Medicamente cu reteta

Novocalmin copii 300mg, 12 supozitoare, Antibiotice

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Novocalmin copii 300mg, 12 supozitoare, Antibiotice

5347196

Indicatii
Dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; colici; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. Combaterea febrei, atunci cand aceasta este refractara la alt tratament.

Dozaj

  • Copii cu varsta peste 4 ani pana la 15 ani
  • Doza uzuala este de un supozitor Novocalmin 300 mg la nevoie, administrat rectal. Daca este necesar doza se poate repeta dupa cel putin 6 ore, fara a depasi 3 supozitoare Novocalmin 300 mg pe zi.
  • Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
  • Deoarece la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica eliminarea metamizolului este intarziata, nu trebuie administrate doze mari. In cazul unei administrari de scurta durata nu este nevoie sa se reduca doza. In ceea ce priveste administrarea de lunga durata, nu exista suficienta experienta.

Contraindicatii

  • Hipersensibilitate la metamizol sau la oricare dintre excipienti
  • Antecedente de alergie la derivatii de pirazol, intoleranta la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)
  • Afectiuni ale maduvei hematopoietice
  • Antecedente de agranulocitoza
  • Deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta.
  • In primul si ultimul trimestru de sarcina

Atentionari

Acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau soc anafilactic.

Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata

tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau anginei si/sau ulceratiilor bucale se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei. Continuarea administrarii creste riscul de deces.

In cazul tratamentului de lunga durata trebuie controlata periodic hemograma. Pentru urmatoarele afectiuni riscul de soc anafilactic este mai mare:

  • astm bronsic alergic, rinita alergica;
  • urticarie;
  • intoleranta la alcool (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool poate evidentia existenta unui astm la AINS) mai mic
  • la pacientii cu intoleranta la coloranti (de exemplu tartrazina) si la conservanti (de exemplu benzoat). Inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati.

In cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential/beneficiu terapeutic si sub stricta supraveghere medicala.

Interactiuni
Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabila.

Derivatii de pirazolona pot interactiona cu captopril, litiu, metotrexat si triamteren. Metamizolul poate sa modifice eficacitatea antihipertensivelor si diureticelor (cu exceptia furosemidului).

Deoarece metamizolul poate sa scada concentratia plasmatica a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente.

Asocierea cu alcoolul, AINS poate creste riscul alergic si cel ulcerogen, mai ales in cazul antecedentelor ulceroase.

Sarcina
Studiile preclinice efectuate la animale cu doze mari de metamizol au pus in evidenta efecte teratogene. La fat exista riscul afectarii hematologice. Administrarea metamizolului intr-un moment apropiat de cel al nasterii poate determina inchiderea prematura a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicata in primul si in ultimul trimestru de sarcina; in trimestrul al doilea se poate utiliza numai daca este absolut necesar, in doze cat mai mici si pe o perioada cat mai scurta.

Metabolitii medicamentului sunt eliminati in laptele matern; datorita riscului mielotoxic, in urmatoarele 48 ore dupa administrare se intrerupe alaptarea.

Condus auto
Administrat in dozele recomandate metamizolul nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte

frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100, mai putin de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000, mai putin de 1/100), rare (≥1/10000,

mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

 

Clasificarea MedDRA pe organe si sistemeFrecventaReactii adverse
Tulburari hematologice si limfaticerareleucopenie
foarte rareagranulocitoza**, trombocitopenie, anemie
Tulburari ale sistemului imunitarrarereactii anafilactice si anafilactoide *
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinalenecunoscutacrize de astm (crizele de astm au fost observate la pacientii cu astm la AINS)
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatnecunoscutapot apare urticarie si eruptii maculopapuloase, precum si cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson.
Tulburari renale si ale cailor urinarefoarte rareinsuficienta renala acuta saunefrita interstitiala (uneori insotita de sindrom nefroticsi proteinurie)
Tulburari generale si la nivelul locului de administrarenecunoscutairitatia mucoasei rectale (administrarea dozelor mari si cu o frecventa mare pe zi)

*Metamizolul poate rareori sa produca reactii anafilactice si anafilactoide, cu o evolutie severa. Ele pot apare imediat dupa administrarea pe cale orala, dar si la cateva ore dupa administrare (in general ele apar in prima ora dupa administrare). Reactiile anafilactice se manifesta prin dispnee acuta, chiar apnee prin bronhospasm si edem laringian, hipotensiune arteriala si colaps, urticarie, etc. Evolutia poate fi rapid letala daca nu se administreaza tratament adecvat in timp util: se injecteaza imediat adrenalina, preferabil administrata intravenos lent, (0,1 – 0,25 mg de adrenalina, diluata in 10 ml de solutie perfuzabila compatibila), in 5 – 15 minute; de asemenea trebuie administrate 200-500 mg de hemisuccinat de hidrocortizon, prin injectare intravenoasa lenta sau in perfuzie.

Reactiile anafilactoide constau in apnee (prin spasm bronsic si edem laringian) si/sau colaps.

** Principalele manifestari ale agranulocitozei sunt febra, durerile faringiene, ulceratii bucale dureroase, ulceratii anale, scaderea raspunsului imun, predispozitie la infectii bacteriene.

Hemograma prezinta disparitia aproape completa a granulocitelor, iar in maduva se constata blocarea maturarii la nivelul promielocitelor. Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic.

Riscul de aparitie a agranulocitozei este foarte scazut.

Foarte rar, poate apare decesul, in principal ca urmare a infectiei severe.

Supradozaj

Semnele si simptomele intoxicatiei

Exista putine cazuri de intoxicatii acute cu metamizol. In caz de supradozaj acut s-au semnalat: greata, dureri abdominale, afectarea functiei renale si rar simptome la nivelul SNC (vertij, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la soc si tulburari de ritm (tahicardie).

Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in rosu a urinei.

Tratamentul

Daca administrarea de metamizol este recenta se pot lua masurile uzuale de micsorare a absorbtiei (lavaj gastric, respectiv administrare de carbune medicinal). Metabolitul principal (4-N-

metilaminoantipirina) poate fi indepartat prin hemodializa, hemofiltrare, hemoperfuzie sau filtrare plasmatica.

Atat tratamentul intoxicatiei cat si prevenirea complicatiilor necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: analgezice si antipiretice, derivati de pirazolona, codul ATC: N02BB02.

Metamizolul este un derivat de pirazolona cu proprietati analgezice, antipiretice si slab

antiinflamatorii. Mecanismul de actiune nu este pe deplin cunoscut. Rezultatele anumitor cercetari indica faptul ca atat metamizolul cat si metabolitul sau principal (4-N-metilaminoantipirina) au atat un mecanism central de actiune cat si unul periferic.

Calmarea durerii, scaderea temperaturii crescute in sindromul febril si efectul antiinflamator sunt atribuite diminuarii sintezei prostaglandinelor prin inhibarea ciclooxigenazei.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtia metamizolului sodic pe cale rectala este lenta, dar eficienta. Calea rectala este recomandata mai ales in cazul bolnavilor cu leziuni ale mucoasei gastro-intestinale (gastrita, ulcer) deoarece se evita contactul direct, realizand astfel o protectie gastrica. Dupa absortie se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 50-60 %. Metamizolul este metabolizat hepatic in 4-N-metilaminofenazona si apoi in 4-N aminofenazona si 4-formilaminofenazona.

Difuzeaza rapid la nivel tisular. Timpul de injumatatire este de aproximativ 2-4 ore. Eliminarea din organism se face in majoritate prin urina si o mica cantitate pe cale biliara.

La varstnici excretia este intarziata.

Cinetica unor grupe speciale de populatie:

In caz de insuficienta renala acuta s-a observat o scadere a clearance-ului total al 4-MAA si exista risc de acumulare a acestuia, in cazul administrarii repetate.

Metabolitul 4-MAA nu a fost afectat in caz de insuficienta hepatica moderata. La pacientii cu insuficienta hepatica grava demetilarea si acetilarea pot fi diminuate semnificativ.

Date preclinice de siguranta
Intr-un studiu cu durata de 6 luni, efectuat la caine, s-a observat ca cea mai mare doza administrata, de 600 mg/kg si zi de dipyrone (metamizol) determina o scadere a numarului de eritrocite, leucocite si a hemoglobinei, o crestere a reticulocitelor si aparitia corpusculilor Heinz. Se observa aparitia hemosideroze la nivelul celulelor Kupffer hepatice. Intr-un studiu cu durata de 6 luni, efectuat la sobolan, doza maxima de 900 mg/kg a determinat o crestere a corpusculilor Heinz si a numarului de reticulocite. In concluzie, studiile de toxicitate cu doze mari, efectuate la sobolan si caine au determinat anemie hemolitica toxica. Cu toate acestea, aceasta nu este corelata cu efectele hematologice constatate in timpul tratamentului.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 04.01.2023

Categorii de produse