Bronz sanatos: cum sa il obtii si cum il intretii

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit

 

Vara vine la pachet cu soarele, marea si cu bronzul de pe piele. Cine nu isi doreste o piele bronzata si stralucitoare? In cele ce urmeaza, va prezentam cateva metode de a mentine pielea bronzata si sanatoasa pentru mai mult timp, in mod natural.

Beneficiile si riscurile expunerii la soare a pielii

Bronzul apare atunci cand lumina soarelui sau razele ultraviolete artificiale (UV) ajung la nivelul pielii, determinand formarea unui pigment numit melanina. Melanina este responsabila pentru nuanta ciocolatie a pielii pe care noi o asociem cu bronzul. Bronzul reprezinta, in acelasi timp, si modul prin care pielea se protejeaza impotriva daunelor razelor UV cauzate de razele de soare.

Bronzul poate fi obtinut prin expunerea la soare, prin utilizarea altor metode dermatocosmetice, prin utilizarea solarului etc.

Bronzul rezultat prin expunerea la soare in aer liber este, in principal, rezultatul razelor UVA, deoarece, marea majoritate a razelor UVB ale soarelui sunt absorbite de stratul de ozon al pamantului.

Metodele de bronzare artificiala la solar contin un amestec de raze UVA si UVB. Razele UVB pot deteriora direct ADN-ul si reprezinta cauza celor mai multe cancere de piele.

Spray-urile autobronzante implica aplicarea unui aditivdihidroxiacetona (DHA)care are un efect de bronzare prin tonare temporara a celulelor pielii, fiind considerat o alternativa populara de bronzare fara expunere la razele UV daunatoare.

Bronzarea pielii in sine nu aduce niciun beneficiu medical, fiind, doar, o practica estetica introdusa in moda secolului XX, odata cu timpul de loisir si baile de soare. O legenda din lumea modei spune ca bronzarea corpului a devenit o practica populara incepand din anul 1923, atunci cand celebra creatoare de moda Coco Chanel s-a bronzat, din intamplare, intr-o excursie in sudul Frantei. Fotografii cu chipul ei bronzat ar fi devenit un simbol de frumusete si relaxare. Mai tarziu, in anii 1960, pe piata vest-europeana de jucarii au circulat o serie de papusi cu pielea hawaiana, care, mai apoi, a fost dorita de fetele ajunse la varste tinere in anii care au urmat.

Urmatorul tabel prezinta beneficiile si riscurile expunerii la soare a pielii corpului:
 

BeneficiiRiscuri
Expunerea la soare creste nivelul de vitamina D din organismExpunerea la soare poate conduce la deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate declansa aparitia unor cancere de piele
Multi oameni considera pielea bronzata ca fiind mai placuta, mai estetica.Expunerea prelungita la soare imbatraneste pielea prematur, duce la aparitia ridurilor si a petelor si scoate in evidenta vergeturile.
Expunerea la soare poate imbunatati starea de spirit a unei persoane, contribuind la cresterea nivelului de serotonina.Expunerea indelungata la soare poate duce la arsuri solare.
Expunerea la soare poate reduce eczemele si rinita la adolescenti. 

 
sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-tan-safely

Metode prin care bronzul poate dura mai mult

In general, bronzul obtinut prin expunerea la razele soarelui se mentine, in medie, de la 7 la 10 zile, inainte ca stratul exterior al pielii sa inceapa sa se exfolieze, in mod natural. Iata ce solutii se pot aplica pentru ca bronzul sa dureze mai mult:

1. Aplica crema de protectie solara din plin

Regula mai putin este mai mult cu siguranta nu se aplica in cazul cremelor de protectie solara. De fapt, dermatologii considera ca ar trebui aplicate cantitati echivalente cu minim trei linguri de crema pe tot corpul, inainte de a expune pielea la razele soarelui. Cele mai recomandate produse sunt lotiunile si cremele de protectie cu factor de protectie (SPF) 35 50 (ex. Crema de protectie solara, crema de protectie solara si bronzare). Aplica lotiunile si cremele la fiecare 2 ore si/sau chiar mai des, daca intri in apa. Atentie! Evita expunerea la soare in intervalul 10.0016.00, din cauza faptului ca este nesanatoasa pentru organismul uman.

2. Fa dusuri reci

Dusurile calde au efect de deshidratare asupra pielii si accelereaza procesul de decojire a straturilor de la suprafata. Daca vrei ca bronzul sa dureze mai mult, fa dusuri reci. De asemenea, foloseste un gel de dus pe baza de ulei, pentru a nu decoji prematur pielea bronzata.

3. Hidrateaza pielea in fiecare zi

Hidratarea pielii din plin este esentiala daca iti propui sa te bronzezi. O atentie speciala ar trebui acordata zonelor deosebit de uscate, precum mainile, picioarele, coatele si genunchi. Crema hidratanta trebuie aplicata in timp ce pielea este inca usor umeda, pentru ca ingredientele active sa ajunga pana in straturile profunde. Hidratarea face ca tonul pielii sa fie mai echilibrat si ca stralucirea bronzului sa ramana pentru mai mult timp (ex.crema hidratanta de fata si corp).

Atentie! Evita produsele dupa soare care contin alcool, deoarece, pot usca excesiv pielea si pot grabi decojirea straturilor de bronz.

4. Exfoliaza pielea o data pe saptamana

Exfolierea pielii, desi, cere un pic de efort, este esentiala, daca vrei sa-ti mentii bronzul. Inainte de plecarea in vacanta si la intoarcere sunt cele mai importante momente pentru a aplica lotiuni exfoliante si a elimina celulele moarte, pentru a mentine pielea sanatoasa.

5. Foloseste ulei de corp

De ce arata oare celebritatile stralucitoare tot timpul? Trucul consta in aplicarea unui ulei de corp, in cantitati mici, mai ales, pe brate si picioare. Uleiul de corp hraneste pielea, confera eleganta si ajuta la mentinerea bronzului, punandu-l, chiar, si mai mult in evidenta (ex. Ulei de corp argan).

6. Consuma alimente bogate in beta-caroteni

Beta-carotenul este un compus chimic organic, sintetizat, care contine un pigment rosu-portocaliu care se gaseste in multe fructe si legume. Consumul unor cantitati mari de cartofi dulci, mango, morcovi si dovleci poate face pielea sa para mai inchisa la culoare.

7. Consuma alimente cu tirozina

Anumite alimente contin un ingredient numit tirozina, care ajuta la mentinerea pielii bronzate mai mult timp. Printre acestea:

  • branza;
  • avocado;
  • albus de ou;
  • somon;
  • migdale;

8. Hidrateaza-te

Hidratarea constanta ajuta la prelungirea duratei de viata a celulelor corpului, inclusiv, a celulelor bronzate, de la suprafata pielii. Este recomandat sa bei un pahar cu apa odata cu fiecare masa, sa ai in permanenta o sticla de apa disponibila, din care sa bei frecvent si constant.

9. Evita epilarea cu ajutorul cerii

Daca vrei un bronz de lunga durata, alege alte metode de indepartare a parului nedorit de pe corp in loc de ceara. Aceasta metoda poate dezlipi stratul superior al pielii, eliminand bronzul. In loc de o astfel de epilare, opteaza pentru aparatul de ras, pentru a mentine bronzul mai mult timp. In acest caz, va fi necesar sa hidratezi din plin pielea dupa ras si sa folosesti o crema de ras hidratanta.

10. Foloseste un autobronzant nuantator pe fata

Fata este primul lucru pe care oamenii il observa. Decolorarea bronzului de pe fata este imediat vizibila, astfel incat, utilizarea unui autobronzant poate mentine un echilibru de culoare pe tot corpul. Foloseste nuante apropiate de culoarea pielii, pentru a pastra o tenta de bronz natural (ex. Crema autobronzanta pentru fata).

Care sunt riscurile expunerii prelungite la soare?

Fie ca petreci timpul la mare, la munte, la o plimbare prin parc sau stand in curtea casei, razele UVA si UVB pot fi daunatoare si pot avea un impact negativ asupra pielii. Dupa o zi de expunere prelungita la soare, este necesar sa iti ingrijesti pielea pentru a o mentine sanatoasa si pentru a nu crea daune ireversibile in organism.
Riscurile expunerii prelungite la soare includ:

  • arsuri solare;
  • eruptii cutanate,
  • imbatranirea prematura a pieliipielea isi pierde elasticitatea odata cu expunerea la soare, ceea ce poate provoca riduri si leziuni ale pielii;
  • deshidratare cauzata de transpiratie;
  • melanom si alte tipuri de cancer de piele;
  • leziuni oculare.

Unele persoane ar trebui sa evite complet expunerea la soare. Din aceasta categorie fac parte:

  • persoanele expuse unor tratamente dermatocosmetice, precum sunt cele cu laser;
  • persoanele supuse unor tratamente topice pentru combaterea acneei, cum ar fi cele cu isotretinoin, sau retinoizi
  • persoanele carora le sunt administrate medicamente de fotosensibilitate.

Iata cateva sfaturi utile pentru a evita arsurile solare:

Curata pielea de toate impuritatile

Dupa o zi lunga petrecuta in aer liber, pielea are nevoie de un ritual de curatare. Cremele de protectie solara amestecate cu transpiratia pot lasa pielea lipicioasa si o pot imbacsi. Procesul de curatare a pielii ajuta la eliminarea murdariei, a sebumului si a impuritatilor nedorite de pe suprafata pielii.

Foloseste Aloe Vera

Gelurile cu aloe vera calmeaza, revigoreaza pielea, previn arsurile solare si ajuta in procesul de hidratare a tesuturilor. (ex. Gel cu Aloe Vera dr. Organic).

Aplica masti servetel sau masti crema hidratante

Mastile servetel sau foaie pot fi utilizate pentru o hidratare suplimentara si rapida a pielii expuse la razele soarelui vreme indelungata. (ex. Masca hidratanta si calmanta).

Exfoliaza pielea de la nivelul buzelor

Pielea de pe buze este extrem de sensibila. Dupa expunerea fetei la soare, este recomandat sa folosesti un exfoliant pentru buze care te poate ajuta sa indepartezi celulele moarte de pe suprafata pielii. Foloseste, la final, un balsam de buze hidratant, cu rol de protectie si calmare a pielii sensibile (ex. Balsam reparator de buze).

Foloseste lotiuni hidratante dupa soare

Lotiunile dupa soare fara alcool au rol calmant si pot proteja pielea de iritatiile cauzate de soare cat si impotriva fotoimbatranirii, lasand-o placut catifelata (ex. Lotiune dupa plaja Apivita).

Concluzii:

Bronzul de pe piele se poate mentine cu succes pentru mai mult timp daca acorzi multa atentie ritualului zilnic de ingrijire a pielii si daca adopti un regim alimentar si de viata adecvat. Nu uita, insa, ca este foarte important sa iti protejezi pielea pentru a te bucura, in siguranta, de razele soarelui.
 
Referinte:

Gallagher, Grace. rev. Cynthia Cobb, How Long Tans Last, and How to Make Them Last Longer. Healthline, 2019,
https://www.healthline.com/health/how-long-does-a-tan-lastAccesat in 04.03.3021.
Mayo Clinic Staff. Sunless tanning: What you need to know. MayoClinic, 2020,
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sunless-tanning/art-20046803Accesat in 04.03.3021.
Millar, Helen. rev.Cynthia Cobb. How to tan more safely and minimize the risks. Medical News Today, 2020,
https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-tan-safely
Accesat in 04.03.3021.
 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor