Medicamente cu reteta

Spersadex Comp picaturi oftalmice solutie, 5ml, Thea

Brand: THEA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Spersadex Comp picaturi oftalmice solutie, 5ml, Thea

2154434

Indicatii
Spersadex Comp este indicat pentru inflamarea segmentului anterior al ochiului la pacienti la care este indicat tratamentul cu glucocorticoizi si exista o infectie concomitenta cu bacterii sensibile la cloramfenicol (vezi pct. 5.1) sau un risc crescut de aparitie a acestor infectii.

Dozaj
Doze

Doza recomandata este de o picatura Spersadex Comp instilata in sacul conjunctival al ochiului (ochilor) afectat (afectati), de 3 pana la 5 ori pe zi timp de pana la 10 zile.

La nevoie, in cazuri acute, se poate administra pana la o picatura pe ora. Frecventa administrarii va fi redusa treptat odata cu imbunatatirea semnelor clinice. Tratamentul nu va fi intrerupt prematur.

Varstnici

Nu exista nicio indicatie ca dozarea trebuie modificata la varstnici.

Utilizarea la copii

Nu s-au efectuat studii la acest grup de varsta. Datorita posibilitatii aparitiei reactiilor adverse sistemice, se recomanda precautie cind se administreaza medicamentul sugarilor (intre 28 de zile si 3 luni) si copiilor sub 2 ani (vezi sectiunea 4.4). Spersadex Comp. nu trebuie administrat la nou-nascuti (0 pana la 27 zile) (vezi pct. 4.3).

Dupa instilarea picaturilor oftalmice, absorbtia sistemica poate fi redusa prin ocluzie naso-lacrimala sau inchiderea pleoapelor timp de 3 minute. Aceasta poate conduce la o reducere a reactiilor adverse sistemice si crestere a activitatii locale.

Flaconul este steril pana in momentul in care sistemul de inchidere este rupt. Pacientii trebuie sfatuiti sa evite contactul dintre picuratorul flaconului si ochi sau suprafetele inconjuratoare, pentru a evita contaminarea solutiei.

In cazul in care este necesar sa fie instilate mai multe medicamente, se va mentine un interval de cel putin 5 minute intre aplicarile a doua medicamente diferite.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la cloramfenicol si fosfat sodic de dexametazona sau la oricare dintre excipienti enumerati la pct. 6.1.

Afectiuni ale corneei determinate de infectii non-bacteriene si procese ulcerative. Herpes Simplex, alte infectii virale. Micoze sau alte infectii fungice.

Tulburari sanguine severe cauzate de deprimarea maduvei spinarii si disfunctie hepatica.

Antecedente familiale de deprimare a maduvei spinarii.

Nou-nascuti (0 pana la 27 zile)

Atentionari
Administrarea de cloramfenicol pe termen lung, chiar si in cazul aplicarii topice oculare, poate conduce in cazuri foarte rare la aplazie medulara. Forma ireversibila poate apare dupa o perioada latenta de cateva saptamani pana la cateva luni.

Administrarea de lunga durata poate conduce la aparitia infectiilor oculare secundare sau poate favoriza dezvoltarea bacteriilor rezistente. Glucocorticoizii pot masca, activa sau agrava o infectie oculara.

Utilizarea pe termen lung a glucocorticoizilor poate produce cresterea patologica a tensiunii intraoculare. Tensiunea intraoculara trebuie determinata regulat, in special in cazul tratamentului de lunga durata, la pacientii cu predispozitie sau la cei cunoscuti cu glaucom.

Tratamentul intensiv si pe termen lung poate contribui la formarea si exacerbarea cataractei posterioare sub-capsulare.

Medicamentul nu se va utiliza mai mult de maximum 10 zile.

In cazul afectiunilor care determina subtierea corneei sau sclerei, poate sa apara perforarea in cazul administrarii cronice a glucocorticoizilor topici. De asemenea, trebuie avuta grija cand se administreaza glucocorticoizi topici, cum este dexametazona, cu AINS topici (vezi pct. 4.5).

Daca dupa 3 zile de tratament nu se observa nici o ameliorare, trebuie avute in vedere alte masuri terapeutice.

Utilizarea glucocorticoizilor imediat dupa efectuarea interventiei chirurgicale pentru cataracta poate intarzia vindecarea si poate creste incidenta de formare a pustulelor.

Administrarea la pacientii cu diabet zaharat trebuie facuta cu prudenta. Acesti pacienti pot fi predispusi la cresterea tensiunii intraoculare si/sau aparitia cataractei.

In general, se impune precautie la administrarea glucocorticoizilor la sugari (cu varsta cuprinsa intre 28 de zile pana la 3 luni) si la copii cu varsta sub 2 ani.

Purtarea lentilelor de contact in perioada infectiei oculare nu este recomandata, deoarece acestea pot favoriza extinderea infectiei. Clorura de benzalconiu din solutia oftalmica se poate acumula in lentilele de contact moi, de aceea solutia nu trebuie utilizata in timpul purtarii acestor lentile. Lentilele trebuie scoase inainte de administrare si nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute dupa administrare.

Clorura de benzalconiu poate determina iritatie oculara si modificarea culorii lentilelor de contact moi.

Picaturile oftalmice nu sunt destinate administrarii injectabile. Ele nu trebuie niciodata injectate subconjunctival si nici nu trebuie introduse direct in camera anterioara a ochiului.

Interactiuni
Spersadex Comp nu trebuie administrat concomitent cu chimioterapice antimicrobiene bactericide topice (peniciline, cefalosporine, gentamicina, tetracicline, polimixina B, vancomicina, sulfadiazina), deoarece antibioticele bacteriostatice pot inhiba efectul celor cu actiune bactericida.

Ca masura de precautie, Spersadex Comp nu trebuie administrat in acelasi timp cu medicamente administrate sistemic care afecteaza hematopoeza, cum sunt derivatii de sulfoniluree, anticoagulante cumarinice, hidantoina si metotrexat.

Administrarea concomitenta a glucocorticoizilor topici, cum sunt dexametazona si AINS cu utilizare topica, la pacienti cu inflamare corneala preexistenta semnificativa, poate creste riscul aparitiei complicatiilor corneale, ca urmare trebuie procedat cu precautie (vezi pct. 4.4).

Sarcina
Sarcina

Studiile la animale privind cloramfenicolul au demonstrat aparitia reactiilor adverse la fat (vezi pct. 5.3). Administrarea de cloramfenicol in timpul sarcinii poate cauza aparitia sindromului „gri” neonatal.

Dexametazona s-a dovedit a fi teratogena la soarece si iepuri dupa administrarea topica oftalmica de doze terapeutice multiple (vezi pct. 5.3). Nu sunt disponibile studii controlate la femeile gravide.

Alaptarea

Cloramfenicolul se excreta in laptele matern si poate conduce la toxicitate la nivelul maduvei spinarii la sugari.

Spersadex Comp nu se va administra in timpul sarcinii sau alaptarii

Condus auto
Spersadex Comp poate determina incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari oculare care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa administrare apar astfel de manifestari, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Deoarece Spersadex Comp este o combinatie de dexametazona si cloramfenicol, pot fi asteptate reactii adverse observate la fiecare din cele doua substante active. Experienta de dupa punerea pe piata a medicamentului nu a adus dovezi de potentare a toxicitatii in cazul administrarii simultane a celor doua substante active.

Tulburari hematologice si limfatice

In literatura de specialitate s-au raportat cazuri rare, uneori ireversibile de discrazii sanguine (anemie aplastica, pancitopenie, leucopenie, trombocitopenie si agranulocitoza), cu sfarsit letal, dupa utilizarea preparatelor oftalmice continand cloramfenicol.

Tulburari ale sistemului imunitar

A fost publicata in literatura de specialitate aparitia de reactii anafilactice in cazul administrarii topice a cloramfenicolului. Rar, s-au raportat reactii alergice sub forma de eczema a marginilor pleoapelor.

Tulburari ale sistemului nervos

In cazuri rare s-a observat nevrita optica reversibila dupa administrarea de cloramfenicol.

Tulburari oculare

Cele mai frecvente reactii adverse raportate sunt acelea care indica o iritare sau o reactie de hipersensibilitate (prurit, inrosire, edem, senzatie de corp strain sau alte semne de iritare care nu au fost prezente inainte de tratament). Deasemenea, au fost raportate arsuri sau intepaturi oculare si vedere incetosata in timpul instilarii.

Pot apare reactii adverse asociate cu administrarea topica a tratamentului cu glucocorticoizi, care includ cresterea tensiunii intraoculare cu o posibila dezvoltare a glaucomului (cu afectarea nervului optic) scaderea acuitatii vizuale si defecte de camp vizual), aparitia cataractei posterioare sub- capsulare, infectii oculare secundare dupa suprimarea raspunsului imunitar al gazdei; intarzierea vindecarii leziunilor si subtierea si/sau perforarea corneei. De asemenea, aparitia ptozei si midriazei au fost asociate utilizari oftalmice a glucocorticoizilor.

Tulburari gastro-intestinale

Pacientul poate percepe un gust amar (disgeuzie) imediat dupa administrarea cloramfenicolului.

Desi efectele sistemice sunt mai putin frecvente, s-au semnalat unele cazuri de aparitie a efectelor sistemice ale glucocorticoizilor dupa administrarea lor topica.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, : ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Nu se cunosc cazuri de supradozaj dupa administrare locala. Ingestia orala a continutului unui flacon de 5 ml este echivalent cu ingestia a 25 mg cloramfenicol si 5 mg dexametazona, care reprezinta 1% (doza obisnuita 50 mg/kg zilnic) si in intervalul de dozaj (doza uzuala intre 0,5 si 10 mg pe zi), respectiv al dozei orale zilnice recomandata pentru un adult.

In cazul ingerarii accidentale, se vor lua masuri de intarziere a absorbtiei. Nu exista un antidot specific.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate oftalmologice, glucocorticoizi si antiinfectioase in combinatie, codul ATC: S01CA01.

Dexametazona

Efectul antiinflamator al dexametazonei este de aproximativ 25 de ori mai mare decat al hidrocortizonului. Similar altor glucocorticoizi antiinflamatori, dexametazona inhiba fosfolipaza A2, prima etapa a sintezei prostaglandinelor, prevenind astfel formarea ulterioara a mediatorilor inflamatori, cum sunt prostaglandinele si leucotrienele. Suplimentar, dexametazona scade infiltrarea chemotactica a neutrofilelor in regiunea inflamata si reduce numarul si activitatea limfocitelor.

Cloramfenicol

Cloramfenicolul este un antibiotic cu masa moleculara mica, cu actiune bacteriostatica, cu spectru de activitate larg, fiind activ pe bacterii Gram-pozitiv si Gram-negativ, Rickttsia si Mycoplasma.

Mecanismul de actiune consta in inhibarea sintezei proteinelor bacteriene.

Cloramfenicolul este activ impotriva urmatoarelor microorganisme patogene, intalnite frecvent in infectiile oculare: Staphylococcus aureus, Streptococci inclusiv Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, specii de Klebsiella sau Enterobacter, Moraxella lacunata

(bacil Morax Axenfeld) si specii de Neisseria. Nu are actiune adecvata asupra Pseudomonas aeruginosa si Serratia marcescens.

S-au identificat in vitro si in vivo tulpini de Staphylococci, Salmonella, Shigella, E. coli si Pseudomonas aeruginosa rezistente la cloramfenicol. Rezistenta la cloramfenicol este mediata plasmidic. Testele de sensibilitate in vitro, pe bacteriile izolate de la suprafata ochilor care prezentau simptome clinice, utilizand diverse antibiotice cu administrare topica, au demonstrat ca cea mai mare activitate a antibioticelor testate in vitro o are cloramfenicolul, iar rezistenta la cloramfenicol a fost minima.

Proprietati farmacocinetice
Dexametazona

Dupa o singura aplicare pe ochiul de iepure a 50 microlitri de solutie de fosfat sodic de dexametazona 0,1% marcata cu C14, concentratia maxima in cornee a fost de 15 micrograme/g la nivelul corneei (la 7,5 minute dupa instilare), iar in umoarea apoasa de 1 microgram/g (40 pana la 45 minute dupa instilare). Concentratiile de dexametazona la nivelul irisului au variat mult in functie de timp. Un alt studiu efectuat la iepuri a confirmat absorbtia intraoculara rapida (2 micrograme/g in cornee si 0,2 micrograme/ml in umoarea apoasa, 10 minute dupa instilarea a 50 microlitri solutie de dexametazona 1 mg/ml) si de durata (radioactivitatea a fost detectata pana la 24 ore dupa instilare) a dexametazonei administrata oftalmic.

Cloramfenicol

Dupa aplicarea topica la nivelul ochiului a 50 microlitri solutie de cloramfenicol 5 mg/ml, cloramfenicolul traverseaza rapid corneea (concentratia in umoarea apoasa a variat intre 3,5 si 6,7 micrograme/ml, 1 pana la 2 ore dupa instilare) si este detectata in umoarea apoasa pana la 5 ore dupa instilare. Un alt studiu a confirmat penetrarea rapida a solutiei oftalmice de cloramfenicol 0,5%, dar a determinat ca unguentul cloramfenicol 1% realizeaza concentratii intraoculare de cloramfenicol cu durata crescuta. Nu s-au detectat concentratii sistemice de cloramfenicol utilizand Cromatografie Lichida de Inalta Presiune (HPLC), dupa administrarea oftalmica a unei solutii de cloramfenicol 5 mg/ml, o picatura de 4 ori pe zi, timp de 2 saptamani, desi nu poate fi exclusa posibilitatea absorbtiei sistemice. Intr-un alt studiu, au fost analizate prin Cromatografie Gaz-Lichid (GLC) probe de urina provenite de la 5 copii ce au primit de 2 ori pe ora picaturi oftalmice cu cloramfenicol (concentratie de 5 mg/ml) timp de 5 pana la 7 zile si nu a fost detectat cloramfenicolul.

Date preclinice de siguranta

Datele preclinice de siguranta pentru cloramfenicol si glucocorticoizi, relevante pentru administrarea oftalmica, includ studii ale toxicitatii asupra functiei de reproducere.

Cloramfenicolul, administrat sistemic in doze mari la sobolan, a demonstrat ca are actiune embriotoxica semnificativa (intarzierea cresterii fetale) insotita de o actiune mai slaba teratogena.

Dexametazona s-a dovedit a fi teratogena la soarece si iepuri dupa administrarea topica oftalmica de doze terapeutice multiple. La soarece, glucocorticoizii produc resorbtie fetala si fisura palatina. La iepure, glucocorticoizii au produs resorbtie fetala si anormalitati multiple implicand capul, urechile, membrele si bolta palatina.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse