Medicamente cu reteta

Adrenalina Terapia 1mg/ml, 10 fiole, Terapia

Brand: TERAPIA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Adrenalina Terapia 1mg/ml, 10 fiole, Terapia

7533987

Indicatii
Tratamentul de urgenta al urmatoarelor afectiuni:

  • reactii alergice: soc anafilactic, alte reactii anafilactice acute sistemice, edem angioneurotic;
  • afectiuni cardiovasculare: stop cardiac (prin asistolie ventriculara), deprimare cardiocirculatorie cu stari de soc hemoragic, traumatic, infectios sau secundara chirurgiei cardiace;
  • afectiuni bronhopulmonare: criza de astm bronsic.

Medicamentul poate fi asociat anestezicelor locale (procaina, lidocaina) pentru a prelungi efectul local al acestora.

Dozaj
Soc anafilactic

Administrare intravenoasa

Se dilueaza 1 ml solutie injectabila (o fiola) in 10 ml ser fiziologic. Doza recomandata este de 0,1 mg adrenalina (echivalent a 1 ml solutie diluata), administrata intravenos in bolus. Administrarea se poate repeta pana la restabilirea starii hemodinamice.

Administrare subcutanata

Adulti

Doza recomandata este de 0,3 mg adrenalina (0,3 ml solutie injectabila nediluata). Ameliorarea starii generale apare in 3 5 minute de la administrarea subcutanata.

Daca este necesar, dupa 10 15 minute se pot administra inca 0,3 mg adrenalina (0,3 ml solutie injectabila nediluata).

Copii cu varsta sub 2 ani (sub 12 kg)

Doza recomandata este de 0,05 0,1 mg adrenalina (0,05 0,1 ml solutie injectabila nediluata).

Copii cu varsta intre 2 si 6 ani (12 18 kg)

Doza recomandata este de 0,15 mg adrenalina (0,15 ml solutie injectabila nediluata).

Copii cu varsta intre 6 si 12 ani (18 33 kg)

Doza recomandata este de 0,2 mg adrenalina (0,2 ml solutie injectabila nediluata).

Stop cardiac

Doza recomandata este de 1 5 mg adrenalina (1 5 ml solutie injectabila nediluata) pana la restabilirea starii hemodinamice.

Deprimare cardiocirculatorie cu stari de soc

Doza recomandata este de 0,01 0,5 μg/kg si minut, administrata cu injectomatul, doza medie fiind stabilita in functie de efectul terapeutic dorit.

Criza de astm bronsic

Doza recomandata este de 0,3 0,5 mg adrenalina (0,3 0,5 ml solutie injectabila nediluata), administrata subcutanat.

Daca este necesar, dupa 20 minute se poate repeta administrarea.

Mod de administrare

Adrenalina Terapia 1 mg/ml se administreaza intravenos, intramuscular, subcutanat si intracardiac.

Cel mai bun loc pentru injectare intramusculara este regiunea antero-laterala din treimea mijlocie a coapsei. Acul utilizat pentru injectie trebuie sa fie suficient de lung pentru a se asigura ca Adrenalina Terapia 1 mg/ml este injectata in muschi. Adrenalina Terapia 1 mg/ml nu trebuie administrata in degetele de la maini sau de la picioare, urechi, nas sau organe genitale datorita riscului de necroza tisulara ischemica.

Injectiile intramusculare de adrenalina in fese trebuie evitate, din cauza riscului de necroza tisulara.

Contraindicatii
Contraindicatiile sunt relative deoarece acest medicament este destinat utilizarii in situatii de urgenta, care pun viata in pericol.

Cu exceptia situatiilor de urgenta, trebuie luate in considerare urmatoarele contraindicatii:

Hipersensibilitate la adrenalina, la amine simpatomimetice sau la oricare dintre excipientii medicamentului enumerati la pct. 6.1.

Tulburari de ritm ventricular. Cardiomiopatie obstructiva. Hipertiroidism.

Hipertensiune arteriala. Cardiopatie ischemica. Diabet zaharat.

Glaucom cu unghi inchis.

Atentionari
Aceste avertismente si precautii speciale sunt relative deoarece acest medicament este destinat utilizarii in situatii de urgenta, care pun viata in pericol.

In timpul tratamentului cu adrenalina se recomanda monitorizare cardiologica si electrocardiografica.

In cazul administrarii intravenoase pot sa apara tulburari de ritm ventricular cu risc de fibrilatie ventriculara, posibil letala.

In caz de soc hipovolemic se recomanda restabilirea volemiei inaintea administrarii de adrenalina.

In caz de aparitie a manifestarilor reactiei anafilactice cum sunt prurit generalizat, eritem, edem al buzelor sau orofaringian, senzatie de constrictie toracica, transpiratii profunde, hipotensiune arteriala, adrenalina trebuie administrata pe cale subcutanata.

Adrenalina Terapia 1 mg/ml trebuie utilizata cu prudenta la pacientii cu hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, cord pulmonar, tahicardie sau aritmii ectopice, infarct miocardic, hipertiroidism, feocromocitom, glaucom cu unghi inchis, adenom de prostata cu retentie de urina, insuficienta renala severa, parkinsonism, hipercalcemie, hipokaliemie, la pacienti varstnici sau la gravide, deoarece exista riscul agravarii acestor afectiuni. Se utilizeaza cu precautie extrema la pacientii cu astm bronsic de lunga durata si emfizem care au dezvoltat boli de inima degenerative. Poate fi indusa durerea anginoasa atunci cand insuficienta coronariana este prezenta.

Trebuie administrata cu precautie la pacientii care sufera de disreflexie vegetativa (hiperreflexie), in special in leziuni ale coloanei vertebrale (de exemplu, tetraplegici).

Adrenalina inhiba secretia de insulina si pacientii cu diabet zaharat pot necesita cresterea dozei de insulina.

Injectarea locala repetata poate determina necroza la locul de injectare (prin vasoconstrictie daca acest medicament este administrat intr-un loc de injectare necorespunzator, cum sunt degete sau fese).

Injectarea intraarteriala accidentala poate determina hemoragie cerebrala datorita cresterii bruste a tensiunii arteriale.

Administrarea endotraheala de adrenalina poate contamina detectorul colorimetru de dioxid de carbon si poate determina o schimbare de culoare fals pozitiva (decolorare galben fix).

Datorita continutului de acetonbisulfit de sodiu, Adrenalina Terapia 1 mg/ml poate determina la persoanele sensibile, in special la cele cu antecedente de astm bronsic, reactii de tip alergic inclusiv simptome anafilactice si bronhospasm.

Adrenalina poate determina pozitivarea testelor antidoping la sportivi.

Interactiuni
Beta-blocante neselective: administrarea concomitenta poate determina hipertensiune arteriala severa si bradicardie. Propranololul inhiba, de asemenea, efectul bronhodilatator al adrenalinei.

Alfa-blocante: administrarea concomitenta poate sa scada intensitatea efectului vasoconstrictor al adrenalinei (hipotensiune arteriala si tahicardie).

Chinina, chinidina, digoxina, ciclopropan, fluorohidrocarbonati sau cocaina: administrarea concomitenta creste riscul de aparitie al aritmiilor cardiace.

Anestezicele lichide volatile, cum este halotanul creste riscul de aritmii ventriculare induse de adrenalina si edem pulmonar acut daca este prezenta hipoxia.

Antidepresive triciclice, antidepresive inhibitoare ale recaptarii noradrenalinei si serotoninei, antidepresive inhibitoare ale monoaminooxidazei (IMAO): cresc riscul de aparitie al aritmiilor cardiace. Utilizarea concomitenta sau utilizarea cu 2 saptamani ȋnainte de adrenalina a inhibitorilor de monoaminooxidaza creste riscul de evenimente adverse.

Medicamentele simpatomimetice (de exemplu izoproterenol): cresc riscul de aritmii cardiace grave.

Hiperglicemia indusa de adrenalina poate duce la pierderea controlului glicemiei la pacientii diabetici tratati cu medicamente antidiabetice.

Efectele vasoconstrictor si presor ale adrenalinei, mediate prin actiunea sa alfa-adrenergica, pot fi crescute prin administrarea concomitenta a medicamentelor cu efecte similare, cum sunt alcaloizi de ergot sau oxitocina.

Adrenalina inverseaza in mod specific efectele antihipertensive ale blocantelor neuronilor adrenergici, cum este guanetidina cu risc de hipertensiune arteriala severa.

Adrenalina creste riscul de efecte adverse cardiace ale levodopa.

Utilizarea entacaponei poate creste efectele cronotrop si aritmogen ale adrenalinei.

Incompatibilitati in solutie: vitamina C, atropina sulfurica, carbenicilina, cefalotina, cloramfenicol hemisuccinat, clorpromazina clorhidrica, meticilina sodica, novobiocina sodica, benzilpenicilina sodica si potasica, solutii alcaline, tetraciclina clorhidrica.

Sarcina
Sarcina

In timpul sarcinii adrenalina trebuie utilizata numai daca beneficiul potential asteptat justifica riscul asupra fatului.

Adrenalina traverseaza placenta. Adrenalina poate sa scada marcat fluxul de sange la nivelul placentei, accentuand scaderea fluxului sangvin determinata de socul anafilactic. Exista unele dovezi privind incidenta usor crescuta de anomalii congenitale. Injectia de adrenalina poate provoca tahicardie fetala, ritm cardiac neregulat, extrasistole si sunete cardiace puternice. In travaliu, adrenalina poate intarzia etapa a doua.

Alaptare

Nu se asteapta ca adrenalina excretata in laptele matern sa aiba vreun efect asupra sugarilor alimentati natural. Adrenalina este eliminata in laptele matern, dar nu sunt realizate concentratii plasmatice farmacologic active pe cale orala; utilizarea de adrenalina la mamele care alapteaza se presupune a fi sigura.

Condus auto
Nu se recomanda conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje deoarece simptomele socului anafilactic pot afecta aceste capacitati.

Reactii adverse
Tulburari ale sistemului imunitar

Adrenalina Terapia 1mg/ml contine un sulfit (acetonbisulfit de sodiu) care poate determina reactii de tip alergic inclusiv reactii anafilactice, cu potential letal sau episoade astmatice mai putin grave la pacientii sensibili.

Tulburari metabolice si de nutritie

Cresterea glicemiei (chiar si la doze mici).

Efectele biochimice includ inhibarea secretiei de insulina, stimularea secretiei hormonului de crestere, implicarea in procesul de gluconeogeneza, glicoliza, lipoliza si cetogeneza.

Tulburari psihice

Anxietate, neliniste.

Tulburari ale sistemului nervos

Tremor, ameteli, cefalee, parestezii la nivelul extremitatilor.

Tulburari cardiace

Palpitatii, tahicardie, aritmii ectopice, dureri anginoase. Ischemie miocardica, infarct miocardic, cardiomiopatie de stres.

La doze mari sau la persoane sensibile pot sa apara aritmii (fibrilatii ventriculare potential letale), cresterea brusca a tensiunii arteriale (cu risc de hemoragie cerebrala) si vasoconstrictie (in teritoriul cutanat, al mucoaselor si renal).

Tulburari vasculare

Necroza intestinului, extremitati reci.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Dispnee, edem pulmonar determinat de hipertensiune arteriala.

Tulburari gastrointestinale

Greata, varsaturi.

Tulburari renale si ale cailor urinare

Dificultati de mictiune cu retentie urinara.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Transpiratii, slabiciune.

Necroza ischemica locala.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Simptome: aritmii cardiace ce determina fibrilatie ventriculara si deces.

Supradozajul sau injectarea intraarteriala poate determina hemoragie cerebrala (datorita cresterii bruste a tensiunii arteriale), fibrilatie ventriculara (in special la cardiaci) si infarct miocardic acut (la pacientii cu cardiopatie ischemica). Vasoconstrictia periferica si stimularea cardiaca pot determina edem pulmonar acut.

Tratament: medicamente blocante alfa si beta-adrenergice, cum este labetalol pot contracara efectele adrenalinei sau un medicament beta-blocant poate fi utilizat pentru a trata orice aritmii supraventriculare si fentolamina pentru controlul efectelor alfa-mediate asupra circulatiei periferice. Vasodilatatori cu actiune rapida cum sunt nitratii si nitroprusiatul de sodiu pot fi de asemenea de ajutor.

Trebuie sa fie disponibil imediat suportul de resuscitare.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: stimulante cardiace exclusiv glicozizi cardiotonici, agenti adrenergici si dopaminergici, codul ATC: C01CA24.

Adrenalina este un simpatomimetic direct care actioneaza asupra receptorilor α si β adrenergici. Stimuleaza receptorii alfa-adrenergici determinand vasoconstrictia arteriolelor mici. Stimuleaza automatismul, conductibilitatea, excitabilitatea si contractilitatea miocardului, creste debitul si travaliul cardiac, crescand astfel necesarul de oxigen.

Efecte majore sunt cresterea tensiunii arteriale sistolice, reducerea presiunii diastolice, tahicardie, hiperglicemie si hipokaliemie. Acesta este un stimulent cardiac puternic.

Stimuleaza receptorii bronsici beta-adrenergici determinand bronhodilatatie.

Proprietati farmacocinetice
Administrarea subcutanata a adrenalinei este urmata de absorbtie relativ lenta (3 - 5 minute) datorita vasoconstrictiei locale. Adrenalina are un debut rapid si actiune de scurta durata si este distribuita rapid la inima, splina, mai multe tesuturi glandulare si la nervii adrenergici.

Ea traverseaza placenta si se elimina in laptele matern.

Absorbtia este mult mai rapida in cazul injectarii intramusculare. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 50%. Debutul actiunii este rapid si dupa perfuzie intravenoasa, timpul de injumatatire este de aproximativ 5-10 minute.

Adrenalina este inactivata rapid in organism, in special in ficat, de enzimele COMT (catecol-O- metiltransferaza) si MAO (monoaminooxidaza).

Pana la 90% din doza administrata intravenos se elimina pe cale urinara sub forma de metaboliti.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile date.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 22.02.2023

Categorii de produse