Medicamente cu reteta

Prednison 5mg, 30 comprimate, Arena

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Prednison 5mg, 30 comprimate, Arena

7526706

Indicatii
Colagenoze: pusee evolutive ale afectiunilor sistemice - in special lupus eritematos sistemic, vasculite, polimiozite, sarcoidoza viscerala;

Afectiuni dermatologice: lupus eritematos, pemfigus si pemfigoid bulos, forme severe de psoriazis eritrodermic sau pustular, rezistent la alte tratamente, forme severe de urticarie acuta;

Afectiuni digestive: forme grave de rectocolita hemoragica si boala Crohn, hepatita cronica activa autoimuna, hepatita alcoolica acuta severa;

Afectiuni endocrine: tiroidita (nesupurativa), cazuri selectionate de hipercalcemie;

Afectiuni hematologice: purpura trombocitopenica autoimuna severa, anemie hemolitica autoimuna, eritroblastopenie, hemopatii maligne limfoide - leucemie limfocitara acuta sau cronica, limfoame Hodgkiniene sau non- Hodgkiniene (in asocieri polichimioterapice);

Afectiuni neoplazice: ameliorarea simptomatologiei determinate de neoplazie, a unor reactii adverse la citostatice (greata, varsaturi), ameliorarea calitatii vietii bolnavului si in cadrul unor asocieri polichimioterapice;

Afectiuni renale: sindrom nefrotic cu leziuni glomerulare minime, sindrom nefrotic cu hialinoza segmentara si focala primitive, nefropatie hipica stadiile III-IV, sarcoidoza granulomatoasa intrarenala, vasculite cu afectare renala, glomerulonefrite extracapilare primitive;

Afectiuni neurologice: edem cerebral asociat neoplasmelor cerebrale, poliradiculonevrita cronica, idiopatica, inflamatorie, spasme infantile (sindrom West), sindrom Lennox-Gastaut scleroza multipla in puseu, miastenia gravis, meningita tuberculoasa (asociat chimioterapiei specifice, ca tratament adjuvant);

Afectiuni oftalmologice: uveita anterioara si posterioara severa, exoftalmie edematoasa, nevrita optica confirmata (in continuarea unui glucocorticoid intravenos);

Afectiuni ORL: polipi nazali, cazuri selectionate de otita seroasa si de sinuzita acuta sau cronica, rinite alergice sezoniere (cure scurte), laringita acuta severa la copii;

Afectiuni respiratorii: astm bronsic corticodependent - forme rezistente la tratamentul uzual inclusiv la glucocorticoizi inhalatori, crize severe de astm bronsic (cure scurte), stare de rau astmatic in continuarea unui glucocorticoid intravenos); bronhopneumopatie cronica obstructiva, (pentru evaluarea reversibilitatii sindromului obstructiv), sarcoidoza evolutiva, fibroza pulmonara interstitiala difuza;

Afectiuni reumatice: forme severe de poliartrita reumatoida, pusee acute ale artrozei, reumatism poliarticular acut, nevralgie cervico-brahiala severa, rebela la tratamentul uzual;

Transplant de organe si maduva osoasa: profilaxia si tratamentul rejetului de grefa, profilaxia si tratamentul reactiei grefa contra gazda.

Dozaj
Adulti:

Tratamentul acut se incepe cu doze mari, 30-80 mg prednisona pe zi (sau mai mult), respectiv 6-16 comprimate Prednison Arena 5 mg.

In afectiuni cronice evolutive doza se scade treptat pana la doza de intretinere de 5-15 mg pe zi.

Copi cu varsta mai mare de 6 ani:

In situatii acute tratamentul 1-3 mg prednisona/kg corp si zi, in administrare orala, fractionat,.

Aceasta doza se scade treptat pana la doza de intretinere de 0,25-0,50 mg prednisona/kg corp si zi.

Se recomanda ca doza de intretinere sa fie administrata intr-o singura priza zilnica, dimineata, la trezire, incercand eventual o schema de tratament alternativ, o data la doua zile.

Trecerea de la administrarea zilnica la cea alternativa se face prin cresterea treptata a dozei din prima zi, pe masura scaderii pana la suprimare a dozei din cea de a doua zi.

Intreruperea tratamentului se face prin scaderea treptata a dozei - obisnuit doza zilnica se scade cu un comprimat la intervale de 1-2 saptamani.

Durata tratamentului depinde de starea clinica a pacientului. Daca tratamentul trebuie continuat, se va evalua cu grija raportul risc/beneficiu terapeutic pentru glucocorticoizi, indeosebi posibilitatea dezvoltarii corticodependentei.

Contraindicatii:

  • hipersensibilitate la prednisona sau la oricare dintre excipienti;
  • psihoze severe;
  • infectii sistemice netratate;
  • cu circa 8 saptamani inainte si 2 saptamani dupa vaccinarile profilactice.

Nu exista contraindicatii absolute ale glucocorticoizilor, atunci cand administrarea acestora este de importanta vitala.

Atentionari
Glucocorticoizii sunt medicamente foarte eficace, deosebit de utile terapeutic, dar cu risc mare de reactii adverse, inclusiv corticodependenta

Se recomanda administrarea sub control medical, evitand tratamentul pe termen lung, cu doze mari.

Glucocorticoizii in doze mari si administrare prelungita, deprima functia corticosuprarenalei, cu fenomene de hipocorticism endogen si dependenta de tratamentul hormonal.

intreruperea brusca a administrarii poate sa determine agravarea simptomelor afectiunii tratate si fenomene de insuficienta suprarenala. Pentru profilaxia insuficientei corticosuprarenale este necesara indicarea cu discernamant a medicatiei cu glucocorticoizi si evitarea tratamentului prelungit, cu doze mari.

Daca este necesar tratamentul de intretinere, prednisona trebuie administrata o singura data pe zi, dimineata, eventual se incearca administrarea alternativa, o data la doua zile.

Pentru evitarea fenomenelor de sevraj, intreruperea tratamentului cortizonic se face prin scaderea treptata a dozelor. Pacientii carora li se administreaza glucocorticoizi trebuie atentionati asupra necesitatii cresterii dozei zilnice in situatii de stress, de exemplu in caz de interventii chirurgicale, traumatisme, infectii, etc.

Ulcerul gastro-duodenal activ reprezinta o contraindicatie relativa a corticoterapiei. Cand administrarea prednisonei se impune, se recomanda asocierea cu inhibitori ai secretiei gastrice acide si evitarea tratamentului prelungit. Se recomanda precautie la administrare glucocorticoizilor si supraveghere medicala atenta in antecedente de ulcer gastro-duodenal.

Datorita efectului antiinflamator si imunodepresiv, glucocorticoizii favorizeaza dezvoltarea infectiilor - infectiile bacteriene localizate se pot generaliza, tuberculoza poate fi reactivata, micozele locale pot deveni sistemice, virozele (indeosebi herpesul ocular, zona zoster si varicela) se pot exacerba, unele parazitoze se agraveaza. Semnele evolutive ale unei infectii pot fi mascate. In general, corticoterapia este contraindicata in infectiile care nu pot fi controlate prin tratament specific. inaintea instituirii tratamentului cu glucocorticoizi, pentru orice indicatie, trebuie indepartata posibilitatea existentei unor focare de infectie viscerale. Bolnavii trebuie investigati privitor la eventualitatea infectiei tuberculoase (care impune chimioterapia specifica). Daca apare o infectie in timpul tratamentului cortizonic este obligatorie instituirea tratamentului antiinfectios specific. in cazul varicelei, tratamentul cortizonic prelungit nu trebuie intrerupt, datorita riscului de insuficienta suprarenala. In timpul tratamentului, pacientii trebuie avertizati sa evite contactul cu persoane bolnave de rujeola sau varicela. La contacti se recomanda administrarea gamaglobulinelor specifice.

Glucocorticoizii pot fi indicati in cazuri selectionate de infectii (mentinerea homeostaziei in conditii de criza si/sau prin efectul antiinflamator). Glucocorticoizii pot fi indicati in infectiile grave insotite de soc, formele severe de tuberculoza, encefalitele virale acute. Tratamentul cortizonic se efectueaza obligatoriu sub protectie cu antibiotice/chimioterapice specifice (in masura in care acestea sunt disponibile).

Glucocorticoizii favorizeaza aparitia osteoporozei. La bolnavii cu poliartrita reumatoida acest efect, alaturi de favorizarea fenomenelor degenerative articulare, reprezinta dezavantaje care pot depasi beneficiul terapeutic. Pentru profilaxia osteoporozei cortizonice se recomanda administrarea concomitenta de calciu si, daca este cazul, de vitamina D. in formele severe de osteoporoza, steroizii se vor utiliza doar in indicatii vitale, pe termen scurt si cu doze cat mai mici.

La copii, glucocorticoizii inhiba maturarea osoasa si pot sa intarzie cresterea. Acest efect poate fi minimalizat prin evitarea tratamentului indelungat cu doze mari.
Daca este necesar un tratament de intretinere, se recomanda, in masura posibilului, marirea intervalului intre doze (o data la doua zile).

Prednisona, similar celorlalti glucocorticoizi, poate sa determine excitatie la nivelul sistemului nervos central, chiar fenomene psihotice. Indicarea la bolnavii cu antecedente psihotice este justificata numai in situatii de exceptie, tinand seama de posibilitatea decompensarii psihice.

Glucocorticoizii au efect hiperglicemiant. Se recomanda precautie la administrare pacientilor cu antecedente familiale de diabet zaharat. Diabetul zaharat este o contraindicatie relativa. Daca administrarea glucocorticoizilor se impune, se recomanda reevaluarea tratamentului antidiabetic pentru mentinerea glicemiei sub control.

Desi prednisona are efect slab de retentie hidrosalina, trebuie administrata cu precautie in toate situatiile in care retentia hidrosalina poate avea efecte negative- insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, epilepsie. in timpul tratamentului se recomanda evitarea consumului excesiv de sare. Dozele mari si tratamentul indelungat cu glucocorticoizi pot sa determine hipokaliemie.

Administrarea glucocorticoizilor necesita precautie la administrare la pacientii varstnici, la pacienti cu colita ulceroasa (risc de perforatie), anastomoze intestinale recente, insuficienta renala, insuficienta hepatica, miastenia gravis.

Deoarece medicamentul contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Atentionare pentru sportivi

Prednisona si alti glucocorticoizi sistemici pot sa determine o reactie pozitiva in cadrul testelor pentru controlul antidoping.
 
Interactiuni
Medicamente care pot sa determine torsada varfurilor (astemizol, terfenadina, bepridil, eritromicina intravenos, halofantrina, pentamidina, sparfloxacina, sultoprida, vincamina), inclusiv unele antiaritmice din clasele Ia, III (amiodarona, bretilium, disopiramida, chinidina, sotalol)- risc crescut de aritmii severe, in special la persoanele cu interval QT prelungit si in conditii de hipopotasemie.

Asocierea este contraindicata, iar in cazul antiaritmicelor cu risc se impune precautie la administrare; hipopotasemia trebuie corectata.

Medicamente hipopotasemiante (diuretice, purgative, amfotericina B i.v.): risc crescut de hipopotasemie.

Glicozizii digitalici: hipopotasemia determinata de dozele mari de glucocorticoizi, administrate timp indelungat, creste riscul aritmiilor determinate de glicozizii digitalici.

Insulina, metformina, sulfamide antidiabetice: micsorarea eficacitatii acestora, datorita favorizarii hiperglicemiei de catre glucocorticoizi; poate fi necesara ajustarea dozelor de insulina sau antidiabetice orale.

Anticoagulante: risc hemoragie crescut pentru dozele mari sau tratamentul prelungit cu glucocorticoizi.

Antihipertensive: eficacitatea acestora poate fi micsorata datorita favorizarii retentiei hidrosaline de catre glucocorticoizi.

Acid acetilsalicilic: glucocorticoizii pot sa scada salicilemia, prin cresterea eliminarii salicilatului; la intreruperea tratamentului cu glucocorticoizi salicilemia poate sa creasca.

Carbamazepina, fenobarbital, fenitoina, primidona, rifabutina, rifampicina si alte medicamente inhibitoare enzimatice: posibilitatea micsorarii concentratiei plasmatice de glucocorticoizi, cu diminuarea eficacitatii.

Izoniazida: posibilitatea scaderii concentratiei plasmatice a izoniazidei,, datorita favorizarii metabolizarii sale.

Antiacide continand aluminiu, magneziu si calciu: este posibila scaderea absorbtiei intestinale a prednisonei; se recomanda un interval de 2 ore intre administrarea acestor medicamente.

Interferon alfa: efectul interferonului poate fi scazut.

Vaccinuri vii atenuate: risc de boala generalizata cu posibilitate de evolutie letala, datorita actiunii imunodepresive a glucocorticoizilor. Se folosesc numai vaccinuri inactivate.

Sarcina
Sarcina

Studii la animale au evidentiat efecte teratogene variabile in functie de specie. Glucocorticoizii traverseaza bariera fetoplacentara. Studii epidemiologice nu au evidentiat malformatii congenitale la om, daca glucocorticoizii sunt administrati in primul trimestru de sarcina. Corticoterapia de lunga durata in timpul sarcinii poate intarzia cresterea fatului. Dozele mari administrate la gravide pot sa determine, exceptional, insuficienta corticosuprarenala la nou-nascut. In general, glucocorticoizii trebuie administrati in timpul sarcinii numai la indicatia si sub supravegherea medicului.

Alaptarea

In cazul administrarii glucocorticoizilor in doze mari, timp indelungat, alaptarea nu este recomandata.

Condus auto
Glucocorticoizii nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse au fost raportate in functie de aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventa este definita utilizand urmatoarea conventie:
Foarte frecvente (mai mult sau egal fata de 1/10), frecvente (mai mult sau egal fata de 1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (mai mult sau egal fata de 1/1000 si mai putin de 1/100); rare (mai mult sau egal fata de 1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Apar in general in cazul tratamentului prelungit sau cand se administreaza doze mari.

Tulburari cardiace

Frecvente: tendinta de retentie hidrosalina, cu posibilitatea unor consecinte nedorite in caz de insuficienta cardiaca sau hipertensiune arteriala;

Tulburari hematologice si limfatice

Frecvente: leucocitoza moderata, limfopenie, eozinopenie, policitemie, afectarea proceselor imune (favorizarea infectiilor, mascarea infectiilor).

Tulburari oculare

Rare: glaucom, cataracta subcapsulara posterioara, exoftalmie.

Tulburari gastro-intestinale

Rare:ulcer gastro-duodenal, ulceratii ale intestinului subtire, perforatii si hemoragii digestive; Foarte rare: pancreatita acuta (semnalata in special la copii).

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Rare: acnee, purpura, echimoze, hipertricoza, intarzierea cicatrizarii.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv

Frecvente: atrofie musculara precedata de astenie; rare: ruptura de tendon;

Foarte rare: osteoporoza, fracturi pe os patologic, in special tasari ale corpilor vertebrali; osteonecroza aseptica a capului femural;

Tulburari endocrine

Frecvente: sindrom Cushing iatrogen, fenomene de hipocorticism endogen (prin inhibarea axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian); in cazul tratamentului prelungit cu doze mari se poate produce atrofia corticosuprarenalei cu corticodependenta definitiva, intarzierea cresterii la copii, ciclul menstrual neregulat si amenoree.

Rare: hipertrigliceridemie si hipercolesterolemie, hirsutism, scaderea tolerantei la glucoza, activarea diabetului latent sau agravarea diabetului manifest;

Foarte rare: alcaloza metabolica, in cazul tratamentului prelungit cu doze mari

Tulburari metabolice si de nutritie

Frecvente: cresterea apetitului alimentar, cresterea in greutate;

Rare: cresterea excretiei de potasiu (risc de aparitie a aritmiilor), alcaloza hipopotasemica, edeme, retentie de sodiu si apa.

Tulburari ale sistemului imunitar

Rare: reactii de hipersensibilitate, incluzand anafilaxia

Tulburari psihice

Frecvente: euforie, stare de excitatie, insomnie;

Rare: tulburari psihotice de tip maniacal, stari confuzionale, stare depresiva, convulsii.
 
Supradozaj
Nu s-a raportat nici un caz de supradozaj.
Proprietati farmacologice
 
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate hormonale sistemice (excluzand hormoni sexuali) si insuline, corticosteroizi de uz sistemic; glucocorticoizi, codul ATC: H02AB07

Prednisona este un glucocorticoid de semisinteza. Are proprietati antiinflamatoare si imunodepresive. Creste glicemia si mareste catabolismul proteic.

Mecanism de actiune

Glucocorticoizii difuzeaza prin membrana celulara si formeaza complexe cu receptorii citoplasmatici specifici. Aceste complexe intra in nucleul celular, se leaga de ADN (cromatina) si stimuleaza transcriptia ARN mesager si sinteza proteica consecutiva a diferitelor enzime care se pare ca sunt responsabile de efectele sistemice ale glococorticoizilor.

Pe langa influentele importante pe care glucocorticoizii le au asupra proceselor inflamatorii si imune, ei afecteaza si metabolismul glucidic, proteic si lipidic. Actioneaza si asupra sistemului cardiovascular, muschilor scheletici si sistemului nervos central.

Efectele asupra procesului inflamator si imun

Majoritatea aplicatiilor terapeutice se bazeaza pe proprietatile antiinflamatorii, imunosupresive si antialergice ale glucocorticoizilor.

Aceste proprietati sunt responsabile de urmatoarele efecte:

  • reducerea celulelor imunoactive la locul inflamatiei;
  • vasodilatatie redusa;
  • stabilizarea membranelor lizozomale;
  • inhibarea fagocitozei;
  • productia scazuta de prostaglandine si substante inrudite.

Prednisona are un efect mai puternic decat cortizonul si hidrocortizonul; doza de 5 mg prednisona este echiactiva (ca antiinflamator si glucoreglator) cu 20 mg hidrocortizon si 25 mg cortizon (administrate oral). Efectul de retentie hidrosalina, de tip mineralocorticoid, este slab. Durata de actiune este ceva mai lunga decat cea a glucocorticoizilor naturali.

Efectele asupra metabolismului glucidic si proteic

Glucocorticoizii au actiune catabolica proteica.

Aminoacizii eliberati sunt convertiti in glucoza si glicogen in ficat, prin procesul de gluconeogeneza.

Absorbtia glucozei in tesutul periferic scade, ceea ce poate duce la hiperglicemie si glicozurie, mai ales la pacientii care au predispozitie la diabet.

Efectele asupra metabolismului lipidic

Glucocorticoizii au o actiune lipolitica. Aceasta activitate afecteaza in principal membrele.

Glucocorticoizii au si un efect lipogenetic care este cel mai evident la nivelul toracelui, gatului si capului. Toate acestea conduc la o redistribuire a depozitelor de grasimi.

Activitatea maxima farmacologica a corticosteroizilor apare dupa atingerea nivelurilor sanguine de varf, ceea ce sugereaza ca majoritatea efectelor rezulta mai ales din modificarea activitatii enzimatice decat prin actiuni directe ale medicamentului.
 
Proprietati farmacocinetice
Prednisona se absoarbe bine din intestin si realizeaza concentratia plasmatica maxima la 1-3 ore dupa administrare orala. Alimentatia favorizeaza absorbtia, dar nu si biodisponibilitatea. Timpul mediu de injumatatire plasmatica este de aproximativ 3 ore la adult si mai mic la copii, iar durata efectului este de 12-16 ore. Se metabolizeaza in ficat, rezultand forma activa, prednisolonul. Afectiunile hepatice determina prelungirea timpului de injumatatire plasmatica si pe fondul hipoalbuminemiei creste proportia de substanta nelegata de proteinele plasmatice si ca urmare, creste frecventa reactiilor adverse. Este excretat urinar, 20% sub forma de prednisolon, 80% ca metaboliti conjugati.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

 

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 27.02.2023

Categorii de produse