Chaga, numita si "aurul Siberiei" sau “aurul negru”, este o ciuperca parazita de mesteacan, ce creste in medii cu temperaturi foarte joase, chiar si la -20 si -30 de grade, in special in zonele nordice. Chaga se formeaza ca rezultat al infectiei copacului cu ciuperca parazita Inonotus obliquus, ai carei spori germineaza doar daca raman pe portiunile de scoarta deteriorata. Ciuperca are o forma neregulata, cu diametrul intre 5 si 40 de centimetri si aspect de carbune ars, culoarea ei preponderent neagra datorandu-se prezentei unor cantitati mari de melanina.
Beneficii:
- Functioneaza ca agent anticancerigen, prin continutul de betulina, precursor al acidului betulinic, care inhiba actiunea enzimei topoizomeraza, care participa la instalarea si dezvoltarea celulelor canceroase;
- Are efecte antitumorale demonstrate in cancerul de piele, cancerul ovarian, cancerul cerebral, cancerul de san, cancerul de ficat, cancerul uterin, cancerul pulmonar si cancerul gastric;
- Combate dezvoltarea de metastaze;
- Are proprietati imunomodulatoare, adica stimuleaza un sistem imunitar scazut si potoleste un sistem imunitar hiperactiv;
- Este adaptogena - consolideaza rezistenta la stres, mareste longevitatea, inlatura oboseala si faciliteaza recuperarea dupa efort sau boli;
- Detine proprietati antivirale impotriva tulpinilor de gripa, herpes simplex si HIV;
- Ajuta la formarea citokinelor (un tip de proteine) bune cu rol antibacterian si antifungic si impiedica formarea citokinelor rele, inflamatoare;
- Normalizeaza hipertensiunea arteriala;
- Scade nivelul de zahar din sange, putand fi benefica diabeticilor;
- Reduce colesterolul rau (LDL) si creste colesterolul bun (HDL);
- Ajuta in tratarea edemelor cutanate dar si a celor care afecteaza organele interne;
- Are proprietati antiaging;
Ingrediente: Vitaminele B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), D, K; calciu, magneziu, potasiu, siliciu, fosfor, zinc, mangan, nichel; minerale alcaline rare (antimoniu, germaniu, seleniu, rubidiu); antioxidanti – cel mai inalt scor ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) dintre toate superalimentele, mai exact o valoare 146700, fata de 4669 prezentata de afine; polizaharide (70% din care 25% betaglucani); acid betulinic; aminoacizi (19 din cei 20 de de baza).
Valori nutritionale/100g: Energie: 779Kj / 190Kcal; Grasimi: 1.13g, din care saturate: 0.49g; Carbohidrati: 12.84g, din care zaharuri: 0.50g; Proteine: 4.94g, Fibre: 57.21g, Saruri: mai putin de 0.010g.
Forma de prezentare: Pachet de 125g