Medicamente cu reteta

Docetaxel Accord 80mg/4ml, 1 flacon, Accord

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Docetaxel Accord 80mg/4ml, 1 flacon, Accord

7533456

Indicatii
Cancer mamar

Docetaxel Accord este indicat, in asociere cu doxorubicina si ciclofosfamida, pentru tratamentul adjuvant al pacientelor cu:

  • cancer mamar operabil, cu ganglioni pozitivi
  • cancer mamar operabil, cu ganglioni negativi.

Pentru pacientele cu cancer mamar operabil, cu ganglioni negativi, tratamentul adjuvant trebuie limitat la pacientele care pot beneficia de chimioterapie, in conformitate cu criteriile stabilite la nivel international pentru tratamentul de prima intentie al cancerului mamar in stadii initiale (vezi pct. 5.1).

Docetaxel Accord este indicat, in asociere cu doxorubicina, pentru tratamentul pacientelor cu cancer mamar avansat loco-regional sau metastazat, care nu au primit anterior tratament citotoxic pentru aceasta afectiune.

Docetaxel Accord este indicat in monoterapie pentru tratamentul pacientelor cu cancer mamar avansat loco-regional sau metastazat, dupa esecul tratamentului citotoxic. Chimioterapia anterioara trebuie sa fi inclus o antraciclina sau un agent alchilant.

Docetaxel Accord este indicat, in asociere cu trastuzumab, pentru tratamentul pacientelor cu cancer mamar metastazat ale caror tumori exprima in exces HER2 si care nu au primit anterior chimioterapie pentru boala metastatica.

Docetaxel Accord este indicat, in asociere cu capecitabina, pentru tratamentul pacientelor cu cancer mamar avansat loco-regional sau metastazat, dupa esecul chimioterapiei citotoxice. Tratamentul anterior trebuie sa fi inclus o antraciclina.

Cancer bronhopulmonar altul decat cel cu celule mici

Docetaxel Accord este indicat pentru tratamentul pacientilor cu cancer bronhopulmonar, altul decat cel cu celule mici, avansat loco-regional sau metastazat, dupa esecul chimioterapiei sau inainte de aceasta.

Docetaxel Accord este indicat, in asociere cu cisplatina, pentru tratamentul pacientilor cu cancer bronhopulmonar, altul decat cel cu celule mici, nerezecabil, avansat loco-regional sau metastazat, la pacientii care nu au primit anterior chimioterapie pentru aceasta afectiune.

Cancer de prostata

Docetaxel Accord este indicat, in asociere cu prednison sau prednisolon, pentru tratamentul pacientilor cu cancer de prostata metastazat, rezistent la castrare.

Docetaxel Accord in asociere cu terapia de deprivare androgenica (TDA), impreuna cu sau fara prednison sau prednisolon, este indicat pentru tratamentul pacientilor cu cancer de prostata metastazat, hormono-sensibil.

Adenocarcinom gastric

Docetaxel Accord este indicat, in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil, pentru tratamentul pacientilor cu adenocarcinom gastric metastazat, inclusiv adenocarcinom al jonctiunii gastroesofagiene, care nu au primit anterior chimioterapie pentru boala metastatica.

Cancer al capului si gatului

Docetaxel Accord in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil este indicat pentru tratament de inductie la pacienti cu carcinom cu celule scuamoase, al capului si gatului, avansat local.

Dozaj
Utilizarea docetaxel trebuie efectuata numai in unitati specializate in administrarea chimioterapiei citotoxice si numai sub supravegherea unui medic calificat in administrarea chimioterapiei antineoplazice (vezi pct. 6.6).

Doze

Pentru cancerul mamar, cancerul bronhopulmonar altul decat cel cu celule mici, cancerul gastric si cancerul capului si gatului, incepand cu o zi inainte de administrarea docetaxelului, daca nu exista contraindicatii (vezi pct. 4.4), se poate utiliza o premedicatie cu un glucocorticoid pe cale orala, cum este dexametazona 16 mg pe zi (de exemplu 8 mg de 2 ori pe zi), timp de 3 zile. Pentru cancerul de prostata metastazat, rezistent la castrare, datorita utilizarii concomitente de prednison sau prednisolon, regimul de premedicatie recomandat este cu dexametazona pe cale orala, 8 mg, la 12 ore, 3 ore si 1 ora inainte de perfuzia intravenoasa cu docetaxel (vezi pct. 4.4).

Pentru cancerul de prostata metastazat, hormono-sensibil, indiferent de utilizarea concomitenta a prednisonului sau prednisolonului, regimul de premedicatie recomandat este cu dexametazona pe cale orala, 8 mg, administrata cu 12 ore, 3 ore si 1 ora inainte de perfuzia intravenoasa cu docetaxel (vezi pct. 4.4).

Profilactic se pot utiliza G-CSF pentru reducerea riscului de hemotoxicitate.

Docetaxelul se administreaza in perfuzie intravenoasa cu durata de o ora, o data la 3 saptamani.

Cancer mamar

Pentru tratamentul adjuvant al cancerului mamar operabil, cu si fara interesare ganglionara, doza de docetaxel recomandata este de 75 mg/m2 administrat la o ora dupa administrarea de doxorubicina 50 mg/m2 si ciclofosfamida 500 mg/m2 o data la 3 saptamani, timp de 6 cicluri (schema de tratament TAC) (vezi, de asemenea, Ajustarea dozelor in timpul tratamentului).

Pentru tratamentul pacientelor cu cancer mamar avansat loco-regional sau metastazat, doza recomandata de docetaxel in monoterapie este de 100 mg/m2. Pentru tratamentul de prima linie, docetaxelul in doza de 75 mg/m2 se asociaza cu doxorubicina (50 mg/m2).

Doza de docetaxel recomandata in asociere cu trastuzumab este de 100 mg/m2 o data la trei saptamani, cu trastuzumab administrat saptamanal. In studiul pivot, perfuzia intravenoasa initiala cu docetaxel a inceput in ziua imediat urmatoare primei doze de trastuzumab. Dozele urmatoare de docetaxel au fost administrate imediat dupa terminarea perfuziei intravenoase cu trastuzumab, daca doza precedenta de trastuzumab a fost bine tolerata. Pentru doze si mod de administrare ale trastuzumab, vezi rezumatul caracteristicilor produsului pentru trastuzumab.

In asociere cu capecitabina, doza recomandata de docetaxel este de 75 mg/m2 o data la trei saptamani si capecitabina in doza de 1250 mg/m2 de doua ori pe zi (in interval de 30 minute dupa masa) timp de 2 saptamani, urmate de 1 saptamana pauza. Pentru calculul dozei de capecitabina in functie de suprafata corporala, vezi rezumatul caracteristicilor produsului pentru capecitabina.

Cancer bronhopulmonar altul decat cel cu celule mici

La pacientii cu cancer bronhopulmonar altul decat cel cu celule mici, netratati anterior cu chimioterapice, regimul de doze recomandat este docetaxel 75 mg/m2, urmat imediat de cisplatina

75 mg/m2 timp de 30-60 minute. Pentru tratamentul dupa esec al chimioterapiei anterioare cu compusi de platina, doza recomandata este de 75 mg/m2 in monoterapie.

Cancer de prostata

Cancer de prostata metastazat, rezistent la castrare

Doza recomandata de docetaxel este de 75 mg/m2. Se administreaza continuu prednison sau prednisolon 5 mg de doua ori pe zi, pe cale orala (vezi pct. 5.1).

Cancer de prostata metastazat, hormono-sensibil

Doza recomandata de docetaxel este de 75 mg/m2 la interval de 3 saptamani, timp de 6 cicluri. Se poate administra continuu prednison sau prednisolon 5 mg de doua ori pe zi, pe cale orala.

Adenocarcinom gastric

Doza recomandata de docetaxel este de 75 mg/m2 in perfuzie intravenoasa cu durata de 1 ora, urmata de cisplatina 75 mg/m2 in perfuzie intravenoasa cu durata de 1 pana la 3 ore (ambele numai in prima zi), urmate de 5-fluorouracil 750 mg/m2 pe zi, administrat in perfuzie intravenoasa continua cu durata de 24 ore, timp de 5 zile, incepand de la sfarsitul perfuziei intravenoase cu cisplatina. Tratamentul se repeta o data la trei saptamani. Pacientii trebuie sa primeasca premedicatie cu antiemetice si hidratare adecvata pentru administrarea cisplatinei. Trebuie sa se utilizeze profilactic G-CSF pentru reducerea riscului de hemotoxicitate (vezi, de asemenea, Ajustarea dozelor in timpul tratamentului).

Cancer al capului si gatului

Pacientii trebuie sa primeasca premedicatie cu antiemetice si hidratare adecvata (inainte si dupa administrarea de cisplatina). Profilactic, poate fi utilizat G-CSF pentru a diminua riscul toxicitatii hematologice. Toti pacientii din bratul cu docetaxel al studiilor TAX 323 si TAX 324 au primit antibioterapie profilactica.

Chimioterapie de inductie urmata de radioterapie (TAX 323)

Pentru tratamentul de inductie al carcinomului cu celule scuamoase, avansat local, inoperabil, al capului si gatului (CCSCG), doza de docetaxel recomandata este de 75 mg/m2 in perfuzie intravenoasa cu durata de 1 ora, urmata de cisplatina 75 mg/m2 timp de 1 ora, in prima zi, urmate de 5-fluorouracil in perfuzie intravenoasa continua cu 750 mg/m2 si zi, timp de cinci zile. Acest regim terapeutic se administreaza la fiecare 3 saptamani, timp de 4 cicluri. Dupa chimioterapie, pacientii trebuie sa urmeze radioterapie.

Chimioterapie de inductie urmata de chimioradioterapie (TAX 324)

Pentru tratamentul de inductie la pacientii cu carcinom cu celule scuamoase, avansat local (tehnic nerezecabil, tratament chirurgical putin probabil si tintind pastrarea organului), al capului si gatului (CCSCG), doza recomandata de docetaxel este de 75 mg/m² in perfuzie intravenoasa cu durata de 1 ora in ziua 1, urmata de cisplatina 100 mg/m² in perfuzie intravenoasa cu durata de 30 minute pana la 3 ore, urmata de 5-fluorouracil 1000 mg/m² si zi, in perfuzie intravenoasa continua din ziua 1 pana in ziua 4. Aceasta schema terapeutica se administreaza la fiecare 3 saptamani timp de 3 cicluri. Dupa chimioterapie, pacientii trebuie sa primeasca chimioradioterapie.

Pentru modificarea dozelor de cisplatina si 5-fluorouracil, vezi rezumatul caracteristicilor produsului corespunzator.

Ajustarea dozelor in timpul tratamentului

Aspecte generale

Docetaxelul trebuie administrat cand numarul neutrofilelor este 1500/mm3. La pacientii care in timpul tratamentului cu docetaxel au avut neutropenie febrila, numar de neutrofile mai mic de 500/mm3 timp de mai mult de o saptamana, reactii cutanate severe sau cumulative sau neuropatie periferica severa, doza de docetaxel trebuie redusa de la 100 mg/m2 la 75 mg/m2 si/sau de la 75 la 60 mg/m2. Daca pacientul continua sa aiba aceste reactii la doza de 60 mg/m2, tratamentul trebuie intrerupt definitiv.

Tratament adjuvant pentru cancerul mamar

Trebuie luata in considerare profilaxia primara cu G-CSF in cazul pacientelor la care se administreaza tratament adjuvant cu docetaxel, doxorubicina si ciclofosfamida (TAC) pentru cancer mamar. La pacientele care prezinta neutropenie febrila si/sau infectie neutropenica, doza de docetaxel trebuie redusa la 60 mg/m2 in toate ciclurile urmatoare (vezi pct. 4.4 si 4.8). La pacientele care au stomatita de gradul 3 sau 4, trebuie redusa doza de docetaxel la 60 mg/m2.

In asociere cu cisplatina

La pacientii carora li se stabileste doza initiala de docetaxel de 75 mg/m2 in asociere cu cisplatina si a caror valoare minima a numarului de trombocite in timpul ciclului anterior de tratament este de mai putin de 25000/mm3, la pacientii care au avut neutropenie febrila sau la pacientii cu fenomene toxice non- hematologice grave, doza de docetaxel in ciclurile urmatoare trebuie redusa la 65 mg/m2. Pentru ajustarea dozelor de cisplatina, vezi rezumatul caracteristicilor produsului corespunzator.

In asociere cu capecitabina

Pentru ajustarea dozelor de capecitabina, vezi rezumatul caracteristicilor produsului pentru capecitabina.

La pacientii care dezvolta pentru prima data toxicitate de grad 2 care persista pana la ciclul urmator de docetaxel/capecitabina, tratamentul se amana pana la reducerea toxicitatii la gradul 0-1 si se reia cu 100% din doza initiala.

La pacientii care dezvolta pentru a doua oara toxicitate de grad 2 sau pentru prima oara toxicitate de grad 3, in orice moment al ciclului terapeutic, tratamentul se amana pana la reducerea toxicitatii la gradul 0 - 1 si apoi se reia cu docetaxel 55 mg/m2.

Pentru orice alta toxicitate dezvoltata ulterior sau pentru orice toxicitate de grad 4, tratamentul cu docetaxel se intrerupe definitiv.

Pentru ajustarea dozelor de trastuzumab, vezi rezumatul caracteristicilor produsului pentru trastuzumab.

In asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil

Daca in pofida utilizarii de G-CSF survine un episod de neutropenie febrila, neutropenie prelungita sau infectie neutropenica, doza de docetaxel trebuie redusa de la 75 la 60 mg/m2. Daca survin episoade ulterioare de neutropenie complicata, doza de docetaxel trebuie redusa de la 60 la 45 mg/m2. In caz de trombocitopenie de grad 4, doza de docetaxel trebuie redusa de la 75 la 60 mg/m2. Pacientii nu trebuie retratati cu cicluri ulterioare de docetaxel pana cand numarul neutrofilelor nu revine la o valoare mai mare de 1500/mm3, iar plachetele la o valoare mare de 100000/mm3. Daca aceste fenomene toxice persista, tratamentul se intrerupe definitiv (vezi pct. 4.4).

Modificarile de doza recomandate in caz de fenomene toxice la pacientii tratati cu docetaxel in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil (5-FU):

ToxicitateAjustarea dozei
Diaree de grad 3Primul episod: se reduce doza de 5-FU cu 20%. Al doilea episod: se reduce apoi doza de docetaxel cu 20%.
Diaree de grad 4Primul episod: se reduc dozele de docetaxel si 5-FU cu 20%. Al doilea episod: intreruperea definitiva a tratamentului.
Stomatita/ mucozitade grad 3Primul episod: se reduce doza de 5-FU cu 20%.Al doilea episod: intreruperea definitiva numai a 5-FU, pentru toate ciclurile ulterioare. Al treilea episod: se reduce doza de docetaxel cu 20%.
Stomatita/ mucozitade grad 4Primul episod: intreruperea definitiva numai a 5-FU, pentru toate ciclurile ulterioare. Al doilea episod: se reduce doza de docetaxel cu 20%.

 

Pentru ajustarea dozelor de cisplatina si 5-FU, vezi rezumatul caracteristicilor produsului corespunzator.

In studiile clinice pivot CCSCG la pacientii care au prezentat neutropenie complicata (incluzand neutropenie prelungita, neutropenie febrila sau infectie), s-a recomandat sa se utilizeze G-CSF pentru a furniza o acoperire profilactica (de exemplu ziua 6-15) in toate ciclurile urmatoare.

Grupe speciale de pacienti

Pacienti cu insuficienta hepatica

Pe baza datelor de farmacocinetica obtinute dupa administrarea de docetaxel 100 mg/m2 in monoterapie, la pacientii care prezinta cresteri, atat ale transaminazelor (ALAT si/sau ASAT) de peste 1,5 ori mai mari decat limita superioara a valorilor normale (LSVN), cat si ale fosfatazei alcaline de peste 2,5 ori mai mari decat LSVN, doza recomandata de docetaxel este de 75 mg/m2 (vezi pct. 4.4 si 5.2). La pacientii cu bilirubinemie mai amre de LSVN si/sau ALAT si ASAT mai mare de 3,5 ori LSVN, asociate cu valori ale fosfatazei alcaline mai mare de 6 ori LSVN, nu se pot face recomandari privind reducerea dozei, iar docetaxelul se va administra numai daca este strict indicat.

In studiul clinic pivot, in care s-a asociat cisplatina si 5-fluorouracil pentru tratamentul pacientilor cu adenocarcinom gastric, au fost exclusi pacientii cu ALAT si/sau ASAT mai mare de 1,5 × LSVN asociat cu fosfataza alcalina mai mare de 2,5 × LSVN si bilirubina mai mare de 1 × LSVN; pentru acesti pacienti, nu se pot face recomandari privind reducerea dozei, iar docetaxelul se va administra numai daca este strict indicat. Nu sunt disponibile date despre pacientii cu insuficienta hepatica tratati pentru alte indicatii cu docetaxel in asociere.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea docetaxelului in carcinomul nazo-faringian la copii cu varsta de 1 luna pana la mai putin de 18 ani nu au fost inca stabilite.

Nu exista date relevante privind utilizarea docetaxelului la copii si adolescenti pentru indicatiile de cancer mamar, cancer bronhopulmonar altul decat cel cu celule mici, cancer de prostata, carcinom gastric si cancer al capului si gatului, neincluzand carcinomul nazo-faringian slab diferentiat tip II si III.

Varstnici

Pe baza unei analize farmacocinetice populationale, nu exista instructiuni speciale privind administrarea la varstnici.

In cazul asocierii cu capecitabina, la pacientii cu varsta de 60 ani si peste, se recomanda o reducere a dozei initiale de capecitabina de 75% (vezi rezumatul caracteristicilor produsului pentru capecitabina).

Mod de administrare

Pentru instructiuni cu privire la prepararea si administrarea medicamentului vezi pct. 6.6.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la docetaxel sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Pacienti care au anterior initierii tratamentului un numar de neutrofile mai mic de 1500/mm3. Pacienti cu insuficienta hepatica severa (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Cand sunt utilizate si alte medicamente in asociere cu docetaxel, se respecta, de asemenea, contraindicatiile acestora.

Atentionari
In cazul cancerului mamar si cancerului bronhopulmonar altul decat cel cu celule mici, o premedicatie cu un glucocorticoid pe cale orala, cum este dexametazona 16 mg pe zi (de exemplu 8 mg de 2 ori pe zi) timp de 3 zile, incepand cu o zi inainte de administrarea docetaxelului, in absenta contraindicatiilor corticoterapiei, poate reduce incidenta si severitatea retentiei de lichide, precum si severitatea reactiilor de hipersensibilitate. In cazul cancerului de prostata, premedicatia consta in administrarea de dexametazona 8 mg, oral, cu 12 ore, 3 ore si 1 ora inainte de administrarea perfuziei intravenoase cu docetaxel (vezi pct. 4.2).

Hematologie

Neutropenia este cea mai frecventa reactie adversa la docetaxel. Valorile minime ale numarului de neutrofile apar dupa 7 zile ca valoare mediana, dar acest interval poate fi mai scurt la pacientii tratati anterior cu doze mari. La toti pacientii tratati cu docetaxel trebuie efectuata monitorizarea frecventa a hemogramei complete. Pacientii trebuie sa reinceapa tratamentul cu docetaxel atunci cand numarul neutrofilelor revine la 1500 /mm3 (vezi pct. 4.2).

In caz de neutropenie severa (mai putin de 500 /mm3 timp de sapte zile sau mai mult) pe parcursul unui ciclu de tratament cu docetaxel, se recomanda o reducere a dozelor pentru ciclurile ulterioare sau utilizarea masurilor simptomatice adecvate (vezi pct. 4.2).

La pacientii tratati cu docetaxel in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil (TCF), la cei care au primit G-CSF profilactic, neutropenia febrila si infectia neutropenica au aparut cu frecventa mai mica.

Pacientii tratati cu TCF trebuie sa primeasca profilactic G-CSF pentru reducerea riscului de neutropenie complicata (neutropenie febrila, neutropenie prelungita sau infectie neutropenica). Pacientii care primesc TCF trebuie monitorizati cu atentie (vezi pct. 4.2 si 4.8).

La pacientii tratati cu docetaxel in asociere cu doxorubicina si ciclofosfamida (TAC), neutropenia febrila si/sau infectia neutropenica au aparut cu frecvente mai mici atunci cand pacientilor li s-a administrat profilaxie primara cu G-CSF. Profilaxia primara cu G-CSF trebuie luata in considerare la pacientele care primesc tratament adjuvat cu TAC pentru cancer mamar pentru a reduce riscul de neutropenie complicata (neutropenie febrila, neutropenie prelungita sau infectie neutropenica).

Pacientii care primesc TAC trebuie monitorizati cu atentie (vezi pct. 4.2 si 4.8). Reactii gastrointestinale

Se recomanda prudenta in cazul pacientilor cu neutropenie, la care exista un risc semnificativ mai mare de aparitie a complicatiilor gastrointestinale. Cu toate ca majoritatea cazurilor au survenit in timpul primului sau celui de-al doilea ciclu de tratament care contine docetaxel, enterocolita poate aparea in orice moment si poate duce la deces chiar din prima zi de aparitie. Pacientii trebuie atent monitorizati pentru manifestarile precoce ale reactiilor grave de toxicitate gastrointestinala (vezi pct. 4.2, 4.4 Hematologie si 4.8).

Reactii de hipersensibilitate

Pacientii trebuie supravegheati cu atentie pentru aparitia reactiilor de hipersensibilitate, indeosebi in timpul primei si celei de-a doua perfuzii intravenoase. Reactiile de hipersensibilitate pot sa apara in decurs de cateva minute dupa inceperea perfuziei intravenoase cu docetaxel, de aceea trebuie sa fie disponibile mijloace de tratament al hipotensiunii arteriale si bronhospasmului. In cazul in care apar reactii de hipersensibilitate, simptomele minore, cum sunt eritemul facial tranzitoriu sau reactiile cutanate localizate, nu necesita intreruperea temporara a tratamentului.

Cu toate acestea, reactiile severe, cum sunt hipotensiunea arteriala severa, bronhospasmul sau eruptiile cutanate/eritemul generalizate, necesita intreruperea imediata si definitiva a administrarii docetaxelului si instituirea tratamentului adecvat. Pacientii care au avut reactii severe de hipersensibilitate nu mai trebuie tratati cu docetaxel. La pacientii care au dezvoltat anterior o reactie de hipersensibilitate la paclitaxel poate exista riscul sa apara reactii de hipersensibilitate, inclusiv unele mai severe. Acesti pacienti trebuie atent monitorizati in timpul initierii tratamentului.

Reactii cutanate

S-a observat eritem cutanat localizat al extremitatilor (la nivelul palmelor si plantelor) cu edem, urmat de descuamare. S-au raportat simptome severe cum sunt eruptii cutanate urmate de descuamare, care au dus la intreruperea temporara sau definitiva a tratamentului cu docetaxel (vezi pct. 4.2).

In cadrul tratamentului cu docetaxel, au fost raportate reactii adverse cutanate severe (RACS), cum sunt sindrom Stevens-Johnson (SSJ), necroliza epidermica toxica (NET) si pustuloza exantematoasa acuta generalizata (PEAG). Pacientii trebuie informati despre semnele si simptomele manifestarilor cutanate grave si monitorizati atent. Daca apar semne si simptome sugestive pentru aceste reactii adverse, trebuie luata in considerare intreruperea administrarii de docetaxel.

Retentie de lichide

Pacientii cu retentie severa de lichide, de exemplu revarsat pleural, revarsat pericardic si ascita trebuie supravegheati cu atentie.

Tulburari respiratorii

Au fost raportate sindrom de detresa respiratorie acuta, pneumonie/pneumonita interstitiala, boala pulmonara interstitiala, fibroza pulmonara si insuficienta respiratorie, care se pot asocia cu evolutie letala. La pacientii care au efectuat concomitent radioterapie, au fost raportate cazuri de pneumonita de iradiere.

Daca se instaleaza simptome pulmonare noi sau cele existente se agraveaza, pacientii trebuie monitorizati cu atentie, evaluati prompt si tratati in mod adecvat. Se recomanda intreruperea terapiei cu docetaxel pana cand este stabilit diagnosticul. Aplicarea precoce a tratamentului de sustinere poate ajuta la ameliorarea afectiunii. Beneficiul reluarii tratamentului cu docetaxel trebuie evaluat cu atentie.

Pacienti cu insuficienta hepatica

La pacientii tratati cu docetaxel 100 mg/m2 in monoterapie, cu cresteri atat ale transaminazelor (ALAT si/sau ASAT) de peste 1,5 ori mai mari decat LSVN, cat si cresteri ale fosfatazei alcaline de peste 2,5 ori mai mari decat LSVN, exista un risc mai mare de aparitie a unor reactii adverse severe, cum sunt decesele de cauza toxica, incluzand sepsis si hemoragie gastro-intestinala posibil letale, neutropenie febrila, infectii, trombocitopenie, stomatita si astenie. De aceea, la pacientii cu valori crescute ale testelor functionale hepatice (TFH), doza de docetaxel recomandata este de 75 mg/m2, iar TFH trebuie efectuate la inceputul si inainte de fiecare ciclu de tratament (vezi pct. 4.2).

La pacientii cu bilirubinemie mai mare de LSVN si/sau ALAT si ASAT mai mare de 3,5 ori LSVN, asociate cu valori ale fosfatazei alcaline mai mare de 6 ori LSVN, nu se pot face recomandari privind reducerea dozei, iar docetaxelul se va administra numai daca este strict indicat.

In studiul clinic pivot, in care s-a asociat cisplatina si 5-fluorouracil pentru tratamentul pacientilor cu adenocarcinom gastric, au fost exclusi pacientii cu ALAT si/sau ASAT mai mare de 1,5 × LSVN, asociat cu fosfataza alcalina mai mare de 2,5 × LSVN si bilirubina mai mare de 1 × LSVN; pentru acesti pacienti, nu se pot face recomandari privind reducerea dozei, iar docetaxelul se va administra numai daca este strict indicat. Nu sunt disponibile date cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica tratati pentru alte indicatii cu docetaxel in asociere.

Pacienti cu insuficienta renala

Nu exista date disponibile cu privire la pacientii cu insuficienta renala severa, tratati cu docetaxel.

Sistem nervos

Aparitia neurotoxicitatii periferice severe necesita o reducere a dozei (vezi pct. 4.2). Toxicitate cardiaca

La pacientii tratati cu docetaxel in asociere cu trastuzumab a fost observata insuficienta cardiaca, in special dupa chimioterapia continand o antraciclina (doxorubicina sau epirubicina). Aceasta poate fi moderata pana la severa si a fost asociata cu deces (vezi pct. 4.8).

Cand pacientii sunt eligibili pentru tratamentul cu docetaxel in asociere cu trastuzumab, ei trebuie sa fie initial evaluati din punct de vedere cardiac. Functia cardiaca trebuie monitorizata in continuare in timpul tratamentului (de exemplu, o data la trei luni) pentru a facilita identificarea pacientilor la care este posibil sa apara disfunctie cardiaca. Pentru mai multe detalii, vezi rezumatul caracteristicilor produsului pentru trastuzumab.

La pacientii care au fost tratati cu docetaxel in asociere cu doxorubicina, 5-fluorouracil si/sau ciclofosfamida, a fost raportata aritmie ventriculara, inclusiv tahicardie ventriculara (uneori letala) (vezi pct. 4.8).

Se recomanda evaluare cardiaca la initierea tratamentului. Tulburari oculare

La pacientii tratati cu docetaxel, s-a raportat edem macular cistoid (EM cistoid). Pacientii cu afectarea acuitatii vizuale trebuie sa efectueze prompt un examen oftalmologic complet. In cazul in care se diagnosticheaza EM cistoid, trebuie oprit tratamentul cu docetaxel si trebuie initiat tratamentul adecvat (vezi pct. 4.8).

Neoplazii primare secundare tratamentului

Au fost raportate neoplazii primare secundare tratamentului, atunci cand docetaxel a fost administrat in asociere cu medicamente chimioterapice cunoscute a determina neoplazii primare secundare tratamentului. Neoplaziile primare secundare tratamentului (inclusiv leucemie mieloida acuta, sindrom mielodisplazic si limfom non-Hodgkin) pot aparea la cateva luni sau la cativa ani dupa administrarea schemei de tratament care a continut docetaxel. Pacientii trebuie monitorizati pentru aparitia neoplaziilor primare secundare tratamentului (vezi pct. 4.8)

Sindrom de liza tumorala

La administrarea de docetaxel, a fost raportata aparitia sindromului de liza tumorala dupa primul sau cel de-al doilea ciclu de tratament (vezi pct. 4.8). Pacientii cu risc de aparitie a sindromului de liza tumorala (de exemplu cu insuficienta renala, hiperuricemie, tumora voluminoasa, evolutie rapida) trebuie monitorizati cu atentie. Inainte de initierea tratamentului, este recomandata corectarea deshidratarii si tratarea valorilor crescute ale acidului uric.

Altele

In timpul tratamentului, trebuie luate masuri contraceptive atat de catre barbati, cat si de catre femei; pentru barbati, masurile contraceptive trebuie mentinute timp de cel putin 6 luni dupa terminarea tratamentului (vezi pct. 4.6).

Trebuie evitata utilizarea concomitenta a docetaxelului cu inhibitori puternici ai CYP3A4 (de exemplu ketoconazol, itraconazol, claritromicina, indinavir, nefazodona, nelfinavir, ritonavir, saquinavir, telitromicina si voriconazol) (vezi pct. 4.5).

Precautii suplimentare pentru utilizare in tratamentul adjuvant al cancerului mamar

Neutropenia complicata

La pacientii care au neutropenie complicata (neutropenie prelungita, neutropenie febrila sau infectie), trebuie luate in considerare administrarea de G-CSF si reducerea dozei (vezi pct. 4.2).

Reactii gastro-intestinale

Simptome cum sunt durere si sensibilitate abdominala precoce, febra, diaree, cu sau fara neutropenie, pot fi manifestari precoce ale toxicitatii gastro-intestinale grave si trebuie evaluate si tratate prompt.

Insuficienta cardiaca congestiva (ICC)

Pacientii trebuie monitorizati pentru aparitia simptomelor de insuficienta cardiaca congestiva in timpul tratamentului si in perioada de urmarire. La pacientii tratati cu regimul TAC pentru cancer mamar cu ganglioni pozitivi, s-a demonstrat ca riscul de aparitie a ICC este mai mare in timpul primului an dupa tratament (vezi pct. 4.8 si 5.1).

Pacienti cu 4 sau mai multi ganglioni pozitivi

Deoarece beneficiul observat la pacientii cu 4 sau mai multi ganglioni pozitivi nu a fost semnificativ statistic privind supravietuirea fara semne de boala (SFB) si supravietuirea globala (SG), raportul pozitiv beneficiu/risc al TAC la pacientii cu 4 sau mai multi ganglioni pozitivi nu a fost demonstrat in intregime in cadrul analizei finale (vezi pct. 5.1).

Varstnici

Precautii de utilizare in tratamentul adjuvant al cancerului mamar

Exista date limitate referitoare la pacientii mai mari de 70 ani tratati cu docetaxel in asociere cu doxorubicina si ciclofosfamida.

Precautii de utilizare in cancerul de prostata rezistent la castrare

Intr-un studiu privind cancerul de prostata, din 333 pacienti tratati cu docetaxel, o data la trei saptamani, 209 pacienti aveau 65 ani sau peste si 68 pacienti aveau peste 75 ani. La pacientii tratati cu docetaxel o data la trei saptamani, incidenta modificarilor unghiale atribuite tratamentului a fost cu 10% mai mare la pacientii in varsta de 65 ani sau peste, comparativ cu pacientii mai tineri. Incidenta febrei, diareei, anorexiei si edemului periferic atribuite tratamentului a fost cu 10% mai mare la pacientii in varsta de 75 ani sau peste, fata de cei sub 65 ani.

Precautii de utilizare in cancerul de prostata hormono-sensibil

Din cei 545 pacienti tratati cu docetaxel la interval de 3 saptamani in cadrul unui studiu asupra cancerului de prostata hormono-sensibil (STAMPEDE), 296 pacienti au avut varsta de 65 ani sau peste, iar 48 pacienti au avut varsta de 75 ani sau peste. Mai multi pacienti cu varsta 65 ani din bratul cu docetaxel au raportat reactii de hipersensibilitate, neutropenie, anemie, retentie de lichide, dispnee si modificari ale unghiilor, comparativ cu pacientii cu varsta mai mica de 65 ani. Niciuna dintre aceste cresteri ale frecventei nu a atins o diferenta de 10% fata de bratul de control. La pacientii care au avut varsta de 75 ani sau peste, comparativ cu pacientii mai tineri, neutropenia, anemia, diareea si infectiile tractului respirator superior au fost raportate cu o incidenta mai mare (cu cel putin 10% mai mare).

Precautii de utilizare in adenocarcinomul gastric

In studiul privind cancerul gastric, dintre 300 pacienti (221 pacienti in partea de faza III a studiului si 79 pacienti in partea de faza II a studiului) tratati cu docetaxel in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil, 74 erau in varsta de 65 ani sau peste si 4 pacienti erau in varsta de 75 ani sau peste. Incidenta evenimentelor adverse grave a fost mai mare la varstnici comparativ cu pacientii mai tineri. Incidenta urmatoarelor evenimente adverse (de toate gradele): letargie, stomatita, infectie neutropenica, a fost cu 10% mai mare la pacientii cu varsta de 65 ani sau peste comparativ cu pacientii mai tineri.

Varstnicii tratati cu TCF trebuie supravegheati cu atentie. Excipienti

Acest medicament contine etanol (alcool) anhidru 50% din volum, adica pana la 395 mg etanol anhidru per flacon, echivalent cu 10 ml bere sau 4 ml vin.

Poate avea efecte nedorite la pacientii cu etilism cronic.

A se lua in considerare la gravide sau la femeile care alapteaza, copii si grupuri cu risc crescut, cum sunt pacientii cu boli hepatice sau epilepsie.

Trebuie avute in vedere posibilele efecte asupra sistemului nervos central.

Interactiuni
Cantitatea de alcool etilic din acest medicament poate modifica efectele altor medicamente.

Studiile in vitro au evidentiat faptul ca metabolizarea docetaxelului poate fi modificata prin administrarea concomitenta a unor compusi care induc, inhiba sau sunt metabolizati de citocromul P 450-3A (si astfel inhiba competitiv enzima), cum sunt ciclosporina, ketoconazolul si eritromicina. Ca rezultat, in cazul tratarii concomitente a pacientilor cu aceste medicamente, este necesara prudenta, datorita riscului potential de interactiuni semnificative.

In cazul administrarii concomitente cu inhibitori ai CYP3A4, poate creste aparitia reactiilor adverse la docetaxel, ca urmare a scaderii metabolizarii. Daca utilizarea concomitenta de inhibitori puternici ai CYP3A4 (de exemplu ketoconazol, itraconazol, claritromicina, indinavir, nefazodona, nelfinavir, ritonavir, saquinavir, telitromicina si voriconazol) nu poate fi evitata, in timpul tratamentului cu un inhibitor puternic al CYP3A4 este necesara supravegherea clinica atenta si poate fi adecvata ajustarea dozei de docetaxel (vezi pct. 4.4). Intr-un studiu de farmacocinetica, efectuat la 7 pacienti, administrarea concomitenta a docetaxelului cu inhibitorul puternic al CYP3A4, ketoconazolul a determinat scaderea semnificativa a clearance-ului docetaxelului, cu 49%.

Farmacocinetica docetaxelului in prezenta prednisonului a fost studiata la pacientii cu neoplasm de prostata metastazat. Docetaxelul este metabolizat de catre CYP3A4, iar prednisonul este un inductor cunoscut al CYP3A4. Nu a fost observat un efect semnificativ statistic al prednisonului asupra farmacocineticii docetaxelului.

Docetaxelul se leaga de proteinele plasmatice in proportie mare (mai mare de 95%). Cu toate ca posibilele interactiuni in vivo ale docetaxelului cu alte medicamente administrate concomitent nu au fost studiate specific, interactiunile in vitro cu medicamente care se leaga in proportie mare de proteine, cum sunt eritromicina, difenhidramina, propranolol, propafenona, fenitoina, salicilati, sulfametoxazol si valproat de sodiu, nu au influentat legarea de proteine a docetaxelului. In plus, dexametazona nu a influentat legarea de proteine a docetaxelului. Docetaxelul nu influenteaza legarea de proteine a digitoxinei.

Farmacocinetica docetaxelului, doxorubicinei si ciclofosfamidei nu a fost influentata de administrarea concomitenta a acestora. Date limitate, dintr-un studiu fara grup de control, au fost sugestive pentru o interactiune intre docetaxel si carboplatina. Cand s-a asociat cu docetaxel, clearance-ul carboplatinei a fost cu 50% mai mare decat valorile inregistrate anterior pentru carboplatina in monoterapie.

Sarcina
Femei cu potential fertil/ Contraceptia la barbati si femei

Femeile aflate la varsta fertila care sunt tratate cu docetaxel trebuie sfatuite sa evite sarcina si, daca raman gravide, sa se adreseze imediat medicului curant.

In timpul tratamentului, trebuie utilizata o metoda contraceptiva eficace.

Sarcina

Nu exista informatii privind administrarea docetaxelului la femeile gravide. Docetaxelul s-a dovedit atat embriotoxic cat si fetotoxic la iepure si sobolan si a redus fertilitatea la sobolan. Asemenea altor medicamente citotoxice, docetaxelul poate determina efecte nocive asupra fatului daca este administrat femeilor gravide. De aceea, docetaxelul nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care prezinta indicatie ferma.

Alaptarea

Docetaxelul este o substanta lipofila, dar nu se cunoaste daca aceasta se excreta in laptele uman. In consecinta, din cauza posibilelor reactii adverse la sugari, alaptarea trebuie intrerupta pe durata tratamentului cu docetaxel.

Fertilitatea

In studiile non-clinice, s-a observat ca docetaxelul are efecte genotoxice si poate afecta fertilitatea la barbati (vezi pct. 5.3). Prin urmare, barbatii tratati cu docetaxel sunt sfatuiti sa nu procreeze in timpul tratamentului si pana la 6 luni dupa tratament si sa ceara sfatul privind oportunitatea conservarii spermei inainte de tratament.

Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cantitatea de alcool din acest medicament si reactiile adverse ale medicamentului pot afecta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje (vezi pct. 4.4 si 4.8). Prin urmare, pacientii trebuie avertizati asupra posibilului impact pe care cantitatea de alcool si reactiile adverse ale acestui medicament le pot avea asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje si trebuie sfatuiti sa nu conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje daca apar aceste reactii adverse in timpul tratamentului.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta pentru toate indicatiile

Reactiile adverse posibil sau probabil legate de administrarea de docetaxel au fost obtinute de la:

  • 1,312 si 121 pacienti care au primit docetaxel in monoterapie 100 mg/m2, respectiv 75 mg/m2.
  • 258 pacienti care au primit docetaxel in asociere cu doxorubicina.
  • 406 pacienti care au primit docetaxel in asociere cu cisplatina.
  • 92 pacienti care au primit docetaxel in asociere cu trastuzumab.
  • 255 pacienti care au primit docetaxel in asociere cu capecitabina.
  • 332 pacienti (TAX327) care au primit docetaxel in asociere cu prednison sau prednisolon (sunt prezentate evenimentele adverse semnificative clinic, atribuite tratamentului).
  • 1,276 pacienti (744 si 532 in TAX 316 si, respectiv, GEICAM 9805) care au primit docetaxel in asociere cu doxorubicina si ciclofosfamida (sunt prezentate evenimentele adverse semnificative clinic, atribuite tratamentului).
  • 300 pacienti cu adenocarcinom gastric (221 pacienti in partea de faza III a studiului si
  • 79 pacienti in partea de faza II) care au primit docetaxel in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil (sunt prezentate evenimentele adverse semnificative clinic, atribuite tratamentului).
  • 174 si 251 pacienti cu cancer al capului si gatului care au primit docetaxel in asociere cu cisplatina si 5-fluorouracil (sunt prezentate evenimentele adverse semnificative clinic, atribuite tratamentului).
  • 545 pacienti (studiul STAMPEDE) tratati cu docetaxel in asociere cu prednison sau prednisolon si TDA.

Aceste reactii au fost descrise utilizand criteriile uzuale de toxicitate ale NCI (gradul 3 = G3; gradul 3-4 = G3/4; gradul 4 = G4), termenii COSTART si MedDRA. Frecventele sunt definite ca:

foarte frecvente ( 1/10), frecvente ( 1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente ( 1/1000 si mai putin de 1/100); rare ( 1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Cele mai frecvent raportate reactii adverse ale docetaxel in monoterapie sunt: neutropenie (care a fost reversibila si nu a fost cumulativa; durata mediana de atingere a valorii minime a fost de 7 zile, iar durata mediana a neutropeniei severe (mai putin de 500/mm3) a fost de 7 zile), anemie, alopecie, greata, varsaturi, stomatita, diaree si astenie. Severitatea reactiilor adverse la docetaxel poate fi crescuta atunci cand docetaxel este administrat in asociere cu alte chimioterapice.

In cazul asocierii cu trastuzumab, sunt prezentate evenimentele adverse (toate gradele) raportate 10%. Fata de docetaxel in monoterapie, in bratul cu trastuzumab in asociere s-a observat o crestere a incidentei EAG (40% fata de 31%) si a EA de grad 4 (34% fata de 23%).

Pentru asocierea cu capecitabina sunt prezentate cele mai frecvente reactii adverse atribuite tratamentului ( 5%) raportate intr-un studiu de faza III la paciente cu cancer mamar cu esec la tratamentul cu antraciclina (vezi rezumatul caracteristicilor produsului pentru capecitabina).

In cazul asocierii cu TDA si cu prednison sau prednisolon (studiul STAMPEDE), reactiile adverse care au aparut pe parcursul celor 6 cicluri de tratament cu docetaxel si care au avut o incidenta cu cel putin 2% mai mare in bratul de tratament cu docetaxel, comparativ cu bratul de control, sunt prezentate utilizand gradele conform scalei de criterii comune privind terminologia evenimentelor adverse (Common Terminology Criteria for Adverse Events CTCAE).

Urmatoarele reactii adverse au fost observate frecvent la docetaxel:

Tulburari ale sistemului imunitar

Reactiile de hipersensibilitate au aparut, in general, la cateva minute dupa inceperea perfuziei intravenoase cu docetaxel si au fost, de obicei, usoare pana la moderate. Cele mai frecvent raportate simptome au fost eritem facial tranzitoriu, eruptii cutanate cu sau fara prurit, senzatie de constrictie toracica, durere lombara, dispnee si febra sau frisoane. Reactiile severe au fost caracterizate prin hipotensiune arteriala si/sau bronhospasm sau eruptii cutanate/eritem generalizate (vezi pct. 4.4).

Tulburari ale sistemului nervos

Aparitia neurotoxicitatii periferice severe impune o reducere a dozei (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Semnele neurosenzoriale usoare pana la moderate sunt caracterizate de parestezii, disestezii sau durere inclusiv sub forma de arsura. Evenimentele neuromotorii sunt caracterizate in principal de slabiciune. Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Au fost observate reactii cutanate reversibile, in general considerate usoare pana la moderate. Reactiile s-au caracterizat prin eruptii cutanate, inclusiv eruptii localizate, in principal pe picioare si maini (inclusiv sindrom mana/picior sever), dar si pe brate, fata sau torace, frecvent asociate cu prurit. Eruptiile au aparut in general la o saptamana dupa perfuzia intravenoasa cu docetaxel. Au fost raportate mai putin frecvent simptome severe cum sunt eruptiile urmate de descuamare, care rareori au dus la intreruperea temporara sau definitiva a tratamentului cu docetaxel (vezi pct. 4.2 si 4.4).

Afectarile unghiale grave sunt caracterizate de hipo- sau hiperpigmentare si, uneori, durere si onicoliza.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Reactiile la nivelul locului de perfuzie au fost in general usoare si au constat in hiperpigmentare, inflamatie, eritem sau uscaciune a pielii, flebita sau extravazare si ectazie venoasa.

Retentia de lichide include evenimente ca edemul periferic si, mai putin frecvent, efuziunea pleurala, efuziunea pericardica, ascita si cresterea in greutate. Edemul periferic debuteaza de obicei la extremitatile declive si poate deveni generalizat cu o crestere in greutate de 3 kg sau peste. Retentia de lichide este cumulativa ca incidenta si severitate (vezi pct. 4.4).

Lista tabelara a reactiilor adverse aparute in cancerul bronhopulmonar, altul decat cel cu celule mici, la administrarea de docetaxel 100 mg/m² in monoterapie

Baza de date MedDRA pe aparate, sisteme si organeReactii adverse foartefrecventeReactii adverse frecventeReactii adverse mai putin frecvente
Infectii si infestariInfectii (G3/4: 5,7%; incluzand sepsis si pneumonie, letale în1,7%)Infectii asociate cu neutropenie G4 (G3/4: 4,6%) 
Tulburari hematologice si limfaticeNeutropenie (G4: 76,4%); Anemie (G3/4: 8,9%); Neutropenie febrilaTrombocitopenie (G4: 0,2%) 
Tulburari ale sistemului imunitarHipersensibilitate (G3/4: 5,3%)  
Tulburari metabolice si de nutritieAnorexie  
Tulburari ale sistemului nervosNeuropatie senzitiva periferica (G3: 4,1%);Neuropatie motorie  
 periferica (G3/4: 4%); Disgeuzie (severa:0,07%)  
Tulburari cardiace Aritmie (G3/4: 0,7%)Insuficienta cardiaca
Tulburari vasculare Hipotensiune arteriala; Hipertensiune arteriala; Hemoragii 
Tulburari respiratorii,toracice si mediastinaleDispnee (severa: 2,7%)  
Tulburari gastrointestinaleStomatita (G3/4: 5,3%);Diaree (G3/4: 4%);Greata (G3/4: 4%);Varsaturi (G3/4: 3%)Constipatie (severa:0,2%); Durere abdominala (severa: 1%); Hemoragie gastro- intestinala (severa:0,3%)Esofagita (severa:0,4%)
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatAlopecie; Reactie cutanata (G3/4:5,9%); Afectari unghiale(severe: 2,6%)  
Tulburari musculoscheletice si ale tesutului conjunctivMialgie (severa: 1,4%)Artralgie 
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareRetentie de lichide (severa: 6,5%); Astenie (severa: 11,2%);DurereReactie la locul perfuziei intravenoase; Durere toracica deetiologie non-cardiaca (severa: 0,4%) 
Investigatii diagnostice Cresterea bilirubinemieiG3/4 (mai mic de 5%);Cresterea fosfatazei alcaline serice de G3/4 (mai mic de 4%);Cresterea ASAT deG3/4 (mai mic de 3%);Cresterea ALAT deG3/4 (mai mic de 2%) 

Descrierea reactiilor adverse selectate, aparute in cancerul mamar la administrarea de docetaxel 100 mg/m² in monoterapie

Tulburari hematologice si limfatice

Rare: episoade de sangerare asociate cu trombocitopenie de grad 3/4.

Tulburari ale sistemului nervos

Sunt disponibile date privind reversibilitatea la 35,3% din pacienti la care a aparut neurotoxicitate dupa tratamentul cu docetaxel administrat in doza de 100 mg/m2 in monoterapie. Aceste evenimente au fost reversibile spontan in decurs de 3 luni.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Foarte rare: un caz de alopecie ireversibila pana la sfarsitul studiului. 73% din reactiile cutanate au fost reversibile in decurs de 21 zile.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Doza mediana cumulativa la intreruperea definitiva a tratamentului a fost peste 1000 mg/m2, iar perioada mediana de reversibilitate a retentiei de lichide a fost de 16,4 saptamani (interval de 0 pana la 42 saptamani). Debutul retentiei moderate si severe este intarziat (doza mediana cumulativa: 818,9 mg/m2) la pacientii cu premedicatie comparativ cu pacientii fara premedicatie (doza mediana cumulativa: 489,7 mg/m2); cu toate acestea, a fost raportata la cativa pacienti in timpul primelor cicluri de tratament.

Lista tabelara a reactiilor adverse aparute in cancerul mamar la administrarea de docetaxel 75 mg/m² in monoterapie

Baza de date MedDRA peaparate, sisteme si organeReactii adverse foartefrecventeReactii adverse frecvente
Infectii si infestariInfectii (G3/4: 5%) 
Tulburari hematologice silimfaticeNeutropenie (G4: 54,2%);Anemie (G3/4: 10,8%);Trombocitopenie (G4: 1,7%)Neutropenie febrila
Tulburari ale sistemului imunitar Hipersensibilitate (fara a fi severa)
Tulburari metabolice si denutritieAnorexie 
Tulburari ale sistemului nervosNeuropatie senzitiva periferica(G3/4: 0,8%)Neuropatie motorie periferica (G3/4: 2,5%)
Tulburari cardiace Aritmie (fara a fi severa)
Tulburari vasculare Hipotensiune arteriala
Tulburari gastro-intestinaleGreata (G3/4: 3,3%);Stomatita (G3/4: 1,7%);Varsaturi (G3/4: 0,8%);Diaree (G3/4: 1,7%)Constipatie
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatAlopecie;Reactie cutanata (G3/4: 0,8%)Afectari unghiale (severe: 0,8%)
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Mialgie
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareAstenie (severa: 12,4%); Retentie de lichide (severa: 0,8%);Durere 
Investigatii diagnostice Cresterea bilirubinemiei G3/4 (mai mic de 2%)

Lista tabelara a reactiilor adverse aparute in cancerul mamar la administrarea de docetaxel 75 mg/m²

in asociere cu doxorubicina

Baza de date MedDRA pe aparate,sisteme si organeReactii adverse foartefrecventeReactii adverse frecventeReactii adverse mai putin frecvente
Infectii si infestariInfectie (G3/4: 7,8%)  
Tulburari hematologice si limfaticeNeutropenie (G4: 91,7%);Anemie (G3/4: 9,4%); Neutropenie febrila; Trombocitopenie (G4:0,8%)  
Tulburari ale Hipersensibilitate (G3/4: 
Baza de date MedDRA pe aparate,sisteme si organeReactii adverse foartefrecventeReactii adverse frecventeReactii adverse mai putin frecvente
si stemului imunitar 1,2%) 
Tulburari metabolice side nutritie Anorexie 
Tulburari alesistemului nervosNeuropatie senzitiva periferica (G3: 0,4%)Neuropatie motorieperiferica (G3/4: 0,4%) 
Tulburari cardiace Insuficienta cardiaca; Aritmie (fara a fi severa) 
Tulburari vasculare  Hipotensiune arteriala
Tulburari gastro- intestinaleGreata (G3/4: 5%); Stomatita (G3/4: 7,8%); Diaree (G3/4: 6,2%); Varsaturi (G3/4: 5%); Constipatie  
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatAlopecie; Afectari unghiale (severe: 0,4%); Reactie cutanata (fara a fi severa)  
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctiv Mialgie 
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareAstenie (severa: 8,1%); Retentie de lichide (severa: 1,2%);DurereReactie la locul perfuzieiintravenoase 
Investigatii diagnostice Cresterea bilirubinemieiG3/4 (mai mic de 2,5%);Cresterea fosfatazeialcaline serice de G3/4 (mai mic de 2,5%)Cresterea ASAT deG3/4 (mai mic de 1%);Cresterea ALAT deG3/4 (mai mic de 1%)

Lista tabelara a reactiilor adverse aparute in cancerul bronhopulmonar, altul decat cel cu celule mici, la administrarea de docetaxel 75 mg/m² in asociere cu cisplatina

Baza de date MedDRApe aparate, sisteme si organeReactii adverse foartefrecventeReactii adverse frecventeReactii adverse mai putin frecvente
Infectii si infestariInfectie (G3/4: 5,7%)  
Tulburari hematologice si limfaticeNeutropenie (G4: 51,5%);Anemie (G3/4: 6,9%); Trombocitopenie(G4:0,5%)Neutropenie febrila 
Tulburari ale sistemuluiimunitarHipersensibilitate(G3/4: 2,5%)  
Tulburari metabolice side nutritieAnorexie  
Tulburari ale sistemului nervosNeuropatie senzitiva periferica (G3: 3,7%); Neuropatie motorie periferica (G3/4: 2%)  
Tulburari cardiace Aritmie (G3/4: 0,7%)Insuficienta cardiaca
Baza de date MedDRApe aparate, sisteme si organeReactii adverse foartefrecventeReactii adversefrecventeReactii adverse mai putin frecvente
Tulburari vasculare Hipotensiune arteriala(G3/4: 0,7%) 
Tulburari gastro- intestinaleGreata (G3/4: 9,6%); Varsaturi (G3/4: 7,6%); Diaree (G3/4: 6,4%); Stomatita (G3/4: 2%)Constipatie 
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatAlopecie; Afectari unghiale (severe: 0,7%); Reactie cutanata (G3/4:0,2%)  
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctivMialgie (severa: 0,5%)  
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareAstenie (severa: 9,9%); Retentie de lichide (severa: 0,7%); Febra (G3/4: 1,2%)Reactie la locul perfuziei intravenoase; Durere 
Investigatii diagnostice Cresterea bilirubinemieiG3/4 (2,1%); Cresterea ALAT deG3/4 (1,3%)Cresterea ASAT deG3/4 (0,5%);Cresterea fosfatazei alcaline serice de G3/4 (0,3%)

Lista tabelara a reactiilor adverse aparute in cancerul mamar la administrarea de docetaxel 100 mg/m² in asociere cu trastuzumab

Baza de date MedDRA peaparate, sisteme si organeReactii adverse foartefrecventeReactii adverse frecvente
Tulburari hematologice silimfaticeNeutropenie (G3/4: 32%); Neutropenie febrila (include neutropenia asociata cu febra si utilizare de antibiotice) sausepsis neutropenic 
Tulburari metabolice si denutritieAnorexie 
Tulburari psihiceInsomnie 
Tulburari ale sistemului nervosParestezie; Cefalee; Disgeuzie;Hipoestezie 
Tulburari oculareHipersecretie lacrimala;Conjunctivita 
Tulburari cardiace Insuficienta cardiaca
Tulburari vasculareLimfedem 
Tulburari respiratorii, toracice simediastinaleEpistaxis; Durere faringolaringiana; Nazofaringita; Dispnee;Tuse; Rinoree 
Tulburari gastro-intestinaleGreata; Diaree; Varsaturi;Constipatie; Stomatita; Dispepsie; Durere abdominala 
Afectiuni cutanate si aletesutului subcutanatAlopecie; Eritem; Eruptiicutanate; Afectari unghiale 
Baza de date MedDRA peaparate, sisteme si organeReactii adverse foartefrecventeReactii adverse frecvente
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivMialgie; Artralgie; Durere la nivelul extremitatilor; Durereosoasa; Durere lombara 
Tulburari generale si la nivelullocului de administrareAstenie; Edem periferic; Febra; Fatigabilitate; Inflamatie a mucoaselor; Durere; Afectiuneasemanatoare gripei; Durere toracica; FrisoaneLetargie
Investigatii diagnosticeCrestere in greutate 

Descrierea reactiilor adverse sele<

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.02.2023

Categorii de produse