Medicamente cu reteta

Zomacton pulbere pentru solutie injectabila 4mg (12UI), 1 flacon, Ferring

Brand: FERRING

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Zomacton pulbere pentru solutie injectabila 4mg (12UI), 1 flacon, Ferring

5371140

Indicatii
Zomacton este indicat in tratamentul de lunga durata al copiilor:

  • cu deficit de crestere produs de insuficienta hormonului somatotrop.
  • cu deficit de crestere produs de disgenezia gonadala (sindrom Turner), confirmata prin analiza cromozomiala.

Dozaj
Doze

Deficitul cresterii, produs de insuficienta hormonului somatotrop (nanism hipofizar): doza uzuala recomandata este de 0,17-0,23 mg somatropina/kg, echivalent cu 4,9-6,9 mg/m2 pe saptamana divizata in 6-7 prize de injectii subcutanate, corespunzand la 0,02-0,03 mg somatropina/kg si pe zi sau 0,7-1,0 mg/m2 si pe zi.

Doza maxima recomandata care nu trebuie depasita este de 0,27 mg/kg sau 8 mg/m2, corespunzand la 0,04 mg/kg pe zi.

Sindrom Turner: doza uzuala recomandata este de 0,33 mg somatropina/kg si pe saptamana, echivalent cu 9,86 mg/m2 divizata in 6-7 prize de injectii subcutanate, corespunzand la 0,05 mg /kg si pe zi sau 1,40-1,63 mg/m2 si pe zi.

Mod de administrare

Zomacton trebuie prescris doar de catre medici specialisti care poseda cunostinte despre indicatia terapeutica pentru care a fost recomandat.

Doza trebuie individualizata, stabilindu-se in functie de raspunsul pacientului la tratament.

Durata tratamentului, in mod obisnuit de cativa ani, depinde de maximul de beneficiu terapeutic dorit. Administrarea subcutanata poate provoca reducerea sau cresterea tesutului adipos subiacent de la nivelul locului de administrare. Din aceasta cauza se recomanda alternarea locurilor de administrare.

Contraindicatii
Zomacton nu se administreaza prematurilor sau nou-nascutilor, deoarece solventul contine alcool benzilic. Hipersensibilitate la somatropina sau la oricare dintre excipienti.

Somatropina nu trebuie administrata la pacientii care prezinta semne de tumori active. Tumorile intracraniene trebuie sa fie inactive, iar terapia antitumorala trebuie sa se fi incheiat inainte de instituirea tratamentului cu hormon de crestere. Tratamentul trebuie intrerupt daca apar semne de crestere tumorala.
Somatropina nu trebuie utilizata pentru stimularea cresterii la copii ale caror epifize de crestere s-au inchis.

Nu trebuie tratati cu somatropina pacientii cu boli critice acute care sufera complicatii in urma interventiilor chirurgicale pe cord deschis, interventiilor chirurgicale abdominale, traumatismelor multiple cauzate de accidente, insuficientei respiratorii acute sau afectiunilor similare.

La copiii cu boala renala cronica, tratamentul cu somatropina trebuie oprit in momentul efectuarii transplantului renal.

Atentionari
A nu se depasi doza zilnica maxima recomandata (vezi pct. 4.2).

Tratamentul cu Zomacton va fi efectuat sub supravegherea unui medic endocrinolog cu experienta in tratamentul nanismului hipofizar.

Deoarece contine alcool benzilic, Zomacton nu trebuie administrat la prematuri sau nou-nascuti. Alcoolul benzilic poate provoca reactii toxice si anafilactoide la sugari si copii sub 3 ani.

Zomacton nu este indicat in tratamentul pe termen lung la copii cu deficit de crestere din cauza sindromului Prader-Willi, confirmat prin analiza genetica, cu exceptia situatiilor in care acestia sunt diagnosticati si cu deficit de hormon de crestere.

S-au raportat cazuri de apnee in somn si moarte subita dupa initierea tratamentului cu hormon de crestere la copii cu sindrom Prader-Willi care prezentau unul sau mai multi din urmatorii factori de risc: obezitate severa, istoric de obstructie a cailor respiratorii superioare sau apnee in somn, sau infectii respiratorii nediagnosticate.

Avand in vedere ca somatropina poate reduce sensibilitatea la insulina, pacientii trebuie monitorizati pentru a dovedi intoleranta la glucoza. In cazul pacientilor cu diabet zaharat, ar putea fi necesara ajustarea dozei de insulina dupa initierea tratamentului cu un produs care contine somatropina. Pacientii cu diabet sau intoleranta la glucoza trebuie monitorizati atent in timpul tratamentului cu somatropina. Se recomanda de asemenea prudenta in utilizarea Zomacton la pacientii cu antecedente familiale care ii predispun la aceasta boala.

Ca in cazul tuturor produselor care contin somatropina, un procent redus de pacienti poate dezvolta anticorpi la somatropina. Capacitatea de legare a acestor anticorpi este scazuta si nu are niciun efect asupra ritmului de crestere. Testele de anticorpi anti-somatropina trebuie efectuate la orice pacient care nu raspunde la tratament.

Hormonul de crestere mareste conversia extratiroidiana a T4 la T3 si poate astfel sa demaste hipotiroidismul incipient. Prin urmare, monitorizarea functiei tiroidiene este necesara la toti pacientii. La pacientii cu hipofunctie hipofizara, terapia standard de substitutie trebuie monitorizata atent cand se administreaza tratament cu somatropina.

La pacientii cu insuficienta hipofizara secundara unei leziuni intracraniene sunt necesare controale regulate pentru evaluarea afectiunii de baza.

Tratamentul cu somatropina trebuie intrerupt daca se constata agravarea afectiunii.

Se recomanda prudenta la pacientii cu antecedente de boli maligne, deoarece semnele si simptomele pot sa reapara.

Somatropina poate induce uneori insuficienta tiroidiana. Hipotiroidismul netratat corespunzator scade eficienta tratamentului cu somatropina. Pe toata perioada tratamentului este necesara supravegherea functiei tiroidiene si, in caz de hipotiroidism trebuie instituit tratamentul corespunzator.

Au fost raportate rare cazuri de aparitie a hipertensiunii intracraniene.

Examenul fundului de ochi pentru depistarea edemului papilar trebuie efectuat la initierea tratamentului si, periodic, pe tot parcursul acestuia, in special la pacientii care prezinta cefalee recurenta, tulburari de vedere, greata sau voma (simptomatologie ce poate indica aparitia hipertensiunii intracraniene). Daca edemul papilar este confirmat, diagnosticul de hipertensiune intracraniena trebuie luat in considerare, iar tratamentul cu hormon de crestere va fi intrerupt. In prezent, nu exista dovezi suficiente pentru a orienta decizia clinica in cazul pacientilor cu hipertensiune intracraniana rezolvata. Daca se reia tratamentul cu hormon de crestere, este necesara o monitorizare atenta a simptomelor de hipertensiune intracraniana.

La un numar mic de pacienti cu deficit de hormon de crestere, dintre care unii au fost tratati cu somatropina, au fost semnalate cazuri de leucemie. Cu toate acestea, nu exista dovezi ca incidenta leucemiei creste la pacientii tratati cu hormon de crestere in lipsa factorilor de predispozitie.

Luxatiile de cap femural apar mai frecvent la bolnavii cu endocrinopatii. Pacientii tratati cu somatropina care prezinta claudicatii, dureri de sold sau de genunchi trebuie examinati de un medic specialist.

Tratamentul cu somatropina trebuie intrerupt inaintea transplantului renal.

Scolioza poate avansa la copiii cu crestere rapida, de aceea semnele scoliozei trebuie urmarite in timpul tratamentului cu somatropina.

Efectele tratamentului cu hormon de crestere au fost observate in cadrul a doua studii clinice controlate placebo care au inclus 522 pacienti adulti cu complicatii acute critice, ca urmare a unor interventii chirurgicale pe cord deschis, interventii chirurgicale abdominale, politraumatisme prin accidentare, insuficienta respiratorie acuta. Mortalitatea a fost crescuta 42% la pacientii tratati cu hormon de crestere fata de 19% la pacientii tratati cu placebo. Deoarece nu exista date despre siguranta administrarii de hormon de crestere la pacientii cu afectiuni acute severe, continuarea tramentului in aceste situatii trebuie facuta dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic-risc potential implicat.

La toti pacientii cu afectiuni acute, beneficiu terapeutic trebuie sa depasesca riscul potential implicat.

Interactiuni
Tratamentul concomitent cu glucocorticoid inhiba efectele de stimulare a cresterii a produselor care contin somatropina. In cazul pacientilor cu deficit de ACTH terapia de substitutie cu glucocorticoid trebuie ajustata atent pentru a se evita efectul inhibitor asupra hormonului de crestere.

Dozele mari de estrogeni, hormoni androgeni sau anabolizante steroidiene pot accelera procesul de maturare osoasa, favorizand oprirea cresterii in inaltime.

Somatropina are efect antagonist competitiv fata de insulina, ceea ce obliga uneori la cresterea dozei de insulina la copiii diabetici care sunt tratati concomitent cu Zomacton.

Date din studiile de interactiune efectuate la adultii tratati cu hormon de crestere arata ca somatropina poate creste clearance-ul medicamentelor metabolizate pe calea citocromului P4503A4, cum ar fi steroizi, corticosteroizi, anticonvulsivante, ciclosporina, rezultand concentratii plasmatice reduse ale acestora.

Semnificatia clinica a acestui efect nu este cunoscuta.

Sarcina
Pe baza studiilor asupra functiei de reproducere efectuate la animale cu produse care contin somatropina, nu exista dovezi in sensul unui risc crescut de reactii adverse pentru embrion sau fetus.

Nu exista informatii pe baza utilizarii somatropinei la animale in timpul gestatiei. (Vezi pct. 5.3)

Prin urmare, produsele care contin somatropina nu sunt recomandate in timpul sarcinii si la femeile aflate la varsta fertila care nu utilizeaza metode contraceptive.

Nu s-au efectuat pana in prezent studii clinice cu produse care contin somatropina la femeile care alapteaza. Nu se cunoaste daca somatropina este excretat in laptele matern. Prin urmare se impune prudenta in administrarea produselor care contin somatropina la femeile care alapteaza.

Condus auto
Medicamentele care contin somatropina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Au fost raportate cazuri rare de reactii adverse cum ar fi eritem, prurit, durere la locul injectiei. Injectarea repetata subcutanata a hormonului de crestere in acelasi loc poate produce fenomene de lipodistrofie - se recomanda schimbarea locului injectiei de fiecare data.

Clasa organ sistemFoarte frecvente (mai mare de 1/10)Frecvente (mai mare 1/100,<1/10)Mai puţin frecvente (mai mare 1/1000,mai mic de 1/100)Rare(mai mare 1/10000, mai mic de 1/1000)Foarte rare (mai mic de 1/10000)
Tulburari hematologice si limfatice  Anemie  
Tulburari cardiace  Tahicardie, (adulti) hipertensiune(copii) hipertensiune 
Tulburari acustice si vestibulare  Ameteala  
Tulburari endocrine Hipotiroidism   
Tulburari oculare  Edem papilar, diplopie  
Tulburari gastro-intestinale  Voma, durere abdominala, flatulenta, grearaDiaree 
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare(Adulti) edem, (adulti) edem periferic,(copii) edem, (copii) edem periferic, reactii la nivelul locului de injectare, astenieSenzaţie de slabiciune, atrofie la nivelul locului de injectare, hemoragie la nivelul locului de injectare, umflatura la nivelul locului de injectare, hipertrofie  
Tulburari ale sistemului imun Formare de anticorpi   
Investigatii diagnostice   Modificari ale rezultatelor la testele functiei renale 
Tulburari metabolice si de nutritie(adulti) hiperglicemie moderata(copii) intoleranta la glucozahipoglicemie, hiperfosfatemieDiabet zaharat de tip II 
Afectiuni musculo- scheletice si ale tesutului conjunctiv(adulti) artralgie, (adulti) mialgie(copii) artralgie, (copii) mialgie (adulti) curbatura in extremitatiAtrofie musculara, dureri osoase, sindrom de tunel carpian (copii) curbatura in extremitati  
Tumori benigne, maligne si nespecificate (incluzand chisturi si polipi)  Neoplasm Leucemie
Tulburari ale sistemului nervos(adulti) cefalee (adulti) parestezieCefalee, hipertonie, (adulti) insomniesomnolenta, nistagmusNeuropatie, cresterea presiunii intracraniene,(copii) insomnie,(copii) parestezie 
Tulburari psihice  Tulburari de personalitate  
Tulburari renale si ale cailor urinare  Incontinenta urinara, hematurie, poliurie, urinare frecventa/ polakiurie, anomalie a urinei  
Tulburari ale aparatului genital si sanului  Secretie genitala, (adulti) ginecomastie (copii) ginecomastie
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat  Lipodistrofie, atrofie cutanata, dermatita exfoliativa, urticarie, hirsutism, hipertrofie cutanata  

Anticorpi anti-somatropina: proteina somatropina poate determina formarea de anticorpi. In functie de produsul in cauza, acesti anticorpi au fost identificati intr-un procent anume la populatia tratata. Capacitatea de legare si titrurile lor sunt in general scazute, fara consecinte clinice. Cu toate acestea, testele de anticorpi la somatropina trebuie efectuate in cazul absentei raspunsului la tratamentul cu somatropina.

Leucemie: cazuri de leucemie (foarte rare) au fost raportate la copiii cu deficit de hormon de crestere, unii dintre acestia fiind tratati cu somatropina si inclusi in experienta post-autorizare. Cu toate acestea, nu exista dovezi in sensul unui risc crescut de leucemie in lipsa factorilor predispozanti.

Alunecarea epifizei capului femural si boala Legg-Calve-Perthes au fost raportate la copii tratati cu hormon de crestere. Alunecarea epifizei capului femural se produce mai frecvent in cazul in care exista tulburari endocrine, iar boala Legg-Calve-Perthes este mai frecventa in cazul pacientilor de statura joasa. Cu toate acestea, nu se stie daca aceste 2 patologii sunt mai frecvente sau nu in timpul tratamentului cu somatropina. Se impune diagnosticarea acestora in cazul in care apare un disconfort, o durere la nivelul soldului si/sau genunchiului.

Alte reactii adverse la medicament pot fi luate in considerare ca efect de clasa, cum este hiperglicemia datorita unei scaderi a sensibilitatii la insulina, reducerii nivelului de tiroxina libera si posibilei aparitii a unei hipertensiuni intracraniene benigne.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Dozele recomandate de Zomacton nu trebuie depasite.

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj. Este de presupus ca supradozajul acut poate produce initial hipoglicemie urmata de hiperglicemie.

Nu se cunosc efectele pe termen lung ale administrarii repetate a unor doze mai mari decat cele recomandate. Este posibil sa apara aceleasi efecte ca si in cazul hipersecretiei de somatropina (gigantism, acromegalie).

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: hormoni adenohipofizari si analogi, codul ATC: H01AC01.

Zomacton este similar hormonului de crestere endogen in ceea ce priveste secventa de aminoacizi, lungimea lantului de aminoacizi (191 aminoacizi) si a profilului farmacocinetic.

Zomacton stimuleaza cresterea copiilor cu secretie deficitara a hormonului de crestere hipofizar si determina cresterea armonioasa a scheletului. Cresterea in inaltime se datoreaza actiunii hormonului la nivelul epifizelor oaselor lungi.

La copiii cu nanism hipofizar administrarea somatropinei determina cresterea concentratiei plasmatice de IGF-1 (Insulin-like Growth Factor/Somatomedin-C), asemanatoare cu cea produsa de hormonul de crestere fiziologic. De asemenea, se observa o crestere moderata a fosfatazei alcaline.

Administrarea de somatropina determina, pe langa cresterea in inaltime, cresterea proportionala a greutatii corporale, stimularea dezvoltarii tesutului conjunctiv, pielii si anexelor, dezvoltarea musculaturii striate, a timusului, stimularea proliferarii celulare hepatice si cresterea ficatului, o usoara crestere a dimensiunilor gonadelor, glandelor suprarenale si tiroidei.

Nu au fost raportate cresterea disproportionata a oaselor late, dezvoltarea exagerata a pielii si accelerarea maturizarii sexuale.

Hormonul de crestere stimuleaza incorporarea aminoacizilor in celule si sinteza de proteine. De asemenea, scade catabolismul glucidic si lipogeneza.

Administrata in doze mari sau in absenta insulinei, somatoropina actioneaza ca un agent diabetogen (intoleranta la glucoza, inhibarea lipogenezei, metabolizarea acizilor grasi si cresterea productiei de corpi cetonici).

In timpul tratamentului cu hormon de crestere, nivelul plasmatic al sodiului, potasiului si fosforului raman constante. Marirea eliminarii renale a calciului este de notat in cazul absorbtiei crescute observate la pacientii cu guta. Concentratia plasmatica a calciului nu este alterata semnificativ la pacientii tratati cu Zomacton.

Nivelul plasmatic al fosfatilor anorganici creste dupa administrarea de somatropina.

Proprietati farmacocinetice
La 8 voluntari sanatosi carora li s-a injectat subcutanat Zomacton 0,1 mg/kg, concentratia plasmatica maxima de 64 ng/ml a fost atinsa dupa 6 ore.

In cazul administrarii subcutanate, timpul mediu de injumatatire este de 3-5 ore (fata de 20-30 minute pentru administrare intravenoasa), datorita absorbtiei lente de la locul injectarii.

Hormonul este metabolizat in ficat si excretat prin bila.

Date preclinice de siguranta
Studiile preclinice de toxicitate acuta efectuate cu doze de 50-100 de ori mai mari decat cele terapeutice pentru om nu au evidentiat efecte toxice la niciuna din speciile supuse experimentarii.

Studiile de toxicitate cu doza unica efectuate la sobolani carora li s-a administrat intramuscular o doza de 10 mg/kg, caini si maimute carora li s-a administrat intramuscular o doza de 5 mg/kg nu au evidentiat efecte toxice semnificative la nici o specie.

Studiile de toxicitate la doze repetate efectuate la sobolani cu doze de 1,10 mg/kg si pe zi timp de 30 zile si 0,37 mg/kg si pe zi timp de 90 de zile nu au evidentiat efecte toxice semnificative.

Studiile preclinice nu au evidentiat efecte mutagene.

Somatropina obtinuta prin inginerie genetica este identica cu somatropina endogena si are aceleasi proprietati biologice daca este administrata in doze fiziologice.

Nu se cunosc efectele asupra functiei de reproducere, sarcinii si alaptarii si nu este de asteptat un potential efet carcinogen.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 13.01.2023

Categorii de produse