Medicamente cu reteta

Clorura de sodiu 9%, 10 flacoane, Stada

Brand: STADA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Clorura de sodiu 9%, 10 flacoane, Stada

7533015

Indicatii
Tratamentul deshidratarilor izotone sau hipotone prin pierdere de lichid extracelular (diureza excesiva, gastroenterite, dieta cu restrictie salina). Solvent pentru electroliti sau medicamente compatibile.

Dozaj
Doze

Concentratia si doza se stabilesc in functie de varsta, greutatea corporala, starea clinica a bolnavului si de necesarul de lichide si electroliti.

Viteza de perfuzie recomandata este de pana la 7,7 ml/kg si ora (180 pic./min. si 70 kg). Doza zilnica medie este de 1000ml/zi si 70 kg greutate.

Doza maxima zilnica este de 40 ml/kg (respectiv 2800 ml pentru un pacient in greutate de 70 kg).

Mod de administrare

Clorura de sodiu STADA HEMOFARM 9 mg/ml se administreaza in perfuzie intravenoasa.

Contraindicatii
Stari de hiperhidratare, hipernatremie, hipokaliemie, acidoza. Insuficienta renala acuta.

Atentionari
Solutiile perfuzabile de clorura de sodiu nu trebuie utilizate daca solutia este tulbure, daca ambalajul este perforat sau exista scurgeri de solutie.

Solutia nu trebuie utilizata dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Se administreaza cu prudenta in caz de insuficienta cardiaca sau renala grava, edem pulmonar acut, preeclampsie.

Solutia trebuie administrata cu prudenta la varstnici sau la copii mici.

Se va evita administrarea in doze mai mari decat cele recomandate anterior.

Interactiuni
Nu s-au observat interactiuni cu alte medicamente. Solutiile de clorura de sodiu se folosesc deseori ca mediu de perfuzie precum si la prepararea sau diluarea altor medicamente.

Sarcina
In timpul sarcinii si alaptarii se administreaza dupa evaluarea raportului risc/beneficiu.

Condus auto
Clorura de sodiu STADA HEMOFARM 9 mg/ml nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
In caz de perfuzare prea rapida poate produce cresterea diurezei. De asemenea, pot sa apara la pacienti cu tulburari ale functiei renale sau cardiace edeme, hipernatremie, hipercloremie, hipokaliemie si hipercalcemie.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania str. Aviator Maior Stefan Sanatescu nr.48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
In caz de supradozaj pot sa apara dezechilibre hidroelectrolitice insotite de greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale, sete, reducerea salivatiei, lacrimare, transpiratie, febra, hipotensiune arteriala, tahicardie, insuficienta renala, edeme periferice si edem pulmonar, stop respirator, cefalee, ameteli, insomnie, iritabilitate, slabiciune, spasme musculare si rigiditate, convulsii, coma si deces.

Excesul de clor in organism poate sa produca scaderea bicarbonatului cu aparitia acidozei.

Concentratia plasmatica normala a sodiului trebuie restabilita cu grija, administrand intravenos solutii saline hipotone in doze care sa nu depaseasca 10-15 mmol pe zi.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: solutii implicate in balanta hidroelectrolitica, electroliti, codul ATC: B05B B01

Na+ si Cl- sunt electroliti care se regasesc predominant in lichidul extracelular. Limitele fiziologice in ser sunt, pentru sodiu, 135-147 mmol/l iar pentru clor 98-107 mmol/l.

Clorul este esential pentru mentinerea balantei acido-bazice si joaca un rol important in controlul homeostaziei hidrice.

Proprietati farmacocinetice
Sodiul este in principal un cation extracelular (135-147 mmol/l).

Concentratia intracelulara este de 10 mmol/l. Gradientul de concentratie intre cele doua compartimente este mentinut cu ajutorul Na-K-ATP-azei si necesita consum energetic.

Sodiul si clorul sunt excretate in principal pe cale renala. Eliminarea depinde de aportul si procesele fiziologice sau patologice de reglare si adaptare.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 09.03.2023

Categorii de produse