Medicamente cu reteta

Laurina, 21 comprimate, Organon

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Laurina, 21 comprimate, Organon

2132450

Indicatii

Contraceptie

Decizia de a prescrie Laurina trebuie sa ia in considerare factorii de risc actuali fiecarei femei, in special cei pentru tromboembolism venos (TEV) si nivelul de risc de aparitie a TEV in cazul administrarii Laurina comparativ cu cel al altor CHC (vezi pct. 4.3 si 4.4).

Dozaj

1. Cum se administreaza Laurina
Comprimatele trebuie luate in ordinea de pe ambalaj, in fiecare zi, la aproximativ aceeasi ora, cu o cantitate suficienta de lichid, dupa cum este necesar. Trebuie luat cate un comprimat in fiecare zi, timp de 21 zile consecutiv, incepand cu comprimatele galbene timp de 7 zile, urmate de comprimatele rosii 7 zile si, in final, comprimatele albe timp de 7 zile. Fiecare dintre blisterele urmatoare va fi inceput dupa un interval de 7 zile in care nu se administreaza comprimatele, perioada in care apare, de obicei, sangerarea de intrerupere. Aceasta incepe de obicei in ziua 2-3 dupa ce a fost administrat ultimul

comprimat si este posibil ca sangerarea menstruala sa nu inceteze inainte de inceperea urmatorului blister.

2. Cum se initiaza administrarea Laurina
Fara utilizare anteriora de contraceptive hormonale (in ultima luna)

Utilizarea comprimatelor trebuie sa inceapa in ziua 1 a ciclului natural al femeii (adica prima zi a sangerarii menstruale). Se poate incepe si in zilele 2-5, dar se recomanda utilizarea in plus a unei metode de tip bariera in timpul primului ciclu, pentru primele 7 zile de utilizare a comprimatelor.

Trecerea de la un contraceptiv hormonal combinat (contraceptiv oral combinat (COC), inel vaginal sau plasture transdermic)

Femeia trebuie sa inceapa utilizarea de Laurina de preferat in ziua dupa ultimul comprimat activ (ultimul comprimat care contine substantele active) din CHC sau anterior, dar cel mai tarziu in ziua urmatoare dupa intervalul obisnuit fara comprimate sau cu placebo din tratamentul sau anterior cu CHC. In cazul utilizarii de inel vaginal sau plasture transdermic, femeia trebuie sa inceapa utilizarea de Laurina de preferat, in ziua indepartarii, dar cel mai tarziu in momentul cand ar fi fost timpul pentru o noua aplicare.

Daca femeia a folosit o metoda contraceptiva continua si corecta si daca este absolut sigura ca nu este insarcinata poate schimba contraceptivul hormonal in orice zi a ciclului.

Perioada in care nu foloseste niciun contraceptiv hormonal nu trebuie sa depaseasca perioada de timp recomandata.

Este posibil ca nu toate metodele contraceptive (plasture transdermic, inel vaginal) sa fie comercializate in tarile UE.

Trecerea de la o metoda contraceptiva bazata numai pe progestogen (minicomprimat, solutie injectabila, implant) sau de la un dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestogen (DIU) Femeia poate face schimbarea de la minicomprimat in orice zi (de la implant sau DIU trecerea se poate face in ziua inlaturarii lui, iar de la un produs injectabil in ziua in care ar trebui sa se administreze injectia urmatoare), dar, in toate aceste cazuri, este recomandata utilizarea suplimentara a unei metode contraceptive, de tip bariera, in primele 7 zile de administrare a comprimatelor.

Dupa un avort in primul trimestru

Femeia poate incepe administrarea imediat. Cand se procedeaza in acest mod, nu mai sunt necesare metode contraceptive suplimentare.

Dupa nastere sau dupa un avort in al doilea trimestru

Pentru femeile care alapteaza, vezi pct. 4.6

Femeile trebuie sfatuite sa inceapa administrarea din ziua 21 pana in ziua 28 dupa nastere sau dupa un avort in al doilea trimestru de sarcina. Daca se incepe mai tarziu, femeia trebuie instruita sa foloseasca o metoda contraceptiva suplimentara in primele 7 zile de administrare a comprimatelor. Totusi, daca a avut deja loc contactul sexual, trebuie exclusa posibilitatea unei sarcini inainte de a se incepe administrarea CHC sau femeia trebuie sa astepte prima menstruatie.

3. Abordarea terapeutica in cazul comprimatelor omise
Daca utilizatoarea intarzie administrarea oricarui comprimat mai putin de 12 ore, protectia contraceptiva nu este redusa. Femeia trebuie sa ia comprimatul de indata ce isi aduce aminte, iar urmatoarele comprimate se iau in continuare la ora obisnuita.

Daca utilizatoarea intarzie administrarea oricarui comprimat mai mult de 12 ore protectia contraceptiva se poate reduce. Exista doua reguli care trebuie urmate in cazul comprimatelor uitate:

  1. administrarea comprimatelor nu trebuie intrerupta niciodata mai mult de 7 zile
  2. este necesara o perioada de 7 zile de administrare neintrerupta a medicamentului pentru a obtine inhibarea adecvata a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian.

In functie de caz, in practica medicala se pot da urmatoarele recomandari:

Saptamana 1 (comprimatele galbene)
Utilizatoarea trebuie sa ia ultimul comprimat uitat de indata ce isi aduce aminte, chiar daca acest lucru inseamna sa ia doua comprimate in acelasi timp. Ulterior, va continua sa isi administreze comprimatul la ora obisnuita. In plus, se va folosi o metoda de bariera, cum este prezervativul, in urmatoarele 7 zile. Daca a existat contact sexual in saptamana precedenta, trebuie luata in considerare posibilitatea unei sarcini. Cu cat se uita mai multe comprimate si cu cat acest lucru se intampla mai aproape de intervalul obisnuit fara comprimate, cu atat este mai mare riscul unei sarcini.

Saptamana 2 (comprimatele rosii)
Utilizatoarea trebuie sa ia comprimatul uitat de indata ce isi aduce aminte, chiar daca acest lucru inseamna sa ia doua comprimate in acelasi timp. Ulterior, va continua sa isi administreze comprimatul la ora obisnuita. Daca pacienta a luat comprimatul corect in cele 7 zile dinainte de comprimatul uitat, nu este nevoie de precautii contraceptive suplimentare. Totusi, daca nu este cazul sau daca a fost uitat mai mult de un comprimat, femeia trebuie sfatuita sa foloseasca metode contraceptive suplimentare timp de 7 zile.

Saptamana 3 (comprimatele albe)
Riscul scaderii sigurantei este iminent din cauza apropierii de intervalul liber, in care nu se administreaza comprimate. Totusi, prin modificarea schemei de administrare a comprimatelor, se poate preveni scaderea protectiei contraceptive. Prin respectarea oricareia dintre urmatoarele doua optiuni, nu este necesar sa se ia alte masuri contraceptive, cu conditia ca in cele 7 zile dinainte de primul comprimat uitat, femeia sa fi luat corect toate comprimatele. Daca nu este cazul, femeia trebuie sfatuita sa urmeze prima dintre urmatoarele doua optiuni si sa foloseasca, de asemenea, masuri contraceptive suplimentare, in urmatoarele 7 zile:

1. Utilizatoarea trebuie sa ia comprimatul uitat de indata ce isi aduce aminte, chiar daca acest lucru inseamna sa ia doua comprimate in acelasi timp.

Apoi, va continua sa isi administreze medicamentul la ora obisnuita. Urmatorul blister va fi inceput de indata ce termina blisterul folosit curent, adica fara nici o pauza intre blistere. Este putin probabil ca utilizatoarea sa aiba sangerare de intrerupere pana la terminarea celui de al doilea blister, dar poate avea mici sangerari sau sangerare de intrerupere in zilele in care ia comprimatele.

2. Femeia poate fi sfatuita sa intrerupa administrarea comprimatelor din blisterul folosit curent. Ea trebuie sa pastreze un interval de pana la 7 zile fara administrarea comprimatelor, incluzand in acest interval zilele in care a uitat comprimatul, dupa care sa continue cu blisterul urmator.

Daca dupa ce a uitat sa ia unul sau mai multe comprimate femeia nu are sangerare de intrerupere in primul interval fara administrare de comprimate, trebuie luata in considerare posibilitatea unei sarcini.

4. Recomandari in caz de tulburari gastro-intestinale
In caz de tulburari gastro-intestinale severe, absorbtia poate fi incompleta si trebuie folosite masuri contraceptive suplimentare

Daca varsaturile apar in interval de 3-4 ore dupa administrarea comprimatelor, sunt valabile recomandarile privind comprimatele uitate, asa cum sunt descrise in pct. 4.2.3. Daca femeia nu doreste

sa schimbe schema de administrare a comprimatelor, trebuie sa isi administreze comprimatul suplimentar din alt blister.

5. Cum se poate schimba sau intarzia aparitia unei menstruatii
Intarzierea menstruatiei nu reprezinta o indicatie a medicamentului. Cu toate acestea, daca in cazuri exceptionale menstruatia trebuie intarziata, femeia trebuie sa continue administrarea comprimatelor albe din alt blister de Laurina, fara interval liber. Se poate intarzia aparitia menstruatiei cu maxim 7 zile, pana la terminarea celui de al doilea blister. In aceasta perioada femeia poate avea sangerare de intrerupere sau mici sangerari. Se va relua administrarea Laurina in mod obisnuit, dupa intervalul obisnuit de 7 zile fara administrare de comprimate.

Pentru a schimba aparitia menstruatiei pentru o alta zi din saptamana decat cea din schema curenta, se recomanda scurtarea intervalului urmator fara administrare de comprimate, cu numarul de zile dorit. Cu cat intervalul este mai scurt, cu atat este mai mare riscul ca femeia sa nu aiba sangerare menstruala de intrerupere si, in acest caz, vor aparea sangerare de intrerupere si mici sangerari (pete) in timpul utilizarii celui de-al doilea blister (exact ca in cazul intarzierii unei menstruatii).

Copii si adolescenti

Nu sunt date clinice disponibile referitoare la eficacitate si siguranta la adolescente cu varsta sub 18 ani.

Contraindicatii

Contraceptivele hormonale combinate (CHC) nu trebuie administrate in urmatoarele conditii. Daca una dintre afectiunile prezentate apare pentru prima data pe perioada folosirii CHC, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat.

  • Prezenta sau riscul de tromboembolism venos (TEV).
  • Tromboembolism venos –TEV prezent (tratat cu anticoagulante) sau in antecedente (de exemplu tromboza venoasa profunda [TVP] sau embolie pulmonara [EP]).
  • Predispozitie cunoscuta ereditara sau dobandita, pentru tromboembolism venos, cum sunt rezistenta la PCA (inclusiv Factor V Leiden), deficitul de antitrombina-III, deficitul de proteina C, deficitul de proteina S.
  • Interventie chirurgicala majora cu imobilizare prelungita (vezi pct. 4.4).
  • Risc crescut de tromboembolism venos din cauza prezentei de factori de risc multipli (vezi pct. 4.4).
  • Prezenta sau riscul de tromboembolism arterial (TEA).
  • Tromboembolismul arterial – tromboembolism arterial prezent, antecedente de tromboembolism arterial (de exemplu, infarct miocardic) sau afectine prodromala (de exemplu, angina pectorala).
  • Boala cerebrovasculara – accident vascular cerebral prezent, antecedente de accident vascular cerebral sau afectine prodromala (de exemplu atac ischemic tranzitoriu, AIT).
  • Predispozitie cunoscuta ereditara sau dobandita pentru tromboembolism arterial cum sunt hiperhomocisteinemia si anticorpii antifosfolipidici (anticorpi anti-cardiolipina, anticoagulant lupic).
  • Antecedente de migrena cu simptome neurologice focale.
  • Risc crescut de tromboembolism arterial din cauza prezentei de factori de risc multipli (vezi pct. 4.4) sau a prezentei unui factor de risc semnificativ cum ar fi:
  • diabetul zaharat cu simptome vasculare
  • hipertensiune arteriala severa
  • dislipoproteinemie severa.
  • Pancreatita prezenta sau in antecedente, daca este asociata cu hipertrigliceridemie severa.
  • Prezenta sau antecedente de afectiune hepatica severa, atat timp cat valorile functiei hepatice nu au revenit la normal.
  • Prezenta sau antecedente de tumori hepatice (benigne sau maligne).
  • Afectiuni maligne cunoscute sau suspectate ca ar fi influentate de hormoni sexuali (de ex., ale organelor genitale sau ale sanilor).
  • Hiperplazie endometriala.
  • Sangerari vaginale de etiologie necunoscuta.
  • Sarcina sau suspiciune de sarcina.
  • Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1..
  • Laurina este contraindicat pentru utilizare in asociere cu medicamentele care contin ombitasvir / paritaprevir / ritonavir si dasabuvir sau medicamentele care contin glecaprevir/pibrentasvir (vezi pct. 4.4 si 4.5).

Atentionari

Daca exista oricare dintre afectiunile sau factorii de risc mentionati mai jos, trebuie discutat cu femeia respectiva daca este adecvata administrarea Laurina.

In eventualitatea agravarii sau a aparitiei pentru prima data a oricareia dintre aceste afectiuni sau a oricaruia dintre factorii de risc, femeia trebuie sfatuita sa contacteze medicul pentru a se stabili daca trebuie oprita utilizarea Laurina.

Tulburari circulatorii

Risc de tromboembolism venos (TEV)

Utilizarea oricarui contraceptiv hormonal combinat (CHC) determina cresterea riscului de tromboembolism venos (TEV) comparativ cu situatiile in care nu se administreaza niciun astfel de contraceptiv. Medicamentele care contin levonorgestrel, norgestimat sau noretisteron sunt asociate cu cel mai scazut risc de TEV. Alte medicamente, cum este Laurina pot prezenta un nivel de risc de pana la doua ori mai mare decat acesta. Decizia de a utiliza orice alt medicament, decat unul dintre cele cu cel mai scazut risc de TEV trebuie luata numai dupa o discutie purtata cu femeia respectiva, pentru a se asigura faptul ca aceasta intelege riscul de TEV asociat cu utilizarea Laurina, modul in care factorii sai de risc curenti influenteaza acest risc si ca riscul sau de TEV este cel mai crescut in primul an de utilizare pentru prima data. De asemenea, exista dovezi ca riscul este crescut atunci cand administrarea CHC este reinitiata dupa o pauza de utilizare de 4 saptamani sau mai mult.

Dintre femeile care nu utilizeaza un CHC si nu sunt gravide, la aproximativ 2 din 10000 va aparea TEV in decurs de un an. Cu toate acestea, la orice femeie riscul poate fi mult mai crescut, in functie de factorii sai de risc coexistenti (vezi mai jos).

Se estimeaza1 ca din 10000 femei care utilizeaza un CHC care contine desogestrel, la un numar

cuprins intre 9 si 12 femei va aparea TEV in decurs de un an; aceasta comparativ cu aproximativ 62 femei dintre cele care utilizeaza un CHC care contine levonorgestrel.

In ambele cazuri, numarul de aparitii a TEV in decursul unui an este mai mic decat numarul

preconizat la femei in timpul sarcinii sau in perioada post-partum.

In 1-2% din cazuri TEV poate fi letal.

1 Aceste incidente au fost estimate din totalitatea datelor de studii epidemiologice, utilizand nivelurile de risc relativ pentru diferite produse, comparate cu CHC care contine levonorgestrel.

2 Punctul de mijloc al intervalului de 5-7 din 10000 FA, pe baza riscului relativ pentru CHC care contin levonorgestrel comparativ cu riscul in cazul neutilizarii, de 2,3-3,6

Numar de evenimente de TEV
Persoane care nu utilizeaza CHC (2 evenimente)

CHC care contin levonorgestrel (5- CHC care contine desogestrel (9- 7 evenimente) 12 evenimente)

Numar de evenimente de TEV la 10000 femei in decurs de un an
Extrem de rar s-a raportat aparitia trombozei la nivelul altor vase de sange, de exemplu venele si arterele hepatice, mezenterice, renale sau retiniene, la utilizatoarele de CHC.

Factori de risc de TEV

Riscul de complicatii aferente tromboembolismului venos la utilizatoarele de CHC poate creste substantial la o femeie cu factori de risc suplimentari, in special daca exista factori de risc multipli (vezi tabelul).

Laurina este contraindicat daca o femeie prezinta factori de risc multipli care determina prezenta unui risc crescut de tromboembolism venos pentru aceasta (vezi pct. 4.3). Daca o femeie prezinta mai mult de un factor de risc, este posibil ca suma factorilor individuali sa fie mai mica decat cresterea riscului - in acest caz, trebuie luat in considerare riscul total de TEV pentru aceasta. Daca se considera ca riscurile depasesc beneficiile, nu trebuie prescris un CHC (vezi pct. 4.3).

Tabel: Factori de risc de TEV

Factor de riscObservatie
Obezitate (indice de masa corporala peste 30 kg/m2)Riscul creste substantial odata cu cresterea IMC.Este deosebit de important de luat in considerare daca sunt prezenti si alti factori de risc.
Imobilizare prelungita, interventie chirurgicala majora, orice fel de interventie chirurgicala la nivelul picioarelor sau al pelvisului, interventie neurochirurgicala sau traumatism majorIn aceste situatii se recomanda intreruperea utilizarii plasturelui/pilulei/inelului (in cazul interventiei chirurgicale de electie cu cel putin patru saptamani inainte) si nereluarea acesteia pana la doua saptamani dupa remobilizarea completa. Trebuie utilizata o alta metoda contraceptiva pentru a evita aparitia unei sarcini nedorite.Trebuie luat in considerare tratamentul antitrombotic daca nu a fost intrerupta in prealabil utilizarea Laurina.
Factor de riscObservatie
Nota: Imobilizarea temporara din cauza unei deplasari pe calea aerului mai mult de 4 ore poate reprezenta, de asemenea, un factor de risc de TEV, in special la femeile cualti factori de risc 
Prezenta antecedentelor heredocolaterale (de exemplu, tromboembolism venos prezent vreodata la un frate/o sora sau la vreunul dintre parinti, in special la o varsta relativ tanara, inainte de varsta de50 ani).Daca se suspecteaza o predispozitie ereditara, femeia trebuie trimisa la un specialist pentru recomandari inainte de a se decide in legatura cu utilizarea oricarui CHC.
Alte afectiuni medicale asociate cu TEVCancer, lupus eritematos sistemic, sindrom hemoliticuremic, boala intestinala inflamatorie cronica (boala Crohn sau colita ulcerativa) si anemie falciforma
Inaintarea in varstaIn special varsta peste 35 ani

Nu exista un consens legat de rolul posibil al venelor varicoase si al tromboflebitei superficiale in ceea ce priveste debutul sau progresia trombozei venoase.

Trebuie luat in considerare riscul crescut de tromboembolism in timpul sarcinii si in special in perioada puerperala de 6 saptamani (pentru informatii privind „Sarcina si alaptarea” vezi pct. 4.6).

Simptomele TEV (tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara)

In eventualitatea aparitiei simptomelor, femeile trebuie sfatuite sa solicite asistenta medicala imediata si sa informeze profesionistul din domeniul sanatatii ca iau un CHC.

Simptomele trombozei venoase profunde (TVP) pot include:

  • umflare unilaterala a membrului inferior si/sau a piciorului sau de-a lungul unei vene a membrului inferior;
  • durere sau sensibilitate la nivelul membrului inferior, care este posibil sa fie resimtita numai in ortostatism sau in timpul mersului,
  • senzatie crescuta de caldura la nivelul membrului inferior afectat; inrosirea sau decolorarea tegumentului de la nivelul membrului inferior.
  • Simptomele de embolie pulmonara (EP) pot include:
  • debut brusc al senzatiei de lipsa de aer sau al unei respiratii rapide;
  • tuse brusca, care poate fi insotita de hemoptizie;
  • durere toracica ascutita;
  • vertij sau ameteala severe;
  • ritm cardiac rapid sau neregulat.

Unele dintre aceste simptome (de exemplu, „senzatia de lipsa de aer”, „tusea”) sunt nespecifice si pot fi interpretate gresit ca apartinand unor evenimente mai frecvente sau mai putin severe (de exemplu, infectii de tract respirator).

Alte semne de ocluzie vasculara pot include: durere brusca, umflare si decolorare usoara spre albastru a unei extremitati.

Daca ocluzia apare la nivelul ochiului, simptomele pot varia, de la incetosarea nedureroasa a vederii, care poate progresa spre pierderea vederii. Uneori, pierderea vederii poate aparea aproape imediat.

Riscul de tromboembolism arterial (TEA)
Studiile epidemiologice au evidentiat, de asemenea, asocierea utilizarii CHC cu un risc crescut de tromboembolism arterial (infarct miocardic) sau accident cerebrovascular (de exemplu, atac ischemic tranzitor, accident vascular cerebral). Evenimentele tromboembolice arteriale pot fi letale.

Factori de risc de TEA

Riscul de complicatii tromboembolice arteriale sau de accident cerebrovascular la utilizatoarele de CHC creste la femeile cu factori de risc (vezi tabelul). Laurina este contraindicat daca o femeie prezinta un factor de risc grav sau factori de risc multipli pentru TEA, care determina prezenta unui risc crescut de tromboza arteriala pentru aceasta (vezi pct. 4.3). Daca o femeie prezinta mai mult de un factor de risc, este posibil ca suma factorilor individuali sa fie mai mica decat cresterea riscului - in acest caz, trebuie luat in considerare riscul total pentru aceasta. Daca se considera ca riscurile depasesc beneficiile, nu trebuie prescris un CHC (vezi pct. 4.3).

Tabel: Factori de risc de TEA

Factor de riscObservatie
Inaintarea in varstaIn special varsta peste 35 ani
FumatulFemeile trebuie sfatuite sa nu fumeze daca doresc sa utilizeze un CHC. Femeile cu varsta peste 35 ani care continua sa fumeze trebuie sfatuite cu insistenta sa utilizeze o metoda contraceptiva diferita.
Hipertensiunea arteriala 
Obezitate (indice de masa corporala peste 30 kg/m2)Riscul creste substantial odata cu cresterea IMC. Deosebit de important la femeile cu factori de risc suplimentari
Prezenta antecedentelor heredocolaterale (de exemplu, tromboembolism arterial prezent vreodata la un frate/o sora sau la vreunul dintre parinti, in special la o varsta relativ tanara, inainte de varstade 50 ani).Daca se suspecteaza o predispozitie ereditara, femeia trebuie trimisa la un specialist pentru recomandari inainte de a se decide in legatura cu utilizarea oricarui CHC
MigrenaO crestere a frecventei sau severitatii migrenei in timpul utilizarii CHC (care poate reprezenta un prodrom al unui eveniment cerebrovascular) poate reprezenta unmotiv pentru intreruperea imediata a utilizarii acestuia
Alte afectiuni medicale asociate cu evenimente adverse de natura vascularaDiabetul zaharat, hiperhomocisteinemia, cardiopatia valvulara si fibrilatia atriala, dislipoproteinemia silupusul eritematos sistemic.

Simptome de TEA

In eventualitatea aparitiei de simptome, femeile trebuie sfatuite sa solicite asistenta medicala imediata si sa informeze profesionistul din domeniul sanatatii ca iau un CHC.

Simptomele de accident cerebrovascular pot include:

  • amortire sau slabiciune brusca la nivelul fetei, bratului sau piciorului, in special pe o parte a corpului;
  • aparitia brusca de probleme la mers, ameteala, pierderea echilibrului sau coordonarii;
  • aparitia brusca a confuziei, problemelor de vorbire sau de intelegere;
  • aparitia brusca a problemelor de vedere la unul sau ambii ochi;
  • cefalee brusca, severa sau prelungita, fara cauza cunoscuta;
  • pierderea cunostintei sau lesin, cu sau fara convulsii.
  • Simptomele temporare sugereaza ca evenimentul este un atac ischemic tranzitor (AIT). Simptomele infarctului miocardic (IM) pot include:
  • durere, disconfort, presiune, greutate, senzatie de constrictie sau de plenitudine la nivelul toracelui, bratului sau sub stern;
  • senzatie de disconfort care radiaza spre spate, maxilar, gat, brat, stomac;
  • senzatie de suprasatietate, indigestie sau sufocare;
  • transpiratie, greata, varsaturi sau ameteala;
  • slabiciune extrema, anxietate sau lipsa de aer;
  • ritm cardiac rapid sau neregulat.

Tumori

Studii epidemiologice evidenteaza ca utilizarea pe termen lung de contraceptive orale reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin la femeile infectate cu papilomavirus uman (HPV). Cu toate acestea, inca exista incertitudini cu privire la masura in care acest risc crescut este influentat de efecte suprapuse (de exemplu, diferenta intre numarul de parteneri sexuali sau utilizarea de contraceptive tip bariera).

O meta-analiza din 54 de studii epidemiologice a aratat ca exista o crestere mica a riscului relativ (RR = 1,24) de cancer mamar diagnosticat la femeile care utilizeaza in mod curent COC. Riscul suplimentar scade treptat in cursul urmatorilor 10 ani dupa intreruperea folosirii COC. Deoarece cancerul mamar este rar la femeile cu varsta sub 40 de ani, numarul mare de cazuri de cancer mamar diagnosticat la femeile care utilizeaza sau au utilizat recent COC este mic, comparativ cu riscul global de cancer mamar. Aceste studii nu ofera date privind o relatie de cauzalitate. Modalitatea observata de crestere a riscului se poate datora unei diagnosticari precoce a cancerului mamar la utilizatoarele de COC, efectelor biologice ale COC sau unei combinatii intre diagnosticarea precoce si efectele biologice ale COC. Cancerul mamar diagnosticat la femeile care utilizeaza permanent COC tinde sa fie mai putin avansat din punct de vedere clinic, decat cancerul diagnosticat la cele care nu au utilizat niciodata COC.

In cazuri rare, au fost raportate tumori benigne al ficatului si, foarte rar, au fost semnalate tumori maligne ale ficatului, la femeile care utilizeaza CHC. In cazuri izolate, aceste tumori au dus la hemoragii intra-abdominale care au pus in pericol viata femeii. Tumora hepatica trebuie luata in considerare in diagnosticul diferential atunci cand apar dureri severe in partea superioara a abdomenului, hepatomegalie sau semne de hemoragie intra-abdominala, la femei care folosesc CHC.

Cresteri ale nivelului ALT

In timpul studiilor clinice efectuate la pacienti tratati pentru infectii cu virusul hepatitei C (VHC) utilizand medicamente care contin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir si dasabuvir, cu sau fara ribavirin, cresteri ale nivelului de transaminaze (ALT) de peste 5 ori limita superioara a normalului (LSN) au avut loc cu o frecventa semnificativ mai mare in cazul femeilor care utilizau medicamente ce contin etinilestradiol, cum sunt contraceptivele hormonale combinate (CHC). In plus, si in randul pacientelor tratate cu glecaprevir/pibrentasvir au fost observate cresteri ale ALT la femeile care utilizeaza medicamente continand etinilestradiol, cum sunt CHC (vezi pct. 4.3 si 4.5).

Laurina trebuie intrerupt inainte de a incepe tratamentul cu regimul medicamentos combinat ombitasvir/paritaprevir/ritonavir cu sau fara dasabuvir (vezi pct. 4.3 si 4.5). Tratamentul cu Laurina poate fi reluat dupa aproximativ 2 saptamani de la incheierea tratamentului cu regimul medicamentos combinat.

Alte afectiuni

Femeile cu hipertrigliceridemie sau cu antecedente familiale de hipertrigliceridemie pot prezenta un risc crescut de pancreatita atunci cand utilizeaza CHC.

Cu toate ca au fost semnalate cresteri mici ale tensiunii arteriale la multe dintre femeile care utilizeaza CHC, cresteri relevante din punct de vedere clinic sunt rare. Nu a fost stabilita o legatura intre administrarea CHC si hipertensiunea arteriala manifesta clinic. Totusi, daca apare hipertensiune arteriala semnificativa din punct de vedere clinic pe perioada administrarii CHC, este prudent ca medicul sa recomande intreruperea administrarii CHC si sa se initieze tratamentul hipertensiunii arteriale. Cand se considera adecvat, se poate relua administrarea CHC, daca valorile tensiunii arteriale se normalizeaza sub tratament antihipertensiv.

Exista raportari cu privire la urmatoarele afectiuni care apar sau se agraveaza, atat in timpul sarcinii, cat si in timpul administrarii CHC, dar dovezile asocierii cu administrarea CHC nu sunt relevante: icter si/sau prurit colestatic, formarea de calculi biliari, porfirie, lupus eritematos sistemic, sindromul hemolitic uremic, coreea Sydenham, herpes gestational, pierderea auzului indusa de otoscleroza, estrogenii exogeni pot induce sau exacerba simptomele angioedemului ereditar sau dobandit.

Tulburarile acute sau cronice ale functiilor hepatice pot sa necesite intreruperea administrarii CHC pana in momentul in care valorile testelor functionale hepatice revin in limita valorilor normale. Recurenta icterului colestatic, aparut prima oara in timpul sarcinii sau ca urmare a administrarii, in antecedente, de steroizi sexuali, necesita intreruperea administrarii CHC.

Cu toate ca CHC pot influenta rezistenta periferica la insulina si toleranta la glucoza, nu exista nici o dovada a necesitatii de a modifica schema terapeutica la femeile cu diabet zaharat care utilizeaza CHC. Totusi, femeile cu diabet zaharat trebuie monitorizate atent in timpul administrarii CHC.

Boala Crohn si colita ulcerativa au fost asociate cu administrarea CHC.

Cloasma poate sa apara ocazional, mai ales la femeile cu antecedente de cloasma gravidica. Femeile predispuse la cloasma trebuie sa evite expunerea la soare sau la radiatii ultraviolete in timpul administrarii CHC.

Starile depresive si depresia sunt reactii adverse bine cunoscute ale utilizarii contraceptivelor hormonale (vezi pct. 4.8). Depresia poate fi grava si este un factor de risc bine cunoscut pentru comportament suicidar si suicid. Femeile trebuie sfatuite sa se adreseze medicului in caz de schimbari de dispozitie si de simptome depresive, inclusiv la scurt timp dupa initierea tratamentului.

Laurina contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Cand se discuta alegerea unei metode contraceptive, trebuie luate in considerare toate informatiile de mai sus.

Consultatie/Examinarea medicala
Inainte de initierea sau reinstituirea utilizarii Laurina, trebuie efectuata o anamneza completa (incluzand antecedentele heredocolaterale) si trebuie exclusa prezenta unei sarcini. Trebuie masurata tensiunea arteriala si trebuie efectuat un examen fizic, ghidat de contraindicatii (vezi pct. 4.3) si atentionari (vezi pct. 4.4). Este important sa se atraga atentia femeii asupra informatiilor despre tromboza venoasa sau arteriala, inclusiv riscul Laurina comparativ cu al altor CHC, simptomele de TEV si TEA, factorii de risc cunoscuti si ce trebuie sa faca in eventualitatea suspectarii unei tromboze.

De asemenea, femeia trebuie instruita sa citeasca cu atentie prospectul si sa respecte recomandarile furnizate. Frecventa si natura examinarilor trebuie sa se bazeze pe recomandarile din ghidurile terapeutice in vigoare si sa fie adaptate pentru fiecare femeie in parte.

Femeile trebuie informate ca medicamentele contraceptive hormonale nu ofera protectie impotriva infectiei cu HIV (SIDA) si a altor boli cu transmitere sexuala.

Reducerea eficacitatii
Eficacitatea CHC poate fi redusa daca sunt omise comprimate (vezi pct. 4.2.3), daca apar tulburari gastro-intestinale (vezi pct. 4.2.4) sau in cazul administrarii concomitente a unor medicamente (vezi pct. 4.5.1).

Preparatele din plante care contin sunatoare (Hypericum perforatum) nu trebuie utilizate in timpul administrarii Laurina datorita riscului de scadere a concentratiei plasmatice si de reducere a efectelor clinice ale Laurina (vezi pct. 4.5).

Controlul redus al ciclului menstrual
Similar tuturor CHC, pot sa apara sangerari neregulate (mici sangerari-pete sau sangerare de intrerupere), mai ales in primele luni de utilizare. Prin urmare, evaluarea oricarei sangerari neregulate este relevanta numai dupa un interval de adaptare de aproximativ trei cicluri.

Daca sangerarile neregulate persista sau apar dupa cicluri regulate, trebuie luate in considerare cauze non-hormonale si sunt indicate investigatii diagnostice adecvate, pentru a exclude caracterul malign sau sarcina. Aceste investigatii diagnostice pot include chiuretajul biopsic.

La unele femei, sangerarea de intrerupere poate sa nu apara in intervalul in care nu se administreaza comprimate. Daca CHC au fost administrate conform recomandarilor descrise la pct. 4.2. este putin probabil ca femeia sa fie gravida. Totusi, daca CHC nu au fost administrate conform acestor recomandari, inainte de lipsa primei sangerari de intrerupere sau daca sangerarea menstruala nu apare nici in luna urmatoare, trebuie exclusa posibilitatea unei sarcini, inainte de a se continua administrarea CHC.

Interactiuni
Nota: informatiile privind prescrierea medicamentelor administrate concomitent, trebuie consultate pentru a identifica potentiale interactiuni.

Efectele altor medicamente asupra Laurina

Interactiunea medicamentelor au drept rezultat o modificare a clearance-ului hormonilor sexuali si poate duce la sangerare de intrerupere sau esec al contraceptiei.

Administrare

Inductia enzimatica se poate observa dupa cateva zile de tratament. Inductia enzimatica maxima este vazuta, in general, in decurs de cateva saptamani, dar se poate mentine cel putin 4 saptamani dupa incetarea tratamentului medicamentos.

Tratamentul pe termen scurt

Femeile care urmeaza pentru o perioada scurta de timp un tratament cu medicamente cu inductie enzimatica, trebuie sa foloseasca temporar o metoda contraceptiva suplimentara, in plus fata de contraceptia deja folosita. O alta metoda contraceptiva trebuie utilizata pe toata durata terapiei concomitente si timp de 28 zile dupa intreruperea acesteia.

In cazul in care tratamentul medicamentos depaseste numarul tabletelor contraceptive din pachet, urmatorul pachet de contraceptive trebuie inceput imediat dupa cel anterior, fara a pastra intervalul fara produs.

Tratamentul pe termen lung

La femeile aflate in tratament pe term lung cu medicamente inductoare enzimatice, o alta metoda contraceptiva non-hormonala este recomandata.

Urmatoarele interactiuni au fost raportate in literatura.

Substantele care cresc clearance-ul medicamentelor contraceptive (diminuarea eficacitatii medicamentelor contraceptive datorita proprietatilor inductoare enzimatice) sunt: barbiturice, bosentan, pirimidona, carbamazepina, hidantoine, rifabutin, rimfampicina, si antiretrovirale (medicamente folosite la pacientii cu HIV - ritonavir, nelfinavir, nevirapin, efavirenz); exista suspiciuni si in ceea ce priveste felbamatul, griseofulvina, oxacarbazepina, modafinil topiramatul si remedii pe baza de plante care contin Hypericum perforatum (sunatoare).

Substante cu efecte variabile asupra clearance-ului medicamentelor contraceptive.

Cand se administreaza concomitent cu contraceptive orale, inhibitori de proteaza si inhibitori non- nucleozidici ai revers transcriptazei, inclusiv combinatii cu inhibitori de VHC, cresterea sau scaderea concentratiile plasmatice de estrogen si progestine a fost observata. Efectul net al acestor schimbari poate fi relevant clinic in unele cazuri.

Prin urmare, informatiile de prescriere a medicamentelor HIV / VHC administrate concomitent, trebuie consultate pentru a identifica potentialele interactiuni si recomandarile aferente. In cazul in care exista neclaritati, o metoda suplimentara de contraceptie este recomandata in cazul femeilor care primesc tratament cu inhibitori de proteaza si inhibitori non-nucleozidici ai revers transcriptazei.

Efectele Laurina asupra altor medicamente

Contraceptivele orale pot afecta metabolismul altor substante active. In consecinta, concentratiile plasmatice si tisulare pot fie sa creasca (de exemplu ciclosporina) sau sa scada (de exemplu lamotrigina).

Interactiuni farmacodinamice

Utilizarea concomitenta cu medicamente care contin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir si dasabuvir, cu sau fara ribavirin, sau glecaprevir/pibrentasvir poate spori riscul de cresteri ale nivelului ALT (vezi pct. 4.3 si 4.4). Drept urmare, femeile care utilizeaza Laurina trebuie sa utilizeze alta metoda contraceptiva (de exemplu, contraceptie exclusiv pe baza de progestagen sau metode non-hormonale) inainte de a incepe tratamentul cu aceasta schema de medicamente in asociere. Administrarea Laurina poate fi reluata la 2 saptamani dupa incheierea tratamentului cu aceasta schema de medicamente in asociere.

Teste de laborator

Administrarea de steroizi contraceptivi poate influenta rezultatele anumitor investigatii diagnostice, incluzand testele biochimice hepatice, tiroidiene, corticosuprarenale si renale, concentratiile plasmatice ale proteinelor transportoare, de exemplu globulina de legare a glucocorticoizilor si fractiunile lipide/lipoproteine, testele biochimice ale metabolizarii carbohidratilor si testele biochimice ale coagularii si fibrinolizei. Modificarile raman, in general, in limita valorilor paraclinice normale.

Sarcina

Laurina nu este indicata in timpul sarcinii. Daca apare sarcina in timpul tratamentului cu Laurina trebuie intrerupta administrarea ulterioara. Cu toate acestea, majoritatea studiilor epidemiologice au aratat ca nu exista o crestere a riscului de malformatii congenitale la nou-nascutii femeilor care foloseau CHC in perioada dinainte de sarcina si nici efect teratogen atunci cand s-a administrat CHC, in mod incorect, in primul trimestru de sarcina.

Riscul crescut de TEV trebuie luat in considerare la reinceperea utilizarii Laurina in perioada post partum (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Administrarea CHC poate influenta lactatia, deoarece poate reduce cantitatea si poate modifica compozitia laptelui matern. Prin urmare, in general, nu se recomanda, administrarea CHC pana in momentul in care se intrerupe alaptarea. In laptele matern se pot excreta mici cantitati de steroizi contraceptivi si/sau metaboliti ai lor, dar nu exista dovezi cu privire la reactiile adverse asupra sugarului.

Condus auto

Laurina nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Descrierea reactiilor adverse selectate

S-a observat un risc crescut de evenimente trombotice si tromboembolice arteriale si venoase, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, atacuri ischemice tranzitorii, tromboza venoasa si embolie pulmonara la femeile care utilizeaza CHC, prezentate mai detaliat la pct. 4.4.

Alte reactii adverse au fost raportate la femeile care utilizeaza CHC: acestea sunt discutate in detaliu in pct. 4.4.

Ca in cazul tuturor CHC, modificarile sangerarilor vaginale pot sa apara, in special in primele luni de utilizare. Acestea pot include modificari ale frecventei (absente, mai putin frecvente, mai frecvente sau continue), intensitatii (redusa sau crescuta) sau duratei sangerarilor.

Reactiile adverse posibil asociate medicamentului raportate, in general, la utilizatoarele de Laurina sau de CHC sunt prezentate in tabelul urmator¹. Toate RA sunt enumerate pe clase de sisteme si organe si de frecventa; frecvente (mai mult sau egal cu 1/100), mai putin frecvente (mai mult sau egal cu 1/1000 la mai putin de 1/100), rare (mai putin de 1/1000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Sangerarea intermenstruala si/sau esecul contraceptiei poate rezulta in urma interactiunilor cu medicamentele inductoare enzimatic si contraceptivele orale (vezi pct 4.5).

Aparate, sisteme si organeFrecventeMai puţin frecventeRareFrecventa necunoscuta
Tulburari ale sistemului imunitar  HipersensibilitateExacerbarea angioedemului ereditar sau dobandit
Tulburări metabolice si de nutritie Retentie de lichide  
Tulburari psihiceDepresie, modificari dedispozitieScaderea libidouluiCresterea libidoului 
Tulburari ale sistemului nervosCefaleeMigrena  
Tulburari oculare  Intoleranta la lentilele decontact 
Tulburari vasculare  Tromboembolism venos Tromboembolismarterial 
Tulburari gastro-intestinaleGreata, durere abdominalăVarsaturi, diaree  
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Eruptie cutanata tranzitorie, urticarieEritem nodos, eritem polimorf 
Tulburari ale aparatului genital si sanuluiDurere mamara, angorjarea sanilorHipertrofie mamaraScurgeri vaginale, scurgeri mamelonare 
Investigatii diagnosticeCrestere in greutate Scadere in greutate

¹A fost prezentat cel mai adecvat termen MedDRA pentru a descrie o anumita reactie adversa. Sinonimele sau afectiunile inrudite nu sunt prezentate, dar trebuie luate, de asemenea, in considerare.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Supradozaj

Nu au fost raportate efecte grave in caz de supradozaj.

Simptomele care pot sa apara in caz de supradozaj sunt: greata, varsaturi si, la fetele tinere, sangerari vaginale nesemnificative. Nu exista antidot specific si tratamentul trebuie sa fie simptomatic.

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: progesteroni si estrogeni in combinatii secventiale, combinatii, codul ATC: G03AB05

Efectul contraceptiv al CHC se bazeaza pe interactiunea dintre diferiti factori, dintre care cei mai importanti sunt inhibarea ovulatiei si modificarea secretiei cervicale. In afara protectiei impotriva unei sarcini, CHC au si alte efecte pozitive care trebuie luate in calcul impreuna cu cele negative (vezi pct 4.4, pct. 4.8) pentru luarea deciziei potrivite cu privire la metoda contraceptiva utilizata. Ciclul menstrual este mai regulat, menstruatia este adesea mai putin dureroasa iar sangerarea mai mica. Acest din urma aspect poate avea ca rezultat o scadere a aparitiei deficitului de fier. In afara de acest lucru, pentru administrarea CHC cu doza mai mare (50 µg etinilestradiol) exista dovezi care demonstreaza reducerea riscului de tumori fibrochistice ale sanului, chisturi ovariene, boala inflamatorie pelvina, sarcina ectopica, cancer de endometru si ovarian. Ramane sa fie confirmat daca aceasta se aplica si pentru comprimatele CHC cu doze mai mici de etinilestradiol.

In studiile clinice s-a demonstrat ca Laurina reduce semnificativ concentratia plasmatica a markerilor androgeni, 3- α androstendiol-glucuronoconjugat, androstendion, DHAE-S si testosteronul liber.

Copii si adolescenti

Nu sunt date clinice disponibile referitoare la eficacitate si siguranta la adolescente cu varsta sub 18 ani.

Proprietati farmacocinetice

Desogestrel

Absorbtie

Desogestrelul administrat oral este absorbit rapid si complet si convertit in etonogestrel. Concentratiile plasmatice maxime cresc de la 1,5 ng/ml in ziua 7 pana la 5 ng/ml in ziua 21 a ciclului si sunt atinse dupa aproximativ 1,5 ore. Biodisponibilitatea dupa administrarea orala este de 62-81%.

Distributie

Etonogestrelul este legat de albumina plasmatica si de globulina de legare a hormonilor sexuali (GLHS). Numai 2-4% din concentratiile plasmatice totale de medicament sunt sub forma de steroid liber, 40-70% fiind legat de GLHS. Cresterea indusa de etinilestradiol a GLHS influenteaza distributia

proteinelor plasmatice, producand o crestere a fractiunii legate de GLHS si o scadere a fractiunii legate de albumina. Volumul aparent de distributie al desogestrelului este de 1,5 l/kg.

Metabolizare

Etonogestrelul este metabolizat complet prin caile cunoscute ale metabolizarii steroizilor. Clearance-ul plasmatic este de aproximativ 2 ml/min si kg. Nu a fost descoperit niciun fel de interactiune cu etinilestradiolul administrat concomitent.

Eliminare

Concentratia plasmatica de etonogestrel scade bifazic. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 30 ore. Desogestrelul si metabolitii sai sunt excretati intr-un raport urina/bila de aproximativ 6:4.

Concentratia plasmatica la starea de echilibru

Farmacocinetica etonogestrelului este influentata de nivelele GLHS, care sunt triplate de catre etinilestradiol. Dupa administrare zilnica, concentratia plasmatica a medicamentului creste de 2-3 ori, atingand starea de echilibru in a doua jumatate a ciclului de tratament.

Etinilestradiol

Absorbtie

Etinilestradiolul administrat oral este absorbit rapid si complet. Concentratiile plasmatice maxime sunt de aproximativ 80 pg/ml si sunt atinse dupa 1-2 ore. Biodisponibilitatea absoluta este de aproximativ 60%, ca rezultat al conjugarii presistemice si al metabolizarii la primul pasaj hepatic.

Distributie

Etinilestradiolul este legat in proportie mare, dar non-specific, de albumina plasmatica (aproximativ 98,5%) si produce o crestere a concentratiilor plasmatice a GBHS. A fost determinat un volum aparent de distributie de aproximativ 5 l/kg.

Metabolizare

Etinilestradiolul este conjugat presistemic atat in mucoasa intestinului subtire, cat si in ficat. Etinilestradiolul este metabolizat in principal prin hidroxilare aromatica, dar se formeaza o mare varietate de metaboliti hidroxilati si metilati, iar acestia sunt prezenti sub forma de metaboliti liberi glucuronoconjugati si sulfoconjugati. Rata de clearance metabolic este de aproximativ 5 ml/min si kg.

Eliminare

Concentratia plasmatica de etinilestradiol scade bifazic, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al fazei terminale fiind de aproximativ 24 ore. Nu se excreta medicament nemodificat, iar metabolitii etinilestradiolului sunt excretati intr-un raport urina/bila de 4:6. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al metabolitilor este de aproximativ 1 zi.

Concentratia plasmatica la starea de echilibru

Concentratia plasmatica la starea de echilibru este atinsa dupa 3-4 zile, cand concentratiile plasmatice ale medicamentuluisunt mai mari cu 30-40%, comparativ cu o doza unica.

Date preclinice de siguranta

Datele preclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om atunci cand CHC sunt administrate conform recomandarilor. Aceasta se bazeaza pe studiile conventionale farmacologice privind toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere. Cu toate astea trebuie sa fie avut in vedere ca steroizii sexuali pot provoca cresterea unor anumite tesuturi dependente hormonal si tumori.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 09.01.2023

Categorii de produse