Medicamente cu reteta

Oxacilina 500mg, 10 capsule, Antibiotice

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Oxacilina 500mg, 10 capsule, Antibiotice

1070614

Infectii provocate de microorganisme sensibile la oxacilina:

infectii ale aparatului respirator;

infectii otorinolaringologice;

infectii cutanate;

infectii osoase;

infectii renale si urogenitale;

septicemii si endocardite, in continuarea tratamentului parenteral.

Dozaj

Doze:

Adulti, adolescenti, varstnici: 500 -1000 mg oxacilina (2 - 4 capsule Oxacilina Atb 250 mg sau 1-2 capsule Oxacilina Atb 500 mg), la intervale de 6 ore (2-4 g/zi).

Copii: 50-100 mg oxacilina/kg si zi, fractionat la intervale de 6 ore.

La copiii sub 6 ani este indicata administrarea de oxacilina in forme farmaceutice adecvate varstei.

Mod de administrare:

Alimentele pot inhiba absorbtia de oxacilina, de aceea se va administra pe stomacul gol, cu aproximativ o ora inainte de masa, cu o cantitate suficienta de lichid.

Durata tratamentului

Tratamentul trebuie sa dureze minimum 7 zile sau cel putin 48 de ore dupa disparitia semnelor si simptomelor de infectie.
La pacientii cu insuficienta renala severa nu e necesara reducerea dozelor.

Contraindicatii
-Hipersensibilitate la oxacilina, la alte peniciline sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

-Copii sub 6 ani, din cauza formei farmaceutice inadecvate varstei.

Atentionari

Alergii/astm

Aparitia oricarei manifestari de hipersensibilitate impune intreruperea tratamentului. Inaintea inceperii tratamentului este necesara efectuarea unei anamneze atente. Se va lua in considerare riscul hipersensibilitatii incrucisate cu cefalosporinele. Se impune prudenta la bolnavii cu astm sau diateza alergica.

Infectii severe

Se va evita administrarea orala la bolnavii cu infectii severe, preferandu-se administrarea parenterala.

Afectiuni gastro-intestinale

Nu este recomandata administrarea la pacientii cu tulburari gastro-intestinale.

Colita asociata medicamentelor antibacteriene si colita pseudomembranoasa au fost raportate aproape in cazul tuturor medicamentelor antibacteriene si pot varia ca severitate, de la usoare pana la cele care pun viata in pericol. Prin urmare, este important sa fie luat in considerare acest diagnostic la pacientii care prezinta diaree in timpul sau dupa administrarea de oxacilina (vezi pct. 4.8). Trebuie avuta in vedere intreruperea tratamentului cu oxacilina si administrarea tratamentului specific pentru Clostridium difficile. Nu trebuie administrate medicamente care inhiba peristaltismul.

In timpul tratamentului indelungat exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice cu germeni rezistenti.

Insuficienta renala/hepatica

Se va supraveghea functia renala, hepatica si hematopoietica in cursul unei terapii indelungate cu oxacilina.

Excipienti

Oxacilina Atb contine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si p-hidroxibenzoat de propil (E 216). Acesti excipienti pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Interactiuni
Exista relatii de antagonism ale oxacilinei cu rifampicina si chinina. Oxacilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale.

Anumite medicamente pot scadea eficacitatea oxacilinei: colestiramina, alte antibiotice (ex.: eritromicina, tetraciclina, doxiciclina).

Probenecidul si mezlocilina inhiba elimiarea renala a oxacilinei.

Acidul acetilsalicilic si sulfonamidele deplaseaza oxacilina de la nivelul proteinelor plasmatice. Administrarea oxacilinei impreuna cu metotrexat determina cresterea efectelor toxice hematologice ale metotrexatului si ii inhiba secretia tubulara renala.

Au fost raportate numeroase cazuri de crestere a activitatii anticoagulantelor orale la pacientii care primesc tratament cu antibiotice, in special peniciline rezistente la penicilinaza. Contextul infectios si inflamator, varsta, precum si starea generala a pacientului sunt factori de risc.

Oxacilina poate determina accentuarea reactiilor adverse ale alopurinolului, determinand eruptii cutanate tranzitorii.

Alimentele pot inhiba absorbtia oxacilinei, de aceea se va administra pe stomacul gol, cu o ora inainte sau cu doua ore dupa masa.

Consumul concomitent de etanol poate sa determine efect de iritatie gastrica.

In cazul dozarii glucozei urinare, oxacilina poate determina rezultate fals pozitive.

Sarcina

Sarcina

Cu toate ca studiile efectuate la animale nu au evidentiat potential teratogen sau fetotoxic, oxacilina trebuie utilizata cu prudenta la gravide. Oxacilina se va utiliza in sarcina doar in urma evaluarii raportului risc fetal/ beneficiu matern.

Alaptarea

Oxacilina se excreta in laptele matern. De aceea, in timpul administrarii oxacilinei trebuie luata in considerare eventualitatea intreruperii alaptarii.

Condus auto

Oxacilina nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

In cadrul fiecarei grupe reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a frecventei: foarte frecvente (mai putin sau egal 1/10), frecvente (mai putin sau egal 1/100, mai mare 1/10), mai putin frecvente (mai putin sau egal 1/1000, mai mult 1/100), rare (mai putin sau egal 1/10000, mai mult 1/1000) si foarte rare (mai putin 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimate din datele disponibile).

Infectii si infestari

-rare: colita pseudomembranoasa.

Tulburari hematologice si limfatice:

-rare: leucopenie, neutropenie.

Tulburari ale sistemului imunitar:

-mai putin frecvente: reactii de hipersensibilitate, manifestate prin: urticarie, prurit, eozinofilie, eruptie cutanata tranzitorie, febra, edem angioneurotic, laringospasm, bronhospasm, hipotensiune, chiar si edem Quincke;

-foarte rare: soc anafilactic.

Tulburari ale sistemului nervos:

-rare: cefalee, convulsii (reactii neurotoxice pot sa apara mai ales la pacientii cu insuficienta renala).

Tulburari gastro-intestinale:

-frecvente: stomatita, limba neagra si paroasa, glosodinie (candidoza orala).

-rare: dureri abdominale, diaree (apoasa si severa) care uneori poate fi sanguinolenta, greata, varsaturi.

Tulburari hepatobiliare:

-rare: cresteri moderate si tranzitorii ale valorilor concentratiilor plasmatice ale transaminazelor hepatice si hepatita icterica.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv:

-mai putin frecvente: dureri articulare.

Tulburari renale si ale cailor urinare:

-rare: urina inchisa la culoare, tulburari de mictiune, nefropatie interstitiala acuta imunoalergica.

Tulburari ale aparatului genital si sanului:

-frecvente: candidoza vaginala, vaginita.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Simptomele de supradozaj includ: spasme musculare, convulsii, dureri si pierderea sensibilitatii la nivelul degetelor, hemoragii, confuzie, coma, agitatie. Fenomenele toxice sunt favorizate de insuficienta renala.

Tratamentul este simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antibiotice beta-lactamice, peniciline rezistente la beta-lactamaza. Cod ATC: J01CF04

Oxacilina este o izoxazolilpenicilina antistafilococica cu o CMI (concentratie minima inhibitorie) pentru stafilococul auriu penicilinazo-pozitiv de 0,4 μg/ml. Are proprietati bactericide de tip degenerativ si actioneaza prin inhibarea formarii peretelui bacterian.

Spectrul antimicrobian cuprinde:

-specii sensibile: aerobi Gram-pozitiv (stafilococi meticilino-sensibili, Streptococcus pyogenes), anaerobi (Clostridium perfringens)

-specii rezistente: stafilococul meticilino-rezistent.

Mecanisme de aparitie a rezistentei:

Rezistenta oxacilinei se instaleaza prin actiunea a 3 mecanisme.

Primul este mecanismul clasic de rezistenta, cel mai adesea intalnit se datoreaza producerii unei proteine suplimentare de legare a penicilinei (PBP-2a sau PBP-2'), care este codificata de gena MecA.

Al doilea mecanism este cel datorat prezentei complexului genic MecA si VanA care s-a evidentiat pe tulpini de S. aureus care prezentau modificari la nivelul compozitiei peretelui celular. Cele 2 mari mecanisme de rezistenta la antibiotice codificate de genele MecA si VanA care apar la tulpinile de S. aureus iau nastere prin folosirea unor seturi diferite de enzime care intervin in asamblarea peretilor celulari.

Al treilea mecanism implicat in rezistenta stafilococilor la meticilina este obtinut prin modificarea PBP-urilor existente in mod obisnuit la tulpinile de S. aureus cu obtinerea unor tulpini modificate de S. aureus (MOD-SA) care prezinta afinitate scazuta pentru antibiotice β-lactamice sau prin hiperproductie de PBP. Cel de-al treilea mecanism de rezistenta la meticilina a fost descris la tulpinile de S. aureus meticilino-rezistente bordeline (BORSA) si are loc printr-o hiperproductie de β- lactamaze.

Spre deosebire de MOD-SA, tulpinile BORSA sunt sensibile la combinatiile β-lactamice, inhibitori de β-lactamaza si la alti agenti antimicrobieni. Si aceste tulpini BORSA sunt de asemenea rar izolate.

La valori ale CMI ale oxacilinei mai putin de 2 mg/L, S. aureus si S. lugdunensis sunt meticilino-rezistente datorita prezentei genei MecA. CMI a oxacilinei corespunzatoare stafilococilor coagulazo-negativi este de mai putin de 0,25 mg/L (conform EUCAST clinical MIC breakpoints, versiunea 2009-04-19).

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

In urma administrarii orale, biodisponibilitatea oxacilinei este de 41%, datorita biotransformarii ei hepatice. Absorbtia este redusa de prezenta alimentelor in stomac.

Distributie

O doza unica de 250 mg de oxacilina administrata oral realizeaza o concentratie plasmatica de 1,65 μg/ml dupa o ora, iar dupa administrarea orala a 500 mg oxacilina, concentratia plasmatica a acesteia este de 4 μg/ml la o ora si de 1 μg/ml dupa 2 ore. Dupa 6 ore antibioticul nu mai este decelabil. Oxacilina se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximatix 90 %, avand o buna difuziune in tesuturi si in lichidul pleural, pericardic, peritoneal si sinovial, unde realizeaza concentratii apropiate celor din plasma. Nivelul oxacilinei in lichidul cefalorahidian este insa mic. Trece prin placenta si se excreta in laptele matern. Efectul este de scurta durata, coresunzator unui timp de injumatatire de 60 de minute. Acesta este usor crescut la nou-nascuti si la pacientii cu insuficienta renala.

Eliminare

Epurarea se face atat prin metabolizare (45% din doza administrata), cat si prin eliminare renala (46%). Activitatea se mentine 4-6 ore.

Timpul de injumatatire plasmatica este de 24-42 minute, putin mai mare la nou-nascuti si la pacientii cu insuficienta renala.

Date preclinice de siguranta
Studiile efectuate la soareci, sobolani sau iepuri utilizand oxacilina nu au evidentiat fenomene toxice asupra produsului de conceptie, dar s-a observat la soareci modificarea sintezei de anticorpi anti- eritocitari.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.12.2022

Categorii de produse