Medicamente cu reteta

Zepatier 50mg/100mg, 28 comprimate filmate, MSD

Brand: MSD

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Zepatier 50mg/100mg, 28 comprimate filmate, MSD

7532729

Indicatii
ZEPATIER este indicat in tratamentul hepatitei C cronice (HCC) la pacienti adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste, care au greutatea corporala de cel putin 30 kg (vezi pct. 4.2, 4.4 si 5.1).

Pentru activitatea specifica genotipului virusului hepatitic C (VHC) vezi pct. 4.4 si 5.1.

Dozaj
Tratamentul cu ZEPATIER trebuie initiat si monitorizat de catre un medic cu experienta in abordarea terapeutica a pacientilor cu HCC.

Doze

Doza recomandata este de un comprimat administrat o data pe zi.

Schemele terapeutice si duratele recomandate ale tratamentului sunt prezentate in Tabelul 1 de mai jos (vezi pct. 4.4 si 5.1)

Tabelul 1: tratamentul cu ZEPATIER recomandat pentru tratarea hepatitei C cronice la pacienti cu sau fara ciroza hepatica compensata (doar Clasa A conform clasificarii Child-Pugh)

Genotip VHCTratament si durata
1aZEPATIER timp de 12 saptamani, ZEPATIER timp de 16 saptamani plus ribavirina A trebuie luat in considerare la pacientii cu valori ARN VHC initiale mai mari de 800000 UI/ml si/sau prezenta polimorfismelor NS5A specifice, determinand o reducere de cel putin 5 ori a activitatii elbasvir, cu scopul de a minimiza riscul de esec al tratamentului (vezi pct. 5.1).
Genotip VHCTratament si durata
1bZEPATIER timp de 12 saptamani
4ZEPATIER timp de 12 saptamani, ZEPATIER timp de 16 saptamani plus ribavirina A trebuie luat in considerare la pacientii cu valori ARN VHC initiale mai mari de 800000 UI/ml, cu scopul de a minimiza riscul de esec al tratamentului (vezi pct. 5.1).

AIn studiile clinice efectuate la adulti, doza de ribavirina a fost stabilita pe baza greutatii corporale (mai putin de 66 kg = 800 mg/zi, 66 la 80 kg = 1000 mg/zi, 81 la 105 kg = 1200 mg/zi, mai mult de 105 kg = 1400 mg/zi) administrata in doua prize, impreuna cu alimente.

Pentru instructiuni specifice referitoare la doza de ribavirina, inclusiv modificarea dozei, consultati Rezumatul caracteristicilor produsului pentru ribavirina.

Pacientii trebuie instruiti ca in situatia in care apar varsaturi in decurs de 4 ore de la administrare, un comprimat suplimentar poate fi utilizat cu cel putin 8 ore inainte de administrarea dozei urmatoare. Daca varsaturile apar la mai mult de 4 ore de la administrare, nu este nevoie de doza suplimentara.

In cazul in care a fost omisa o doza de ZEPATIER si nu au trecut mai mult de 16 ore de la momentul la care ZEPATIER se administreaza in mod obisnuit, pacientul trebuie instruit sa ia ZEPATIER cat mai repede posibil, urmand ca doza urmatoare de ZEPATIER sa fie administrata la momentul obisnuit. Daca au trecut mai mult de 16 ore de la momentul la care se administreaza de obicei ZEPATIER, pacientul trebuie instruit ca doza omisa NU trebuie administrata si trebuie sa ia doza urmatoare conform schemei de tratament obisnuite. Pacientii trebuie instruiti sa nu utilizeze o doza dubla.

Varstnici

Nu este necesara ajustarea dozei de ZEPATIER la pacientii varstnici (vezi pct. 4.4 si 5.2).

Insuficienta renala si boala renala in stadiu terminal (BRST)

Nu este necesara ajustarea dozei de ZEPATIER la pacientii cu insuficienta renala usoara, moderata sau severa (incluzand pacientii aflati in hemodializa sau dializa peritoneala) (vezi pct. 5.2).

Insuficienta hepatica

Nu este necesara ajustarea dozei de ZEPATIER la pacientii cu insuficienta hepatica usoara (Clasa A conform clasificarii Child-Pugh). ZEPATIER este contraindicat la pacientii cu insuficienta hepatica moderata sau severa (Clasa B sau C conform clasificarii Child-Pugh) (vezi pct. 4.3 si 5.2).

Siguranta si eficacitatea ZEPATIER nu au fost stabilite la persoanele care au primit un transplant hepatic.

Copii si adolescenti

Nu este necesara ajustarea dozei de ZEPATIER la pacientii adolescenti cu varsta de 12 ani si peste, care au greutatea corporala de cel putin 30 kg (vezi pct. 5.1 si 5.2).

Siguranta si eficacitatea ZEPATIER la copii cu varsta sub 12 ani nu au fost stabilite.

Mod de administrare

Pentru administrare orala.

Comprimatele filmate trebuie inghitite intregi si pot fi administrate cu sau fara alimente (vezi pct. 5.2).

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Pacienti cu insuficienta hepatica moderata sau severa (Clasa B sau C conform clasificarii Child-Pugh) (vezi pct. 4.2 si 5.2).

Administrare concomitenta cu inhibitori ai polipeptidei 1B de transport al anionilor organici (OATP1B), cum sunt rifampicina, atazanavir, darunavir, lopinavir, saquinavir, tipranavir, cobicistat sau ciclosporina (vezi pct. 4.4 si 4.5).

Administrare concomitenta cu inductori ai citocromului P450 3A (CYP3A) sau glicoproteinei-P (gp-P), cum sunt efavirenz, fenitoina, carbamazepina, bosentan, etravirina, modafinil sau sunatoare (Hypericum perforatum) (vezi pct. 4.4 si 4.5).

Atentionari
Cresteri ale valorilor ALT

Rata cresterilor tardive ale valorilor ALT in timpul tratamentului este direct legata de expunerea plasmatica la grazoprevir. Pe durata studiilor clinice cu ZEPATIER administrat sau nu in asociere cu ribavirina, mai putin de 1% dintre subiecti au prezentat cresteri ale valorilor ALT pana la de peste 5 ori mai mari decat limita superioara a valorilor normale (LSVN), (vezi pct. 4.8). Rate mai mari de cresteri tardive ale valorilor ALT au aparut la femei (2% [11/652]), persoane de origine asiatica (2% [4/165]) si subiecti cu varsta mai mare sau egala fata de 65 ani (2% [3/187]) (vezi pct. 4.8 si 5.2). Aceste cresteri tardive ale valorilor ALT au aparut in general la 8 saptamani de tratament sau ulterior.

Testele de laborator de evaluare a functiei hepatice trebuie efectuate inainte de tratament, la 8 saptamani de tratament si asa cum este indicat din punct de vedere clinic. Pentru pacientii carora li se administreaza tratament timp de 16 saptamani, teste de laborator de evaluare a functiei hepatice suplimentare trebuie efectuate la 12 saptamani de tratament.

  • Pacientii trebuie instruiti sa se adreseze fara intarziere profesionistului din domeniul sanatatii in cazul in care constata ca survin fatigabilitate, slabiciune, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi, icter sau modificari de culoare ale materiilor fecale.
  • Trebuie luata in considerare intreruperea tratamentului cu ZEPATIER in cazul in care se confirma valori ale ALT de peste 10 ori mai mari decat LSVN.
  • Trebuie intrerupta administrarea ZEPATIER in cazul in care cresterea valorilor ALT este insotita de semne sau simptome de inflamatie hepatica sau de crestere a valorilor bilirubinei conjugate, fosfatazei alcaline sau raportului international normalizat (INR).

Activitatea specifica genotipului

Eficacitatea ZEPATIER nu a fost demonstrata in tratamentul infectiei cu VHC genotipurile 2, 3, 5 si 6. Nu este recomandata administrarea ZEPATIER la pacientii infectati cu aceste genotipuri.

Reinceperea tratamentului

Nu a fost demonstrata eficacitatea ZEPATIER la pacientii expusi anterior la ZEPATIER sau la medicamente din aceleasi clase ca ZEPATIER (inhibitori ai NS5A sau inhibitori ai NS3/4A, altii decat telaprevir, simeprevir, boceprevir) (vezi pct. 5.1).

Interactiuni
medicamentoase

Administrarea concomitenta a ZEPATIER si a inhibitorilor OATP1B este contraindicata deoarece poate determina cresterea semnificativa a concentratiilor plasmatice de grazoprevir.

Administrarea concomitenta a ZEPATIER si a inductorilor CYP3A sau gp-P este contraindicata deoarece poate determina scaderea semnificativa a concentratiilor plasmatice de elbasvir si grazoprevir si poate duce la reducerea efectului terapeutic al ZEPATIER (vezi pct. 4.3, 4.5 si 5.2).

Utilizarea concomitenta a ZEPATIER si a inhibitorilor puternici ai CYP3A determina cresterea concentratiilor plasmatice de elbasvir si grazoprevir, iar administrarea concomitenta nu este recomandata (vezi pct. 4.5).

Infectie concomitenta cu VHC/VHB (virusul hepatitic B)

In timpul sau dupa tratamentul cu medicamente antivirale cu actiune directa au fost raportate cazuri de reactivare a virusului hepatitic B (VHB), unele dintre acestea fiind letale.

Screening-ul pentru VHB

trebuie sa fie efectuat la toti pacientii inainte de inceperea tratamentului. Pacientii cu infectie concomitenta cu VHC/VHB prezinta riscul de reactivare a VHB si, in consecinta, trebuie monitorizati si tratati conform ghidurilor clinice curente.

Utilizarea la pacientii cu diabet

Persoanele cu diabet pot prezenta un control glicemic ameliorat, care poate duce la hipoglicemie simptomatica, dupa initierea tratamentului antiviral cu actiune directa (AAD) pentru VHC. La pacientii cu diabet care incep tratamentul AAD, valorile glucozei trebuie monitorizate cu atentie, in special in primele 3 luni, iar medicatia lor pentru diabet trebuie modificata dupa caz. Medicul responsabil de ingrijirea pentru diabet a pacientului trebuie informat cand se initiaza tratamentul AAD.

Copii si adolescenti

Nu este indicata utilizarea ZEPATIER la copii cu varsta sub 12 ani.

Excipienti

ZEPATIER contine lactoza monohidrat. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

ZEPATIER contine 69,85 mg sodiu pe comprimat, echivalent cu 3,5% din doza maxima zilnica recomandata de OMS de 2 g sodiu pentru un adult.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Potentialul ca alte medicamente sa influenteze ZEPATIER

Grazoprevir este un substrat al OATP1B cu rol in transportul medicamentelor. Administrarea concomitenta a ZEPATIER cu medicamente care inhiba transportorii OATP1B este contraindicata deoarece poate duce la o crestere semnificativa a concentratiei plasmatice de grazoprevir (vezi pct. 4.3 si 4.4).

Elbasvir si grazoprevir sunt substraturi ale CYP3A si gp-P. Administrarea concomitenta de inductori ai CYP3A sau gp-P si ZEPATIER este contraindicata deoarece poate determina scaderea concentratiilor plasmatice de elbasvir si grazoprevir, ceea ce poate duce la scaderea efectului terapeutic al ZEPATIER (vezi pct. 4.3 si 4.4).

Administrarea concomitenta a ZEPATIER cu inhibitori puternici ai CYP3A creste concentratiile plasmatice de elbasvir si grazoprevir, iar administrarea concomitenta nu este recomandata (vezi Tabelul 2 si pct. 4.4). Este de asteptat ca administrarea concomitenta a ZEPATIER cu inhibitori ai gp-P sa aiba un efect minim asupra concentratiilor plasmatice de ZEPATIER.

Nu poate fi exclus potentialul ca grazoprevir sa fie un substrat pentru proteina de rezistenta la cancerul de san (BCRP).

Potentialul ca ZEPATIER sa influenteze alte medicamente

Elbasvir si grazoprevir sunt inhibitori ai BCRP cu rol de transportor al medicamentelor la nivel intestinal la om si pot duce la cresterea concentratiilor plasmatice ale substraturilor BCRP administrate concomitent. Elbasvir nu este un inhibitor al CYP3A in vitro, iar grazoprevir este un inhibitor slab al CYP3A la om. Administrarea concomitenta cu grazoprevir nu a determinat cresteri relevante din punct de vedere clinic ale expunerii la substraturile CYP3A. Prin urmare, nu este necesara ajustarea dozelor substraturilor CYP3A in conditiile administrarii concomitente cu ZEPATIER.

La om, elbasvir are actiune inhibitorie minima asupra gp-P intestinale si nu determina cresteri relevante din punct de vedere clinic ale concentratiilor plasmatice de digoxina (un substrat al gp-P), cu o crestere de 11% a ASC plasmatica. Pe baza datelor in vitro, grazoprevir nu este un inhibitor al gp-P. La om, elbasvir si grazoprevir nu sunt inhibitori ai OATP1B. Pe baza datelor in vitro, nu sunt de asteptat interactiuni semnificative din punct de vedere clinic cu ZEPATIER ca inhibitor al altor enzime CYP, UGT1A1, esteraze (CES1, CES2 si CatA), OAT1, OAT3 si OCT2. Pe baza datelor in vitro, nu poate fi exclus potentialul ca GZR sa inhibe BSEP. Pe baza datelor in vitro, este putin probabil ca administrarea unor doze multiple de elbasvir sau grazoprevir sa induca metabolizarea

medicamentelor metabolizate de izoforme CYP.

Pacientii tratati cu antagonisti ai vitaminei K

Este recomandata o monitorizare atenta a valorilor raportului international normalizat (INR) din cauza faptului ca pot sa apara modificari ale functiei hepatice in cursul tratamentului cu ZEPATIER.

Impactul tratamentului AAD asupra medicamentelor metabolizate la nivel hepatic

Inhibarea slaba a CYP3A de catre grazoprevir poate creste nivelurile substraturilor CYP3A. In plus, concentratiile plasmatice ale medicamentelor care reprezinta substraturi CYP3A pot fi diminuate de imbunatatirea functiei hepatice in timpul tratamentului AAD, corelat cu clearance-ul VHC. Prin urmare, deoarece concentratiile plasmatice ale medicamentului se pot modifica (vezi Tabelul 2), in timpul tratamentului poate fi necesara monitorizarea atenta si ajustarea potentiala a dozei substraturilor CYP3A cu un indice terapeutic ingust (de exemplu, inhibitori de calcineurina).

Interactiunile dintre ZEPATIER si alte medicamente

Tabelul 2 prezinta o lista a interactiunilor medicamentoase evaluate sau potentiale. O sageata in sus sau in jos reprezinta o modificare a expunerii care necesita monitorizare sau o ajustare a dozei acelui medicament, sau administrarea concomitenta nu este recomandata sau este contraindicata. O modificare a expunerii care nu este relevanta din punct de vedere clinic este reprezentata printr-o sageata orizontala .

Interactiunile medicamentoase descrise se bazeaza pe rezultate provenite din studii efectuate fie cu ZEPATIER, fie cu elbasvir (EBR) si grazoprevir (GZR) ca substante utilizate individual sau sunt interactiuni medicamentoase previzibile care ar putea surveni cu elbasvir sau grazoprevir. Tabelul nu include toate posibilitatile de interactiune.

Tabelul 2: Interactiuni si recomandari de dozare la utilizarea concomitenta cu alte medicamente

Medicament in functie de aria terapeuticaEfecte asupra concentratiilor plasmatice ale medicamentului. Raport mediu (interval de incredere 90%) pentru ASC, Cmax, C12 sau C24 (mecanism de interactiune potential)Recomandare privind administrarea concomitenta cu ZEPATIER
MEDICAMENTE ANTIACIDE
Antagonisti ai receptorului H2
Famotidina↔ ElbasvirNu este necesara ajustarea dozei.
(20 mg doza unica)/elbasvir (50 mg doza unica)/grazoprevirASC 1,05 (0,92; 1,18), Cmax 1,11 (0,98; 1,26), C24 1,03 (0,91; 1,17) 
(100 mg doza unica)

↔ Grazoprevir ASC 1,10 (0,95;1,28), Cmax 0,89 (0,71; 1,11), C24 1,12 (0,97; 1,30)

 
Inhibitori ai pompei de protoni
Pantoprazol↔ ElbasvirNu este necesara ajustarea dozei.
(40 mg o data pe zi)/ elbasvir (50 mg doza unica)/ grazoprevir

ASC 1,05 (0,93; 1,18), Cmax 1,02 (0,92; 1,14), C24 1,03 (0,92; 1,17)

 
(100 mg doza unica)↔ Grazoprevir 
 ASC 1,12 (0,96; 1,30) 
 Cmax 1,10 (0,89; 1,37) 
 C24 1,17 (1,02; 1,34) 
Antiacide
Hidroxid de aluminiu sau de magneziu; carbonatde calciuInteractiunea nu a fost studiata.Este de asteptat:↔ Elbasvir↔ GrazoprevirNu este necesara ajustarea dozei.
ANTIARITMICE
Digoxina (0,25 mg dozaunica)/ elbasvir (50 mg o data pe zi)↔ DigoxinaASC 1,11 (1,02; 1,22) Cmax 1,47 (1,25; 1,73)Nu este necesara ajustarea dozei.
 (inhibarea gp-P) 
ANTICOAGULANTE
Dabigatran etexilatInteractiunea nu a fost studiata. Este de asteptat:↑ Dabigatran (inhibarea gp-P)

Concentratiile plasmatice ale dabigatran pot creste in conditiile administrarii concomitente cu elbasvir, cu o posibila crestere a riscului de sangerare. Se recomanda monitorizarea clinica si de laborator.

Antagonisti ai vitaminei KInteractiunea nu a fost studiata.Este recomandata monitorizarea atenta a INR in cazul utilizarii tuturor antagonistilor vitaminei K, din cauza modificarilor functiei hepatice in cursul tratamentului cu ZEPATIER.
ANTICONVULSIVANTE
CarbamazepinaInteractiunea nu a fost studiata.Administrarea concomitenta este contraindicata.
FenitoinaEste de asteptat: 
 ↓ Elbasvir 
 ↓ Grazoprevir 
 (inductia CYP3A sau gp-P)
Medicament in functie de aria terapeuticaEfecte asupra concentrațiilor plasmatice ale medicamentului. Raport mediu (interval de incredere 90%) pentru ASC, Cmax, C12 sau C24 (mecanism de interactiune potential)Recomandare privind administrarea concomitenta cu ZEPATIER
ANTIFUNGICE
Ketoconazol
(400 mg oral o data pe zi)/ elbasvir (50 mg doza unica)↔ Elbasvir  ASC 1,80 (1,41; 2,29), Cmax 1,29 (1,00; 1,66), C24 1,89 (1,37; 2,60)Administrarea concomitenta nu este recomandata.
(400 mg oral o data pe zi) / grazoprevir (100 mg doza unica)↑ Grazoprevir ASC 3,02 (2,42; 3,76), Cmax 1,13 (0,77; 1,67), (inhibarea CYP3A) 
ANTIMICOBACTERIENE
Rifampicina
(600 mg i.v. doza unica)/ elbasvir (50 mg doza unica)↔ Elbasvir ASC 1,22 (1,06; 1,40), Cmax 1,41 (1,18; 1,68), C24 1,31 (1,12; 1,53)Administrarea concomitenta este contraindicata.
(600 mg i.v. doza unica)/ grazoprevir (200 mg doza unica)↑ Grazoprevir ASC 10,21 (8,68; 12,00), Cmax 10,94 (8,92; 13,43), C24 1,77 (1,40; 2,24), (inhibarea OATP1B) 
(600 mg oral doza unica)/ elbasvir n (50 mg doza unica)↔ Elbasvir ASC 1,17 (0,98; 1,39), Cmax 1,29 (1,06; 1,58), C24 1,21 (1,03; 1,43) 
(600 mg oral doza unica)/ grazoprevir (200 mg o data pe zi)↑ Grazoprevir ASC 8,35 (7,38; 9,45), Cmax 6,52 (5,16; 8,24), C24 1,31 (1,12; 1,53), (inhibarea OATP1B) 
(600 mg oral o data pe zi)/ grazoprevir (200 mg o data pe zi)↔ Grazoprevir ASC 0,93 (0,75; 1,17), Cmax 1,16 (0,82; 1,65), C24 0,10 (0,07; 0,13), (inhibarea OATP1B si inductia CYP3A) 
MEDICAMENTE ANTIASTMATICE
Montelukast↔ MontelukastNu este necesara ajustarea dozei.
(10 mg doza unica)/ grazoprevirASC 1,11 (1,01; 1,20), Cmax 0,92 (0,81; 1,06), C24 1,39 (1,25; 1,56) 
ANTAGONIST AL ENDOTELINEI
BosentanInteractiunea nu a fost studiata. Este de aşteptat:↓ Elbasvir↓ Grazoprevir (inductia CYP3A sau gp-P)Administrarea concomitenta este contraindicata.
Medicament in functie de aria terapeuticaEfecte asupra concentratiilor plasmatice ale medicamentului. Raport mediu (interval de incredere 90%) pentru ASC, Cmax, C12 sau C24 (mecanism de interactiune potential)Recomandare privind administrarea concomitenta cu ZEPATIER
MEDICAMENTE ANTIVIRALE PENTRU TRATAMENTUL INFECTIEI CU VHC
Sofosbuvir↔ SofosbuvirNu este necesara ajustarea dozei.
(sofosbuvir 400 mg doza unica) /ASC 2,43 (2,12; 2,79), Cmax 2,27 (1,72; 2,99) 
elbasvir (50 mg o data pe zi) /↔ GS-331007 
grazoprevirASC 1,13 (1,05; 1,21) 
(200 mg o data pe zi)Cmax 0,87 (0,78; 0,96), C24 1,53 (1,43; 1,63) 
SUPLIMENTE PE BAZA DE PLANTE
Sunatoare (Hypericum perforatum)Interactiunea nu a fost studiata. Este de asteptat:↓ Elbasvir↓ Grazoprevir (inductia CYP3A sau gp-P)Administrarea concomitenta este contraindicata.
MEDICAMENTE ANTIVIRALE PENTRU TRATAMENTUL INFECTIEI CU vhb sIhiv: inhibitori nucleozidici/nucleotidici ai reverstranscriptazei
Fumarat de tenofovir disoproxil
(300 mg o data pe zi)/↔ ElbasvirNu este necesara ajustarea dozei.
 elbasvir (50 mg o data pe zi)ASC 0,93 (0,82; 1,05), Cmax 0,88 (0,77; 1,00), C24 0,92 (0,18; 1,05) 
 ↔ Tenofovir 
 ASC 1,34 (1,23; 1,47) 
 Cmax 1,47 (1,32; 1,63) 
 C24 1,29 (1,18; 1,41) 
(300 mg o data pe zi)/↔ Grazoprevir 
grazoprevir (200 mg o data pe zi)ASC 0,86 (0,55; 1,12), Cmax 0,78 (0,51; 1,18), C24 0,89 (0,78; 1,01) 
 ↔ Tenofovir 
 ASC 1,18 (1,09; 1,28), Cmax 1,14 (1,04; 1,25), C24 1,24 (1,10; 1,39) 
(300 mg o data pe zi)/↔ Tenofovir 
 elbasvir (50 mg o data pe zi)ASC 1,27 (1,20; 1,35), Cmax 1,14 (0,95; 1,36) 
grazoprevir (100 mg o data pe zi)C24 1,23 (1,09; 1,40) 
Lamivudina, Abacavir, EntecavirInteractiunea nu a fost studiata. Este de asteptat:↔ Elbasvir↔ Grazoprevir↔ Lamivudina↔ Abacavir↔ EntecavirNu este necesara ajustarea dozei.
Medicament in functie de aria terapeuticaEfecte asupra concentratiilor plasmatice ale medicamentului. Raport mediu (interval de incredere 90%) pentru ASC, Cmax, C12 sau C24 (mecanism de interactiune potential)Recomandare privind administrarea concomitenta cu ZEPATIER
Emtricitabina (200 mg o data pe zi)Interactiune studiata in conditiile administrarii elvitegravir/cobicistat/emtricitabina/fumarat de tenofovir disoproxil (combinatie in doza fixa) ↔ Emtricitabina ASC 1,07 (1,03; 1,10), Cmax 0,96 (0,90; 1,02), C24 1,19 (1,13; 1,25)Nu este necesara ajustarea dozei.
MEDICAMENTE ANTIVIRALE PENTRU TRATAMENTUL INFECTIEI CU HIV: INHIBITORI DE PROTEAZA
Atazanavir/ritonavir
(300 mg o data pe zi)/↑ ElbasvirAdministrarea concomitenta este contraindicata.
 ritonavirASC 4,76 (4,07; 5,56) 
(100 mg o data pe zi/ Cmax 4,15 (3,46; 4,97) 
elbasvir (50 mg o data pe zi)C24 6,45 (5,51; 7,54) (mecanisme combinate incluzand inhibarea CYP3A) 
 ↔ Atazanavir 
 ASC 1,07 (0,98; 1,17) 
 Cmax 1,02 (0,96; 1,08) 
 C24 1,15 (1,02; 1,29) 
(300 mg o data pe zi)/↑ Grazoprevir 
 ritonavirASC 10,58 (7,78; 14,39) 
(100 mg o data pe ziCmax 6,24 (4,42; 8,81) 
grazoprevirC24 11,64 (7,96; 17,02) 
(200 mg o data pe  zi)(inhibarea combinata a OATP1B si CYP3A) 
 ↔ Atazanavir 
 ASC 1,43 (1,30; 1,57) 
 Cmax 1,12 (1,01; 1,24) 
 C24 1,23 (1,13; 2,34) 
Medicament in functie de aria terapeuticaEfecte asupra concentratiilor plasmatice ale medicamentului. Raport mediu (interval de incredere 90%) pentru ASC, Cmax, C12 sau C24 (mecanism de interactiune potential)Recomandare privind administrarea concomitenta cu ZEPATIER
Darunavir/ritonavir
(600 mg de doua ori pe zi)/↔ ElbasvirAdministrarea concomitenta este contraindicata.
ritonavir (100 mg de doua ori pe zi)/ elbasvir (50 mg o data pe zi)ASC 1,66 (1,35; 2,05), Cmax 1,67 (1,36; 2,05), C24 1,82 (1,39; 2,39) 
 ↔ Darunavir 
 ASC 0,95 (0,86; 1,06) 
 Cmax 0,95 (0,85; 1,05) 
 C12 0,94 (0,85; 1,05) 
 ↑ Grazoprevir 
(600 mg de doua ori pe zi)/ ritonavir (100 mg de doua ori pe zi/ grazoprevir (200 mg o data pe zi)ASC 7,50 (5,92; 9,51), Cmax 5,27 (4,04; 6,86), C24 8,05 (6,33; 10,24), (inhibarea combinata a OATP1B si CYP3A) 
 ↔ Darunavir 
 ASC 1,11 (0,99; 1,24), Cmax 1,10 (0,96; 1,25), C12 1,00 (0,85; 1,18) 
Lopinavir/ritonavir
(400 mg de doua ori pe zi)/ ↑ Elbasvir

Administrarea concomitenta este contraindicata.

ritonavir (100 mg de doua ori pe zi/ elbasvir) (50 mg o data pe zi)ASC 3,71 (3,05; 4,53), Cmax 2,87 (2,29; 3,58), C24 4,58 (3,72; 5,64), (mecanisme combinate incluzand inhibarea CYP3A) 
 ↔ Lopinavir 
 ASC 1,02 (0,93; 1,13) 
 Cmax 1,02 (0,92; 1,13) 
 C12 1,07 (0,97; 1,18) 
(400 mg de doua ori pe zi)/ ↑ Grazoprevir 
ritonavir (100 mg de doua ori pe zi/ grazoprevir (200 mg o data pe zi)ASC 12,86 (10,25; 16,13), Cmax 7,31 (5,65; 9,45), C24 21,70 (12,99; 36,25)  (inhibarea combinata a OATP1B si CYP3A) 
 ↔ Lopinavir 
 ASC 1,03 (0,96; 1,16) 
 Cmax 0,97 (0,88; 1,08) 
 C12 0,97 (0,81; 1,15) 
Saquinavir/Ritonavir,  Tipranavir/Ritonavir,  AtazanavirInteractiunea nu a fost studiata. Este de asteptat: ↑ Grazoprevir (mecanisme combinate incluzand inhibarea CYP3A)Administrarea concomitenta este contraindicata.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 07.03.2023

Categorii de produse