Medicamente cu reteta

Tavanic 500mg, 7 comprimate filmate, Terapia

Brand: TERAPIA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Tavanic 500mg, 7 comprimate filmate, Terapia

2146348

Indicatii
Tavanic este indicat la adulti pentru tratamentul urmatoarelor infectii (vezi pct. 4.4 si 5.1):

  • Sinuzita bacteriana acuta.
  • Exacerbare acuta a bolii pulmonare obstructive cronice, inclusiv bronsite.
  • Pneumonie comunitara
  • Infectii complicate cutanate si ale tesuturilor moi.

Pentru infectiile mentionate mai sus, Tavanic trebuie utilizat numai atunci cand se considera inadecvata utilizarea altor medicamente antibacteriene care sunt recomandate frecvent pentru tratamentul infectiilor respective.

  • Pielonefrita acuta si infectii complicate la nivelul tractului urinar (vezi pct. 4.4)
  • Prostatita bacteriana cronica
  • Cistita necomplicata (vezi pct. 4.4). In cistita necomplicata, Tavanic trebuie utilizat numai atunci cand se considera inadecvata utilizarea altor medicamente antibacteriene care sunt recomandate frecvent pentru tratamentul infectiilor respective.
  • Antrax respirator: profilaxie post-expunere si tratament curativ (vezi pct. 4.4)

De asemenea, Tavanic poate fi utilizat pentru continuarea si finalizarea tratamentului la pacientii care au prezentat ameliorare in timpul tratamentului initial cu levofloxacina administrata intravenos.

Trebuie luate in considerare recomandarile oficiale privind utilizarea adecvata a medicamentelor antibacteriene.

Dozaj
Tavanic comprimate filmate se administreaza zilnic, o data sau de doua ori pe zi. Doza depinde de tipul si severitatea infectiei si de sensibilitatea microorganismului patogen suspectat.
De asemenea, Tavanic comprimate filmate poate fi utilizat pentru continuarea si finalizarea tratamentului la pacientii care au prezentat ameliorare in timpul tratamentului initial cu levofloxacina administrata intravenos; datorita bioechivalentei dintre formele parenterala si orala, se pot utiliza aceleasi doze.

Doze

Pentru Tavanic, pot fi facute urmatoarele recomandari privind doza:

Doze pentru pacienti cu functie renala normala (clearance-ul creatininei mai mare de 50 ml/min)

IndicatieSchema de tratament pentru administrare zilnică (in functie de severitate)Durata tratamentului (in functie de severitate)
Sinuzita bacteriana acuta500 mg o data pe zi10 – 14 zile
Acutizari bacteriene ale bronsitei cronice500 mg o data pe zi7 – 10 zile
Pneumonie comunitara500 mg o data sau de doua ori pe zi7 – 14 zile
Pielonefrita500 mg o data pe zi7 – 10 zile
Infectii complicate ale tractului urinar500 mg o data pe zi7 – 14 zile
Cistita necomplicata250 mg o data pe zi3 zile
Prostatita bacteriana cronica500 mg o data pe zi28 zile
Infectii complicate cutanate si ale tesuturilor moi500 mg o data sau de doua ori pe zi7 – 14 zile
Antrax respirator500 mg o data pe zi8 saptamani

Grupe speciale de pacienti

Insuficienta renala (clearance-ul creatininei mai mic sau egal cu 50 ml/min)

.

 

Schema de tratament

 

 

250 mg/24 ore

500 mg/24 ore

500 mg/12 ore

Clearance-ul creatininei

prima doza: 250 mg

prima doza: 500 mg

prima doza: 500 mg

50-20 ml/min

apoi: 125 mg/24 ore

apoi: 250 mg/24 ore

apoi: 250 mg/12 ore

19-10 ml/min

apoi: 125 mg/48 ore

apoi: 125 mg/24 ore

apoi: 125 mg/12 ore

< 10 ml/min  (inclusiv

hemodializa si DPCA)1

apoi: 125 mg/48 ore

apoi: 125 mg/24 ore

apoi: 125 mg/24 ore

1 Nu sunt necesare doze suplimentare dupa hemodializa sau dializa peritoneala continua ambulatorie (DPCA).Insuficienta hepatica

Nu este necesara ajustarea dozei, deoarece levofloxacina nu este metabolizata hepatic intr-o proportie semnificativa si este excretata, in cea mai mare parte, pe cale renala.

Pacienti varstnici

Nu este necesara ajustarea dozei la varstnici, cu exceptia cazului in care trebuie luata in considerare functia renala (vezi pct. 4.4 „Tendinita si ruptura de tendon” si “Prelungirea intervalului QT”).

Copii si adolescenti

Tavanic este contraindicat la copii si adolescenti in perioada de crestere (vezi pct. 4.3).

Mod de administrare

Comprimatele filmate de Tavanic trebuie inghitite fara a fi zdrobite si cu o cantitate suficienta de lichid. Acestea pot fi divizate pe linia mediana, pentru a ajusta doza. Comprimatele se pot administra in timpul meselor sau intre mese. Comprimatele filmate de Tavanic trebuie administrate cu cel putin 2 ore inainte sau la cel putin 2 ore dupa administrarea de saruri de fier, saruri de zinc, antiacide care contin magneziu sau aluminiu sau administrarea de didanozina (doar forme farmaceutice cu didanozina care contin aluminiu sau magneziu ca agenti tampon) si sucralfat, deoarece poate aparea scaderea absorbtiei (vezi pct. 4.5).
 
Contraindicatii
Levofloxacina comprimate filmate nu trebuie utilizata:

  • la pacienti cu hipersensibilitate la levofloxacina sau la orice alta chinolona sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1,
  • la pacienti cu epilepsie,
  • la pacienti cu antecedente de afectiuni ale tendoanelor cauzate de administrarea de fluorochinolone,
  • la copii sau la adolescenti in perioada de crestere,
  • in timpul sarcinii,
  • la femei care alapteaza.

Atentionari
Utilizarea levofloxacinei trebuie evitata la pacientii care au prezentat in trecut reactii adverse grave la utilizarea medicamentelor care contin chinolone sau fluorochinolone (vezi pct. 4.8). Tratamentul acestor pacienti cu levofloxacina trebuie initiat numai in absenta unor optiuni alternative de tratament si dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc (vezi si pct. 4.3).

S. aureus rezistent la meticilina este foarte probabil sa prezinte rezistenta asociata la fluorochinolone, inclusiv la levofloxacina. Prin urmare, levofloxacina nu este recomandata pentru tratamentul infectiilor diagnosticate sau suspectate cu SARM, cu exceptia cazului in care rezultatele testelor de laborator au confirmat sensibilitatea microorganismului la levofloxacina (iar medicamentele antibacteriene recomandate in mod obisnuit pentru tratamentul infectiilor SARM sunt considerate inadecvate).

Levofloxacina poate fi utilizata pentru tratamentul sinuzitei bacteriene acute si al acutizarilor bronsitei cronice, atunci cand aceste infectii au fost diagnosticate in mod adecvat.

Rezistenta E. coli la fluorochinolone – microorganismul patogen cel mai frecvent implicat in infectiile tractului urinar – este variabila pe teritoriul Uniunii Europene. Medicii care prescriu acest medicament sunt sfatuiti sa ia in considerare prevalenta locala a rezistentei E. coli la fluorochinolone.

Antrax respirator: utilizarea la om se bazeaza pe date privind sensibilitatea in vitro a Bacillus anthracis si pe date experimentale obtinute la animale, impreuna cu date limitate obtinute din utilizarea la om. Medicii curanti trebuie sa citeasca documentele privind consensul national si/sau international referitor la tratamentul antraxului.

Reactii adverse grave la medicament, prelungite, invalidante si posibil ireversibile

La pacientii carora li s-au administrat chinolone si fluorochinolone, indiferent de varsta acestora si de factorii de risc preexistenti, au fost raportate cazuri foarte rare de reactii adverse grave la medicament, prelungite (care persista timp de luni sau ani), invalidante si posibil ireversibile, care afecteaza diferite sisteme din organism, uneori fiind implicate mai multe sisteme (musculo-scheletic, nervos, psihic si senzitiv). Administrarea levofloxacinei trebuie oprita imediat, la primele semne sau simptome ale unei reactii adverse grave, iar pacientii trebuie sfatuiti sa se adreseze medicului curant pentru recomandari.

Tendinita si ruptura de tendon

Tendinita si ruptura de tendon (mai ales la nivelul tendonului lui Ahile, fara a se limita la acesta), uneori bilaterala, poate surveni in primele 48 ore de la initierea tratamentului cu chinolone si fluorochinolone, aparitia acestora fiind raportata chiar si timp de pana la cateva luni de la oprirea tratamentului. Riscul de tendinita si ruptura de tendon este crescut la pacientii varstnici, la pacientii cu insuficienta renala, la pacientii cu transplant de organ solid, la cei tratati concomitent cu corticosteroizi si la pacientii carora li se administreaza doze zilnice de levofloxacina 1000 mg. Prin urmare, utilizarea concomitenta de corticosteroizi trebuie evitata.

La primul semn de tendinita (de exemplu umflare insotita de durere, inflamatie), tratamentul cu levofloxacina trebuie oprit si trebuie avut in vedere un tratament alternativ. Membrul (membrele) afectat(e) trebuie tratat(e) in mod corespunzator (de exemplu prin imobilizare). Nu trebuie utilizati corticosteroizi daca apar semne de tendinopatie.

Infectie asociata cu Clostridium difficile

Diareea aparuta in cursul sau dupa tratamentul cu levofloxacina (inclusiv la cateva saptamani dupa tratament), in special daca este severa, persistenta si/sau sanguinolenta, poate fi simptomul infectiei asociate cu Clostridium difficile (Clostridium difficile-associated disease - CDAD). CDAD poate varia in severitate de la usoara pana la punerea in pericol a vietii, forma sa cea mai severa fiind colita pseudomembranoasa (vezi pct. 4.8). Prin urmare, este important ca acest diagnostic sa se ia in considerare la pacientii care dezvolta diaree grava in timpul sau dupa tratamentul cu levofloxacina. In cazul in care este suspectata sau diagnosticata CDAD, administrarea levofloxacinei trebuie imediat oprita si trebuie initiat fara intarziere tratamentul adecvat. Medicamentele anti-peristaltice sunt contraindicate in aceasta situatie clinica.

Pacienti cu predispozitie la crize convulsive

Chinolonele pot sa scada pragul convulsivant si pot sa declanseze crize convulsive. Levofloxacina este contraindicata la pacientii cu antecedente de epilepsie (vezi pct. 4.3) si, similar altor chinolone, trebuie utilizata cu maxima prudenta la pacientii cu predispozitie la crize convulsive sau cu tratament asociat cu substante active care scad pragul convulsivant, cum este teofilina (vezi pct. 4.5). Trebuie intrerupt tratamentul cu levofloxacina in cazul aparitiei crizelor convulsive (vezi pct. 4.8).

Pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza

Pacientii cu deficit in stare latenta sau manifest al activitatii glucozo-6-fosfat dehidrogenazei pot fi predispusi la reactii hemolitice, atunci cand sunt tratati cu medicamente chinolonice antibacteriene. Prin urmare, in cazul in care levofloxacina trebuie utilizata la acesti pacienti, trebuie monitorizati pentru posibila aparitie a hemolizei.

Pacienti cu insuficienta renala

Doza de Tavanic trebuie ajustata la pacientii cu insuficienta renala deoarece levofloxacina se excreta, in cea mai mare parte, pe cale renala (vezi pct. 4.2).

Reactii de hipersensibilizare

Levofloxacina poate determina reactii de hipersensibilizare grave, potential letale (de exemplu angioedem pana la soc anafilactic), ocazional chiar dupa administrarea primei doze (vezi pct. 4.8). Pacientii trebuie sa intrerupa imediat tratamentul si sa se adreseze medicului lor sau unui medic din departamentul de urgenta, care va initia masurile de urgenta adecvate.

Reactii cutanate cu leziuni buloase severe

La administrarea levofloxacinei, au fost raportate cazuri de reactii cutanate buloase severe, cum sunt sindromul Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica (vezi pct. 4.8). In cazul aparitiei reactiilor cutanate si/sau mucoase, pacientii trebuie sfatuiti sa se adreseze imediat medicului curant, inainte de a continua tratamentul.

Reactii adverse cutanate severe

La administrarea levofloxacinei au fost raportate cazuri de reactii adverse cutanate severe (SCAR), incluzand necroliza epidermica toxica (TEN: cunoscuta si sub numele de sindromul Lyell), sindrom Stevens Johnson (SJS) si reactie indusa medicamentos insotita de eozinofilie si simptome sistemice (DRESS), cu risc vital sau letala (vezi pct. 4.8). La momentul prescriptiei medicale, pacientii trebuie sfatuiti cu privire la semnele si simptomele care insotesc reactiile cutanate severe si trebuie monitorizati atent. Daca apar semne si simptome sugestive pentru aceste reactii, administrarea levofloxacinei trebuie intrerupta imediat si trebuie avut in vedere un tratament alternativ. Daca pacientul a dezvoltat o reactie grava, cum ar fi SJS, TEN sau DRESS la utilizarea levofloxacinei, tratamentul cu levofloxacina nu trebuie reluat la acest pacient in orice moment.

Modificari ale glicemiei

Similar tuturor chinolonelor, au fost raportate modificari ale glicemiei, incluzand atat hipoglicemie, cat si hiperglicemie, de obicei, la pacientii cu diabet zaharat tratati concomitent cu un medicament antidiabetic oral (de exemplu glibenclamida) sau cu insulina. Au fost raportate cazuri de coma hipoglicemica. La pacientii cu diabet zaharat, se recomanda monitorizarea atenta a glicemiei (vezi pct. 4.8).

Prevenirea fotosensibilizarii

La administrarea levofloxacinei, a fost raportata fotosensibilizare (vezi pct. 4.8). Se recomanda ca pacientii sa nu se expuna, daca nu este necesar, la lumina solara puternica sau la raze UV artificiale (de exemplu lampa cu ultraviolete, solar) in timpul tratamentului si timp de 48 de ore dupa intreruperea tratamentului, pentru a preveni fotosensibilizarea.

Pacienti tratati cu antagonisti ai vitaminei K

Din cauza unei posibile cresteri a valorilor rezultatelor testelor de coagulare (timp de protrombina/INR) si/sau a aparitiei sangerarilor la pacientii tratati cu levofloxacina in asociere cu un antagonist al vitaminei K (de exemplu warfarina), testele de coagulare trebuie monitorizate atunci cand aceste medicamente sunt administrate concomitent (vezi pct. 4.5).

Reactii psihotice

Au fost raportate reactii psihotice la pacientii tratati cu chinolone, inclusiv levofloxacina. In cazuri foarte rare, acestea au evoluat pana la ideatie suicidara si comportament de auto-vatamare, uneori numai dupa o doza unica de levofloxacina (vezi pct. 4.8). In cazul in care pacientul dezvolta aceste reactii, trebuie intrerupta administrarea levofloxacinei si trebuie instituite masuri adecvate. Se recomanda precautie in cazul in care levofloxacina trebuie utilizata la pacienti psihotici sau la pacienti cu antecedente de afectiuni psihice.

Prelungirea intervalului QT

Se recomanda precautie atunci cand sunt utilizate fluorochinolonele, inclusiv levofloxacina, la pacientii cu factori de risc cunoscuti pentru prelungirea intervalului QT, cum sunt, de exemplu:

  • sindrom de interval QT prelungit congenital
  • utilizare concomitenta a medicamentelor despre care se stie ca prelungesc intervalul QT (de exemplu medicamente antiaritmice din clasele IA si III, medicamente antidepresive triciclice, macrolide, medicamente antipsihotice)
  • dezechilibre electrolitice necorectate (de exemplu hipokaliemie, hipomagneziemie)
  • afectiuni cardiace (de exemplu insuficienta cardiaca, infarct miocardic, bradicardie).

Pacientii varstnici si femeile pot fi mai sensibili la medicamentele care prelungesc intervalul QT. Prin urmare, se recomanda precautie atunci cand sunt utilizate fluorochinolone, inclusiv levofloxacina, la aceste grupe de pacienti.

(Vezi pct. 4.2 Pacienti varstnici, 4.5, 4.8 si 4.9).

Neuropatie periferica

La pacientii tratati cu chinolone si fluorochinolone au fost raportate cazuri de polineuropatie senzoriala sau senzorial-motorie care determina parestezie, hipoestezie, disestezie sau slabiciune. Pacientii tratati cu levofloxacina trebuie sfatuiti sa informeze medicul, inainte de a continua tratamentul, in cazul in care apar simptome de neuropatie, cum sunt durere, senzatie de arsura, furnicaturi, amorteala, slabiciune, in scopul de a preveni aparitia unei afectiuni potential ireversibile (vezi pct. 4.8).

Tulburari hepatobiliare

La administrarea levofloxacinei, au fost raportate cazuri de necroza hepatica mergand pana la insuficienta hepatica letala, in special la pacientii cu afectiuni preexistente severe, de exemplu sepsis (vezi pct. 4.8). Pacientii trebuie sfatuiti sa opreasca tratamentul si sa se adreseze medicului daca apar semne si simptome de afectare hepatica, cum sunt anorexia, icterul, urina hipercroma, pruritul sau sensibilitatea abdominala.

Agravare a miasteniei gravis

Fluorochinolonele, inclusiv levofloxacina, au actiune blocanta neuromusculara si pot agrava slabiciunea musculara la pacientii cu mistenia gravis. Reactii adverse grave, raportate dupa punerea pe piata, inclusiv decese si necesitatea de sustinere a functiei respiratorii, au fost asociate cu utilizarea fluorochinolonelor la pacienti cu miastenia gravis. Levofloxacina nu este recomandata la pacienti cu antecedente cunoscute de miastenia gravis.

Tulburari vizuale

In cazul afectarii vederii sau al aparitiei oricaror reactii la nivelul ochilor, trebuie imediat solicitat consultul unui medic oftalmolog (vezi pct. 4.7 si 4.8).

Suprainfectii

Utilizarea levofloxacinei, in special daca este prelungita, poate determina proliferarea microorganismelor rezistente. In cazul aparitiei suprainfectiei in timpul tratamentului, trebuie aplicate masurile adecvate.

Influentarea rezultatelor testelor de laborator

La pacientii tratati cu levofloxacina, determinarea opioizilor in urina poate avea rezultate fals-pozitive. Poate fi necesara confirmarea printr-o metoda mai specifica a rezultatelor pozitive la testele de depistare a opioizilor.

Levofloxacina poate inhiba cresterea Mycobacterium tuberculosis si, prin urmare, poate determina rezultate fals-negative la testele de diagnostic bacteriologic al tuberculozei.

Disectie si anevrisme de aorta, requrgitare la nivelul valvei cardiace/incompetenta a valvei cardiace

Conform studiilor epidemiologice se raporteaza un risc crescut de disectie si anevrisme de aorta, mai ales la pacientii varstnici, si de regurgitare la nivelul valvei aortice si valvei mitrale dupa administrarea de fluorochinolone. S-au raportat cazuri de disectie si anevrisme de aorta, uneori complicate de ruptura (inclusiv cazuri letale), precum si cazuri de regurgitare la nivelul unei valve cardiace/incompetenta a uneia dintre valvele cardiace la pacientii carora li s-au administrat fluorochinolone (vezi pct. 4.8).

De aceea, fluorochinolonele trebuie utilizate numai dupa o atenta evaluare beneficiu-risc si dupa evaluarea altor optiuni terapeutice la pacientii cu antecedente heredocolaterale de anevrism ori de boala congenitala de valva cardiaca sau la cei cu antecedente de diagnostic de anevrism si/sau disectie de aorta ori boala valvulara cardiaca sau in prezenta altor factori de risc sau afectiuni care determina predispozitie pentru aparitia

- atat a unui anevrism si a unei disectii de aorta, cat si a regurgitarii la nivelul unei valve cardiace/incompetentei unei valve cardiace (de exemplu, tulburari ale tesutului conjunctiv, precum sindrom Marfan sau sindrom Ehlers-Danlos, sindrom Turner, boala Behcet, hipertensiune arteriala, poliartrita reumatoida) sau, in plus,
- anevrism si disectie de aorta (de exemplu, tulburari vasculare, precum arterita Takayasu sau arterita cu celule gigante, ateroscleroza diagnosticata sau sindrom Sjögren) sau, in plus,
- regurgitarii la nivelul unei valve cardiace/incompetentei unei valve cardiace (de exemplu, endocardita infectioasa).
De asemenea, riscul de disectie si anevrisme de aorta, precum si de ruptura, poate fi crescut la pacientii tratati concomitent cu corticosteroizi cu administrare sistemica.

Pacientii trebuie instruiti sa se adreseze imediat unui medic din departamentul de urgenta in cazul aparitiei bruste a unei dureri abdominale, toracice sau de spate.

Pacientii trebuie instruiti sa solicite imediat asistenta medicala in caz de dispnee acuta, palpitatii cardiace nou aparute sau aparitie a unui edem la nivelul abdomenului sau al extremitatilor inferioare.
 
Interactiuni
Efectul altor medicamente asupra Tavanic

Saruri de fer, saruri de zinc, antiacide care contin magneziu sau aluminiu, didanozina

Absorbtia levofloxacinei este semnificativ diminuata atunci cand se administreaza saruri de fer sau antiacide care contin magneziu sau aluminiu sau cand se administreaza didanozina (doar forme farmaceutice cu didanozina care contin aluminiu sau magneziu ca agenti tampon) in asociere cu Tavanic comprimate filmate. Administrarea fluorochinolonelor in asociere cu multi-vitamine care contin zinc pare sa scada absorbtia orala a acestora. Se recomanda ca preparatele care contin cationi bivalenti sau trivalenti, cum sunt sarurile de fer, sarurile de zinc sau antiacidele care contin magneziu sau aluminiu sau didanozina (doar forme farmaceutice cu didanozina care contin aluminiu sau magneziu ca agenti tampon) sa nu fie utilizate cu 2 ore inainte si timp de 2 ore dupa administrarea Tavanic comprimate filmate (vezi pct. 4.2). Sarurile de calciu au un efect minim asupra absorbtiei orale a levofloxacinei.

Sucralfat

Biodisponibilitatea Tavanic comprimate filmate este semnificativ redusa atunci cand se administreaza in asociere cu sucralfat. Daca pacientul trebuie tratat atat cu sucralfat, cat si cu Tavanic, se recomanda ca sucralfatul sa se administreze dupa 2 ore de la administrarea comprimatului de Tavanic (vezi pct. 4.2).

Teofilina, fenbufen sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene similare

Intr-un studiu clinic, nu s-au evidentiat interactiuni farmacocinetice intre levofloxacina si teofilina. Cu toate acestea, poate sa apara o scadere pronuntata a pragului convulsivant atunci cand chinolonele sunt administrate in asociere cu teofilina, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau alte medicamente care scad pragul convulsivant.

Concentratiile plasmatice ale levofloxacinei au fost cu aproximativ 13% mai mari in prezenta fenbufenului, comparativ cu cele dupa administrarea in monoterapie.

Probenecid si cimetidina

Probenecidul si cimetidina au avut un efect semnificativ statistic asupra eliminarii levofloxacinei. Clearance-ul renal al levofloxacinei a fost redus de catre cimetidina (24%) si probenecid (34%). Aceasta se datoreaza faptului ca ambele medicamente sunt capabile sa blocheze secretia tubulara renala a levofloxacinei. Cu toate acestea, la dozele testate in studiu, este putin probabil ca diferentele semnificative statistic privind cinetica sa fie relevante din punct de vedere clinic.

Este necesara prudenta atunci cand levofloxacina este administrata in asociere cu medicamente care afecteaza secretia tubulara renala, cum sunt probenecidul si cimetidina, in special la pacientii cu insuficienta renala.

Alte informatii semnificative

Studiile de farmacologie clinica au aratat ca farmacocinetica levofloxacinei nu este influentata intr-o masura relevanta clinic atunci cand levofloxacina a fost administrata in asociere cu urmatoarele medicamente: carbonat de calciu, digoxina, glibenclamida, ranitidina.

Efectul Tavanic asupra altor medicamente

Ciclosporina

Timpul de injumatatire plasmatica al ciclosporinei a crescut cu 33% atunci cand a fost administrata in asociere cu levofloxacina.

Antagonisti ai vitaminei K

La pacientii tratati cu levofloxacina in asociere cu un antagonist al vitaminei K (de exemplu warfarina), a fost raportata cresterea valorilor rezultatelor testelor de coagulare (timp de protrombina/INR) si/sau aparitia sangerarilor, care pot fi severe. Prin urmare, la pacientii tratati cu antagonisti ai vitaminei K, trebuie monitorizate testele de coagulare (vezi pct. 4.4).

Medicamente despre care se stie ca prelungesc intervalul QT

Levofloxacina, similar altor fluorochinolone, trebuie utilizata cu prudenta la pacienti tratati cu medicamente despre care se stie ca prelungesc intervalul QT (de exemplu medicamente antiaritmice din clasele IA si III, medicamente antidepresive triciclice, macrolide, medicamente antipsihotice) (vezi pct. 4.4 Prelungirea intervalului QT).

Alte informatii semnificative

Intr-un studiu de farmacocinetica privind interactiunile, levofloxacina nu a influentat farmacocinetica teofilinei (care este un substrat de referinta pentru CYP1A2), ceea ce indica faptul ca levofloxacina nu este un inhibitor al CYP1A2.

Alte forme de interactiune

Alimente

Nu exista o interactiune relevanta din punct de vedere clinic cu alimentele. Prin urmare, Tavanic comprimate filmate se poate administra fara a tine cont de ingestia de alimente.
 
Sarcina
Sarcina

Datele provenite din utilizarea levofloxacinei la femeile gravide sunt limitate. Studiile efectuate la animale nu au evidentiat efecte toxice daunatoare directe sau indirecte asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).

Cu toate acestea, in absenta datelor la om si din cauza faptului ca datele experimentale sugereaza un risc de afectare de catre fluorochinolone a cartilajelor care suporta greutatea corpului la organismul aflat in perioada de crestere, levofloxacina nu trebuie utilizata la gravide (vezi pct. 4.3 si 5.3).

Alaptarea

Tavanic este contraindicat la femeile care alapteaza. Exista informatii insuficiente cu privire la excretia levofloxacinei in laptele uman; cu toate acestea, alte fluorochinolone se excreta in laptele uman. In absenta datelor la om si din cauza faptului ca datele experimentale sugereaza un risc de afectare de catre fluorochinolone a cartilajelor care suporta greutatea corpului la organismul aflat in perioada de crestere, levofloxacina nu trebuie utilizata la femeile care alapteaza (vezi pct. 4.3 si 5.3).

Fertilitatea

Levofloxacina nu a determinat afectarea fertilitatii sau a functiei de reproducere la sobolan.
 
Condus auto
Anumite reactii adverse (de exemplu ameteli/vertij, somnolenta, tulburari vizuale) pot afecta capacitatea de concentrare si de reactie a pacientului si, prin urmare, pot constitui un risc in situatiile in care aceste capacitati au importanta deosebita (de exemplu la conducerea unui vehicul sau la folosirea unui utilaj).
 
Reactii adverse
Informatiile prezentate mai jos se bazeaza pe datele furnizate de studii clinice efectuate la peste 8300 de pacienti si pe o vasta experienta dupa punerea pe piata.

Frecventele sunt definite utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10), frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic 1/100), rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic 1/1000), foarte rare (mai mic 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Clasificare pe aparate, sisteme si organe  

Frecvente  

(mai mare sau egal 1/100 şi

mai mic 1/10 )  

Mai putin frecvente  (mai mare sau egal 1/1000 şi

mai mic 1/100)  

Rare  

(mai mare sau egla 1/10000 şi

mai mic 1/1000)  

Frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)  

Infectii si infestari

 

Infectii fungice, inclusiv infectii cu Candida  Rezistenta

 

 

 

 

 

microorganismul ui patogen

 

 

Tulburari hematologice si limfatice

 

Leucopenie 

Eozinofilie

Trombocitopenie 

Neutropenie

Pancitopenie 

Agranulocitoza

Anemie hemolitica

Tulburari ale sistemului imunitar

 

 

Angioedem 

Hipersensibilizare 

(vezi pct. 4.4)

Soc anafilactica  

Soc anafilactoida  

(vezi pct. 4.4)

Tulburari endocrine

 

 

Sindrom de secreție inadecvata a hormonului

antidiuretic

(SIADH)

 

Tulburari metabolice si de nutritie

 

Anorexie

Hipoglicemie, în special la pacientii cu diabet zaharat 

(vezi pct. 4.4)

Hiperglicemie 

Coma hipoglicemica 

(vezi pct. 4.4)

Tulburari psihice*

Insomnie 

Anxietate  Stare confuzionala Nervozitate 

Reactii psihotice (de exemplu cu halucinatii, paranoia) Depresie

Agitatie

Vise anormale

Cosmaruri

Tulburari psihotice cu comportament de auto-vatamare, inclusiv ideatie suicidara sau tentativa de suicid 

(vezi pct. 4.4) 

Tulburari ale sistemului nervos*

Cefalee 

Ameteli 

Somnolenta 

Tremor 

Disgeuzie 

Convulsii (vezi pct. 4.3 şi 4.4) 

Parestezii 

Neuropatie periferica senzitiva (vezi pct.

4.4)

Neuropatie periferica senzitivo-motorie (vezi pct. 4.4) Parosmie, inclusiv anosmie Diskinezie Tulburari extrapiramidale

Ageuzie

Sincopa Hipertensiune intracraniana benigna

Tulburari oculare*

 

 

Tulburari vizuale, cum este vederea incetosata (vezi pct. 4.4)

Pierderea tranzitorie a vederii (vezi pct. 4.4),

Uveita

Tulburari acustice si vestibulare*

 

Vertij

Tinitus

Pierderea auzului  Afectarea auzului

Tulburari cardiace**

 

 

Tahicardie 

Palpitatii

Tahicardie ventriculara, care poate duce la stop cardiac 

 

 

 

 

 

Aritmii ventriculare si torsada varfurilor

(raportata predominant la pacientii cu factori de risc pentru prelungirea intervalului QT), prelungirea intervalului QT observata pe electrocardiograma (vezi pct. 4.4 şi 4.9)

Tulburari vasculare**

Se aplica doar formei cu administrare

i.v.: 

Flebita

 

Hipotensiune arteriala

 

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

 

Dispnee

 

Bronhospasm  Pneumonita alergica

Tulburari gastrointestinale

Diaree 

Varsaturi  Greata

Dureri abdominale  Dispepsie 

Flatulenta 

Constipatie

 

Diaree - hemoragica, care in cazuri foarte rare poate sa indice o enterocolita, inclusiv colita

pseudomembranoasa

(vezi pct. 4.4) 

Pancreatita

Tulburari hepatobiliare

Cresterea valorilor enzimelor

hepatice

(ALAT/ASAT, fosfataza alcalina, GGT)

Cresterea bilirubinemiei

 

Icter si leziuni hepatice severe, inclusiv cazuri de insuficienta hepatica acuta letala, in special la pacientii cu afectiuni preexistente severe (vezi pct. 4.4)

Hepatita

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

 

Eruptie cutanata tranzitorie  Prurit 

Urticarie 

Hiperhidroza

Reactie indusa medicamentos insotita de eozinofilie si simptome

sistemice

(DRESS)

(vezi pct. 4.4), Eruptie fixa indusa medicamentos

Necroliza epidermica

toxica

Sindrom Stevens-

Johnson

Eritem polimorf Reactii de fotosensibilizare

(vezi pct. 4.4) Vasculita

leucocitoclastica

Stomatita

Tulburari

musculo-

scheletice si ale tesutului conjunctiv*

 

Artralgii 

Mialgii

Afectiuni ale tendoanelor (vezi pct. 4.3 si 4.4), inclusiv tendinita (de exemplu la nivelul tendonului

Rabdomioliza 

Ruptura de tendon (de exemplu a tendonului lui Ahile) (vezi pct. 4.3 şi 4.4) 

Ruptura de ligament 

 

 

 

lui Ahile)  Slabiciune musculara, care poate avea o importanta deosebita la pacientii cu miastenia gravis (vezi pct. 4.4 )

Ruptura musculara 

Artrita

Tulburari renale si ale cailor urinare

 

Cresterea creatininemiei

Insuficienta renala acuta (de exemplu din cauza nefritei interstitiale)

 

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare*

Se aplica doar formei cu administrare

i.v.: 

Reactie la nivelul locului de perfuzare (durere, eritem)

Astenie

Febra

Durere (inclusiv dureri de spate, toracice si la nivelul extremitatilor)

a Reactiile anafilactice si anafilactoide pot aparea, uneori, chiar si dupa prima doza.

b Reactiile cutaneo-mucoase pot aparea, uneori, chiar si dupa prima doza.

*Au fost raportate cazuri foarte rare de reactii adverse grave la medicament, prelungite (pana la luni sau ani), invalidante si posibil ireversibile, care afecteaza cateva, uneori mai multe aparate, sisteme si organe si simturi, (inclusiv reactii precum tendinita, ruptura de tendon, artralgie, durere la nivelul extremitatilor, tulburari ale mersului, neuropatii asociate cu parestezie, depresie, oboseala, afectare a memoriei, tulburari ale somnului si afectare a auzului, vederii, gustului si mirosului), in asociere cu utilizarea chinolonelor si fluorochinolonelor, in unele cazuri indiferent de factorii de risc preexistenti (vezi pct. 4.4).

** S-au raportat cazuri de disectie si anevrisme de aorta, uneori complicate de ruptura (inclusiv cazuri letale), precum si cazuri de regurgitare la nivelul unei valve cardiace /incompetenta a uneia dintre valvele cardiace la pacientii carora li s-au administrat fluorochinolone (vezi pct. 4.4).

Alte reactii adverse care au fost asociate cu administrarea de fluorochinolone includ:

  • crize de porfirie la pacientii cu porfirie

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.
 
Supradozaj
Conform studiilor cu privire la toxicitate efectuate la animale sau studiilor de farmacologie clinica efectuate cu doze mai mari decat cele terapeutice, cele mai importante semne care sunt de asteptat dupa supradozajul acut cu Tavanic comprimate filmate sunt cele de la nivelul sistemului nervos central, cum sunt confuzia, ametelile, afectarea starii de constienta si crizele convulsive, prelungirea intervalului QT, precum si reactii gastro-intestinale, cum sunt greata si eroziuni la nivelul mucoasei.

In experienta dupa punerea pe piata au fost observate efecte asupra SNC, inclusiv stare confuzionala, convulsii, halucinatii si tremor.

In caz de supradozaj, trebuie instituit tratament simptomatic. Trebuie efectuata monitorizare ECG, din cauza posibilitatii prelungirii intervalului QT. Pentru protectia mucoasei gastrice, se pot folosi antiacide. Hemodializa, inclusiv dializa peritoneala si DPCA, nu sunt eficace pentru eliminarea levofloxacinei din organism. Nu exista un antidot specific.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: chinolone antibacteriene, fluorochinolone, codul ATC: J01MA12. Levofloxacina este un medicament antibacterian de sinteza din clasa fluorochinolonelor si este enantiomerul S (-) al substantei active racemice, ofloxacina.

Mecanism de actiune

Fiind un antibacterian de tip fluorochinolona, levofloxacina actioneaza la nivelul complexului ADN – ADN - giraza si topoizomerazei IV.

Relatia farmacocinetica/farmacodinamie

Gradul activitatii bactericide a levofloxacinei depinde de raportul dintre concentratia plasmatica maxima (Cmax) sau aria de sub curba a concentratiei plasmatice in functie de timp (ASC) si concentratia minima inhibitorie (CMI).

Mecanismul rezistentei

Rezistenta la levofloxacina se dobandeste printr-un proces treptat de aparitie a unor mutatii ale situsului tinta de la nivelul ambelor topoizomeraze de tip II, ADN girazei si topoizomerazei IV. Alte mecanisme ale rezistentei, cum sunt permeabilizarea membranelor (frecventa la Pseudomonas aeruginosa) si mecanismele de eflux pot, de asemenea, influenta sensibilitatea la levofloxacina.

Este observata o rezistenta incrucisata intre levofloxacina si alte fluorochinolone. Datorita mecanismului de actiune, in general, nu exista rezistenta incrucisata intre levofloxacina si alte clase de medicamente antibacteriene.

Valori critice

Valori critice ale CMI recomandate de EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) pentru levofloxacina, care separa organismele sensibile de cele cu sensibilitate intermediara si pe cele cu sensibilitate intermediara de cele rezistente, sunt prezentate in tabelul de mai jos pentru testarea CMI (mg/l).

Valorile critice clinice ale CMI recomandate de EUCAST pentru levofloxacina (versiunea 2.0, 2012- 01-01):

Microorganism patogen

Sensibil 

Rezistent

Enterobacteriaceae

≤ 1 mg/l

> 2 mg/l

Pseudomonas spp.

≤ 1 mg/l

> 2 mg/l 

Acinetobacter spp.

≤ 1 mg/l

> 2 mg/l

Staphylococcus spp.

≤ 1 mg/l

> 2 mg/l

S. pneumoniae1

≤ 2 mg/l

> 2 mg/l

Streptococcus A, B, C, G

≤ 1 mg/l

> 2 mg/l

H. influenzae 2,3

≤ 1 mg/l

> 1 mg/l

M. catarrhalis3

≤ 1 mg/l

> 1 mg/l

Valori critice care nu depind de specie4

≤ 1 mg/l

> 2 mg/l

1 Valorile critice pentru levofloxacina se refera la terapia cu doze mari. 2 Poate aparea un grad scazut de rezistenta la fluorochinolone (CMI pentru ciprofloxacina de 0,12-0,5 mg/l), dar nu exista dovezi ca aceasta rezistenta este importanta din punct de vedere clinic in infectiile tractului respirator cu H. influenzae.  3  Tulpini cu valori ale CMI peste valoarea critica a sensibilitatii sunt foarte rare sau nu au fost raportate inca. Testele de identificare si de determinare a sensibilitatii antimicrobiene pentru orice astfel de izolat trebuie repetate, iar daca rezultatul se confirma, izolatul trebuie trimis la un laborator de referinta. Pana cand vor exista dovezi privind raspunsul clinic pentru izolatele confirmate cu CMI peste valoarea critica curenta a rezistentei, acestea trebuie raportate ca fiind rezistente.  4  Valorile critice se aplica unei doze administrate oral de la 500 mg x 1 pana la 500 mg x 2 si unei doze administrate intravenos de la 500 mg x 1 pana la 500 mg x 2.

Prevalenta rezistentei pentru specii selectate poate varia in functie de zona geografica si in timp si sunt de dorit informatii locale referitoare la rezistenta, in special atunci cand sunt tratate infectii severe. Daca este necesar, trebuie cerut sfatul unui expert atunci cand prevalenta locala a rezistentei este de asa natura incat oportunitatea utilizarii medicamentului, cel putin in anumite tipuri de infectii, este pusa sub semnul intrebarii.

Specii frecvent sensibile

Bacterii aerobe Gram-pozitiv

Bacillus anthracis

Staphylococcus aureus sensibil la meticilina

Staphylococcus saprophyticus Streptococci de grup C si G Streptococcus agalactiae Streptococcus pneumoniae Streptococcus pyogenes

Bacterii aerobe Gram-negativ Eikenella corrodens Haemophilus influenzae Haemophilus para-influenzae Klebsiella oxytoca

Moraxella catarrhalis Pasteurella multocida Proteus vulgaris Providencia rettgeri

Bacterii anaerobe

Peptostreptococcus

Altele

Chlamydophila pneumoniae Chlamydophila psittaci Chlamydia trachomatis Legionella pneumophila Mycoplasma pneumoniae Mycoplasma hominis Ureaplasma urealyticum

Specii pentru care rezistenta dobandita poate fi o problema

Bacterii aerobe Gram-pozitiv

Enterococcus faecalis

#

Staphylococcus aureus rezistent la meticilina

Staphylococcus spp coagulazo-negativ

Bacterii aerobe Gram-negativ Acinetobacter baumannii Citrobacter freundii Enterobacter aerogenes Enterobacter cloacae Escherichia coli

Klebsiella pneumoniae Morganella morganii Proteus mirabilis Providencia stuartii Pseudomonas aeruginosa Serratia marcescens

Bacterii anaerobe

Bacteroides fragilis

Tulpini cu rezistenta intrinseca

Bacterii aerobe Gram-pozitiv

Enterococcus faecium

# S. aureus rezistent la meticilina este foarte probabil sa detina rezistenta asociata la fluorochinolone, inclusiv la levofloxacina.
 

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 30.12.2022

Categorii de produse