Medicamente cu reteta

Viregyt-K 100mg, 50 capsule, Egis

Brand: EGIS

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Viregyt-K 100mg, 50 capsule, Egis

1054349

Indicatii
Infectii virale:

  • profilactic sau ca tratament curativ, precoce in infectiile virale determinate de virusul gripal de tip A ale aparatului respirator;

Neurologie:

  • tratamentul bolii Parkinson si sindroamelor parkinsoniene de diferite etiologii - parkinsonism postencefalitic.
  • parkinsonism simptomatic in urma unei intoxicatii cu monoxid de carbon.
  • parkinsonism datorat aterosclerozei cerebrale la varstnici.
  • tratamentul reactiilor extrapiramidale induse medicamentos.

Tratamentul trebuie initiat numai de catre medic sub stricta supraveghere.

Dozaj
Doze

Boala Parkinson si sindroame parkinsoniene:

Adulti:

Doza initiala zilnica este de 100 mg pentru prima saptamana, doza putand fi crescuta la 100 mg de doua ori pe zi. Doza poate fi ajustata in functie de semne si simptome. Dozele care depasesc 200 mg pe zi pot aduce

anumite beneficii, dar pot fi asociate de asemenea cu cresterea toxicitatii. Nu trebuie depasita o doza maxima de 400 mg pe zi. Cresterea dozei trebuie sa se faca treptat, la intervale de cel putin o saptamana.

Varstnici:

Pacientii cu varsta peste 65 ani prezinta un clearance renal scazut si in consecinta o concentratie plasmatica mai mare, de aceea trebuie utilizata cea mai mica doza eficace.

Efectul clinic al amantadinei se instaleaza in mai putin de cateva zile, dar eficacitatea poate sa scada dupa utilizarea continua timp de cateva luni. Eficacitatea poate fi prelungita si actiunea terapeutica pare a se restabili prin intreruperea tratamentului timp de trei pana la patru saptamani. In acest timp, trebuie continuat tratamentul antiparkinsonian existent concomitent, sau daca este necesar din punct de vedere clinic se initiaza tratamentul cu doze mici de L-dopa.

Intreruperea tratamentului trebuie sa se faca treptat, de exemplu prin injumatatirea dozei la un interval de o saptamana.

Intreruperea brusca a tratamentului poate accentua boala Parkinson, indiferent de raspunsul pacientului la tratament (vezi pct. 4.4).

Tratamentul asociat: orice tratament antiparkinsonian anterior initierii tratamentului cu amantadina trebuie continuat. Ulterior poate fi necesara o reducere gradata a dozelor celorlalte medicamente. In cazul cresterii incidentei unor reactii adverse, doza trebuie redusa intr-un interval mai scurt. In cazul pacientilor care primesc tratament anticolinergic sau L-dopa, faza de initiere a tratamentului cu amantadina poate fi mai lunga de 15 zile.

Infectii virale determinate de virusul gripal de tip A

Tratament: se recomanda initierea tratamentului in infectiile virale cat mai devreme posibil si acesta trebuie continuat timp de 4-5 zile. Atunci cand tratamentul este initiat in mai putin de 48 ore dupa aparitia primelor simptome, este redusa durata simptomelor de febra si alte simptome la una sau doua zile si reactia inflamatorie a arborelui bronsic care insoteste infectia virala se rezolva mult mai repede.

Profilaxie: tratamentul zilnic se administreaza pe toata durata pentru care se doreste profilaxia. In cele mai multe situatii perioada este de 6 saptamani. Atunci cand se administreaza si vaccin antigripal, tratamentul cu amantadina se continua inca 2-3 saptamani dupa vaccinare.

Adulti: 100 mg pe zi pentru perioada recomandata.

Varstnici (cu varsta peste 65 ani): concentratia plasmatica a amantadinei este influentata de functia renala. La pacientii varstnici, timpul de injumatatire prin eliminare este mai lung si clearance-ul compusilor este diminuat comparativ cu pacientii mai tineri. Este adecvata o doza zilnica mai mica de 100 mg sau o doza de 100 mg administrata la intervale mai mari de o zi.

Copii si adolescenti:

Infectii gripale cu virus de tip A:

Copii cu varsta intre 10-15 ani: 100 mg pe zi pentru perioada recomandata. Copii cu varsta sub 10 ani: nu au fost stabilite dozele.

Pacienti cu insuficienta renala: doza de amantadina trebuie redusa. Acest lucru poate fi obtinut fie prin reducerea dozei zilnice, fie prin cresterea intervalului dintre doze in functie de clearance-ul creatininei. De exemplu,

Clearance-ul creatininei ml/(min)

Doze

< 15

contraindicat

15-35

100 mg la fiecare 2 sau 3 zile

>35

100 mg zilnic

Mod de administrare

Capsule pentru administrare orala.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Cazuri individuale de convulsii.

Ulcer gastric in antecedente. Afectiune renala severa.

Sarcina

Atentionari
Viregyt-K trebuie utilizat cu precautie la pacientii care prezinta stare de confuzie sau halucinatii sau cu tulburari psihice, la pacientii cu tulburari hepatice sau renale, si cei care prezinta sau care au prezentat in antecedente tulburari cardiovasculare. Prescrierea amantadinei concomitent cu alte medicamente care au efect asupra SNC necesita precautie (vezi pct. 4.5).

Tulburari de control al impulsurilor

Pacientii trebuie monitorizati in mod regulat pentru a vedea daca dezvolta tulburari de control al impulsurilor. Pacientii si ingrijitorii trebuie sa fie constienti ca, la pacientii tratati cu produse cu efect dopaminergic, inclusiv Viregyt-K, pot aparea simptome comportamentale ale tulburarilor de control al impusurilor, inclusiv jocul patologic de noroc, cresterea libidoului, hipersexualitatea, cheltuielile sau cumparaturile compulsive, mancatul excesiv si compulsiv. Daca se dezvolta astfel de simptome, trebuie luata in considerare reducerea dozei sau intreruperea graduala.

Intreruperea brusca a tratamentului cu amantadina poate determina agravarea bolii Parkinson sau simptomelor asemanatoare sindromului neuroleptic malign (SNM), ca si a manifestarilor cognitive (cum sunt catatonia, confuzia, dezorientarea, agravarea statusului mental, delirul).

Amantadina nu trebuie intrerupta brusc la pacientii care sunt sub tratament concomitent cu neuroleptice. Au fost raportate cazuri izolate de grabire sau agravare a sindromului neuroleptic malign sau a catatoniei indusa neuroleptic dupa intreruperea administrarii amantadinei la pacientii care erau sub tratament cu neuroleptice. Un sindrom asemanator a fost rar raportat dupa intreruperea amantadinei si a altor medicamente antiparkinsoniene la pacientii care nu erau sub tratament concomitent cu medicamente antipsihotice.

Rezistenta la amantadina se instaleaza in special in timpul schimbarii tulpinilor de virus gripal in vitro si in vivo in prezenta medicamentului. Transmiterea rezistentei aparente la medicament a diferitelor tulpini de virusi poate avea loc datorita profilaxiei insuficiente sau tratamentului la pacientii care vin in contact casnic sau care alapteaza. Cu toate acestea, nu exista nici un argument ca virusul rezistent produce o afectiune care este diferita ca manifestare de cea produsa de virusurile sensibile.

Prescrierea amantadinei trebuie facuta pentru cantitati mici in concordanta cu o supraveghere atenta a tratamentului avand in vedere ca unii pacienti au prezentat tentative de suicid dupa administrarea amantadinei.

Pot sa apara edeme periferice (datorita deteriorarii responsivitatii vaselor periferice) la unii pacienti in timpul tratamentului cronic cu Viregyt-K (in mod normal nu inainte de patru saptamani). Acest lucru trebuie luat in considerare la pacientii care prezinta insuficienta cardiaca congestiva.

In cazul supradozajului a fost raportata cardiotoxicitate (vezi pct. 4.9), de aceea existenta conditiilor predispozante de prelungire a intervalului QT necesita precautii.

Daca apar vederea neclara sau alte probleme vizuale, trebuie contactat un oftalmolog pentru a exclude edemul cornean. In cazul in care este diagnosticat edemul cornean, tratamentul cu amantadina trebuie intrerupt.

Amantadina prezinta efecte anticolinergice, si nu trebuie administrata pacientilor cu glaucom cu unghi inchis netratat.

La copii a fost observata hipotermie, mai ales la cei cu varsta sub 5 ani. Tratamentul cu Viregyt-K al gripei cu virus gripal de tip A la copii necesita precautii (vezi de asemenea pct. 4.2).

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Administrarea concomitenta a amantadinei cu anticolinergice sau levodopa poate creste incidenta de aparitie a reactiilor adverse cum sunt confuzie, halucinatii, cosmaruri, tulburari gastro-intestinale, sau alte reactii adverse de tip atropinic (vezi pct. 4.9). Antidepresivele, medicamentele utilizate in tratamentul diskineziilor, antihistaminicele, fenotiazinele pot potenta aparitia reactiilor adverse de tip anticolinergic.

A fost raportata prelungirea intervalului QT si Torsada Varfurilor dupa supradozajul cu ziprasidona si amantadina. Trebuie evitata administrarea concomitenta a amantadinei cu medicamente care determina prelungirea intervalului QT.

La pacientii care au primit amantadina si levodopa au fost observate reactii de tip psihotic. In cazuri izolate s-a raportat accentuarea simptomelor psihotice la pacientii care au primit concomitent amantadina si medicamente neuroleptice.

Administrarea concomitenta de amantadina si medicamente sau substante (alcool etilic) care actioneaza asupra SNC duce la un efect aditiv al toxicitatii asupra SNC. Se recomanda o monitorizare atenta (vezi pct. 4.9).

Au fost raportate cazuri izolate de interactiuni intre amantadina si combinatii de diuretice. (hidroclorotiazida+diuretice care economisesc potasiul). Una sau ambele componente reduc aparent clerance- ul amantadinei, ducand la concentratii plasmatice mai mari si implicit efecte toxice (confuzie, halucinatii, ataxie, mioclonii).

Sarcina
Sarcina

Au fost raportate complicatii datorate amantadinei in timpul sarcinii.

Viregyt-K este contraindicat in timpul sarcinii si femeilor care intentioneaza sa ramana gravide.

Alaptarea

Amantadina este excretata in laptele matern. Au fost raportate reactii adverse la sugarii alaptati. Mamele care alapteaza nu trebuie sa utilizeze Viregyt-K.

Condus auto
Pacientii trebuie avertizati de potentialele pericole de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in cazul in care prezinta reactii adverse cum sunt ameteli sau vedere incetosata.

Reactii adverse
Reactiile adverse ale amantadinei sunt de obicei usoare si tranzitorii, aparand in general dupa 2-4 zile de tratament si disparand dupa 24-48 ore de la intreruperea acestuia. Nu a fost demonstrata o relationare directa intre doza si incidenta reactiilor adverse, desi se pare ca exista o tendinta de aparitie a reactiilor adverse mai mare (mai ales a celor care afecteaza SNC) odata cu cresterea dozei.

Reactiile adverse (Tabelul 1) sunt prezentate in functie de frecventa, incepand cu cele mai frecvente, utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente: (mai mare sau egal 1/10), frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic 1/100), rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic 1/1000), foarte rare (mai mic 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Nota: Incidenta si severitatea unor reactii adverse, prezentate mai jos, difera in functie de doza si natura afectiunii care se trateaza.

Tabel 1 

Tulburari psihice

Frecvente:

anxietate, comportament exuberant, letargie, halucinatii, cosmaruri, nervozitate, depresie, insomnie. Halucinatii,confuzie si cosmaruri1

Mai putin frecvente:

confuzie, dezorientare, psihoza

Cu frecventa necunoscuta

delir, hipomanie sau manie2, tulburari de control al impulsurilor [Jocul patologic de noroc, cresterea libidoului, hipersexualitatea, cheltuielile sau cumparaturile compulsive, mancatul excesiv si compulsiv pot aparea la pacientii tratati cu produse cu efect dopaminergic,inclusiv Viregyt-K (vezi pct. 4.4)].

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente:

ameteli, cefalee, ataxie, tulburari de vorbire, lipsa de concentrare

Mai putin frecvente:

tremor, diskinezie, convulsii, sindrom neuroleptic malign

Tulburari oculare

Mai putin frecvente:

vedere neclara

Rare:

leziuni corneene, de exemplu puncte de opacitati subepiteliale care ar putea fi asociate cu cheratita punctata superficiala, cuedemul epitelial cornean si cu acuitatea vizuala redusa

Tulburari cardiace

Frecvente:

palpitatii

Foarte rare:

insuficienta cardiaca

Tulburari vasculare

Frecvente:

hipotensiune arteriala ortostatica

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente:

Uscaciune a gurii, anorexie, greata, varsaturi, constipatie

Rare:

diaree

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Foarte frecvente:

livedo reticularis3

Frecvente

diaforeza

Rare:

exantem

Foarte rare:

fotosensibilitate

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv

Frecvente:

mialgie

Tulburari renale si ale cailor urinare

Rare:

retentie urinara, incontinenta urinara

 

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Foarte frecvente:

edeme la nivelul gleznelor

Cu frecventa necunoscută:

hipotermie4

Investigatii diagnostice

Foarte rare:

cresteri reversibile ale concentratiilor enzimelor hepatice

1 mai frecvente cand amantadina este administrata concomitent cu anticolinergice sau cand pacientul are o boala psihica

2 raportate dar incidenta nu poate fi dedusa din literatura

3 obisnuite mai ales dupa doze mari sau dupa o utilizare de cateva luni

4 la expunerea dupa punerea pe piata hipotermia a fost raportata la copii mai ales cu varsta sub 5 ani (vezi de asemenea pct. 4.4). Frecventa nu a putut fi stabilita.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de

raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Supradozajul cu Viregyt-K poate duce la un sfarsit letal.

Semne si simptome: predomina tulburarile neuromusculare si simptomele de psihoza acuta.

Sistemul nervos central: hiperreflexie, agitatie motorie, convulsii, simptome extrapiramidale, torsionari, spasme, postura distonica, dilatare a pupilelor, disfagie, confuzie, dezorientare, delir, halucinatii vizuale, mioclonii. Aparatul respirator: hiperventilatie, edem pulmonar, detresa respiratorie, inclusiv sindromul de detresa respiratorie la adult. Aparatul cardiovascular: a fost raportat stop cardiac si moarte subita cardiaca. Tahicardie sinusala, hipertensiune arteriala. Aparatul gastro-intestinal: greata, varsaturi, uscaciune a gurii. Aparat renal: retentie urinara, disfunctie renala, incluzand crestere a valorilor BUN si scadere a clearance- ului creatininei.

Supradozaj datorat tratamentului asociat: amantadina potenteaza efectele mendicamentelor anticolinergice. Pot sa apara reactii psihotice acute (care sunt identice cu cele ale intoxicatiei atropinice) atunci cand sunt utilizate doze mari de anticolinergice. Semnele si simptomele unei intoxicatii acute pot fi agravate si/sau modificate atunci cand amantadina a fost administrata concomitent cu alcool etilic sau stimulante ale sistemului nervos central.

Tratament: nu exista un antidot specific. Poate fi utila inducerea varsaturilor si/sau aspiratia gastrica (si lavajul gastric daca pacientul este constient), administrarea de carbune activat sau solutii saline. Mentinerea functiei renale si diureza marita (daca este necesar diureza fortata) sunt caile eficiente de a elimina amantadina din fluxul sanguin deoarece aceasta este eliminata in principal nemodificata prin urina. Acidifierea urinei favorizeaza eliminarea sa. Prin hemodializa nu se elimina o cantitate semnificativa de amantadina.

Poate fi necesara monitorizarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, ECG, monitorizarea respiratiei si a temperaturii corpului si tratamentul unei eventuale hipotensiuni arteriale si a aritmiilor cardiace.

Convulsii si agitatie motorie excesiva: administrarea de anticonvulsivante cum este diazepam i.v., paraldehida i.m. sau intrarectal sau fenobarbital i.m.

Simptome de psihoza acuta, delir, postura distonica, manifestari mioclonice: a fost raportata administrarea repetata in functie de raspunsul initial sau de nevoile ulterioare de fizostigmina in perfuzie i.v. lenta (1 mg la adulti, 0,5 mg la copii). Retentia urinara: cateterizarea vezicii urinare; cateterul poate fi lasat atata timp cat este nevoie.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: agenti dopaminergici, codul ATC: N04BB01

Boala Parkinson: amantadina pare a avea o afinitate antagonica scazuta fata de receptorii N-metil-D-aspartat (NMDA) o subgrupa a glutamatului. Hiperactivitatea neurotransmisiei glutamatergice a fost implicata in generarea simptomelor parkinsoniene. Eficacitatea clinica a amantadinei este considerata a fi mediata de antagonismul sau la receptorii NMDA o subgrupa a glutamatului. In plus amantadina exercita si o actiune anticolinergica.

Infectia virala cu virus gripal tip A: amantadina inhiba in mod specific replicarea virusurilor gripale de tip A la concentratii scazute. Utilizand o dozare a reducerii sensibilitatii pe placa, virusii gripali incluzand subgrupele H1N1, H2N2 si H3N2 sunt inhibati de ≤0,4 µg/ml amantadina. Amantadina inhiba replicarea virala in stadiu incipient prin blocarea pompei de protoni a proteinei M2 din virus. Acest lucru are doua consecinte: opreste virusul neacoperit si inactiveaza sinteza noua de hemaglutinina virala. Au fost gasite si efecte ale replicarii tardive pentru virusul gripal aviar. Datele din testele cu tulpini de virusi gripal din grupa A indica faptul ca amantadina este activa pe tulpinile necunoscute si poate fi folosita in stadiile precoce ale unei epidemii, inainte de vaccinarea cu tulpini cunoscute.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Amantadina este absorbita lent dar complet. Concentratia plasmatica maxima de aproximativ 250ng/ml si 500 ng/ml este atinsa dupa 3-4 ore dupa administrarea orala a unei doze unice de 100 mg si respectiv 200 mg amantadina. Dupa administrari repetate de 200 mg pe zi, concentratia plasmatica la stadiu de echilibru este de 300 ng/ml in mai putin de 3 zile.

Distributie

Amantadina se acumuleaza in secretiile nazale dupa cateva ore si traverseaza bariera hematoencefalica (acest lucru nu a fost cuantificat). In vitro, 67% este legata de proteinele plasmatice, cu o cantitate semnificativa legata de celulele rosii plasmatice. Concentratia in eritrocite la voluntarii sanatosi este de 2,66 ori mai mare decat concentratia plasmatica. Volumul aparent de distributie este de 5 pana la 10 l/kg, sugerand o legare extensiva in tesuturi. Aceasta scade cu cresterea dozelor. Concentratia in plamani, inima, rinichi, ficat si splina este mai mare decat cea plasmatica.

Metabolizare

Amantadina este metabolizata in cantitate mica, in principal prin N-acetilare.

Eliminare

Medicamentul prezinta o concentratie maxima la eliminare la voluntarii adulti tineri sanatosi dupa 15 ore (10- 31 ore). Clearance-ul plasmatic total este aproape acelasi cu clearance-ul renal, sugerand o secretie renala tubulara. Dupa 4-5 zile, 90% din doza se regaseste neschimbata in urina. Rata este considerabil influentata de valoarea pH-ului urinar: cresterea pH-ului aduce o scadere a eliminarii.

Caracteristici la categorii speciale de pacienti:

Varstnici : comparativ cu pacientii adulti tineri, timpul de injumatatire poate fi dublu si clearance-ul renal diminuat. La varstnici secretia tubulara este diminuata mai mult decat filtrarea glomerulara. La pacientii varstnici cu insuficienta renala administrarea repetata a 100 mg pe zi timp de 14 zile duce la o crestere a concentratiei plasmatice pana la concentratii toxice.

Insuficienta renala: amantadina se poate acumula in cazul insuficientei renale, cu aparitia unor reactii adverse severe. Rata de eliminare plasmatica este corelata cu clearance-ul creatininei in functie de aria suprafetei corporale, desi eliminarea renala totala depaseste aceasta valoare (posibil datorita secretiei tubulare). Efectul unei functii renale reduse este dramatic: o reducere a clearance-ului creatininei la 40 ml/min duce la o crestere de cinci ori a timpului de injumatatire prin eliminare. Calea urinara este aproape exclusiv calea de eliminare, chiar si in insuficienta renala, si amantadina poate persista in plasma cateva zile. Hemodializa nu duce la o eliminare a unor cantitati semnificative de amantadina, posibil din cauza legarii extensive in tesuturi.

Date preclinice de siguranta
Studiile privind toxicitatea asupra functiei de reproducere au fost facute pe sobolani si iepuri. La sobolani doza orala de 50-100 mg/kg a avut efecte teratogene.

Doza maxima recomandata de 400 mg este mai putin decat 6 mg/kg.

Nu exista alte date preclinice relevante pentru prescriptor decat cele deja prezentate in alte sectiuni ale Rezumatului Caracteristicilor Produsului.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 19.12.2022

Categorii de produse