Medicamente cu reteta

Vessel Due F 250ULS, 60 capsule moi, Alfasigma

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Vessel Due F 250ULS, 60 capsule moi, Alfasigma

17532944

Indicatii
Tratamentul afectiunilor vasculare cu risc de tromboza. Vessel Due F este indicat la adulti.

Dozaj
Doze
1-2 capsule moi Vessel Due F 250 ULS, de 2 ori pe zi, intre mesele principale.

In general, se recomanda initierea tratamentului cu solutia injectabila de Vessel Due F si, dupa 15-20 zile de tratament injectabil, continuarea tratamentului cu forma orala de Vessel Due F (capsule moi) timp de 30 - 40 zile.

Ciclul terapeutic complet trebuie repetat de cel putin de doua ori pe an.

Tratamentul cu sulodexid este un tratament de lunga durata, fiind destinat unor afectiuni cronice. Doza si frecventa administrarii pot fi modificate la indicatiile medicului.

Copii si adolescenti
Pentru indicatiile terapeutice, tratamentul cu Vessel Due F la copii si adolescenti nu este relevant. Nu a fost inca stabilita siguranta si eficacitatea administrarii sulodexid la copii cu varsta sub 18 ani.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa, heparina, alte produse de tip heparinic sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Diateza si boli hemoragice.

Atentionari
Datorita proprietatilor farmaco-toxicologice ale sulodexidului, produsul nu are precautii speciale de utilizare. Totusi, cand un tratament anticoagulant este in desfasurare, se recomanda monitorizarea parametrilor coagularii.

Interactiuni
Deoarece sulodexid este o molecula de tip heparinic, poate creste efectele anticoagulante ale heparinei si ale anticoagulantelor orale daca se administreaza simultan.

Sarcina
Fertilitatea

Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra functiei de reproducere.

Sarcina

Datele provenite din utilizarea sulodexid la femeile gravide sunt limitate (mai putin de 300 de rezultate obtinute din sarcini).

Studiile la animale nu au evidentiat efecte toxice daunatoare directe sau indirecte asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).

Alaptarea

Nu se cunoaste daca sulodexid/metabolitii acestuia se excreta in lapte. Cu toate acestea, datele privind alti glicozaminoglicani arata ca nu se excreta in lapte.

Ca masura de precautie, este de preferat sa se evite utilizarea sulodexid in timpul sarcinii, alaptarii si la femeile aflate la varsta fertila care nu utilizeaza masuri contraceptive.

Condus auto
Sulodexid nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Studii clinice

Datele provin din studii clinice diferite in care au fost inclusi 3258 pacienti tratati cu doza standard de sulodexid si pe perioadele de timp recomandate.

Reactiile adverse asociate cu sulodexid au fost clasificate in functie de aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventa este definita utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (1/10); frecvente (1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (1/1000 si mai putin de 1/100); rare (1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari ale sistemului nervos Mai putin frecvente: cefalee Foarte rare: pierderea constientei

Tulburari acustice si vestibulare

Frecvente: vertij

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente: dureri in abdomenul superior, diaree, greata

Mai putin frecvente: disconfort abdominal, dispepsie, flatulenta, varsaturi Foarte rare: hemoragie gastrica, edem periferic

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Frecvente: eruptie cutanata tranzitorie

Mai putin frecvente: eczeme, eritem, urticarie

Experienta dupa punerea pe piata

Dupa punerea pe piata a medicamentului, la reactiile adverse raportate in timpul studiilor clinice (si descrise mai sus), s-au adaugat urmatoarele reactii adverse raportate conform procedurilor in vigoare (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

anemie, dureri abdominale, tulburari gastrointestinale, melena, tulburari ale metabolismului proteinelor plasmatice, edem genital, eritem genital, metroragii, edem angioneurotic, echimoze.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Singurul efect care poate sa apara in caz de supradozaj este hemoragia. In caz de hemoragie este necesara administrarea de sulfat de protamina 1% asa cum este utilizat in hemoragiile determinate de heparina.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: sange si organe hematopoetice, produse antitrombotice, grupul heparinei, codul ATC: B01AB11.

Mecanism de actiune

Sulodexid prezinta o actiune antitrombotica marcanta atat la nivel arterial cat si venos.

Mai multe studii clinice, bazate pe administrarea parenterala si orala a produsului, au demonstrat ca sulodexid are efect antitrombotic. Acest efect este dependent de doza ca urmare a actiunilor sale concomitente de inhibare a factorilor protrombotici (in principal factorul X activat) si de stimulare a factorilor trombolitici.

Inhibarea factorilor protrombotici include si inhibarea trombinei, insa doar a celei parietale si a celei legate in reteaua de fibrina. Aceasta face ca interferenta sistemica a sulodexid cu trombina plasmatica libera sa fie nesemnificativa, coagularea nefiind astfel influentata.

De asemenea, actiunea antitrombotica a sulodexid prin inhibarea factorilor protrombotici presupune si inhibarea concomitenta atat a aderarii plachetare, cat si a activarii leucocitelor polimorfonucleare.

Stimularea de catre sulodexid a factorilor trombolitici consta in activarea sistemului fibrinolitic tisular si plasmatic.

Sulodexid normalizeaza parametrii alterati ai vascozitatii sanguine, situatie intalnita frecvent la pacientii cu afectiuni vasculare cu risc trombotic crescut. Aceasta actiune se manifesta in special prin scaderea concentratiilor plasmatice ale fibrinogenului.

Profilul farmacologic al sulodexid descris anterior este completat de actiunea de normalizare a concentratiilor plasmatice crescute ale lipidelor, realizata prin activarea lipoproteinlipazei, precum si de cea de normalizare a permeabilitatii vasculare crescute, realizata prin refacerea glicocalixului endotelial.

Efecte farmacodinamice

Studiile clinice efectuate pentru a demonstra alte posibile efecte eficace in terapia primara, pe langa cele mentionate anterior, au confirmat ca administrarea de Vessel Due F are efecte anticoagulante minime.

Proprietati farmacocinetice
Caracteristicile substantei active

Absorbtie

Pe baza efectelor farmacodinamice ale medicamentului s-a demonstrat ca dupa administrarea orala, intraduodenala, intraileala si rectala, la sobolan a sulodexidului marcat cu fluoresceina, acesta traverseaza bariera gastro-intestinala.

Corelatiile doza-efect si doza-timp au fost stabilite la sobolan si iepure dupa administrarea pe caile indicate mai sus. Substanta marcata este initial acumulata in celulele intestinale si apoi eliminata in sistemul circulator. Concentratia substantei marcate creste semnificativ in timp la nivelul creierului, rinichiului, inimii, ficatului, plamanilor, testiculelor si plasmei. Testele farmacologice efectuate la om dupa administrarea intramusculara si intravenoasa a produsului, au aratat o relatie lineara doza-efect. Metabolizarea a fost in principal hepatica, iar excretia in principal urinara.

Studiile clinice efectuate cu sulodexid marcat au aratat ca dupa administrarea orala, prima concentratie plasmatica maxima se atinge dupa 2 ore si cea de-a doua intre 4 si 6 ore, dupa care medicamentul nu mai este detectat in plasma; reapare dupa aproximativ 12 ore si apoi concentratia lui plasmatica ramane constanta pana la aproximativ 48 de ore. Concentratia plasmatica constanta ce apare dupa 12 ore este probabil datorata eliberarii lente a medicamentului din organele de distributie si in special din endoteliul vascular.

Excretia urinara: utilizand produsul marcat, 55,23% din radioactivitatea administrata este excretata prin urina in timpul primelor 96 ore. Aceasta eliminare prezinta o concentratie urinara maxima dupa aproximativ 12 ore si o valoare urinara medie de 17,6% din doza administrata in intervalul 0-24 ore; o a doua concentratie urinara maxima apare dupa aproximativ 36 ore cu o eliminare urinara de 22% intre 24-48 ore; a treia concentratie urinara maxima apare la aproximativ 78 ore cu o eliminare urinara de aproximativ 14,9% intre 48-96 de ore.

Dupa 96 de ore in probele recoltate nu se mai detecteaza radioactivitate.

Excretia prin materii fecale: radioactivitatea totala recuperata din materiile fecale este de 23% in primele 24 ore, dupa care nu se mai detecteaza substanta marcata.

Caracteristici speciale pentru pacient

Actiunea terapeutica a sulodexidului a fost intotdeauna evaluata la pacientii cu patologie vasculara cu risc trombotic atat la nivel arterial cat si venos.

Medicamentul a demonstrat ca este eficace in special la pacientii varstnici si la pacientii diabetici.

Date preclinice de siguranta
Toxicitate acuta: administrat oral la soarece si sobolan nu produce nici un efect toxic pana la doze de 240 mg sulodexid/kg; DL50 la soarece este mai mare de 9000 mg sulodexid/kg, in administrare orala si 1980 mg sulodexid/kg, in administrare intraperitoneala; DL50 la sobolan este mai mare de 9000 mg sulodexid/kg, in administrare orala si 2385 mg sulodexid/kg, in administrare intraperitoneala.

Toxicitate subacuta: administrarea la caine a unei doze de 10 mg sulodexid/kg timp de 21 zile nu a relevat fenomene de intoleranta, variatii ale parametrilor hematologici si modificari anatomopatologice in principalele organe.

Toxicitate cronica: administrarea orala la sobolan si caine a unei doze de 20 mg sulodexid/kg timp de 180 zile, nu a determinat modificari importante ale parametrilor hematologici, urinari si fecali si parametrii histologici ai principalelor organe.

Toxicitate fetala: in testele de toxicitate fetala efectuate la sobolan si iepure (25 mg sulodexid/kg in administrare orala) nu au existat efecte embrio-fetotoxice.

Mutagenitate: nu s-a observat efect mutagen in urmatoarele teste: Ames, sinteza reparatorie ADN neprogramata in limfocitele umane (UDS), disjunctia la Aspergillus; crossing over la Aspergillus; inhibitia metioninei la Aspergillus.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 02.03.2023

Categorii de produse