Medicamente cu reteta

Vitamina A 20 mg/ml picaturi orale, 10ml, Biofarm

Brand: BIOFARM

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Vitamina A 20 mg/ml picaturi orale, 10ml, Biofarm

2133943

Indicatii

Preventia si tratamentul starilor de hipovitaminoza asociate carentei alimentare si tulburarilor de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitara la intuneric, nictalopie, xeroftalmie, ulceratii corneene, keratomalacie, xeroza cu hipercheratoza foliculara.

Dozaj

Preventie

Se recomanda individualizarea tratamentului in functie de varsta.

Copii cu varsta sub 2 ani: doza recomandata este de o picatura orala, solutie pe zi.

Copii cu varsta intre 2-8 ani: doza recomandata este de 2 picaturi orale, solutie pe zi.

Copii cu varsta peste 8 ani si adulti: doza recomandata este de 3 picaturi orale, solutie pe zi.

Tratament

Copii 8-15 ani: doza recomandata este de 50 picaturi orale, solutie, divizata in doua prize;

curele se repeta la fiecare 15 zile pana la refacerea rezervei hepatice normale. Se recomanda

administrarea in timpul mesei sau dupa masa. In hipovitaminoza severa, la copii, se recomanda administrarea preparatelor injectabile.

Adulti si adolescenti: doza recomandata este de 100 picaturi orale, solutie, divizat in doua prize, timp de 3 zile, apoi 50 picaturi orale, solutie, timp de 15 zile; curele se repeta la fiecare 15 zile pana la refacerea rezervei hepatice normale. Se recomanda administrarea in timpul mesei sau dupa masa. Pentru a evita aparitia intoxicatiei cronice nu se va prelungi tratamentul mai mult de 2 luni. O picatura orala, solutie contine aproximativ 1000 UI vitamina A.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la acetat de retinol sau la oricare din excipienti.

Tulburari de absorbtie a lipidelor.

Hipervitaminoza A.

Malabsorbtie cronica.

Administrarea concomitenta de medicamente care interfera cu absorbtia vitaminei A.

Atentionari

In cazul asocierii mai multor tratamente continand aceasta vitamina, pentru a evita supradozajul, trebuie sa se tina cont de doza totala de vitamina A.

Este necesara prudenta la pacientii care prezinta ciroza si alte afectiuni hepatice, inclusiv hepatita virala, insuficienta renala cronica si alcoolism cronic.

La pacientii cu obstructie biliara sau cu insuficienta a pancreasului exocrin, preparatele orale de vitamina A nu se absorb si in consecinta nu sunt eficace.

Interactiuni

Administrarea concomitenta de neomicina, ulei mineral, colestipol sau colestiramina reduce absorbtia vitaminei A, scazand concentratia plasmatica a acesteia.

Administrarea contraceptivelor orale concomitent cu vitamina A poate creste concentratia plasmatica a acesteia.

Administrarea concomitenta de vitamina A si etretinat sau isotretinoin creste riscul aparitiei reactiilor adverse.

Tetraciclina administrata concomitent cu vitamina A in doze zilnice de 50000 U.I. sau mai mari, poate determina hipertensiune intracraniana benigna.

Vitamina E faciliteaza absorbtia, depozitarea hepatica si utilizarea vitaminei A, reducand toxicitatea acesteia.

Doze zilnice mari de vitamina A (25000 U.I.) pot contracara efectele de la nivelul osului ale tratamentului cu medicamente care contin calciu, fiind posibila aparitia hipercalcemiei.

Sarcina

Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere. Riscul potential la om este necunoscut. La om au fost raportate malformatii in cazul administrarii in timpul sarcinii de doze mari de vitamina A. In concluzie, vitamina A nu va fi administrata in timpul sarcinii decat in caz de carenta grava si nu se va depasi doza zilnica de 10000 U.I. pe zi (10 picaturi).

Vitamina A nu se administreaza in timpul alaptarii datorita riscului de supradozaj la nou-nascut.

Condus auto

Vitamina A nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Administrarea unor doze mari de Vitamina A pe o perioada lunga de timp poate determina aparitia hipervitaminozei A. Reactiile adverse ale hipervitaminozei A sunt: fatigabilitate, iritabilitate, anorexie si pierdere in greutate, greata, varsaturi, stare subfebrila, hepatosplenomegalie, uscarea si descuamare cutanata si a mucoaselor (cheilita, dermatita, descuamare palmo-plantara, stomatita), prurit, alopecie, uscarea parului, anemie, cefalee, hipercalcemie, dureri la nivelul oaselor si articulatiilor, hipertensiune intracraniana, tinitus, tulburari vizuale.

Aceste simptome dispar lent la oprirea adiministrarii vitaminei A si pot persista cateva saptamani.

Supradozaj

Simptome

Simptomele supradozajului acut apar la concentratii de vitamina A ce depasesc 100 μg/100 ml si constau in: stari de confuzie sau excitatie, varsaturi, diaree, ameteli, somnolenta, vedere dubla, hipertensiune intracraniana cu cefalee si edem papilar, exoftalmie, prurit si descuamare cutanata, mai ales la nivelul buzelor si palmelor, caderea parului, conjunctivita, cheilita, stomatita, tumefactii dureroase la nivelul extremitatilor si in regiunea occipitala (prin hiperostoze), hepatosplenomegalie.

Efectele supradozajului apar in aproximativ 6 ore dupa ingestia unor doze foarte mari de Vitamina A.

Tratament

Se opreste administrarea vitaminei A si, daca este necesar, se instituie tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: vitamina A si D, inclusiv combinatii ale acestora, vitamina A, codul ATC: A11CA0l.

Sub numele de vitamina A sunt cunoscute o serie de substante asemanatoare chimic: retinol,

3-dehidroretinol si esteri ai acestora (in principal palmitat de retinol), retinal si acid transretinoic. Vitamina A Biofarm 20 mg/ml contine acetat de retinol.

Vitamina A este esentiala pentru functionarea normala a retinei. Sub forma de retinal, vitamina A se

combina cu opsina (pigmentul rosu din retina), formand rodopsina, care este necesara pentru adaptarea vizuala la intuneric.

Vitamina A are rol si in cresterea oaselor, functia ovariana si testiculara, dezvoltarea embrionala, si in reglarea cresterii si diferentierea tesuturilor epiteliale.

Hipovitaminoza A poate sa apara in conditiile unei carente alimentare, a tulburarilor de absorbtie (boala celiaca, fibroza chistica, colita ulceroasa, obstructie biliara) si a tulburarilor de depozitare la nivel hepatic (ciroza hepatica). Alte situatii in care poate sa apara hipovitaminoza A sunt: bolile

infectioase febrile, bolile renale (probabil prin eliminare crescuta in urina) si starile de carenta proteica (prin diminuarea cantitatii de proteina transportoare).

Simptomele clinice ale hipovitaminozei apar atunci cand concentratia de vitamina A scade sub

10-15 µg/ml si constau in: adaptare deficitara la intuneric, nictalopie, xeroftalmie, ulceratii corneene, keratomalacie, xeroza cu hipercheratoza foliculara.

Proprietati farmacocinetice
Vitamina A este liposolubila, se absoarbe repede si aproape in totalitate din intestin. Absorbtia

vitaminei A este micsorata in caz de tulburari ale digestiei si absorbtiei grasimilor. In plasma, vitamina A se leaga in proportie de peste 90% de o alfa1-globulina (retinol binding protein) sintetizata de ficat. Se depoziteaza in principal la nivel hepatic (90%). Se elimina pe cale renala si prin materiile fecale sub forma de derivati.

Date preclinice de siguranta

Datele din literatura referitoare la studiile preclinice mentioneaza ca vitamina A este teratogena la mai multe specii de animale.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 10.01.2023

Categorii de produse