Medicamente cu reteta

Propecia 1mg, 28 comprimate, MSD

Brand: MSD

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Propecia 1mg, 28 comprimate, MSD

1065117

Indicatii
Propecia este indicat pentru tratamentul alopeciei androgenice in stadii precoce la barbati cu varsta cuprinsa intre 18 - 41 ani. Propecia stabilizeaza procesul de alopecie androgenica. Eficacitatea in tratamentul alopeciei bitemporale si in stadii tardive ale caderii parului nu a fost studiata.

Dozaj
Doze

Doza zilnica recomandata este de 1 comprimat (1 mg), administrat cu sau fara alimente. Nu exista dovezi ca o crestere a dozei ar duce la intensificarea efectului.

Eficacitatea si durata tratamentului trebuie evaluate continuu de catre medicul curant. In general, este necesara administrarea zilnica timp de 3 - 6 luni pana la observarea stabilizarii caderii parului. Pentru obtinerea unui efect terapeutic maxim este recomandata administrarea continua a medicamentului. Daca tratamentul este intrerupt, efectele terapeutice incep sa se diminueze in decurs de 6 luni si dispar dupa 9 - 12 luni.

Mod de administrare

Comprimatele se administreaza o data pe zi cu sau fara alimente.

Comprimatele nu trebuie sfaramate.

Comprimatele de Propecia sunt filmate, prevenindu-se astfel contactul cu substanta activa in cursul manipularii normale a comprimatelor, in cazul in care comprimatele nu sunt rupte sau sfaramate.

Pacienti cu insuficienta renala

Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Contraindicat la femei: vezi pct. 4.6 si pct. 5.1.

Atentionari
Copii si adolescenti

Propecia nu trebuie administrat la copii si adolescenti. Nu exista date care sa demonstreze eficacitatea sau siguranta administrarii finasteridei la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Efecte asupra antigenului specific prostatic (PSA)

In studii clinice efectuate cu Propecia la barbati cu varsta cuprinsa intre 18 - 41 ani, valoarea medie serica a antigenului specific prostatic (PSA) a scazut de la concentratia initiala de 0,7 ng/ml la 0,5 ng/ml in luna 12. La barbatii care utilizeaza Propecia trebuie luata in considerare dublarea valorii PSA inainte de a evalua acest rezultat al testului.

Efecte asupra fertilitatii

Vezi pct. 4.6 Fertilitatea, sarcina si alaptarea.

Insuficienta hepatica

Nu a fost studiat efectul insuficientei hepatice asupra farmacocineticii finasteridei.

Cancer de san

In timpul perioadei de dupa punerea pe piata a fost raportata prezenta cancerului de san la barbatii care au utilizat finasterida 1 mg. Medicii trebuie sa-si instruiasca pacientii sa raporteze imediat orice modificari la nivelul tesutului mamar cum sunt noduli, durere, ginecomastie sau secretie mamelonara.

Modificari de dispozitie si depresie

Modificarile de dispozitie, incluzand starea depresiva, depresia si, mai putin frecvent, ideatia suicidara au fost raportate la pacientii carora li s-a administrat finasterida 1 mg. Pacientii trebuie monitorizati pentru simptome psihice, si daca acestea apar, tratamentul cu finasterida trebuie intrerupt, iar pacientii sfatuiti sa solicite asistenta medicala.

Intoleranta la lactoza

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Finasterida este metabolizata in principal prin intermediul citocromului P450 3A4, dar fara sa afecteze acest sistem. Cu toate ca riscul afectarii farmacocineticii altor medicamente de catre finasterida este estimat a fi mic, este posibil ca inhibitorii si inductorii citocromului P450 3A4 sa afecteze concentratia plasmatica a finasteridei. Cu toate acestea, pe baza limitelor de siguranta stabilite, orice crestere datorata utilizarii concomitente a unor astfel de inhibitori este putin probabil sa fie semnificativa clinic.

Au fost efectuate studii privind interactiunile numai la adulti.

Sarcina
Sarcina

Comprimatele de Propecia rupte sau sfaramate nu trebuie manipulate de femei atunci cand acestea sunt sau este posibil sa fie gravide, datorita posibilitatii absorbtiei finasteridei si implicit a riscului potential asupra fetilor de sex masculin.

Propecia este contraindicat pentru utilizare la femei datorita riscului asupra sarcinii.

Datorita capacitatii finasteridei de a inhiba transformarea testosteronului in dihidrotestosteron (DHT), Propecia poate determina anomalii ale organelor genitale externe ale fatului de sex masculin atunci cand este administrat unei femei gravide (vezi pct. 6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare).

Alaptarea

Nu se cunoaste daca finasterida se excreta in laptele uman.

Fertilitatea

Nu sunt disponibile date pe termen lung asupra fertilitatii la om si nu au fost efectuate studii specifice la barbati cu subfertilitate. Pacientii de sex masculin care si-au planificat sa dea nastere unui copil au fost initial exclusi din studii clinice. Cu toate acestea, studiile la animale nu au evidentiat efecte negative relevante asupra fertilitatii, iar raportarile spontane de infertilitate si/sau calitate nesatisfacatoare a lichidului seminal au fost primite dupa punerea pe piata a medicamentului. In unele dintre aceste raportari, pacientii au prezentat alti factori de risc, care este posibil sa fi contribuit la infertilitate. Dupa intreruperea administrarii de finasterida a fost raportata normalizarea sau imbunatatirea calitatii lichidului seminal.

Condus auto
Propecia nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse din timpul studiilor clinice si/sau utilizarii dupa punerea pe piata sunt enumerate in tabelul de mai jos.

Frecventa reactiilor adverse este determinata dupa cum urmeaza:

Foarte frecvente (≥1/10); Frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10); Mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100); Rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000); Foarte rare (mai putin de 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Frecventa reactiilor adverse raportate in timpul utilizarii dupa punerea pe piata nu poate fi determinata deoarece acestea provin din raportari spontane.

Tulburari ale sistemului imunitar: Cu frecventa necunoscuta: reactii de hipersensibilitate, cum sunt eruptii cutanate tranzitorii, prurit, urticarie si angioedem (incluzand edem albuzelor, limbii, laringelui si fetei).
Tulburari psihice: Mai putin frecvente*: scaderea libidoului. Mai putin frecvente: depresie†Cu frecventa necunoscuta: anxietate.
Tulburari cardiace: Cu frecventa necunoscuta: palpitatii.
Tulburari hepatobiliare: Cu frecventa necunoscuta: cresterea valorilor enzimelor hepatice.
Tulburari ale aparatului genital si sanului: Mai putin frecvente*: disfunctie erectila, tulburari de ejaculare (inclusiv scaderea volumului ejaculatului).Cu frecventa necunoscuta: tensiune in regiunea mamara si cresterea acesteia in volum, dureri testiculare, infertilitate**.**Vezi pct. 4.4.

*Incidente prezentate in studii clinice ca diferenta fata de placebo in Luna 12.

† Aceasta reactie adversa a fost identificata in timpul supravegherii dupa punerea pe piata, dar incidenta in studiile clinice de faza III randomizate, controlate placebo (Protocoalele 087, 089 si 092) nu a fost diferita intre finasterida si placebo.

In plus, in timpul utilizarii dupa punerea pe piata au fost raportate urmatoarele: persistenta disfunctiei sexuale (scaderea libidoului, disfunctie erectila si tulburari de ejaculare) dupa intreruperea tratamentului cu finasterida; cancer de san la barbati (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare).

Reactiile adverse sexuale legate de administrarea medicamentului au fost mai frecvente la barbatii tratati cu finasterida comparativ cu barbatii tratati cu placebo, cu frecvente de 3,8% comparativ cu 2,1% in cursul primelor 12 luni. Incidenta acestor reactii a scazut la 0,6% la barbatii tratati cu finasterida in cursul urmatorilor patru ani. Aproximativ 1% dintre barbatii fiecarui grup au intrerupt tratamentul datorita reactiilor adverse sexuale legate de administrarea medicamentului in cursul primelor 12 luni, iar incidenta a scazut ulterior.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Este importanta raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
In studii clinice, dozele unice de finasterida de pana la 400 mg sau doze multiple de finasterida de pana la 80 mg/zi administrate timp de trei luni (n=71) nu au determinat aparitia de reactii adverse legate de doza.

Nu se recomanda niciun tratament specific in cazul supradozajului cu finasterida.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: inhibitori de 5α-reductaza, codul ATC: D11AX10. Mecanism de actiune

Finasterida este un 4-azasteroid, care inhiba 5α-reductaza umana de tip II (prezenta in foliculii pilosi) cu o selectivitate de 100 de ori mai mare decat 5α-reductaza umana de tip I si blocheaza conversia periferica a testosteronului in dihidrotestosteron (DHT) androgen. La barbatii care prezinta calvitie, zona cu calvitie contine foliculi pilosi miniaturizati si cantitati crescute de DHT. Finasterida inhiba procesul responsabil de miniaturizarea foliculilor pilosi ai pielii capului, determinand anularea procesului care duce la aparitia calvitiei.

Eficacitate si siguranta clinica

Studii la barbati:

Eficacitatea Propecia a fost demonstrata in 3 studii clinice efectuate la 1879 barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 41 ani care prezentau pierdere usoara pana la moderata, insa nu completa, a parului in regiunea vertexului si frontala/centrala. In aceste studii cresterea parului a fost evaluata prin folosirea a patru masuratori separate incluzand numararea firelor de par, evaluarea de fotografii ale capului de catre un grup de experti dermatologi, evaluarea investigatorului si evaluarea proprie a pacientului.

In doua studii clinice efectuate la barbati cu alopecie la nivelul vertexului, tratamentul cu Propecia a fost mentinut timp de 5 ani, durata in care ameliorarea pacientilor fata de starea initiala si fata de placebo a inceput intre 3 pana la 6 luni. In timp ce masuratorile ameliorarii comparate cu statusul initial la barbatii tratati cu Propecia au fost, in general, spectaculoase dupa 2 ani si au inceput sa scada in perioada urmatoare (de exemplu cresterea parului fata de statusul initial pe o suprafata reprezentativa de 5,1 cm2 a fost de 88 fire de par la 2 ani si 38 fire de par la 5 ani), pierderea parului in grupul placebo s-a agravat progresiv comparativ cu starea initiala (pierderea a 50 fire de par la 2 ani si pierderea a 239 fire de par la 5 ani). In concluzie, desi ameliorarea comparativa cu statusul initial la barbatii tratati cu Propecia nu a crescut suplimentar dupa 2 ani de tratament, diferenta dintre cele doua grupe de tratament a continuat sa creasca pe perioada de 5 ani a studiilor. Tratamentul cu Propecia timp de 5 ani a dus la stabilizarea pierderii parului la 90% din barbati, pe baza evaluarii fotografice si la 93% din barbati pe baza evaluarii investigatorului. In plus, s-a observat intensificarea cresterii parului la 65% dintre barbatii tratati cu Propecia pe baza numararii firelor de par, la 48% pe baza evaluarii fotografice si la 77% pe baza evaluarii investigatorului. Spre deosebire de aceasta, in grupul placebo, a fost observata pierderea treptata a parului in timp la 100% din barbati pe baza numararii firelor de par, la 75% bazat pe evaluarea fotografica si la 38% pe baza evaluarii investigatorului. In plus, evaluarea proprie a pacientului a demonstrat cresterea semnificativa a densitatii parului, scaderi ale pierderii parului si imbunatatirea aspectului parului pe parcursul celor 5 ani de tratament cu Propecia (vezi tabelul de mai jos).

Procentul de pacienti care au prezentat imbunatatiri la evaluarea prin fiecare dintre cele 4 masuratori

An 1† An 2†† An 5††
Propecia placebo Propecia placeboPropecia placebo
Numararea firelor de par (N=679) (N=672) (N=433)(N=47) (N=219) (N=15)
86 42 83 28 65
Evaluarea fotografica globala (N=720) (N=709) (N=508) (N=55)(N=279) (N=16)
48 7 66 7 486
Evaluarea investigatorului(N=748) (N=747) (N=535) (N=60) (N=271) (N=13)
65 37 8047 77 15
Autoevaluarea pacientului: gradul de satisfactie, cu aparitia generala a parului (N=750)39 (N=747)22(N=535)51 (N=60)25 (N=284)63(N=15)20

† Randomizare 1:1 Propecia si placebo

†† Randomizare 9:1 Propecia si placebo

Intr-un studiu de 12 luni efectuat la barbati cu alopecie frontala/centrala, firele de par numarate au fost obtinute pe o suprafata reprezentativa de 1 cm2 (aproximativ 1/5 din dimensiunea ariei alese in studiile la nivelul vertexului). Numarul firelor de par, ajustat la o suprafata de 5,1 cm2, a crescut cu 49 fire de par (5%) comparativ cu statusul initial si cu 59 fire de par (6%) comparativ cu placebo. De asemenea, acest studiu a demonstrat imbunatatiri semnificative in autoevaluarea pacientului, evaluarea investigatorului si evaluarea fotografica a capului de catre un grup de experti dermatologi.

Doua studii clinice cu durata de 12 si 24 saptamani au aratat ca administrarea unei doze de 5 ori mai mari decat doza recomandata (5 mg finasterida pe zi) a determinat o scadere mediana a volumului ejaculat de aproximativ 0,5 ml (-25%) comparativ cu placebo. Aceasta scadere a fost reversibila dupa intreruperea tratamentului. Intr-un studiu clinic cu durata de 48 saptamani, administrarea zilnica a 1 mg finasterida a determinat o scadere mediana a volumului ejaculat de 0,3 ml (-11%) comparativ cu 0,2 ml (-8%) in cazul placebo. Nu au fost observate efecte asupra numarului, motilitatii sau morfologiei spermatozoizilor. Nu sunt disponibile date pe termen lung. Nu a fost posibila efectuarea de studii clinice pentru a elucida direct posibilele efecte negative asupra fertilitatii. Cu toate acestea, asemenea efecte sunt considerate a fi putin probabile (vezi si pct. 5.3 Date preclinice de siguranta).

Studii la femei:

Lipsa eficacitatii medicamentului a fost demonstrata la femeile aflate in postmenopauza, cu alopecie androgenica, care au fost tratate cu 1 mg finasterida timp de 12 luni.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie:

Biodisponibilitatea orala a finasteridei este de aproximativ 80% si nu este influentata de alimente. Concentratiile plasmatice maxime ale finasteridei sunt atinse in aproximativ 2 ore dupa administrare, iar absorbtia este completa dupa 6 pana la 8 ore.

Distributie:

Legarea de proteine este de aproximativ 93%. Volumul de distributie este de aproximativ 76 litri (44 – 96 l). La starea de echilibru in urma administrarii unei doze de 1 mg/zi, concentratia plasmatica maxima a finasteridei a avut o valoare medie de 9,2 ng/ml si a fost atinsa la 1 pana la 2 ore dupa administrarea dozei; ASC(0-24 ore) (aria de sub curba concentratiilor plasmatice in functie de timp) a fost de 53 ng x ore/ml.

Finasterida a fost identificata in lichidul cefalorahidian (LCR), dar medicamentul nu pare a se concentra de preferinta in LCR. De asemenea, o cantitate foarte mica de finasterida a fost detectata in lichidul seminal al subiectilor carora li se administreaza finasterida. Studiile efectuate la maimutele Rhesus au aratat ca aceasta cantitate nu este considerata a fi un risc asupra dezvoltarii fetusilor de sex masculin (vezi pct. 4.6 si pct. 5.3).

Metabolizare:

Finasterida este metabolizata in principal prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului P450 3A4, dar fara a-l afecta. Dupa o doza orala de 14C-finasterida administrata la barbati, au fost identificati doi metaboliti ai finasteridei care prezinta numai o mica parte din activitatea inhibitorie a finasteridei asupra 5α- reductazei.

Eliminare:

Dupa o doza orala de 14C-finasterida administrata unui barbat, aproximativ 39% (32 – 46%) din doza a fost excretata in urina sub forma de metaboliti. Practic, medicamentul nemodificat nu a fost excretat in urina si 57% (51 – 64%) din doza totala a fost excretata in materiile fecale.

Clearance-ul plasmatic este de aproximativ 165 ml/min (70 – 279 ml/min).

Rata de eliminare a finasteridei scade oarecum cu varsta. Valoarea medie a timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 5 - 6 ore (3 – 14 ore) (de 8 ore (6 – 15 ore) la barbatii cu varsta peste 70 ani). Aceste rezultate nu au semnificatie clinica si, de aceea, o reducere a dozei la persoanele varstnice nu este necesara.

Insuficienta hepatica:

Efectul insuficientei hepatice asupra farmacocineticii finasteridei nu a fost studiat.

Insuficienta renala:

Dupa administrarea unei singure doze de 14C-finasterida la pacientii cu insuficienta renala cronica, cu clearance al creatininei cuprins intre 9 – 55 ml/min, aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp, concentratiile plasmatice maxime, timpul de injumatatire plasmatica si legarea de proteinele plasmatice a finasteridei nemodificate au fost similare cu valorile obtinute la voluntarii sanatosi.

Date preclinice de siguranta
Mutagenitate/carcinogenitate:

Studiile de genotoxicitate si carcinogenitate nu au evidentiat niciun risc pentru om.

Tulburari asupra functiei de reproducere, incluzand fertilitatea:

Efectele asupra dezvoltarii embrionare si fetale au fost studiate la sobolan, iepure si maimuta Rhesus. La sobolanii tratati cu doze de 5 – 5000 ori mai mari decat doza clinica, s-a observat aparitia hipospadiasului la fetusii de sex masculin, legat de doza. De asemenea, la maimutele Rhesus, administrarea orala a unor doze de 2 mg/kg si zi a determinat anomalii genitale externe. Administrarea intravenoasa a unor doze de pana la 800 ng/zi la maimutele Rhesus nu a evidentiat nicio anomalie la fetusii de sex masculin. Aceasta reprezinta cel putin de 750 ori cea mai inalta expunere estimata a unei femei gravide la finasterida din sperma unui barbat care primeste 1 mg/zi (vezi pct. 5.2). Intr-un studiu efectuat la iepure, fetusii nu au fost expusi la finasterida in timpul perioadei critice de dezvoltare genitala.

Volumul ejaculatului, numarul de spermatozoizi si fertilitatea nu au fost afectate la iepure dupa tratamentul cu 80 mg/kg si zi, la o doza care in alte studii s-a dovedit a avea un efect accentuat de scadere a greutatii glandelor sexuale accesorii. La iepurii tratati cu o doza de 80 mg/kg si zi (aproximativ de 500 ori expunerea clinica) timp de 6 pana la 12 saptamani, nu s-a observat afectarea fertilitatii. Dupa 24 – 30 saptamani de tratament s-a observat o usoara scadere a fertilitatii si o scadere marcata a greutatii prostatei si veziculelor seminale. Toate modificarile au fost reversibile intr-un interval de timp de 6 saptamani. Scaderea fertilitatii a fost observata a fi datorata afectarii formarii canalului seminal, un efect fara relevanta la om. Dezvoltarea puilor si capacitatea acestora de reproducere la varsta maturarii sexuale nu au fost influentate. Dupa inseminarea unor femele de sobolan cu sperma unor sobolani tratati cu o doza de 80 mg/kg si zi, timp de pana la 36 saptamani, nu au fost observate efecte asupra numarului de parametrii de fertilitate.

 

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 04.01.2023

Categorii de produse