datoreaza unor interventii diagnostice sau terapeutice.
 
Dozaj
Doze

Adulti si copii peste 12 ani

Doza recomandata este de 50 mg clorhidrat de tramadol (1 comprimat Tramag) de 1-2 ori pe zi.

La nevoie doza poate fi crescuta fara a depasi doza de 400 mg clorhidrat de tramadol pe zi. Se recomanda administrarea dozei minime eficace.

Varstnici

in cazul durerii acute, datorita numarului mic de administrari, nu este necesara o ajustare a dozelor. in cazul durerii cronice, o ajustare a dozelor nu este necesara in mod obisnuit la pacientii cu varsta pana la 75 ani, fara insuficienta hepatica sau renala. La pacientii cu varsta peste 75 ani, eliminarea poate fi prelungita.

De aceea, la acesti pacienti se recomanda cresterea intervalelor dintre doze (la 9 ore).

Pacienti cu insuficienta hepatica

Tramag este contraindicat la pacientii cu insuficienta hepatica severa. in insuficienta hepatica usoara- moderata dozele se scad la jumatate sau se creste intervalul dintre doze la 12 ore.

Pacienti cu insuficienta renala

Tramag nu trebuie administrat la pacientii cu insuficienta renala atunci cand clearance-ul creatininei este mai mic de 10 ml/min. Cand clearance-ul creatininei este mai mic de 30 ml/min intervalul dintre doze se creste la 12 ore.

Dozele trebuie stabilite in functie de intensitatea durerii si de raspunsul terapeutic.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea Tramag la copii cu varsta sub 12 ani nu au fost stabilite. Prin urmare, Tramag nu este recomandat copiilor cu varsta sub 12 ani.

Mod de administrare Administrare orala
 
Contraindicatii
-hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

-intoxicatie acuta cu alte deprimante ale sistemului nervos central (alcool etilic, hipnotice, alte analgezice, opioide sau medicamente psihotrope)

-insuficienta respiratorie severa

-insuficienta hepatica si renala severa

-copii cu varsta sub 12 ani

-in epilepsia necontrolata terapeutic

-in timpul alaptarii

-tulburari ale starii de constienta de cauza necunoscuta.

-tratament concomitent sau recent (mai putin de 14 zile) cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO).

-utilizarea in tratamentul sindromului de intrerupere la opioide.
 
Atentionari
Clorhidratul de tramadol poate fi utilizat doar dupa analiza raportului beneficiu/risc.

Se pot dezvolta toleranta si dependenta fizica si psihica, in special dupa utilizarea de lunga durata.

Cand pacientul nu mai necesita terapia cu tramadol, poate fi recomandabil sa se micsoreze treptat doza pentru a se preveni simptomele de sevraj.

La pacientii cu epilepsie controlata prin tratament sau la pacientii cu predispozitie la convulsii clorhidratul de tramadol trebuie administrat doar in caz de necesitate absoluta.

Clorhidratul de tramadol nu trebuie utilizat ca un substituent in tratamentul de dezintoxicare la toxicomani. Clorhidratul de tramadol trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu tulburari ale centrului respirator sau tulburari ale functiei respiratorii, traumatism cranian, tulburari ale starii de constienta de etiologie neprecizata, hipertensiune intracraniana.

Tulburari respiratorii in timpul somnului

Opioidele pot cauza tulburari respiratorii in timpul somnului, inclusiv apnee in somn centrala (ASCn) si hipoxemie nocturna. Utilizarea de opioide creste riscul de ASCn intr-o maniera care depinde de doza. La

pacientii care prezinta ASCn se va lua in considerare reducerea dozei totale de opioide.

Nu este recomandat consumul de alcool etilic in timpul tratamentului cu clorhidrat de tramadol.

Tramag nu trebuie administrat la pacientii cu insuficienta renala atunci cand clearance-ul creatininei este mai mic de 10 ml/min. Cand clearance-ul creatininei este mai mic de 30 ml/min intervalul dintre doze se creste la 12 ore.

Insuficienta suprarenala

Analgezicele opioide pot provoca ocazional insuficienta suprarenala reversibila, care necesita monitorizare si terapie de substitutie cu glucocorticoizi. Simptomele de insuficienta suprarenala acuta sau cronica pot include, de exemplu, durere abdominala severa, greata si varsaturi, hipotensiune arteriala, fatigabilitate extrema, scadere a apetitului alimentar si scadere in greutate.

Se recomanda prudenta la bolnavii cu dureri abdominale acute nediagnosticate (poate inlatura simptome esentiale pentru diagnostic).

Metabolizarea prin CYP2D6

Tramadolul este metabolizat de enzima hepatica CYP2D6. Daca pacientul prezinta un deficit enzimatic sau lipsa completa a enzimei, este posibil sa nu se obtina un efect analgezic adecvat. Estimarile indica faptul ca pana la 7 % din populatia caucaziana poate avea acest deficit. in schimb, daca pacientul este un metabolizator ultra-rapid, exista riscul de aparitie a reactiilor adverse ale toxicitatii induse de opioide, chiar si la dozele prescrise uzual.

Simptomele generale ale toxicitatii induse de opioide includ confuzie, somnolenta, respiratie superficiala, micsorarea pupilelor, greata, varsaturi, constipatie si lipsa poftei de mancare. in cazuri severe, acestea pot include simptome ale deprimarii circulatorii si respiratorii, care pot pune viata in pericol si, foarte rar, pot fi letale. Estimarile prevalentei metabolizatorilor ultra-rapizi in diferitele populatii sunt rezumate mai jos:

PopulatiaPrevalenta %
Africana / etiopiana29 %
Afro-americana3,4 % – 6,5 %
Asiatica1,2 % – 2 %
Caucaziana3,6 % – 6,5 %
Greaca6,0 %
Ungara1,9 %
Nord-europeana1 % - 2 %

Utilizarea post-operatorie la copii

in literatura de specialitate publicata au existat raportari despre faptul ca administrarea post-operatorie a tramadolului la copii, dupa efectuarea unei tonsilectomii si/sau a unei adenoidectomii pentru tratarea sindromului de apnee obstructiva in somn, a provocat evenimente adverse rare, dar care au pus viata in pericol. Atunci cand tramadolul se administreaza la copii pentru ameliorarea durerii post-operatorii, trebuie dat dovada de o prudenta deosebita, asociata cu o monitorizare stricta pentru depistarea simptomelor de toxicitate indusa de opioide, inclusiv a deprimarii respiratorii.

Copii cu functia respiratorie compromisa

Utilizarea tramadolului nu este recomandata la copiii a caror functie respiratorie ar putea fi compromisa, inclusiv in cazul copiilor cu tulburari neuromusculare, cu afectiuni cardiace sau respiratorii severe, cu infectii pulmonare sau ale tractului respirator superior, cu politraumatisme sau care au fost supusi unor proceduri chirurgicale ample. Acesti factori pot agrava simptomele toxicitatii induse de opioide.
 
Interactiuni
Administrarea clorhidratului de tramadol este contraindicata la pacientii care primesc sau au primit recent (mai putin de 14 zile) tratament cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO).

Administrarea concomitenta cu alte medicamente cu efect deprimant central la nivelul sistemului nervos central (SNC) inclusiv alcoolul etilic poate potenta efectul deprimant asupra SNC al clorhidratului de tramadol.

Tramadolul poate potenta efectul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei, antidepresivelor triciclice, neurolepticelor si altor medicamente care reduc pragul de declansare a convulsiilor; administrarea concomitenta cu acestea poate provoca convulsii.

Teoretic exista posibilitatea ca clorhidratul de tramadol sa interactioneze cu litiul desi nu exista rapoarte in privinta acestei posibile interactiuni.

Administrarea carbamazepinei concomitent sau anterior administrarii clorhidratului de tramadol determina scaderea concentratiei plasmatice a tramadolului aceasta avand drept consecinta reducerea efectului analgezic si scurtarea duratei de actiune a acestuia.

Asocierea concomitenta cu opioizi agonisti/antagonisti (de exemplu buprenorfina, nalbufina, pentazocina) si tramadol nu este recomandata, pentru ca efectul analgezic al unui opioid agonist/antagonist poate fi teoretic redus in asemenea circumstante.

in cazuri izolate, s-a raportat sindrom serotoninergic care apare concomitent cu utilizarea terapeutica a tramadolului in asociere cu alte medicamente serotoninergice cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Semne ale sindromului serotoninergic pot fi, de exemplu, confuzia, agitatia, febra, hipersudoratia, ataxia, hiperreflexia, miocloniile si diareea. in general, intreruperea administrarii medicamentelor serotoninergice este urmata de o ameliorare rapida. Tratamentul depinde de natura si severitatea simptomelor.

Se recomanda precautie in timpul tratamentului concomitent cu tramadol si derivati cumarinici (de exemplu warfarina), datorita faptului ca la unii pacienti s-au raportat cresteri ale INR si aparitia de echimoze.

Alte medicamente despre care se stie ca inhiba CYP3A4, cum ar fi ketoconazol si eritromicina, pot inhiba metabolizarea tramadolului (N-demetilare). Consecintele clinice ale acestei interactiuni nu sunt cunoscute.
 
Sarcina
Clorhidratul de tramadol traverseaza bariera placentara. Datorita datelor insuficiente in privinta sigurantei administrarea clorhidratului de tramadol in sarcina este contraindicata.

Alaptarea

Aproximativ 0,1 % din doza de tramadol administrata mamei se excreta in laptele matern. in perioada post- partum imediata, pentru o doza zilnica de pana la 400 mg administrata mamei pe cale orala, cantitatea medie corespunzatoare de tramadol ingerata de sugarii alaptati la san este de 3 % din doza ajustata in functie de greutatea mamei. Din acest motiv, tramadolul nu trebuie utilizat in timpul alaptarii sau, alternativ, alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu tramadol. in general, nu este necesar sa se intrerupa alaptarea in urma unei singure doze de tramadol.
 
Condus auto
Tramag influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, de aceea este necesara prudenta in administrare.
 
Reactii adverse
Reactiile adverse cel mai frecvent raportate sunt greata si ametelile, ambele aparand la mai mult de 10% dintre pacienti.

Reactiile adverse sunt prezentate conform frecventei de aparitie folosind conventia MedDRA: Foarte frecvente (≥1/10);

Frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10);

Mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100); Rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000);

Foarte rare (mai putin de 1/10000);

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari cardiace

Mai putin frecvente: manifestari cardiovasculare (palpitatii, tahicardie, hipotensiune ortostatica sau colaps cardiocirculator). Aceste reacti adverse pot sa apara indeosebi in cazul administrarii intravenoase si la pacientii care sunt supusi unui stres fizic. Rare: bradicardie, cresterea tensiunii arteriale.Tulburari ale sistemului nervos:

Foarte frecvente: ameteli Frecvente: cefalee, Rare: modificari ale apetitului alimentar, parestezii, tremor, deprimare respiratorie, convulsii. Poate sa apara deprimare respiratorie, in cazul in care dozele recomandate sunt mult depasite si sunt administrate concomitent alte substante deprimante centrale (vezi pct. 4.5).Convulsiile apar in special dupa administrarea de doze mari de tramadol sau dupa tratamentul asociat cu medicamente care pot sa scada pragul convulsivant (vezi pct. 4.4 si 4.5).

Tulburari psihice:

Rare: halucinatii, confuzie, tulburari de somn si cosmaruri.Reactiile adverse psihice care pot sa apara dupa administrarea Tramag, sunt individualizate in functie de intensitate si natura (in functie de tipul de personalitate si durata tratamentului). Acestea includ modificari ale dispozitiei (in general, euforie, ocazional disforie), modificari ale activitatii (in general, scaderea activitatii, ocazional, crestere) si modificari ale capacitatii cognitive si senzoriale (de exemplu tulburari ale comportamentului decizional, tulburari de perceptie).

Poate sa apara dependenta.

Tulburari oculare

Rare: vedere incetosataTulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Cu frecventa necunoscuta: sughitS-a raportat agravarea astmului bronsic, desi nu s-a stabilit o relatie cauzala.

Tulburari gastro-intestinale:

Foarte frecvente: greata Frecvente: varsaturi, constipatie, uscaciunea gurii Mai putin frecvente: eructatii; iritatie gastro-intestinala (meteorism).Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Frecvente: hipersudoratie Mai putin frecvente: reactii cutanate (de exemplu prurit, eruptie cutanata, urticarie)Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv

Rare: slabiciune muscularaTulburari hepatobiliare

in cazuri izolate, s-a raportat cresterea valorilor enzimelor hepatice concomitent cu utilizarea tramadolului.

Tulburari renale si ale cailor urinare

Rare: disurie (dificultati la mictiune si retentie urinara).Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Rare: reactii alergice (de exemplu dispnee, bronhospasm, wheezing, edem angioneurotic) si anafilactice; pot sa apara simptome ale sindromului de intrerupere la opioide, cum sunt: agitatie, anxietate, iritabilitate, insomnie, hiperkinezie, tremor si simptome gastro-intestinale.Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.
 
Supradozaj
in caz de supradozaj simptomele sunt similare cu cele ale altor analgezice care actioneaza central (opioide). Acestea includ: mioza, varsaturi, colaps cardiovascular, tulburari ale starii de constienta, coma, convulsii si deprimare respiratorie pana la stop respirator.

Tratament: masurile generale de urgenta au ca obiectiv mentinerea functiei respiratorii si a celei circulatorii. Tramadolul este putin dializabil. in functie de modul administrarii se urmareste eliminarea cat mai rapida a substantei. in cazul aparitiei deprimarii respiratorii antidotul utilizat este naloxona. in cazul aparitiei convulsiilor trebuie administrat diazepam.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: analgezice, alte opioide, codul ATC: N02AX02

Tramadolul este un analgezic opioid cu actiune centrala. El este un agonist neselectiv pur al receptorilor opioizi µ,,κ, cu o afinitate crescuta pentru receptorii µ. Alte mecanisme care contribuie la efectul sau analgezic sunt inhibarea captarii neuronale a noradrenalinei si serotoninei.
 
Proprietati farmacocinetice
Absorbtia

Dupa administrarea orala, se absoarbe mai mult de 90% din tramadol. Biodisponibilitatea este de aproximativ 70%, indiferent de consumul concomitent de alimente. Diferenta dintre tramadolul absorbit si cel nemetabolizat, disponibil, se datoreaza probabil metabolizarii - in proportie mica (maxim 30%) – la primul pasaj hepatic.

Dupa administrarea orala a 100 mg clorhidrat de tramadol, intr-o forma farmaceutica solida, Cmax este de 280 ± 49 ng/ml dupa 2 ore.

Distributie

Tramadolul se distribuie larg in tesuturi (V d,β = 203 ± 40 l). Legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 20%.

Tramadolul strabate barierele hemato-encefalica si feto-placentara. in laptele matern se excreta cantitati foarte mici din substanta activa si din derivatului sau O-demetilat (0,1%, respectiv 0,02% din doza administrata).

Timpul de injumatatire plasmatica, t1/2, β este de aproximativ 6 ore, fiind independent de modul de administrare. La pacientii cu varsta peste 75 ani poate fi prelungit de aproximativ 1,4 ori.

Metabolizare

La om, tramadolul se metabolizeaza in principal prin N- si O-demetilare si conjugarea produsilor O- demetilati cu acid glucuronic. Doar O-demetiltramadolul este activ farmacologic. Exista diferente cantitative interindividuale considerabile intre ceilalti metaboliti. Pana in prezent, in urina s-au identificat unsprezece metaboliti. Studiile la animale au aratat ca O-demetiltramadolul este mai potent decat substanta activa de 2–4 ori. Timpul sau de injumatatire plasmatica, t1/2, β (6 voluntari sanatosi) este in medie de 7,9 ore (5,4 – 9,6 ore) si este aproximativ egal cu cel al tramadolului.

Inhibarea uneia sau ambelor tipuri de izoenzime CYP3A4 si CYP2D6 implicate in biotransformarea tramadolului poate afecta concentratia plasmatica a tramadolului sau a metabolitului sau activ.

Eliminare

Tramadolul si metabolitii sai se excreta aproape in totalitate pe cale renala. Excretia urinara cumulativa reprezinta 90% din radioactivitatea totala a dozei administrate.

in caz de insuficienta hepatica si renala, timpul de injumatatire plasmatica poate fi usor prelungit. La pacientii cu ciroza hepatica, s-a determinat un timp de injumatatire plasmatica de 13,3 ± 4,9 ore (tramadol) si de 18,5 ± 9,4 ore (O-demetiltramadol), iar intr-un caz izolat 22,3 ore, respectiv 36 ore.

La pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul plasmatic al creatininei mai putin de 5 ml/min) valorile au fost de 11 ± 3,2 ore si de 16,9 ± 3 ore, intr-un caz izolat de 19,5 ore, respectiv 43,2 ore.

Date preclinice de sigurantain cazul administrarii orale si parenterale repetate de tramadol timp de 6 – 26 saptamani la sobolan si caine si administrarii orale timp de 12 luni la caine, investigatiile hematologice, clinico-chimice si histologice nu au evidentiat modificari determinate de substanta. Manifestarile sistemului nervos central apar numai dupa administrarea de doze mari, mult superioare intervalului terapeutic: neliniste, sialoree, convulsii si scaderea curbei ponderale. sobolanul si cainele tolereaza doze orale de 20 mg clorhidrat de tramadol/kg, respectiv 10 mg clorhidrat de tramadol/kg; cainele tolereaza doze rectale de 20 mg clorhidrat de tramadol/kg fara nici o reactie.

La sobolan, doze de tramadol peste 50 mg clorhidrat de tramadol/kg si zi au determinat efecte toxice la mame si cresterea mortalitatii neo-natale. La pui, intarzierea de crestere a aparut sub forma tulburarilor de osificare si intarzierea deschiderii vaginului si ochilor. Fertilitatea masculina nu a fost afectata. Dupa doze mari, peste 50 mg clorhidrat de tramadol/kg si zi, femelele au prezentat o scadere a ratei sarcinilor. La iepure, au aparut efecte toxice la mame la doze peste 125 mg clorhidrat de tramadol/kg si zi si malformatii ale scheletului la pui.

in unele baterii de teste in vitro, au fost demonstrate efecte mutagene. Studiile in vivo nu au aratat asemenea efecte.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 28.02.2023

Categorii de produse