Medicamente cu reteta

Vidan 500mg, 24 comprimate, Vianex

Brand: VIANEX

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Vidan 500mg, 24 comprimate, Vianex

1058791

Indicatii 
artropatii inflamatorii cronice (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica etc.).

artropatii degenerative ale articulatiilor periferice si ale coloanei spinale

sindroamele dureroase musculo-scheletale periarticulare ( periartrita, tendinita, traumatisme etc.).

dismenoree primara.

la copii cu varsta peste 6 ani, ca antipiretic, timp de cel mult 7 zile.

migrene, durere dentara, durere posttraumatica, durere postoperatorie.

menoragie datorata disfunctiei hormonale sau a unui dispozitiv intra unterin (IUD), atunci cand nu exista afectare organica.

Dozaj
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor (vezi pct. 4.4)

Doze

Adulti si copii cu varsta peste 14 ani
Doza recomandata este de 500mg acid mefenamic de 3 ori pe zi, de preferat dupa mese.

Dismenoree: 500mg de 3 ori pe zi. Doza initiala ar trebui administrata odata cu debutul durerii menstruale si ar trebui continuat atata timp cat durerile persista.

Menoragie: 500mg de 3 ori pe zi. Doza initiala ar trebui administrata odata cu debutul sangerarii si a simptomelor asociate si tratamentul ar trebui continuat atata timp cat simptomele persista

La copii cu varsta peste 6 ani, ca antipiretic, timp de cel mult 7 zile
Doza recomandata este de 5mg acid mefenamic/kg la interval de 6 ore. Mod de administrare

Comprimatele trebuie administrate cu o cantitate suficienta de lichid, fara a fi mestecate.

Contraindicatii
hipersensibilitate la substanta activa, la acidul acetilsalicilic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

la pacientii cu ulcer peptic activ sau istoric in ulcer peptic sau boli gastrointestinale precum colita ulceranta si boala Crohn sau cu istoric in sangerare recurenta.

la pacientii care au astm, rinita alergica sau urticarie dupa utilizarea acidului acetil salicilic sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

perioada de sarcina si alaptare (pana in prezent nu a fost demonstrata siguranta administrarii medicamentului in aceste situatii)

nu exista experienta in utilizarea acestui medicament la copiii mai mici de 14 ani (exceptand situatiile in care medicamentul este folosit ca antipiretic la copii cu varsta peste 6 ani, timp de cel mult 7 zile)

la pacientii care iau simultan alte antiinflamatoare nesteroidiene sau acid acetilsalicilic

la pacientii cu boli hematologice sau insuficienta hepatica sau renala severa.

la pacientii cu epilepsie

la pacientii cu insuficienta cardiaca severa

Atentionari
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor (vezi pct. 4.2 si riscurile cardiovasculare si gastro-intestinale, prezentate mai jos).

Doza redusa ar trebui administrata:

la batrani si la persoane cu dizabilitati

la pacientii cu functii ale inimii semnificativ reduse

la pacientii cu hipertensiune care iau diuretice

la pacientii cu disfunctii hepatice

la pacientii cu lupus eritematos sistemic

Pacientii care fac tratament pe termen lung, trebuie sa-si faca testele hematologice si biochimice periodic.

Medicamentul trebuie administrat cu precautie la pacientii cu istoric in alergii sau astm bronsic, la fel ca si la pacientii cu infectii deoarece poate masca simptomele de febra si inflamatie.

Efecte cardiovasculare si cerebrovasculare

La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata, sunt necesare monitorizare si recomandari adecvate, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana si edeme.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata ) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Datele existente sunt insuficiente pentru excluderea unui asemenea risc pentru acid mefenamic.

Pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata, insuficienta cardiaca congestiva, boala cardiaca ischemica diagnosticata, arteriopatie periferica si/sau boala cerebrovasculara trebuie tratati cu acid mefenamic numai dupa evaluare atenta. O evaluare similara trebuie efectuata inainte de initierea tratamentului de lunga durata la pacientii cu factori de risc in ceea ce priveste aparitia de boli cardiovasculare (exemplu: hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat).

Efecte gastrointestinale

Daca apar diaree sau evenimente gastrointestinale, medicamentul trebuie intrerupt.

La pacientii tratati cu AINS pentru o perioada lunga, pot aparea in orice moment, cu sau fara simptome, toxicitate gastrointestinala serioasa, cum ar fi sangerarea, ulcerare sau perforare. Sangerarea gastrointestinala ar putea fi asociata cu un istoric in ulcerul peptic, fumat sau abuz de alcool. Pacientii in varsta sau cei cu dezabilitati au toleranta redusa la ulceratii sau sangerari in comparatie cu ceilalti pacienti si majoritatea rapoartelor spontane de evenimente gastrointestinale sunt focalizate pe acest grup de pacienti. Cand se considera ca trebuie sa se foloseasca o doza mai mare (in limita dozei recomandate), beneficiul adecvat ar trebui sa fie asteptat inainte sa depaseasca toxicitatea gastrointestinala.

Consumul de mancare sau lapte si administrarea simultana a antacidului sau a inhibitorului H2 sau misoprostolului sau a inhibitorului pompei protonice, in special la pacientii in varsta, reduce riscul reactiilor adverse de la stomac.

Efecte asupra pielii
Daca apare urticarie, medicamentul trebuie intrerupt.

Teste de laborator
Dupa administrarea acidului mefenamic poate aparea o reactie fals pozitiva pentru bila urinara folosind testul tabletei diazo. Daca se suspecteaza bilirubie, trebuie efectuate alte proceduri de diagnosticare, precum testul Harrison.

Efecte renale
Au fost raportate cazuri de nefrite interstitiale acute cu hematurie, protoinurie si cateva sindromuri nefrotice. Nefrotoxicitatea este mai probabila la pacientii cu probleme, care conduc la o restrangere (reducere) a fluxului sanguin renal si a volumului sangelui. Administrarea AINS la acesti pacienti poate provoca o reducere a dozei dependente in sinteza prostaglandinelor si a disfunctiei clare renale.

Pacientii cu risc crescut la aceste reactii sunt cei cu probleme ale functiei renale, insuficienta cardiaca, cei care iau diuretice sau persoanele in varsta. Intreruperea tratamentului cu AINS este, de obicei, urmata de recuperare spre starea (pacientului) de dinaintea tratamentului. Deoarece acidul mefenamic este eliminat in mare parte prin rinichi, medicamentul nu trebuie administrat pacientilor cu probleme semnificative renale.

Efecte hematologice
Acidul mefenamic poate inhiba agregarea trombocitelor si poate prelungi timpul de protombina la pacientii care au primit medicamente anticoagulante.

Efecte hepatice
Unul sau mai multe teste hepatice anormale pot aparea, care pot fi trecatoare sau se pot agrava daca tratamentul cu acid mefenamic continua. Pacientii cu simptome sau semne care sugereaza disfunctii hepatice sau la cei la care apar afectiuni ale functiei hepatice, trebuie supravegheati cu atentie pentru a observa posibila agravare a functiei hepatice.Daca afectiunea functiei hepatice se mentine sau se agraveaza si daca simptomele sau semnele disfunctiei hepatice sau alte manifestari sistemice se manifesta, tratamentul cu acid mefenamic trebuie interupt.

Informatii pentru pacienti
Pacientii ar trebui informati despre semnele si/sau simptomele toxicitatii gastrointestinale serioase si despre pasii care trebuie urmati. Mai mult de atat, pacientii trebuie sfatuiti sa intrerupa folosirea medicamentului imediat si sa urmeze sfatul medical, daca diaree, alte probleme gastrointestinale sau urticarie apar. Pacientii carora aspirina sau AINS le provoaca bronhospasm, rinita alergica sau urticarie trebuie informati despre posibilitatea dezvoltarii cros-sensibilitatii la acid mefenamic (Vezi pct. 4.3)

Femeile care folosesc acid mefenamic trebuie sa discute cu medicul daca decid sa ramana insarcinate (Vezi pct 4.6)

Acest medicament contine galben amurg FCF (E 110) care poate determina aparitia reactiilor alergice.

Interactiuni
Medicamentul, similar altor AINS, se leaga in proportie mare de albumina plasmatica, de aceea este posibila deplasarea de la nivelul acestora a medicamentelor cu aceeasi capacitate de legare sau mai scazuta, potentand astfel efectul acestora. De aceea, acidul mefenamic trebuie administrat cu precautie la pacientii care primesc curent tratament, in special in doze mari, cu anticoagulante tip coumarin (warfarina), sulfoniluree, hidantoina sau sulfonamide.

Studiile efectuate la animale au aratat ca administrarea concomitenta a acidului acetilsalicilic cu alte medicamente AINS determina scaderea concentratiei plasmatice si eficacitatii AINS. Deoarece aceasta asociere nu ofera beneficii terapeutice suplimentare, nu trebuie utilizata.

Administrarea concomitenta cu inhibitori enzimei de conversie a angiotensinei pot diminua efectul antihipertensiv si poate creste riscul afectiunii renale si hiperkalemia.

Administrarea concomitenta cu chinolone poate creste riscul de producere a convulsiilor.

Antagonizeaza actiunea antihipertensiva a medicamentului.

Poate creste nivelul plasmatic al glicozidelor cardiotonici

Poate reduce eliminarea metotrexatului si poate creste riscul toxicitatii metotrexate

Administrarea concomitenta cu ciclosporine si tacrolim poate creste riscul de nefrotoxicitate.

Cand este administrat concomitent cu diuretice, creste riscul de nefrotoxicitate.

Reduce eliminarea si mareste riscul de toxictate cu litiu.

Nu trebuie administrat simultan si dupa 12 ore dupa cosumul de mifepristone.

Administrarea concomitenta cu corticosteroizi si alccol mareste potentialul efectelor nedorite gastrointestinale

Dupa administrarea acidului mefenamic poate aparea o reactie fals pozitiva pentru sarurile colice in urina

Sarcina 
Sarcina
Deoarece nu exista studii adecvate si bine controlate la femeile insarcinate, medicamentul nu trebuie folosit

pe perioada sarcinii decat daca beneficiul potential al mamei depaseste posibilul risc al fatului. Nu se cunoaste daca acidul mefenamic trece dincolo de placenta. Datorita efectului cunoscut al acestei clase de medicamente (inhibitori de sinteza ai prostaglandinei) asupra sistemului cardiovascular fetal (ex: inchiderea prematura a arteriosus ductus), folosirea acidului mefenamic in timpul sarcinii este contraindicat. Acidul mefenamic inhiba sinteza prostaglandinelor rezultand probabil prelungirea sarcinii si interventia in nastere, cand este administrat tarziu in sarcina.

Alaptarea

Urme ale acidului mefenamic pot fi regasite in laptele matern si pot fi transmise copilului. De aceea, acidul mefenamic nu trebui administrat mamelor care alapteaza.

Condus auto
Poate cauza somnolenta si moleseala, deci este recomandat a se evita conducerea de vehicule si de a folosi utilaje pana cand pacientul nu este sigur ca abilitatile sale nu sunt influentate.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect advers nedorit al acidului mefenamic apare la nivelul tractului gastrointestinal. Diareea este cel mai frecvent efect advers nedorit si este, de obicei, dependent de doza. In general trece odata cu micsorarea dozei si se termina cu intreruperea tratamentului.

De asemenea, greata cu sau fara voma si durerile abdominale sunt frecvente.

Efectele nedorite gastrointestinale/hepatobiliare mai putin frecvente includ: anorexia, arsuri la stomac, gaze, enterocolite, colite, steatorrhea, icter, hepatita, pancreatita, sindrom hepatorenal, disfunctie hepatica, constipatie, gastrita hemoragica, ulcer peptic cu sau fara sangerare gastrica.

Boli ale sistemului limfatic si a sangelui: anemie hemolitica autoimuna (urmare a unui tratament de lunga durata, terminat cu intreruperea), declinul hematocritului, leucopenia, eosinofilia, purpura trombocitopenic, agranulocitoza, pansitopenia, anemie aplastica si hipoplazia maduvei osoase.

Boli ale sistemului imun: anafilaxis.

Boli ale metabolismului si nutritiei: intoleranta la glucoza la pacientii diabetici, hiponatremia. Boli psihiatrice: anxietate.

Boli ale sistemului nervos: somnolenta, ameteala, durere de cap, vedere neclara, convulsii si insomnie. Boli de ochi: iritarea ochilor, pierderea reversibila de distingere a culorilor.

Boli ale urechilor si labirintului: otalgie (dureri de urechi).

Boli cardiace: palpitatii, edem, hipertensiune si insuficienta cardiaca au fost raportate, de la tratamentul cu AINS.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral)(vezi pct. 4.4).

Boli vasculare: hipotensiunea.

Boli ale aparatului renal si urinar: insuficienta renala incluzand necroza papilara, hematurie, disurie (greutate in urinare)

Boli ale aparatului respirator, toracic si mediastinal: astm, dispnee.

Boli de piele si ale tesutului subcutanat: angioedem, edem laringial, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermala toxica (sindrom Lyell), eritem multiform, transpiratie, prurit, urticarie, edem facial.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Nu exista antidot specific.

In cazul producerii unui supradozaj accidental, trebuie imediat produsa voma sau lavaj gastric, urmat de administrarea carbunelui activat, functiile vitale trebuie controlate si sustinute.

Deoarece acidul mefenamic si metabolitii sai sunt legati de proteinele plasmatice, hemodializa nu grabeste eliminarea acestora.

Urmare a supradozajului de acid mefenamic, au fost raportate convulsii epileptice, insuficienta renala acuta si coma.

Supradozajul poate cauza moartea.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, fenamati, codul ATC: M01AG01.

Acidul mefenamic este un antiinflamator nesteroidian cu actiune antiinflamatorie, analgezica si antipiretica, dovedit de studiile efectuate la animale. Nu este un narcotic. Experimentele pe animale au aratat ca acesta inhiba sinteza prostaglandinelor precum si ca inhiba actiunea prostaglandinelor deja sintetizate.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtia
Acidul mefenamic este bine absorbit in tractul gastro-intestinal. La adulti, dupa administrarea unei doze de

1g acid mefenamic, concentratia plasmatica maxima de 10 mcg/ml a fost atinsa dupa 1-4 ore de la administrare, iar timpul de injumatatire plasmatica este de 2 ore. Dupa administrarea repetata a dozelor, concentratiile plasmatice sunt proportionale cu valoarea dozelor si nu exista indicii ale acumularii medicamentului in organism. Cand primeste 1-gram de doza de acid mefenamic luat de 4 ori/zi, nivelul peak-ului plasmatic este de 20mcg/ml, atins dupa a doua zi de administrare.

Metabolismul
Este metabolizat prin biotransformare la nivelul ficatului prin doi metaboliti diferiti:

3-hidroxi-metyl-derivat (METABOLIT I)

3-carboxil-derivat (METABOLI II)

Distributia
Metabolitii sunt legati in proportie mare de proteinele plasmatice, nu au activitate farmacologica si sunt excretati in urina, sub forma de glucuronati.

Excretia
Dupa o singura administrare orala, 52-67% din cantitatea de acid mefenamic este eliminata in urina sau ca cei doi metaboliti. 20-25% din doza este eliminata in scaun in 3 zile, in principal sub forma de metabolit II.

Cea mai mare parte a medicamentului este excretata sub forma de metaboliti glucuronati, in special metabolitul I (25%). O cantitate infima este excretata ca o componenta de baza nemodificata si aproximativ 6% din doza initiala este excretata sub forma de glucuronat. In ceea ce priveste acidul mefenamic, cel mai mare procent de eliminare este observat dupa 2-4 ore dupa ce pacientul a primit doza si in ceea ce priveste metabolitii, la 4-8 ore pentru metabolitul I si la 2-12 ore pentru metabolitul II.

Date preclinice de siguranta
La sobolani, dupa ce au primit o cantitate de 10 ori mai mare decat cea recomandata pentru oameni, s-a observat o scadere a fertilitatii, intarziere la nastere si o rata descrescatoare la sansele de supravietuire dupa intarcare.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 21.12.2022

Categorii de produse