Ingrijirea unghiilor: ce spun unghiile despre sanatatea ta?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Am uitat rolul primordial al unghiilor, acela de a proteja falangele distale si de a indeplini functii motorii si senzoriale foarte importante. Astazi rolul unghiilor este mai mult unul social, fiind privite ca detalii de frumusete si sarm. Esentiale in fiecare zi, unghiile sunt de asemenea biomarkeri foarte sensibili ai starii noastre de sanatate.

Un aspect sanatos 

Unghia sanatoasa are culoarea roz, este lucioasa si are o grosime de 0,5 mm. Unghiile cresc cu 0,1 mm pe zi, mai lent la picioare fata de maini, noaptea fata de ziua, iarna fata de vara. Unghiile sunt formate dintr-o zona de crestere (matrixul) si lama unghiala – partea vizibila, constituita in principal dintr-o proteina (keratina). Unghiile mai contin apa, lipide (colesterol) si minerale (fier, zinc, calciu).

Uscarea si exfolierea unghiilor 

Cea mai frecventa problema a unghiilor este uscarea. Pentru ca unghiile sunt mult mai permeabile pentru apa decat pielea, ele se deshidrateaza mai usor prin spalare frecventa cu sapunuri sau prin folosirea solventilor ca acetona. Unghiile fragile pot fi si expresia unei infectii unghiale, boli cutanate, carente vitaminice, boli tiroidiene, diabet zaharat sau a utilizarii anumitor medicamente cum sunt chimioterapicele. Uneori apare chiar detasarea lamei de patul unghial.

Ingrosarea unghiilor 

Poate fi semnul unui traumatism cronic, dar de cele mai multe ori o infectie fungica a unghiei si/ sau tulburari ale circulatiei periferice sunt adaugate. Hipocratismul unghial – unghia cu aspect de sticla de ceas – este expresia unei oxigenari periferice deficitare cum se intampla in boli cronice pulmonare, boli cardiace, ciroza, cancere.

Colorarea unghiilor 

Poate fi un semn de alarma mai ales daca vorbim despre colorarea bruna – posibil semn al melanomului unghial – cancer cu mare agresivitate. Unghii albe se intalnesc in ciroza hepatica, insuficienta renala, sindroame genetice. Unghii galbene se intalnesc in afectiuni tiroidiene, sindrom nefrotic, neoplasme, imunodeficiente, consumul anumitor medicamente.

Sanatatea unghiei

O multitudine de cauze pot modifica structura unghiilor, de la afectiuni strict cutanate pana la probleme medicale interne cu efect asupra starii de sanatate generala. De aceea este foarte important ca orice modificare de la nivelul unghiilor sa fie examinata de catre medicul specialist dermatolog. in plus, o dieta cu un aport optim de proteine, vitamine si minerale ne mentine unghiile sanatoase.

 

Dr. CRISTINA MEDELEANU 

Medic specialist dermatolog 

Metropolitan Hospital, Bucuresti 

Telefon 0372/42.42.42 

office@metropolitanhospital.ro

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor