Medicamente cu reteta

Tramadol 50mg, 20 capsule, Arena

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Tramadol 50mg, 20 capsule, Arena

5345424

Indicatii
Tramadolul este indicat pentru tratamentul durerilor de intensitate moderata – severa, acute si cronice.

Dozaj
Doza trebuie ajustata in functie de intensitatea durerii si de raspunsul terapeutic al fiecarui pacient. In general, trebuie aleasa doza cea mai mica eficace pentru durere.

Adulti si copii peste 16 ani: doza uzuala este de 100 mg clorhidrat de tramadol (2 capsule Tramadol Arena) de 2 ori pe zi, dimineata si seara. La nevoie doza poate fi crescuta, fara a depasi 400 mg clorhidrat de tramadol (8 capsule Tramadol Arena) pe zi. Pentru durerea moderata este suficienta o doza initiala de 50 mg clorhidrat de tramadol (1 capsula Tramadol Arena). Pentru durerea severa se foloseste o doza initiala de 100 mg clorhidrat de tramadol (2 capsule Tramadol Arena).

Varstnici

De obicei nu este necesara o ajustare a dozei la pacientii cu varsta sub 75 ani, fara insuficienta hepatica sau renala manifestate clinic. La pacientii varstnici cu varsta peste 75 ani eliminarea poate fi prelungita. Ca urmare, daca este necesar, trebuie crescut intervalul de timp intre doze in concordanta cu necesitatile pacientilor.

Insuficienta renala/pacienti care efectueaza sedinte de dializa si insuficienta hepatica

Eliminarea tramadolului este intarziata la pacienti cu insuficienta renala si/sau hepatica. La acesti pacienti trebuie luata in considerare, cu atentie sporita, cresterea intervalului de timp intre doze, in concordanta cu necesitatile pacientilor.

Mod de administrare

Capsulele se administreaza cu suficient lichid, indiferent de aportul concomitent de alimente.

Contraindicatii

  • Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
  • Intoxicatie acuta cu alte deprimante ale sistemului nervos central (alcool etilic, hipnotice, alte analgezice sau medicamente psihotrope);
  • Sindrom de abstinenta la opioide;
  • Tulburari ale starii de constienta de cauza necunoscuta;
  • Insuficienta respiratorie severa sau deprimare a centrului respirator;
  • Tratament concomitent sau recent (mai putin de 14 zile) cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO);
  • Insuficienta hepatica severa;
  • Copii sub 16 ani;
  • Epilepsie necontrolata prin tratament;
  • Alaptare.

Atentionari
Nu se recomanda utilizarea tramadolului ca substituent la persoanele dependente de morfina sau alte opioide, deoarece nu previne aparitia sindromului de abstinenta.

Desi riscul este mic, administrarea prelungita poate duce la aparitia dependentei fizice si psihice. La pacientii cu antecedente de dependenta medicamentoasa se recomanda administrarea tramadolului pe termen scurt si sub stricta supraveghere medicala.

Pentru tratamentul durerilor cronice pe termen lung, se recomanda prudenta, eventual intreruperea periodica a administrarii tramadolului si utilizarea altor analgezice.

Se recomanda prudenta la bolnavii cu antecedente de convulsii si la epileptici, precum si la cei cu potential de aparitie a convulsiilor: traumatisme craniene, tulburari metabolice, infectii ale SNC. Administrarea naloxonei in tratamentul supradozajului creste, de asemenea, riscul de convulsii. Tramadolul poate creste riscul convulsiilor la doze mai mari decat cele recomandate (400 mg/zi) si la bolnavii tratati concomitent cu alte medicamente care scad pragul convulsivant (vezi pct. 4.5.)

Se recomanda prudenta la bolnavii cu dureri abdominale acute nediagnosticate (poate inlatura simptome esentiale pentru diagnostic).

Hipertensiunea intracraniana si traumatismele craniene impun multa prudenta, deoarece tramadolul poate masca anumite simptome importante pentru diagnostic si aprecierea evolutiei clinice.

Nu a fost stabilita siguranta la copiii sub 16 ani (vezi pct. 4.3).

La pacientii varstnici (sub 75 ani) cu functie hepatica si renala normale nu este necesara reducerea dozei. Tramadolul se administreaza cu precautie la pacientii cu risc crescut de deprimare respiratorie. Aceasta survine mai ales cand sunt administrate doze mari, concomitent cu administrarea de medicamente anestezice sau cu consumul de alcool etilic.

Au fost raportate cazuri rare de reactii anafilactoide severe. Acestea pot surveni la administrarea primei doze de tramadol. Persoanelor care prezinta in antecedente reactii alergice la codeina sau opioizi nu trebuie sa li se administreze tramadol.

Intreruperea brusca a tratamentului poate produce anxietate, insomnie, dureri, greata, tremor, diaree, halucinatii

Deoarece medicamentul contine lactoza este contraindicat pacientilor cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza.

Deoarece medicamentul contine: galben amurg (E 110), p-hidroxibenzoat de metil (E 218) si p- hidroxibenzoat de n-propil (E 216), acestia pot provoca reactii alergice (chiar intarziate) si in mod exceptional, bronhospasm.

Interactiuni
Administrarea concomitenta cu inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO) este contraindicata (creste riscul sindromului serotoninergic).

Tramadolul poate duce la convulsii si poate creste potentialul de aparitie a convulsiilor pentru inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), inhibitorii recaptarii serotoninei si norepinefrinei (IRSN), antidepresivele triciclice, antipsihoticele sau alte medicamente care scad pragul de aparitie a convulsiilor (cum sunt bupropion, mirtazapina, tetrahidrocanabinol).

Utilizarea concomitenta a tramadolului si a medicamentelor serotoninergice, cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), inhibitorii recaptarii serotoninei si norepinefrinei (IRSN), inhibitorii MAO (vezi pct. 4.3), antidepresivele triciclice si mirtazapina pot duce la sindrom serotoninergic. Sindromul serotoninergic este mai probabil prezent daca sunt observate urmatoarele:

  • clonie spontana
  • clonie indusa sau clonie oculara cu agitatie si transpiratie foarte abundenta
  • tremor si hiperreflexie
  • hipertonie si temperatura a corpului mai mare de 38°C si clonie indusa sau clonie oculara.

Oprirea administrarii medicamentelor serotoninergice duce de obicei la o imbunatatire rapida a starii pacientilor. Tratamentul depinde de tipul si severitatea simptomelor.

Asocierea cu hipnotice, sedative, anxiolitice, alte opioide analgezice sau antitusive si antihistaminice H1 sedative creste riscul deprimarii sistemului nervos central.

Administrarea concomitenta cu opioizi agonisti-antagonisti (buprenorfina, nalbufina, pentazocina) nu este recomandata, deoarece acestea scad efectul analgezic al tramadolului.

Carbamazepina si alti inductori enzimatici cresc viteza de metabolizare a tramadolului, diminuand astfel intensitatea si durata efectului analgezic.

Studiile farmacocinetice au evidentiat ca administrarea concomitenta sau anterioara de cimetidina (inhibitor enzimatic) nu determina interactiuni semnificative clinic.

Ketoconazolul si eritromicina (inhibitori ai CYP3A4), pot inhiba metabolizarea tramadolului (N- demetilarea), probabil si a metabolitului activ (o-desmetiltramadolul). Nu a fost stabilita importanta clinica a acestor interactiuni.

Pe perioada tratamentului cu tramadol nu se recomanda consumul bauturilor alcoolice, deoarece alcoolul etilic potenteaza efectul sedativ al opioidelor.

Chinidina este un inhibitor al izoenzimei CYP2D6 P-450, reducand concentratia plasmatica a metabolitului M1 si micsorand concentratia plasmatica a tramadolului.

Digoxina: au fost raportate rare cazuri de toxicitate la digoxina. Warfarina: asocierea poate produce o crestere a timpului de protrombina

Sarcina
Tramadolul traverseaza bariera feto-placentara. Deoarece nu exista date cu privire la siguranta utilizarii tramadolului la gravide, se recomanda evitarea administrarii acestuia in perioada sarcinii. Administrarea in timpul travaliului nu este recomandata daca nu este clar justificata de beneficiul potential terapeutic.

Tramadolul se excreta in cantitati mici in laptele matern. Deoarece nu se cunoaste ce efecte are la sugar, se contraindica administrarea la femeile care alapteaza.

Condus auto
Datorita scaderii reactivitatii reflexe, se recomanda evitarea administrarii medicamentului la conducatorii de vehicule sau la cei care folosesc utilaje complexe.

Reactii adverse
Studiile clinice efectuate arata o incidenta mai mare a reactiilor adverse gastro-intestinale si neurologice. Insa, multe din rezultatele acestor studii sunt neclare, unele reactii adverse datorandu-se bolii propriu-zise sau medicatiei administrate concomitent. Cu o frecventa mai mica de 5% au survenit urmatoarele reactii adverse:

Tulburari ale sistemului nervos: anxietate, confuzie, tulburari de coordonare, nervozitate, euforie, insomnie, somnolenta, convulsii; exceptional halucinatii si delir.

Tulburari gastro-intestinale: durere abdominala, anorexie, flatulenta, constipatie, diaree, greata, varsaturi, uscaciune a gurii.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: hipertonie. Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii cutanate tranzitorii. Tulburari renale si ale cailor urinare: retentie urinara.

Tulburari ale aparatului genital si sanului: simptome de menopauza. Tulburari vasculare: vasodilatatie, hiper sau hipotensiune arteriala. Tulburari cardiace: palpitatii, tahicardie.

Au fost semnalate foarte rar manifestari alergice (urticarie, edem Quinke, bronhospasm, cazuri exceptionale de soc anafilactic) si tulburari ale frecventei respiratorii (deprimarea respiratiei poate sa apara daca dozele administrate depasesc mult dozele recomandate sau daca se asociaza si alte medicamente deprimante centrale).

Au fost semnalate foarte rar cazuri de dependenta si de sindrom de sevraj mai ales dupa utilizarea timp indelungat (vezi pct. 4.4).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Semnele de supradozaj sunt: mioza, varsaturi, hipotensiune arteriala, deprimarea respiratiei pana la stop respirator, convulsii, coma.

In caz de supradozaj se recomanda instituirea masurilor de urgenta pentru sustinerea functiilor vitale. Hemodializa nu este eficace.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Analgezice. Alte opioide, codul ATC: N02A X02

Tramadolul este un analgezic opioid cu actiune centrala. Actioneaza ca agonist neselectiv al receptorilor opioizi µ, κ si ᵝ, avand o afinitate mai mare pentru receptorii µ. Alt mecanism de actiune care contribuie la efectul analgezic este inhibarea recaptarii noradrenalinei si amplificarea eliberarii serotoninei.

Tramadolul are si actiune antitusiva prin mecanism central. Dozele uzuale de tramadol nu deprima respiratia, spre deosebire de morfina; de asemenea nu afecteaza motilitatea gastro-intestinala iar riscul dependentei este mic. Efectele asupra sistemului cardio-vascular sunt nesemnificative. Potenta tramadolului este de 1/10-1/6 fata de cea a morfinei.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtia tramadolului dupa administrarea orala este independenta de aportul concomitent de alimente. Dupa administrarea orala metabolizarea tramadolului la primul pasaj hepatic este de maxim 30%.

Tramadolul se distribuie bine in tesuturi. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 20%. Volumul aparent de distributie este de aproximativ 2,7 l/kg.

Tramadolul traverseaza bariera hemato-encefalica si feto-placentara. Se excreta in cantitate mica in laptele matern.

Tramadolul este metabolizat la nivel hepatic. Unul dintre metaboliti este activ biologic.

Timpul mediu de injumatatire plasmatica al tramadolului si al metabolitului activ sunt de aproximativ 6 ore, respectiv 7,4 ore. Timpul mediu de injumatatire plasmatica este prelungit la pacientii cu insuficienta renala. Tramadolul si metabolitii sai sunt eliminati aproape in totalitate pe cale renala.

Relatia dintre concentratia plasmatica si efectul analgezic este dependenta de doza, dar exista o variabilitate individuala.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 30.12.2022

Categorii de produse