Medicamente cu reteta

Bimatoprost/Timolol, 0,3 mg/5 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, 1 flacon, Rompharm

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Bimatoprost/Timolol, 0,3 mg/5 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, 1 flacon, Rompharm

7525392

Indicatii

Reducerea presiunii intraoculare (PIO) la pacientii adulti cu glaucom cu unghi deschis sau cu hipertensiune oculara care nu raspund suficient la tratamentul cu beta-blocante sau analogi de prostaglandina cu administrare topica.

Dozaj
Doze

Scheme terapeutice recomandate la adulti (inclusiv la varstnici)

Doza recomandata este de o picatura Bimatoprost/Timolol Rompharm in ochiul (ochii) afectat (afectati), o data pe zi, administrata fie dimineata, fie seara. Doza trebuie administrata la aceeasi ora in fiecare zi.

Informatiile din literatura existenta privind bimatoprost/timolol sugereaza faptul ca administrarea dozei seara poate fi mai eficienta in scaderea PIO decat administrarea dozei dimineata. Cu toate acestea, atunci cand se recomanda administrarea dozei dimineata sau seara, trebuie luat in considerare gradul de complianta (vezi pct. 5.1).

Daca a fost omisa o doza, tratamentul trebuie continuat cu urmatoarea doza planificata. Doza nu trebuie sa depaseasca o picatura pe zi in ochiul (ochii) afectat (afectati).

Insuficienta renala si hepatica

Nu s-a studiat utilizarea bimatoprost/timolol la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala. De aceea, se recomanda prudenta in tratarea acestor pacienti.

Copii si adolescenti:

Siguranta si eficacitatea administrarii bimatoprost/timolol la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani nu au fost stabilite. Nu sunt date disponibile.

Mod de administrare

Daca se utilizeaza mai mult de un medicament oftalmic cu actiune topica, fiecare trebuie instilat la un interval de minim 5 minute.

Absorbtia sistemica se reduce prin efectuarea manevrei de ocluzie nazo-lacrimala sau prin inchiderea pleoapelor timp de 2 minute. Acest lucru poate duce la o scadere a reactiilor adverse sistemice si la o crestere a actiunii locale.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Hiperreactivitate bronsica, inclusiv astm bronsic sau antecedente de astm bronsic, afectiuni pulmonare obstructive cronice severe.

Bradicardie sinusala, sindrom de sinus bolnav, bloc sino-atrial, bloc atrio-ventricular de gradul doi sau trei, necontrolat printr-un pacemaker. Insuficienta cardiaca simptomatica, soc cardiogen.

Atentionari
Similar altor medicamente oftalmice administrate local, substantele active (bimatoprost/timolol) din Bimatoprost/Timolol Rompharm se pot absorbi sistemic. Nu s-a observat nicio intensificare a absorbtiei sistemice a substantelor active individuale. Din cauza componentei cu activitate beta- adrenergica timolol, pot sa apara aceleasi tipuri de reactii adverse cardiovasculare, pulmonare, precum si alte reactii adverse observate in cazul beta-blocantelor administrate sistemic. Incidenta reactiilor adverse sistemice in urma administrarii topice oftalmice este mai scazuta decat in cazul administrarii sistemice. Pentru a scadea absorbtia sistemica, vezi pct. 4.2.

Tulburari cardiace

Pacientii cu afectiuni cardiovasculare (de exemplu coronaropatii, angina Prinzmetal si insuficienta cardiaca) si cei care urmeaza terapie hipotensoare cu beta-blocante trebuie evaluati atent si trebuie luat in considerare tratamentul cu alte substante active. Pacientii cu afectiuni cardiovasculare trebuie monitorizati pentru evidentierea semnelor de agravare a acestor afectiuni si de aparitie a reactiilor adverse.

Din cauza efectului dromotrop negativ, beta-blocantele trebuie administrate cu precautie la pacientii cu bloc cardiac de gradul intai.

Tulburari vasculare

Pacientii cu tulburari severe ale circulatiei periferice (si anume forme severe ale bolii Raynaud sau ale sindromului Raynaud) trebuie tratati cu precautie.

Tulburari respiratorii

In urma administrarii anumitor beta-blocante de uz oftalmic, la pacientii cu astm bronsic s-au raportat reactii adverse respiratorii, inclusiv reactii adverse letale, provocate de bronhospasm.

Bimatoprost/Timolol Rompharm trebuie administrat cu precautie la pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) de intensitate usoara/moderata si numai daca beneficiul potential depaseste riscul potential.

Tulburari endocrine

Medicamentele blocante beta-adrenergice trebuie administrate cu precautie la pacientii predispusi la episoade spontane de hipoglicemie sau la pacientii cu diabet zaharat instabil, deoarece beta-blocantele pot masca semnele si simptomele hipoglicemiei acute.

Beta-blocantele pot masca si semnele hipertiroidismului.

Afectiuni ale corneei

Beta-blocantele cu administrare oftalmica pot determina xeroftalmie. Pacientii cu afectiuni ale corneei trebuie tratati cu precautie.

Alte beta-blocante

Efectul asupra presiunii intraoculare sau reactiile cunoscute de blocare sistemica a receptorilor beta- adrenergici pot fi accentuate cand timololul este administrat pacientilor tratati deja cu un beta-blocant administrat sistemic. Raspunsul acestor pacienti trebuie urmarit cu atentie. Nu este recomandata administrarea locala a doua blocante ale receptorilor beta-adrenergici (vezi pct. 4.5).

Reactii anafilactice

Este posibil ca in timpul tratamentului cu beta-blocante, pacientii cu antecedente de atopie sau de reactii anafilactice severe la o varietate de alergeni sa reactioneze mai rapid la contactul repetat cu acesti alergeni si sa nu raspunda la doza uzuala de adrenalina utilizata in tratamentul reactiilor anafilactice.

Dezlipire de coroida

Dezlipirea coroidei a fost raportata in legatura cu administrarea tratamentului de diminuare a umorii apoase (de exemplu timolol, acetazolamida), in urma procedurilor de filtrare.

Anestezie in cadrul interventiilor chirurgicale

Medicamentele cu administrare oftalmica care contin beta-blocante pot bloca efectele sistemice ale beta-agonistilor, de exemplu ale adrenalinei. Medicul anestezist trebuie sa fie informat in cazul in care pacientului i se administreaza timolol.

Hepatic

La pacientii cu antecedente de afectiuni hepatice usoare sau cu valori anormale ale alanin aminotransferazei (ALT), aspartat aminotransferazei (AST) si/sau bilirubinemiei, nu s-au raportat reactii adverse asupra functiei hepatice pe durata a 24 de luni de tratament cu bimatoprost. Nu se cunosc reactii adverse ale timololului administrat oftalmic asupra functiei hepatice.

Ocular

Inaintea initierii tratamentului, pacientii trebuie informati despre posibilitatea cresterii genelor, inchiderii la culoare a pielii pleoapelor sau a pielii perioculare si hiperpigmentarii spre brun a irisului, deoarece acestea s-au observat in timpul tratamentului cu bimatoprost si bimatoprost/timolol. Este de asteptat ca hiperpigmentarea irisului sa aiba caracter permanent si poate duce la aparitia de diferente de aspect intre ochi, atunci cand este tratat un singur ochi. Dupa intreruperea tratamentului cu Bimatoprost/Timolol Rompharm, pigmentarea irisului poate fi permanenta. Dupa 12 luni de tratament cu bimatoprost/timolol, incidenta pigmentarii irisului a fost de 0,2%. Dupa 12 luni de tratament cu bimatoprost sub forma de picaturi oftalmice, administrat in monoterapie, incidenta pigmentarii irisului a fost de 1,5% si nu a crescut in urmatorii 3 ani de tratament. Modificarea pigmentarii este cauzata mai degraba de cresterea continutului de melanina din melanocite, decat de cresterea numarului de melanocite. Nu se cunosc efectele pe termen lung ale hiperpigmentarii irisului. Modificarile de culoare ale irisului, observate in cazul administrarii oftalmice de bimatoprost, pot sa nu fie vizibile timp de mai multe luni sau ani. Nici nevii si nici pistruii irisului nu par sa fie afectati de tratament. Pigmentarea tesutului periorbital s-a dovedit reversibila la anumiti pacienti.

S-a raportat aparitia edemului macular, inclusiv edemul macular cistoid, dupa tratamentul cu bimatoprost/timolol. De aceea, Bimatoprost/Timolol Rompharm trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu afachie, la pacientii cu pseudoafachie cu ruptura de capsula posterioara a cristalinului sau la pacientii cu factori de risc cunoscuti pentru edem macular (de exemplu interventie chirurgicala intraoculara, ocluzii venoase retiniene, afectiuni oculare inflamatorii si retinopatie diabetica).

Bimatoprost/Timolol Rompharm trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu inflamatie intraoculara activa (de exemplu uveita), deoarece inflamatia se poate exacerba.

Cutanat

Exista posibilitatea cresterii parului in zonele in care solutia Bimatoprost/Timolol Rompharm vine in mod repetat in contact cu suprafata pielii. Prin urmare, este important ca Bimatoprost/Timolol

Rompharm sa fie administrat conform instructiunilor si sa se evite ca acesta sa curga pe obraz sau pe alte zone ale pielii.

Excipienti

Conservantul din Bimatoprost/Timolol Rompharm, clorura de benzalconiu, poate provoca iritatie oculara. Lentilele de contact trebuie indepartate inainte de administrare si pot fi reaplicate dupa minim 15 minute. Se cunoaste despre clorura de benzalconiu ca decoloreaza lentilele de contact moi.

Contactul cu lentilele de contact moi trebuie evitat.

Despre clorura de benzalconiu s-a raportat ca provoaca keratopatie punctiforma si/sau keratopatie ulcerativa toxica. Ca urmare, se impune monitorizare in cazul utilizarii frecvente sau prelungite de Bimatoprost/Timolol Rompharm la pacientii cu xeroftalmie sau in cazul in care corneea este afectata.

Alte afectiuni

Nu s-a studiat utilizarea bimatoprost/timolol la pacientii cu afectiuni oculare inflamatorii, glaucom neovascular, glaucom inflamator, glaucom cu unghi inchis, glaucom congenital sau glaucom cu unghi ingust.

In studiile efectuate cu bimatoprost 0,3 mg/ml la pacientii cu glaucom sau hipertensiune oculara, s-a demonstrat ca expunerea mai frecventa a ochiului la mai mult de o doza de bimatoprost pe zi poate diminua efectul de scadere a presiunii intraoculare. Pacientii care utilizeaza Bimatoprost/Timolol Rompharm impreuna cu alti analogi de prostaglandine trebuie sa fie monitorizati pentru modificari ale presiunii intraoculare.

Interactiuni
Nu s-au efectuat studii specifice privind interactiunile folosind o combinatie fixa bimatoprost/timolol.

Cand se administreaza solutii oftalmice care contin beta-blocante concomitent cu blocante ale canalelor de calciu, guanetidina, blocante ale receptorilor beta-adrenergici, parasimpatomimetice, antiaritmice (inclusiv amiodarona) si glicozide digitalice administrate oral, exista posibilitatea aparitiei de reactii adverse aditive, avand ca rezultat hipotensiune arteriala si/sau bradicardie accentuata.

In timpul tratamentului concomitent cu inhibitori ai CYP2D6 (de exemplu chinidina, fluoxetina, paroxetina) si timolol, a fost raportata blocarea sistemica accentuata a receptorilor beta-adrenergici (de exemplu scadere a frecventei cardiace, depresie).

In urma utilizarii concomitente a solutiilor oftalmice care contin beta-blocante cu adrenalina (epinefrina), ocazional, a fost raportata midriaza.

Sarcina

Nu sunt disponibile date adecvate privind utilizarea combinatiei fixe bimatoprost/timolol la femeile gravide. Bimatoprost/Timolol Rompharm nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care este absolut necesar. Pentru a reduce absorbtia sistemica, vezi pct. 4.2.

Bimatoprost

Nu sunt disponibile date clinice adecvate privind expunerea la medicament in timpul sarcinii. Studiile la animale au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere la doze mari maternotoxice (vezi pct. 5.3).

Timolol

Studiile epidemiologice nu au evidentiat niciun efect teratogen, dar au pus in evidenta un risc de intarziere a cresterii intrauterine cand beta-blocantele se administreaza pe cale orala. In plus, atunci cand beta-blocantele s-au administrat pana in momentul nasterii, la nou-nascuti s-au observat semne si simptome de blocare a receptorilor beta-adrenergici (de exemplu bradicardie, hipotensiune arteriala, detresa respiratorie si hipoglicemie). In cazul administrarii de Bimatoprost/Timolol Rompharm pana in momentul nasterii, nou-nascutii trebuie monitorizati atent in primele zile de viata. Studiile cu timolol

la animale au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere, la doze semnificativ mai mari decat cele care se folosesc in practica clinica (vezi pct. 5.3).

Alaptarea

Timolol

Beta-blocantele se excreta in laptele uman. Cu toate acestea, la dozele terapeutice de timolol din picaturile oftalmice, este putin probabila prezenta in laptele uman a unei cantitati suficiente care sa produca simptome clinice de blocare a receptorilor beta-adrenergici la sugari. Pentru a reduce absorbtia sistemica, vezi pct. 4.2.

Bimatoprost

Nu se cunoaste daca bimatoprostul se excreta in laptele uman, dar se excreta in laptele femelelor de sobolan. Bimatoprost/Timolol Rompharm nu trebuie utilizat de femeile care alapteaza.

Fertilitatea

Nu exista date privind efectele bimatoprost/timolol asupra fertilitatii la om.

Condus auto
Bimatoprost/Timolol Rompharm are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Similar oricarui tratament ocular, daca prezinta tulburari temporare de vedere in momentul instilarii, inainte de a conduce vehicule si de a folosi utilaje, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea redevine clara.

Reactii adverse
Medicamentul Bimatoprost/Timolol Rompharm

Rezumatul profilului de siguranta

Reactiile adverse raportate in studiile clinice cu bimatoprost/timolol s-au limitat la cele raportate anterior, referitoare la fiecare dintre substantele active, bimatoprost si timolol, administrate individual. In studiile clinice nu s-au observat reactii adverse noi specifice pentru combinatia bimatoprost/timolol.

Majoritatea reactiilor adverse raportate in studiile clinice cu bimatoprost/timolol au fost oculare, usoare ca severitate si niciuna nu a fost grava. Pe baza datelor clinice colectate timp de 12 luni, reactia adversa cel mai frecvent raportata, la aproximativ 26% dintre pacienti, a fost hiperemia conjunctivala (in general minima spre usoara si considerata a avea un caracter neinflamator), necesitand intreruperea tratamentului la 1,5% dintre pacienti.

Reactiile adverse sub forma de tabel

Tabelul 1 prezinta reactiile adverse care au fost raportate in timpul studiilor clinice cu bimatoprost/ timolol (in cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii) sau in perioada de dupa punerea pe piata.

Frecventa reactiilor adverse posibile prezentate mai jos este definita utilizand urmatoarea conventie:

Foarte frecvente≥1/10
Frecvente≥1/100 şi mai mic de 1/10
Mai puţin frecvente≥1/1000 şi mai mic de 1/100
Rare≥1/10000 şi mai mic de 1/1000
Foarte raremai mic de 1/10000
Cu frecvenţă necunoscutăFrecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Tabelul 1

Aparate, sisteme şi organeFrecvenţăReacţie adversă
Tulburări ale sistemului imunitarCu frecvenţă necunoscutăreacţii de hipersensibilitate, inclusiv semne sau simptome de dermatită alergică, angioedem, alergie oculară
Tulburări psihiceCu frecvenţă necunoscutăinsomnie, coşmaruri
Tulburări ale sistemului nervosFrecventecefalee
Cu frecvenţă necunoscutădisgeuzie, amețeli
Tulburări oculareFoarte frecventehiperemie conjunctivală
Frecventecheratită punctiformă, eroziune corneeană, senzaţie de arsură, iritație conjunctivală, prurit ocular, senzaţie de înţepătură la nivelul ochiului, senzaţie de corp străin, xeroftalmie, eritem palpebral, dureri oculare, fotofobie, secreţii oculare, tulburări de vedere, prurit palpebral, diminuarea acuităţii vizuale, blefarită, edem palpebral, iritaţie la nivel ocular, lăcrimare în exces, creştere a genelor.
Mai puţin frecventeirită, edem conjunctival, durere palpebrală, senzație anormală la nivelul ochiului, astenopie, trichiazis, hiperpigmentare a irisului, adâncire a şanţului palpebral, retracţie a pleoapelor, modificare a culorii genelor (închidere la culoare).
Cu frecvenţă necunoscutăedem macular cistoid, tumefiere la nivel ocular, vedere înceţoşată, disconfort ocular.
Tulburări cardiaceCu frecvenţă necunoscutăbradicardie
Tulburări vasculareCu frecvenţă necunoscutăhipertensiune arterială
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinaleFrecventerinită
Mai puţin frecventedispnee
Cu frecvenţă necunoscutăbronhospasm (predominant la pacienţii cu afecţiuni bronhospastice preexistente), astm bronșic
Afecţiuni cutanate şi aleţesutului subcutanatFrecventepigmentare palpebrală, hirsutism, hiperpigmentare a pielii (perioculară)
Cu frecvenţă necunoscutăalopecie, modificare a culorii pielii (periocular)
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrareCu frecvenţă necunoscutăoboseală

Similar altor medicamente oftalmice administrate local, Bimatoprost/Timolol Rompharm (bimatoprost/timolol) se absoarbe in circulatia sistemica. Absorbtia timololului poate provoca reactii adverse similare celor observate in cazul beta-blocantelor administrate sistemic. Incidenta reactiilor adverse sistemice in urma administrarii topice oftalmice este mai scazuta decat in cazul administrarii sistemice. Pentru a reduce absorbtia sistemica, vezi pct. 4.2.

Reactiile adverse suplimentare observate dupa administrarea in monoterapie a fiecareia dintre substantele active (bimatoprost sau timolol) si care sunt probabil sa apara si dupa administrarea combinatiei bimatoprost/timolol sunt prezentate mai jos, in Tabelul 2:

Tabelul 2

Aparate, sisteme şi organeReacţii adverse
Tulburări ale sistemului imunitarreacţii alergice sistemice, inclusiv anafilaxie1
Tulburări metabolice şi de nutriţiehipoglicemie1
Tulburări psihicedepresie1, amnezie1, halucinaţie 1
Tulburări ale sistemului nervossincopă1, accident vascular cerebral1, accentuarea semnelor şi
 simptomelor de miastenia gravis1, parestezii1, ischemie cerebrală1
Tulburări ocularesensibilitate scăzută a corneei1, diplopie1, ptoză1, dezlipire a coroidei în urma unei intervenţii chirurgicale de filtrare (vezipct. 4.4)1, cheratită1, blefarospasm2, hemoragie retiniană2, uveită2 ,
Tulburări cardiacebloc atrio-ventricular1, stop cardiac1, aritmii1, insuficienţă cardiacă1, insuficienţă cardiacă congestivă1, dureri toracice1, palpitaţii1, edeme1
Tulburări vascularehipotensiune arterială1, fenomen Raynaud1, mâini şi picioare reci1
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinaleexacerbare a astmului bronșic2, exacerbarea afecţiunilor pulmonare obstructive cronice2, tuse1
Tulburări gastro-intestinalegreaţă1,2, diaree1, dispepsie1, xerostomie1, dureri abdominale1, vărsături1
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanaterupţii cutanate psoriaziforme sau exacerbarea psoriazisului1, erupţii cutanate tranzitorii1.
Tulburări musculo-scheletice şi aleţesutului conjunctivmialgie1
Tulburări ale aparatului genital şi sânuluidisfuncţii sexuale1, scădere a libidoului1
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrareastenie1,2
Investigaţii diagnosticerezultate anormale ale testelor funcţionale hepatice (TFH)2

1reactii adverse observate la administrarea de timolol

2reactii adverse observate la administrarea de bimatoprost

Reactii adverse raportate la picaturile oftalmice care contin fosfat:

Cazuri de calcificari corneene au fost raportate foarte rar in asociere cu utilizarea de picaturi oftalmice continand fosfat la unii pacienti cu deteriorare corneana semnificativa.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la:

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478 - RO e-mail: adr@anm.ro.

Website: www.anm.ro

Supradozaj
Supradozajul in urma administrarii topice de bimatoprost/timolol este putin probabil sa se produca sau sa fie asociat cu efecte toxice.

Bimatoprost

In cazul in care bimatoprost/timolol este ingerat accidental, pot fi utile urmatoarele informatii: in studii cu durata de doua saptamani efectuate la sobolan si soarece, administrarea orala de doze de pana la

100 mg/kg si zi nu a produs niciun fel de toxicitate. Aceasta doza exprimata in mg/m2 este de cel putin

70 ori mai mare decat doza dintr-un flacon de bimatoprost/timolol care poate fi inghitita in mod accidental de un copil cu greutatea de 10 kg.

Timolol

Simptomele supradozajului sistemic cu timolol includ: bradicardie, hipotensiune arteriala, bronhospasm, cefalee, ameteli, dispnee si stop cardiac. Un studiu efectuat la pacienti cu insuficienta renala a demonstrat ca timololul nu este dializat rapid.

In caz de supradozaj, tratamentul trebuie sa fie simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate oftalmologice, beta-blocante, codul ATC: S01ED51 Mecanism de actiune

Bimatoprost/Timolol Rompharm contine doua substante active: bimatoprost si timolol. Aceste doua

componente scad presiunea intraoculara crescuta (PIO) prin mecanisme de actiune complementare si efectele asociate determina reducerea suplimentara a PIO, in comparatie cu cele ale oricareia dintre substantele active administrate individual. Bimatoprost/Timolol Rompharm are debut rapid de actiune.

Bimatoprostul este o substanta activa cu efect hipotensiv ocular puternic. Este o prostamida de sinteza, analoga structural cu prostaglandina F2α (PGF2α), care nu actioneaza prin intermediul niciunui receptor prostaglandinic cunoscut. Bimatoprostul imita selectiv efectele substantelor biosintetizate nou descoperite numite prostamide. Cu toate acestea, receptorul prostamidic nu a fost inca identificat structural. Mecanismul de actiune prin care bimatoprostul reduce presiunea intraoculara la om, consta in cresterea fluxului umorii apoase prin reteaua trabeculara si intensificarea fluxului uveoscleral.

Timololul este un blocant al receptorilor adrenergici neselectivi de tip beta1 si beta2, care nu are activitate simpaticomimetica intrinseca semnificativa de deprimare miocardica directa sau anestezica locala (stabilizare a membranei). Timololul scade PIO prin reducerea formarii umorii apoase.

Mecanismul de actiune exact nu este stabilit in mod clar, dar intervine probabil inhibarea sintezei intense de AMP ciclic provocata de stimularea beta-adrenergica endogena.

Efecte clinice

Efectul Bimatoprost/Timolol Rompharm de scadere a PIO nu este inferior celui obtinut in urma terapiei combinate cu bimatoprost (o data pe zi) si timolol (de doua ori pe zi).

Informatiile din literatura existenta privind bimatoprost/timolol sugereaza faptul ca administrarea dozei seara poate fi mai eficienta in scaderea PIO, decat administrarea dozei dimineata. Cu toate acestea, atunci cand se recomanda administrarea dozei dimineata sau seara, trebuie luat in considerare gradul de complianta.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea administrarii bimatoprost/timolol la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani nu au fost inca stabilite.

Proprietati farmacocinetice

Medicamentul Bimatoprost/Timolol Rompharm

Concentratiile plasmatice de bimatoprost si timolol au fost determinate intr-un studiu incrucisat efectuat la subiecti sanatosi, care a comparat administrarea acestor substante active in monoterapie cu tratamentul cu bimatoprost/timolol. Absorbtia sistemica a substantelor active administrate in monoterapie a fost minima si nu a fost influentata de administrarea combinata intr-un singur medicament.

In doua studii cu durata de 12 luni, in timpul carora s-a determinat absorbtia sistemica, nu s-a observat acumularea niciuneia dintre componente.

Bimatoprost

In vitro, bimatoprostul traverseaza cu usurinta corneea si sclera umana. Dupa administrarea oftalmica, expunerea sistemica la bimatoprost este foarte scazuta, fara acumulare in timp. Dupa administrarea oftalmica o data pe zi a unei picaturi de bimatoprost 0,03%, in ambii ochi, timp de doua saptamani, concentratiile plasmatice au atins nivelul maxim in decurs de 10 minute de la administrare si au scazut sub limita inferioara de detectare (0,025 ng/ml) dupa 1,5 ore de la administrare. Valorile medii ale Cmax si ale ASC0-24ore au fost similare in zilele 7 si 14, atingand aproximativ 0,08 ng/ml si, respectiv, 0,09 ngora/ml, ceea ce indica atingerea unei concentratii constante de medicament in prima saptamana de administrare oftalmica.

Bimatoprostul se distribuie moderat in tesuturile corpului si volumul sistemic de distributie la om, la starea de echilibru, a fost de 0,67 l/kg. In sangele uman, bimatoprostul se acumuleaza in principal in plasma. Bimatoprostul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 88%.

Bimatoprostul este principala forma circulanta sanguina, odata ce ajunge in circulatia sistemica dupa administrare oftalmica. Ulterior, bimatoprostul este supus oxidarii, N-deetilarii si glucuronoconjugarii, pentru a forma diferite tipuri de metaboliti.

Bimatoprostul se elimina in principal prin excretie renala, pana la 67% din doza administrata intravenos la voluntari sanatosi s-a excretat in urina, iar 25% din doza s-a excretat prin materiile fecale.

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare, determinat dupa administrare intravenoasa, a fost de aproximativ 45 minute; clearance-ul plasmatic total fiind de 1,5 l/ora si kg.

Caracteristici la varstnici

In urma administrarii de doua ori pe zi, valoarea medie a ASC0-24ore a bimatoprostului de 0,0634 ngora/ml la subiectii varstnici (subiecti cu varsta de 65 ani si peste) a fost semnificativ mai mare decat valoarea de 0,0218 ngora/ml, determinata la adultii tineri sanatosi. Cu toate acestea, concluzia nu este relevanta din punct de vedere clinic, deoarece expunerea sistemica, atat pentru subiectii varstnici, cat si pentru cei tineri a ramas foarte mica in urma administrarii oftalmice. Nu s-a produs in timp acumularea de bimatoprost in sange si profilul de siguranta a fost similar la pacientii varstnici si la cei tineri.

Timolol

Dupa administrarea oftalmica de timolol sub forma de picaturi oftalmice, solutie 0,5% la persoanele supuse unei interventii chirurgicale pentru cataracta, concentratia maxima de timolol a fost de 898 ng/ml in umoarea apoasa, dupa o ora de la administrarea dozei. O parte din doza se absoarbe sistemic, fiind metabolizata in proportie mare la nivel hepatic. Timpul de injumatatire plasmatica al timololului a fost de 4 pana la 6 ore. Timololul este partial metabolizat la nivel hepatic, fiind excretat renal impreuna cu metabolitii sai. Timololul nu se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice.

Date preclinice de siguranta
Medicamentul Bimatoprost/Timolol Rompharm

Studiile privind toxicitatea dupa administrarea oftalmica de doze repetate de bimatoprost/timolol nu au evidentiat niciun risc special pentru om. Profilul de siguranta oculara si sistemica a componentelor sale individuale este bine stabilit.

Bimatoprost

Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, genotoxicitatea, potentialul carcinogen. Studiile la rozatoare au evidentiat avort specific speciei, la valori ale expunerii sistemice de 33 97 ori mai mari decat cele obtinute la om in urma administrarii oftalmice.

Maimutele carora li s-au administrat zilnic, timp de 1 an, preparate oftalmice care contin bimatoprost in concentratii de 0,03%, au prezentat o accentuare a pigmentarii irisului si reactii perioculare reversibile asociate cu doza, caracterizate prin sant superior si/sau inferior proeminent si o largire a fantei palpebrale. Hiperpigmentarea irisului pare sa fie determinata de stimularea crescuta a producerii de melanina in melanocite si nu de o crestere a numarului de melanocite. Nu s-au observat modificari functionale sau microscopice asociate reactiilor perioculare, iar mecanismul de actiune al modificarilor perioculare nu se cunoaste.

Timolol

Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, potentialul carcinogen, toxicitatea asupra functiei de reproducere.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 24.02.2023

Categorii de produse